stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Reinier Gerardus Jacobus Sluijter geroyeerd uit de registers der Europeesche ingezeten 1890? Waarom opgelostProfiel afbeelding

Als Reinier Gerardus Jacobus Sluijter in  militaire dienst wil treden moet hij een verklaring van goed gedrag overleggen. Die krijgt hij van de Resident van Kedoe. (februari 1890). 

De verklaring van een goed gedrag is blijkbaar nog niet voldoende om toegelaten te worden . In juni 1890 stelt de Resident namelijk een bijzondere voorwaarde. Reinier Gerhardus Jacobus moet eerst uit het register van Europeshe ingezetenen verwijderd worden

 

Dossier S2027

Uitgereikt ten behoeve van ‘s Lands Dienst: 

De ondergetekende resident van Kadoe verklaart met deze dat op het gedrag  van Reinier Gerardus Jacobus  Sluijter, zoon van Susanna Geertruida Sluijter  weduwe van Johan Hendrik Good, oud negentien jaren zonder beroep wonende te Magelang niets valt aan te merken, strekkende deze verklaring om in den dienst van het Nederlandsch Indisch Leger te kunnen treden.

Magelang 13 februari 1890

De Resident van Kedoe

(handtekening) 

 

Dossier S2037

Uitgereikt ten behoeve van ’s Lands Dienst 

De ondergetekende Resident van Kadoe verklaart  dat de persoon van Reinier Gerhardus Jacobus Sluijter die in ’s Lands militairen dienst wil treden mits deze uit de registers der Europeesche ingezeten wordt geroijeerd.

Magelang den 10 Juni 1890 

De Resident van Kadoe

Hoe zit dat?? 

Moeder is bij de geboorte van Reinier Gerhardus Jacobus  weduwe van Johan Hendrik Good . Johan Hendrik Good kan niet de vader zijn. In zijn militaire stamboek wordt  als vader opgegeven onbekend. 

Heeft het verwijderen uit de registers Van Europese ingezetenen  te maken met de “onbekende” vader. En hoe zit dat dan met de erkenning in 1899??? ( RA) Bestaat er een dossier over de erkenning? 

Arnold Ruiter - 9 dec 2022 - 17:11

Geen idee hoe dat precies in elkaar zit, maar... ik vermoed dat de erkenning RA 1899 samen zou kunnen hangen met zijn huwelijk in 1897, want dat staat ook in de RA 1899. M.a.w. die erkenning zou dan eind 1897 hebben plaatsgevonden.

De pagina’s "De Burgerlijke Stand van Nederlands-Indië op LDS-films" van Leo Janssen geven voor Semarang o.a. het volgende:

1897 register erkenning natuurlijk kind * 1357800   (items 44 en 45)
1898 register erkenning natuurlijk kind 1357800   (item 49)

Het lijkt mij een aanbeveling om items 44,45 en 49 van film 1357800 bij de LDS na te slaan want wellicht is die erkenning daar terug te vinden. En hopelijk vind je dan antwoorden.

-Bart- - 9 dec 2022 - 18:13

Ik vermoed dat dat verhaal met het register der Europeesche ingezetenen trouwens vrij simpel is. Militairen werden NIET in de zogenaamde Regerings Almanak vermeld, en ik denk dat het daarover gaat.

Uit: Catalogus van hetgeen verkrijgbaar is bij 's lands depot van leermiddel [...] 1890

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

M.a.w. als iemand in militaire dienst ging, dan was er een missieve nodig om te zorgen dat hij niet meer in die publicatie was/werd opgenomen. En dat is precies wat hier gebeurt:

"De ondergetekende Resident van Kadoe verklaart  dat de persoon van Reinier Gerhardus Jacobus Sluijter die in ’s Lands militairen dienst wil treden mits [ vermits, derhalve, daarom ] deze uit de registers der Europeesche ingezeten wordt geroijeerd."

-Bart- - 9 dec 2022 - 19:22

Ook voor zijn vrouw werd in hetzelfde jaar erkenning aangevraagd. Wellicht nuttig als je de film toch gaat bekijken.

mvg-Ben

Ben Wegman - 9 dec 2022 - 19:24

Bart, 

Erg bedankt. Ik had het niet op die manier gelezen. Ben het met je eens.

Arnold Ruiter - 9 dec 2022 - 23:43


Ben, Bedankt. Hou dit in portefeuille en maak er tzt gebruik van.

Arnold Ruiter - 9 dec 2022 - 23:44De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu