stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Vraag om duidelijkheid verschillende heren Baumgarten uit Yogyakarta, 19de eeuw.



Profiel afbeelding

Hoeveel kinderen hadden Friedrich Wilhelm Baumgarten en Maria Petronella Coenraad precies? Volgens de stamboom op genealogieonline.nl/stamboom-fickel hadden ze 9 kinderen, volgens stamboom Daktarina 6. De lijst van ingezetenen Yogyakarta uit 1807 noemt 7 als aantal dus dat lijkt mij eigenlijk het meest aannemelijk. Maar daarmee is nog niet duidelijk wie die zeven kinderen waren en wanneer ze geboren waren. Dit is wat ik tot nog toe heb kunnen reconstrueren. Wie aanvullingen of correcties heeft, ben ik dankbaar.

1.  Johannes Jacobus niet oud geworden: hij zou van 1789 tot 1811 geleefd hebben (fickel). Verder geen informatie over hem

2. Caspar Wilhelm Baumgarten. Heeft deze zoon van FW echt bestaan? En is hij de vader van Caspar Wilhelm Baumgarten die werd geboren in Yogya in 1832 en overleed op 22 maart 1891 te Batavia (Weltevreden). Er is maar een bron die dit meldt. Er is een C.W., ook wel C.W.T. Baumgarten die verschijnt in enkelen berichten in Delpher (van 1820 tot 184)en het beroep van chirurgijn 3de en later 2de klasse heeft. Gezien het feit dat Friedrich Wilhelm zelf arts was, zou het dan niet voor de hand liggen dat hij een zoon in zijn voetsporen wilde laten treden. Maar vervolgens verdwijnt deze C.W. geheel van het toneel (duikt ook niet in ned. kranten meer op). Of is de Caspar W. die vna 1832-1891 leefde, de derde zoon Friedrich Wilhelm no. 4. Hendrik Willem B x Margaretha Cornelia Willemz? 

3. Christoffel Willem. Overleden op 19 Sept. in Yogyakarta, 68 jaar oud (adv. in Delpher). Duidelijk. Zo ook 4. Hendrik Willem (Overleden 28 Juli 1870, leeftijd 68 jaar x Willemz. Geen succesvolle persoon, insolvent verklaard. Alleen dochters, zoon jong overleden. 5. Frederik Wenceslaus 1803-1825, jong overleden, wel getrouwd, geen kinderen. Hierover geen vragen

6. Johanna Dorothea 1804??? (Fickel) Is dat wel een dochter van FW en MP, of een geadopteerde dochter, of dochter van een bijvrouw/nyai? Verder geen info in Delpher. 7. Johanna Catharina ook wel Catharina Johanna1805-1835 x Lammers (arme mens overleed na 9 kinderen te hebben gekregen),. 8. Dorothea Elizabeth B. (Fickel). Zelfde vragen als bij 6. 9. Maria Magdalena, 1809-1853 x Carel Lodelijk vd Berg (info van Kees Briet, huwelijk + plus geboorte zoon ook in Delpher).

10. Johannes Cornelis Baumgarten 1813-1879. 

Aangezien er in 1807 7 kinderen genoemd zijn, lijkt het mij aannemelijk dat no. 2 niet bestaan heeft, en no. 6 en 8 geen kinderen van Friedriech Wilhelm en Maria Petronella Coenraad waren. Misschien wel in hun huishouden opgevoed. 

Volgende probleem: wie zijn de ouders van Charles Henri Baumgarten (1855-1899), eigenaar van de onderneming Tjikoppo (Buitenzorg/Bogor)? Ik heb dat niet kunnen ontdekken. Van een echtgenote en kinderen schijnt geen sprake. Maar er staan zoveel berichten in de krant over C.H. in Yogya en later ivm genoemde onderneming plus er is een overlijdensadvertentie geplaatst door J.C. ( aangenomen mag worden dat dit Jacobus Cornelis no 10 is) uit naam van de familie, dat er geen twijfel over bestaat dat Charles Henri een rijk man met aanzien in Yogya en Buitenzorg was. Hij is in elk geval niet dezelfde persoon als Henry Charles (1855-1905, H.C. ook wel H. Ch.) zoon van Caspar Willem (1832-1891). Die was getrouwd met Edith Mackenzie en had belangen in de onderneming Tanjong Pinang in Lampong (Zuid Sumatra). 

Ik laat het voor dit moment hierbij. Bij voorbaat dank aan een ieder die behulpzaam is. 

Sita van Bemmelen - 13 mei 2018 - 09:39

niet wat je vraagt

Overledene: F.W. Baumgarten ()
Plaats: Djokjakarta
Datum: 08-10-1825
Opmerking(en):  
Bijregister:  
RA jaar/bladzij: 1826/196

Renee2 - 13 mei 2018 - 13:31

overlijden van Johanna Dorothea ?

