stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Hall-Pjang Njong Tio (Java, ca 1850Profiel afbeelding

Dat is zeker raar ja. Broer overleden op de dag van de bruiloft van George?

Andre Sijnesael - 15 sep 2021 - 13:36

Bart,

Ik heb het een en ander nog even gecheckt in mijn gegevens, maar blijkens de huwelijksakte van Amelia Hal(l) en Frederik Olive [BS Batavia, huw,reg. 1865, aktenr. 18, d.d. 15 maart 1865] vermeldt Amelia dat ook zij een dochter is van Kysom en erkend is door Thomas Hall.

Bovendien worden door bruidegom en bruid de akten van geboorte overgelegd, dus men mag aannemen dat wat beiden over hun ouders vertelden, ook gecheckt werd door de ambtenaar aan de hand van die geboorteakten.

leo48 - 15 sep 2021 - 20:56 (laatst bijgewerkt 15 sep 2021 — 21:01 door auteur)

Om te beginnen: dit is bezig een van de meest merkwaardige genealogische puzzels te worden die ik de afgelopen jaren gezien heb. Dat maakt dat ik de meelezers oproep om de onderstaande gevolgtrekkingen uiterst kritisch te beschouwen, en voluit uitnodig er gaten in te schieten. Dus:

  • BvTP in 'Ons Nageslacht': "Felix Hall,[...] adopteerde eenige kinderen van de Inl. vrouw Kysom [...]. Deze kinderen waren: 4. Amelia Hall, die in 1865 huwde met Frederik Olive, suikerfabrikant te Krawang.
  • Huwelijksakte d.d. 15 maart 1865: "Amelia dat ook zij een dochter is van Kysom en erkend is door Thomas Hall."

Daar komt bij:

  • Thomas geboren 1824 de vader van Amelia geboren 1839?
  • Memorie van aangifte voor het successierecht over de boedel van Frits Anton Börnmuller, waarmee Amelia + aanhang en Mathilda + aanhang op volwassen leeftijd 100% aan elkaar gekoppeld worden. De volwassenen zijn daarmee dezelfde personen als de kinderen.

1) Amelia, Eliza en Mathilda zijn bij dezelfde gelegenheid erkend door Thomas, maar hij kán de vader eigenlijk niet zijn, zeker niet van Amelia.
2) Mathilda zou de dochter van George zijn, maar ook dat kán eigenlijk niet. Mathilda zal in januari 1843 verwekt zijn; George was toen nét 15 geworden.
3) Amelia is geadopteerd door Felix.

=> Ondanks de verwarrende en hier en daar 100% conflicterende gegevens durf ik inmiddels wel te stellen dat hoogstvermoedelijk de 3 dames dochters van Felix zijn.

Van deze 3 is na de dood van Felix de (rechts) positie als 'Europees' veiliggesteld door de zeer merkwaardige erkenning door Thomas, namelijk als kinderen van zijn eigen 'inlandse' moeder. Waarbij de ambtenaar toch niet echt 'wakker' is geweest, of - wellicht waarschijnlijker - een vriendje van Thomas die in het plot gekend was. De ambtenaar had mijns inziens gezien de leeftijd/geboortejaar van Thomas, de leeftijd/geboortejaar van Amelia, en oorverdovend ook gezien dat Thomas kinderen erkent uit zijn eigen moeder geboren natuurlijk 'lont' moeten ruiken. Vervolgens had hij wellicht terug kunnen vinden dat Amelia al geadopteerd was - door Felix.

Ik heb ook de mogelijkheid nog overwogen dat Felix kinderen adopteerde die verwekt zijn door zijn adolescente (- en dan verondersteld zeer vroeg rijpe, en als ongeleide projectielen in het rond slapende - ) zoons, of tenminste één daarvan. Dat zou natuurlijk op zich best kunnen. Waarbij dan Thomas op latere leeftijd alsnog letterlijk erkent dat ze van hem zijn. Maar dat biedt dan geen enkele verklaring voor het feit dat Kysom óveral als moeder te boek staat, en daarmee zouden we dan weer in het incestueuze scenario terecht komen. In dat geval zou dan Kysom misschien bij de adoptie als 'adoptief' moeder (dus niet de échte) zijn opgevoerd, maar bij de erkenning door Thomas (die dan verondersteld wél de echte vader zou zijn) staat Kysom wéér als moeder te boek. Terwijl dát dan bij uitstek de gelegenheid was om e.e.a. écht recht te zetten. Dus dat biedt m.i. ook geen verklaring.

-Bart- - 16 sep 2021 - 10:20


Het lijkt er sterk op dat Kysom toch wel de (biologische?)  moeder was van de drie dames. 
Zou het wellicht zo kunnen zijn dat de relatie Felix-Kysom niet juist is? Felix zou geboren zijn rond 1789 en dus ten tijde van de verwekking al van middelbare leeftijd zijn. Dat kan natuurlijk, maar het kan er ook op wijzen dat hij geen relatie met Kysom had.
Het is ook niet geheel onmogelijk dat Thomas al vroeg vader geworden is, 15 jaar is niet onmogelijk, hoewel erg jong.
Ik heb geen toegang tot die oudere IN's en ik weet dus niet of er bronnen vermeld zijn bij de aldaar geplaatste genealogische gegevens Hall.
Diep verstopt in mijn archieven heb ik wel een uitgewerkte getypte genealogie Hall liggen, die door een achternicht van mijn schoonmoeder vervaardigd is, die ga ik er bij gelegenheid eens bij zoeken, maar voor zover ik mij kan herinneren waren de oudste generaties daarin uit IN overgenomen.

Iets anders waar ik mee zit is het feit dat volgens het artikel in de IN Pjang Njong Tio als moeder van Mathilda wordt genoemd.
Uit de DNA test van mijn zoon blijkt dat hij 2,3 % Zuid-Chinees DNA heeft. Nu hoeft dat natuurlijk niet van Pjang Njong Tio af te komen, maar het kán natuurlijk wel. Ik heb  geen andere Chinese voormoeders van hem kunnen vinden, hoewel die nog in de generaties kunnen schuilen die ik niet heb kunnen invullen door kwartierverlies.
 

Andre Sijnesael - 16 sep 2021 - 10:43Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu