stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Joseph Stephaan op de recrutenwacht in Semarang 1784-1790 . Wat is "op de recrutenwagt"Profiel afbeelding

Joseph Stephan(us) van Cadiz  treedt op 5 januari 1748 in dienst van de VOC als soldaat en vaart uit met de Sloterdijk . Op 24 oktober 1790 verlaat hij de dienst vanwege ouderdom en krijgt rustgage.  Hij is dan ruim  veertig jaar in actieve dienst van de VOC geweest. 

Hij komt te overlijden op 14 augustus 1795. 

Hij Joseph Stephanus (Stephaan)  komt in 1784 via Batavia aan in Semarang. Hij wordt  daar als capitein infantery  eerste man “op de recrutenwagt”. 

 ( bron:  Naamboekje vande Weledelede heren der hoge Indische Regering volume 47, 1786 ) 

 

Wat is de recrutenwagt. Mijn idee is dat het een opleidingscentrum is voor  recruten . 

 

Arnold Ruiter 

Arnold Ruiter - 20 apr 2022 - 17:16

Arnold,

Ik weet het ook niet precies, en mijn vermoedens gaan in dezelfde richting als die van jou. De reden waarom ik reageer is dat ik onlangs - 7 april - een vergelijkbaar 'geval' ben tegen gekomen. Ene Jacobus Gans was in 1760 vaandrig bij de 'Recruten Wagt', Naamboekje 1760, uitgegeven Amsterdam, Pg 42.

Misschien zijn er paralellen te vinden waaruit iets te leren is?

-Bart- - 20 apr 2022 - 17:34

Ik zou het in deze richting zoeken:

Wacht: [o.a.] Pers. of groep van pers. (burgers, militairen, schutters e.d.) die toeziet resp. toezien op de (orde en) veiligheid van gebouwen, steden, hun inwoners [..]
en
Recruut blijkt meerdere betekenissen te hebben. Naast: Pas aangeworven soldaat, [..], die zijn militaire opleiding nog niet, of althans nog niet ten volle, ontvangen heeft. Ook Aanvulling van den voorraad aan manschappen of materieel die voor de instandhouding van een leger of garnizoen noodzakelijk is [..] (Bron: https://gtb.ivdnt.org (Instituut voor de Nederlandse taal).)

Zouden recrutenwachten bijvoorbeeld de voorraden bewaken?

W. van der Kooij - 20 apr 2022 - 18:07

Bart en de heer van der Kooij bedankt voor jullie reacties.

Joseph Stephaan( Stephanus) is al  tamelijk oud voor voc begrippen als hij naar Semarang gaat. Tussen 55 en 60 .

Je zou kunnen zeggen een officier met zoveel ervaring in de Molukken is uitermate geschikt om rekruten op te leiden. 

Maar je kan met net zoveel recht zeggen  zo'n oude officier moet een niet te zware job hebben in de aanloop naar zijn pensioen .  Officier bij de bewakingsdienst van goederen zou zo'n klus kunnen zijn.  

Met andere woorden ik weet het niet . Opvallend misschien dat er staat  "op de recrutenwagt"

Nog maar even afwachten of er ondersteuning is voor en van de beide mogelijkheden. 

Arnold Ruiter - 20 apr 2022 - 21:44

Een betekenis voor het woord heb ik niet kunnen vinden, maar wel vond ik een passage uit "Reize naar Ceilon", waarin het volgende staat, nadat de boot is afgemeerd in Ceylon: : "De Soldaaten gingen naar de Rekruten - wagt , alwaar zy drie dagen blyven zouden , en dan naar de overige wagchten verlegt worden". Het lijkt er op, dat het een soort verzamelplaatsen zijn voor rekruten van waaruit ze weer naar andere verzamelplaatsen worden doorgeleid, waar ze wellicht wachten tot een eenheid aanvulling nodig heeft. Maar er moest iemand op de rekruten passen, dus misschien werden daar voor ervaren officieren ingezet, die hun laatste jaren niet meer geschikt waren voor actieve dienst.
Nicolette
  

Nicolette Jentink - 21 apr 2022 - 22:59

Bedankt Nicolette. Het zou kunnen dat het een gebouw/verzamelplaats voor recruten is. 

De link die ik een tijdje geleden van Bart kreeg geeft bij het invoeren van recruten wagt  o.m  namen van personen op /aan de recruten wagt.  https://zoekintranscripties.nl/   maar de precieze betekenis heb ik nog niet kunnen achterhalen. 

Arnold

Arnold Ruiter - 22 apr 2022 - 09:43


Heb ook eens bij de VOC gekeken en wat daar te lezen staat over de omgang met personeel, wat nogal rommelig was en waar weinig beleid achter zat, zou je ook kunnen concluderen dat Joseph Stephaan daar wachtte op een schip waarop hij kon terugkeren naar Nederland. Wellicht kreeg hij voor de tijd dat hij daar verbleef dan nog een functie toegewezen.
Nicolette
 

Nicolette Jentink - 22 apr 2022 - 12:39Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu