"Wat is de betekenis van Troeno-Djojo? Katholieke Encyclopaedie Katholieke Encyclopaedie Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Troeno-Djojo
betekenis & definitie
Madoereesch prins, leider van een opstand tegen Mangkoerat I van Mataram (1645-1677), die zich door zijn wreedheid bij alle standen gehaat gemaakt had, waarvan de heerschzuchtige T. gebruik maakte voor zijn plannen. Mangkoerat zocht hulp bij de Oost-Indische Compagnie, welke hulp na lange aarzeling werd verleend. T. werd bijgestaan door de na de verovering van Makassar (1669) naar Java gevluchte Makassaarsche zeeroovers. Doordat Mangkoerat de bestrijding van T. bijna geheel aan de troepen van de Compagnie onder aanvoering van ➝ Speelman overliet, lukte het T. aanvankelijk een groot deel van het Mataramsche rijk te veroveren.
Zelfs de hoofdstad Kartasoera viel T. in handen, terwijl Mangkoerat vluchtte en op de vlucht stierf. Zijn opvolger, Mangkoerat II (1677-1703), had niet alleen tegen T. te strijden, doch ook tegen zijn broers, die zich tegen zijn opvolging verzetten. De Compagnie, een eind aan den strijd willende maken, die zeer nadeelig voor den handel was, sloot een nieuw verdrag met Mangkoerat en zond eindelijk een voldoende troepenmacht, die T. herhaaldelijk versloeg, en hem ten slotte gevangen nam. Mangkoerat II liet zijn gevangen genomen vijand voor zich brengen en doorstak hem eigenhandig (2 Jan. 1680). Olthof."
Dus inderdaad Javaanse adel, meer specifiek is die familie oorspronkelijk afkomstig van Madura:
De naam 'Troenodjojo' lijkt vandaag nog voor te komen als achternaam in Suriname; ongetwijfeld ook van Javaanse oorsprong. Vermoedelijk op deze manier; familysearch stamboom:
"Kasiman Troenodjojo Man 1879 – Overleden • GS1Y-FGD
Geboorte • 0 bronnen 1879 Surabaya, East Java, Indonesia
Indonesische burgers hadden vroeger maar één naam. Deze dame heette dus alleen maar Ginten. haar vader Trunodjojo en haar moeder Miani. Geen van 3-en heeft een familienaam evenals Nederlanders voor 1750 in meerderheid geen familienaam hadden. In Nederland werd vaak een patroniem toegevoegd zoals Klaas Pieterszoon. In Indonesië gebeurde dat soms ook, je zou Ginten dus Ginten Trunodjewi kunnen noemen.