stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Niet eenduidige plaatsnamen

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Hoi,

Ik probeer mijn plaatsnamen eenduidig te krijgen.

Ik werd gewaarschuwd dat Wijnbergen een niet eenduidig gevonden plaatsnaam was, dus heb ik wijnbergen toegevoegd aan gemeente Montferland. Nu zie ik dat "Wijnbergen, Montferland" nog steeds als niet eenduidig gevonden plaatsnaam aangegeven wordt, terwijl klikken op Wijnbergen, Montferland me brengt naar een geonames.org pagina met maar 1 plaats: Wijnbergen, Netherlands, Gelderland. Gemeente Montferland. 

Hetzelfde geld voor Oosterout, Overbetuwe en Westergeest, Kollumerland en Nieuwkruisland. Na het toevoegen van de gemeente geeft geonames.org nog maar 1 plaats.

Kan iemand me uitleggen wat ik hier fout doe?

Alvast bedankt,

Bastiaan Huisman

Bastiaan Huisman

Bastiaan, waar krijg je die waarschuwing?

Fred Janssen

Bastiaan Huisman

Mij staat bij, dat er Wijnbergen bij Doetinchem was. Er is nu in Doetinchem in ieder geval een wijk met die naam.

Martin Jongkoen

Als ik Wijnbergen in gemeente doetinchem plaats gebeurt er hetzelfde. Niet eenduidige plaatsnaam. 

Plus, de reden dat ik Wijnbergen in gemeente Montferland plaatste, is omdat dit 1 van de 3 Wijnbergen's is volgens geonames, de database waartegen de plaatsnamen in genealogieonline.nl worden gecheckt:

http://www.geonames.org/search.html?q=wijnbergen&country=

Zelfs als ik er Wijnbergen in gemeente Montferland in gemeente Gelderland van maakt blijft hij hem niet herkennen.

Misschien is het een probleem met mijn genealogieprogramma (Gramps).

Maar als ik klik op Wijnbergen, Montferland, Gelderland, in de sectie niet-eenduidige plaatsnamen, wordt ik gebracht naar de volgende link
http://www.geonames.org/advanced-search.html?q=Wijnbergen%2C+Montferland%2C+Gelderland

En dat is dus een unieke plaatsnaam.

Bastiaan Huisman

Ik denk dat het probleem is onstaan omdat er in die omgeving vaak een gemeentewijzinging heeft plaatsgevonden.

Het zelfde geldt voor Zeddam een buurplaats van Wijnbergen. Deze heeft behoort tot de gemeenten: Zeddam, Wehl, Bergh en nu Montferland.

Zoals ik (maar dit is mijn eigen inschatting) denk valt een gedeelte onder Doetinchem, en het buitengebied onder Montferland (Hoofdplaats Didam).

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet Bert

Bert Giesen

Bedankt voor al uw reacties. Het gaat me niet zozeer om de oorsprong, maar om de manier waarop de software van genealogieonline.nl hier mee omgaat. Ik denk dan ook dat mijn forum-post meer een soort van bug-report is.

Hij zoekt in geonames naar een plaatsnaam, en als hij er meer dan 1 vindt, zegt hij dat een plaats meerduidig is. Zover klopt alles.

Nu heb ik plaatsnamen zodanig aangepast dat volgens de link in genealogieonline.nl geonames nog maar 1 plaats vindt, maar toch blijft genealogieonline.nl rapporteren dat de plaatsnaam niet eenduidig is. Dat is mijns inziens een bug.

Bastiaan Huisman

Probeert u eens: 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbergen

of https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbergen_(Doetinchem)

Mijn plaatsnamenboek geeft deze "plaats" aan bij Doetinchem en bij Epe.

J. Chr. Besteman

Beste Bastiaan,

Ik herken je probleem, ik heb precies hetzelfde met een aantal plaatsnamen. Ik heb het bijvoorbeeld met de plaats Beek in Gelderland. Het lukt mij niet om die plaats "eenduidig" te krijgen. Ik vermoed dat het probleem bij de GeoNames dienst ligt.

Heb  jij al een oplossing voor dit probleem gevonden?

Mvg,

Sandor

Sandor van Seeventer

Beste Sandor,

 

Nee het is me nog niet gelukt helaas. Misschien moet ik ergens een bug-report doen? Ik hoopte dat een bericht op 't forum plaatsen genoeg zou zijn.

 

Cheers,

Bas

Bastiaan Huisman

Hallo Bas,

Normaal gesproken zou het forum servicedesk hiervoor voldoende moeten zijn. Als dat niet werkt moeten we misschien proberen rechtstreeks via de contactpagina op de genealogieonline pagina een bericht schrijven aan dhr. Coret.

Mvg.,

Sandor

Sandor van Seeventer

Beste Bastiaan,

Het was mij bij mijn eerste gebruik van de optie vanuit GenealogieOnline al duidelijk, dat dit probleem inderdaad in Geonames zelf zit, waarin een en dezelfde plaats in geval van gemeentelijke herindelingen twee of meer keren voor kan komen, gekoppeld aan zowel de oude als nieuwe gemeente(n). Om dat in GenealogieOnline op te lossen zou Bob Coret een filter moeten maken in de vorm van een verwijzingstabel met voor elk record in Geonames een verwijzing naar de huidige gemeente, provincie en land en die van dag tot dag up-to-date houden, dat is bijna een verdubbeling van het werk van Geonames zelf. Die waarschuwingen neem ik daarom maar gewoon voor kennisgeving aan als ik zie, dat het om dezelfde plaats gaat. Alleen als uit de via de waarschuwing in Geonames gevonden informatie blijkt, dat het inderdaad om verschillende plaatsen met dezelfde naam gaat voeg ik gemeente, provincie en/of land toe om het onderscheid aan te geven.

Met vriendelijke groeten,

Henk Beindorff.

Henk Beindorff


Beste Henk,

Bedankt voor uw reactie!

Als ik uw verklaring goed lees, dan zou dit betekenen dat GeoNames meerdere namen terug zou moeten geven als ik op Wijnbergen Montferland zoek, maar dit is niet het geval. http://www.geonames.org/search.html?q=wijnbergen+Montferland&country= zoals u hier kunt zien.

Maar u heeft gelijk dat ik me niet te veel zorgen moet maken over die eenduidige plaatsnamen, zolang mijn eigen plaatsnaam maar duidelijk genoeg aangeeft om welke plaats het gaat, als er meerdere regio's zijn met dezelfde plaatsnaam.

 

Met vriendelijke groeten,

Bastiaan Huisman

Bastiaan HuismanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!