Overledene: J.D. Baumgarten (Vrouw)
Plaats: Djokjakarta
Datum: 14-11-1825
Opmerking(en):  
Bijregister:  
RA jaar/bladzij: 1826/197
Overledene: Maria Dorothea Baumgarten (Vrouw)
Plaats: Soerakarta
Datum: 20-03-1837
Opmerking(en):  
Bijregister:  
RA jaar/bladzij: 1838/275

Renee2 - 13 mei 2018 - 13:33

http://www.roosjeroos.nl/Zoekscherm

223 hits onder de naam Baumgarten waaronder:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

richard ambagtsheer - 13 mei 2018 - 14:24

Beste Renee, 

Het lijkt heel aannemelijk dat het eerste overlijdensbericht Johanna Dorothea betreft. In flicker wordt haar geboortedatum op 1804 gesteld. Dus als zij in 1825 overleed was ze 21 jaar, hoogstwaarschijnlijk nog niet getrouwd. Dat verklaart waarom er over haar later niets meer te vinden is. Maar de vraag blijft staan of ze onder de 7 kinderen van Friedrich Wilhelm en Maria Petronella viel. 

Het tweede overlijdensbericht betreft een kleinkind van dit echtpaar, de oudste van hun zoon Christoffel Willem en zijn vrouw Johanna Josepha Hillebrandt. Het meisje was vijf maanden daarvoor getrouwd met George Weijnschenk, die een aandoenlijke advertentie plaatste in de Javabode naar aanleiding van haar overlijden. 

Dank voor de moeite van het helpen zoeken! Ik zou dolgraag toegang hebben tot de Regeringsalmanak, want die levert veel gegeven op. Heb je een suggestie? 

Met vriendelijke groet, 

Sita van Bemmelen

Sita van Bemmelen - 14 mei 2018 - 05:23

Beste Richard, hartelijk dank voor de moeite met het helpen zoeken. Maar u ziet zelf denk ik nu ook waar mijn probleem ligt: de namen van de vader en moeder van Caspar Wilhelm Baumgarten (1832-1891) zijn niet opgegeven.  En die wil ik nu juist graag hebben! Over de man zelf is voldoende bekend: wie zijn vrouw was en wie zijn kinderen en kleinkinderen waren en ook welke functies hij bekleedde in Yogyakarta.

Met vriendelijke groet, Sita van Bemmelen

Sita van Bemmelen - 14 mei 2018 - 05:29

Hallo Sita, "Baumgarten" is via diverse families gerelateerd met mijn tak (Mollet-van de Pol).  Kijk maar op mijn website: https://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/index.php?mid=231817&kid=5036&pagina=start_stamboom of kijk naar de Genealogie Bergsmit van Fred Bergman. Succes en groet! Peter

P.D. Mollet - 14 mei 2018 - 13:34

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Johnhenry - 14 mei 2018 - 15:16

Beste John, 

Met deze informatie over de ouders van Caspar William beschouw ik de kwestie van zijn ouders maar als opgelost. Hartelijk dank. Sita

Sita van Bemmelen - 14 mei 2018 - 16:27

Beste Peter, dank voor de verwijzing naar de genealogieen. Ik zie dat in de lijst Baumgartens die opkomt bij verkenning van de genealogie Bergsmit nog verschilende personen staan zonder de vermelding van de datum van overlijden, terwijl die wel bekend is. Bij opening van de website die je opgeeeft, komt er de melding op dat het een onbeschermde site is. Ik durf die niet te openen.

Sita van Bemmelen - 14 mei 2018 - 16:33

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voilà Sita

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De "Regerings-Almanak van Nederlandsch-Indië" vind je grotendeels op:

https://www.stamboomforum.nl/subfora/127/2/21753/0/bronnen_voor_familieonderzoek_nederlands_indie

Je kunt ook een DVD kopen bij het CBG met de hele almanak erop, dat werkt sneller

Henri Bik - 14 mei 2018 - 16:55

Hallo Sita,

nee hoor dat is geen probleem. Het gaat om mijn inloggegevens die ik voorlopig extra moet beschermen. Raadplegen is geen probleem. Je kunt het ook via een kleine omweg doen:

http://www.uwstamboomonline.nl/main.php?pagina=allestambomen

Daarna "Mollet" kiezen. Ik weet dat ik nog enkele aanpassingen moet doen wat de "Baumgarten" betreft. Succes!

Groet

Peter

P.D. Mollet - 14 mei 2018 - 17:07


Beste Henri, 

Ik ben blij met uw bevestiging van de informatie over de ouders van Caspar Wilhelm die ik van Johnheri ontving (ik ben altijd blij met een v3rwijzing naar een bron uit de betreffende tijd. Als historica wil ik graag weten waar gegevens vandaan komen). 

Ik heb al eerder de almanak van NI die gedigitaliseerd is door de Duitse Staatsbibliotheek geopend, maar ik kan geen zoekfunctie vinden. Zonder dat is het een heidens werk om de hele tekst na te lopen. Of heb ik iets gemist? 

Vervolgens heb ik mijn dochter gevraagd de DVDs te bestellen bij het CBG. Ze heeft -verstandig - eerst gebeld en kreeg daarop te horen, dat die DVDs niet meer verkocht worden. Je kunt de gedigitaliseerde almanak wel inzien of informatie via het CBG bestellen maar daar hangt een prijskaartje aan per uur zoeken dat boven mijn Indonesische budget valt. Ik vermoed namelijk dat er wel wat tijd mee gemoeid zal zijn om de informatie te verzamelen die ik graag wil hebben. Is er een mogelijkheid om die DVDs te kopieren en aan mij toe te sturen? Ik vergoed uiteraard de kosten. 

Met vriendelijke groet, 

Sita

Sita van Bemmelen - 15 mei 2018 - 02:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu