stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Wie was de Ambonnees Terok Syarunameel die Colijn vijf keer heeft gered?


Profiel afbeelding

Verhaal voor de context. "Strijdbare Ambonees en een Nederlands Minister-President".

Tijdens de Lombok-expeditie heeft één en dezelfde Ambonnees vijfmaal het leven van Colijn gered. De vijfde maal legde de Inlander zelf het loodje.

Colijn schreef hierover in zijn levensroman: “……….De kerels hadden gevochten als leeuwen. Eén van hen, een zekere Terok Syarunameel, had mij tot vijf maal toe in den strijd het leven gered; 4 maal ging het goed. De 5e maal bekocht hij het met den dood. Gij kunt begrijpen, dat men aan zulke soldaten gaat hechten en dat ik mij niet behoefde te schamen over de tranen, die mijn ogen ontwelden, toen we hem, ingewikkeld in de Nederlandsche driekleur, in den gemeenschappelijke grafkuil nederlieten……..”

In 1907 verliet Colijn de militairen dienst met den rang van majoor. Colijn zou de latere Minister-President van Nederland worden……… dankzij de onbekende Ambonees.

Alvast dank voor uw medewerking

EM

Johnhenry

Op basis van de plaatjes is dat moeilijk. Vind het vreemd dat er niets over hem bekend is....

EM

Het kan heel goed zijn dat die achternaam verkeerd is gespeld, het zou bijvoorbeeld Syaranamual kunnen zijn.

M.M. Jacobs-Zonneveld


Tip: ga te raden bij familie van minister Colijn. Zie Wikipedia, het boek wat geschreven is door familie en de zo(o)n(en) van minister Colijn. Antonie etc. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hendrikus_Colijn https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-de-streek/I54724.php https://www.geni.com/people/Pieter-Adriaan-Colijn/6000000028851469723 https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/28777/anton-hendrikus-colijn http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Colijn https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anton_Colijn https://www.bol.com/nl/p/de-kracht-van-een-lied/666760809/ Ik ben ook familie... mijn moeder's oma, Adriana Colijn. Ik onderzoek pas sinds korte tijd... en ik heb veel info gevonden, echter nu pas hier op het forum. Succes!

Anja Foppen- BoomPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu