stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Nazaten Louis Anton Willem Thomas Hilgers 1893-1931 en inheemse vrouw Iloen Salimah opgelost



Profiel afbeelding

Louis 1893-1931. Hij werd 38 jaar oud. Liet 3 (4?) geëchte minderjarige kinderen na (handelingsonbekwaam). Zij kwamen in een weeshuis Vincentius te Batavia terecht. Doorgaans werd de wettelijke echtgenote voogd over de kinderen. Voor volwezen geldt, dat de familie hen dan zou opnemen. Is dat niet het geval, dan worden zij in een weeshuis geplaatst. 

Ik heb het vermoeden dat de oudste broer van Louis (de bekende vlieger) Johan Hilgers de voogd is geworden. Zelf – wonende in Bandoeng – had hij al 5 dochters. Johanna (Dorrius-Hilgers) had ook 5 kinderen. Zij woonde met haar gezin in Lawang Oost Java. Mijn oma (Alberti-Hilgers) woonde met 3 kinderen in Makassar op Celebes. De andere broer Christiaan was bezig op Sumatra op zoek naar andere olievelden. Zijn vrouw tante Marie woonde in Batavia met 3 kinderen. Op zondagen nam zij de 3 kinderen mee naar huis om er te spelen met haar kinderen Hanna, Lizzy en Jim van dezelfde leeftijd.

Is het nog mogelijk na te gaan hoe de relatie met deze inheemse vrouw Iloen was, waarom de kinderen in het weeshuis werden geplaatst.

De namen van de kinderen, kleinkinderen en nagenoeg alle achterkleinkinderen zijn mij inmiddels bekend. Er zijn met 3 kleinkinderen één à twee hoopvolle contacten geweest, maar daar is het verder voor mij voor alle kleinkinderen (op één na) eenzijdig een slagboom geplaatst.

S.O. Niels - 20 jan 2022 - 02:02 (laatst bijgewerkt 20 jan 2022 — 10:55 door moderator)

D'r is wel een dossier "Hilgers" in het archief van de WEES- EN BOEDELKAMERS 1800 – 1949 in Jakarta. Zie deze inventaris.

"2745 Hilgers, M.H 16 Juni 1875 - 24 December 1909 Ag.No. 15743"

Maar dat gaat dus duidelijk over een andere periode.

-Bart- - 20 jan 2022 - 18:44

Mijn dank meneer Bart.

Uit de contacten met de nazaten bleken het 4 kinderen te zijn. Van  3 heb ik de gegevens een meisje Margaretha (Maggie) 12-04-1920, Christiaan 05-08-1922 en Albertus 03-10-1928. Later kwam er ene Willy Hilgers om de hoek. Maar daar heb ik slechts de informatie dat hij in Indonesia is gebleven. Schijnt in Bogor gewoond te hebben, De 3 eerder genoemden zijn als spijtoptant in 1962 naar Nederland gekomen. Toen in 1942 WOII uitbrak was Maggie net meerderjarig. Toen gold nog de leeftijd van 21 jaar. Christiaan in 1943 en Albertus pas in 1949.

De moeder van Louis  (Louisa Pheiffer) was de inheemse vrouw Sinah en haar vader Christian Pheiffer een fuselier van Duitse komaf. Toen Christian stierf kwam Louisa in een weeshuis in Semarang terecht. Dus niet bij haar moeder als inheemse vrouw mogen blijven. 

Ik ga er vanuit dat het een vergelijkbare situatie was voor Iloen als inheemse vrouw.

S.O. Niels - 20 jan 2022 - 20:33

Als een inlandse(inlands is overigens een koloniale aanduiding voor Indonesiërs) vrouw samenwoonde met een Europese man, dan was er meestal geen sprake van een huwelijk. Een huwelijk was vaak ook niet mogelijk. KNIL-officieren mochten niet met inlandse vrouwen trouwen. KNIL-soldaten mochten helemaal niet trouwen, want die sneuvelden, zeker in Atjeh, te veel en dat zou te veel pensioen kosten. 
Maar, omdat er geen huwelijk was, had de inlandse vrouw geen rechten. Meestal kwam het er voor haar op neer, dat ze terug moest naar de kampong. Soms nam een man, na zijn pensionering, zijn inlandse vrouw wel mee naar Nederland en trouwde daar alsnog met haar, maar voor zo ver mij bekend was dat meer uitzondering dan regel.

Nicolette

Nicolette Jentink - 21 jan 2022 - 10:39

Mijn dank Nicolette, Terima Kasih Banyak.

Ik "vrees" dat er geen huwelijk zou hebben plaatsgevonden. Louis was de enige van zijn 2 broers en 2 zusters die een inheemse partner had,

Omdat die families al waren gezegend met een aantal kinderen konden deze 3 (4) vaderloze kinderen daar niet worden opgenomen.

Bij de andere kant van mijn familie van vaders kant, is mijn overgrootvader 5 dagen voor hij stierf wel gehuwd met de inheemse vrouw uit Ambon. Daarmee waren mijn oma en haar zus en broer geëcht.

Ik denk om deze zoektocht maar af te sluiten. Dat ze geen contact willen nah sudah itu àl . . . laat maar àh. Belangrijk voor mij dat ook zij een gezond en gelukkig leven hebben met hun familie. Wat wij wel gemeenschappelijk hebben is het Hilgers bloed.

S.O. Niels - 21 jan 2022 - 11:27

Ik weet niet of je deze bron al kent; misschien wel niet. Stamboek gegevens uit het Oost Indisch Boek m.b.t. Christiaan Hilgers geboren 27-7-1922 te Bandoeng. Vader: Louis [...] Thomas, overleden. Moeder: ILOEN, Ina. Dat moet eigenlijk toch wel één van de door jou bedoelde kinderen zijn ondanks dat de geboortedatum iets afwijkt.

Van allerlei detailgegevens, zoals huwelijk, naam en geboortedatum echtgenote, kinderen, etc. Maar ook gevolgde opleiding waar je misschien voor het nagaan van hun jeugd wat aan hebt.

-Bart- - 22 jan 2022 - 10:32


Wel wel wel Bart. Schot in de roos!! Dank je wel Het zijn inderdaad familieleden waar ik op zoek naar was/ben.

Christiaan werd door het CBG aangegeven geboren te zijn op 05-081920 te Bandoeng, Maar verder klopt alles als een bus.

De drie kinderen van Christiaan die werden genoemd waren mij bekend. Dus OK. Daarna zijn er nog 8 geboren, waarna een meiske heel jong is overleden in NL.

Ik wist niet da hij in het leger is gegaan en later als soldaat 1e klas. De spandri genoemd. Een term die komt uit de zware artillerie. Die zware kanonnen moesten over de bergen getrokken worden door 6 paarden. Twee per span. Aan de kop werd een ervaren soldaat geposteerd. Dat was het span met nummer drie. Dus ontstond de rang spandri. Hier in NL wordt deze persoon een éénpitter genoemd.

Ik heb een toegangskaart nog geldig tot 5 maart 2022.

S.O. Niels - 22 jan 2022 - 13:19







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu