stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Plaatsnamen die niet eenduidig zijn volgens GeoNames


Profiel afbeelding

Ik heb een probleem met plaatsnamen die niet eenduidig zijn volgens Genealogieonline cq Geonames.

Het beste voorbeeld is bijvoorbeeld:

- Beek, Groesbeek, Gelderland, NL ....deze geeft 1 uniek resultaat binnen Geonames......maar toch blijft het niet eenduidig..

(ik heb ook andere mogelijkheden geprobeerd, zoals Beek, Berg en dal, Gelderland, NL, maar dat geeft nog meer oneenduidigheid)

Hoe is dit op te lossen?

Mvg.,

Sandor

Sandor van Seeventer

Beste Sandor,

Het is natuurlijk prachtig dat je bij genealogie gebruik kunt maken van allerlei databases en websites als GeoNames en GenealogieOnline, maar: (1) je moet ze wel altijd blijven zien als hulpmiddelen, en niet als "de waarheid", en helemáál niet als een "autoriteit" waarop je vertrouwt en je je helemaal gaat baseren; een goede genealoog zoekt altijd naar méérdere bronnen voor hetzelfde feit of dezelfde gebeurtenis: "één bron is géén bron";

(2) ook die "hulpmiddelen"-websites en -databases zijn niet onfeilbaar, zij kunnen fouten maken: je moet zèlf kritisch kijken en onderzoeken of wat zij jou zoal 'voorschotelen' juist is, correct is, niet partijdig is, onbevooroordeeld is; de stand van zaken van nù is, van dit moment, actueel: de waarheid, de héle waarheid, en niets dàn de waarheid.  (Vergelijk het met een soldaat in een oorlogssituatie die werkt met een verouderde stafkaart: dat hij afgaat op een oude of gemanipuleerde kaart, die hindernissen als bergketens niet aangeeft, of die een brug vermeldt die er in werkelijkheid niet meer is, kan dodelijke gevolgen hebben.)

Anders bouw je zelf je conclusies, je vondsten, en daarmee je genealogisch onderzoek, op een gammele ondergrond, drijfzand. - Dus net zoals in het echte leven: denk zèlf na, wees kritisch, loop niet achter anderen of zgn. autoriteiten aan, neem niet zomaar van iemand klakkeloos iets als waarheid aan, nee: onderzoek zelf meerdere bronnen, vorm zelf je mening.

Goed. On-topic: het gaat hier om iets simpels, niet om helpen systemen te bouwen; jij hoeft niet op te lossen dat GeoNames fouten maakt, want dat is óók maar een website; als je wilt dat jouw vondst in GeoNames-termen eenduidig is, kun je hen natuurlijk wèl op fouten attenderen (de beheerders), zodat zij anderen beter van dienst kunnen zijn, met juiste gegevens. Zoals ook elders in de genealogie heeft het, binnen die veelheid aan bronnen, wel in principe de voorkeur om veel waarde te hechten aan overheidsinformatie, in vergelijking met allerlei particuliere of commerciele websites (MyHeritage is een berucht voorbeeld van dergelijke rotzooi). GeoNames en GenealogieOnline zijn niet zèlf een bron van de waarheid en werkelijkheid, want die halen zij ergens ànders vandaan: hoe een gemeente heet, en welke woonplaatsen daaronder vallen, bepaalt (en wéét) de overheid. Die overheid bijvoorbeeld zou dus een betere bron zijn voor jouw kennis over een onderwerp als gemeentenamen en woonplaatsen.

Wat je zelf prima kunt vinden op internet: een vermelding "Beek, Groesbeek, Gelderland, NL" in het gehanteerde format "plaatsnaam, gemeentenaam, deelstaat/provincie, land" op 31-3-2016 kàn op dit moment niet juist zijn, dus websites / databases die dit melden, en daar vanuitgaan, zitten domweg fout. Van door anderen (zoals GeoNames) verstrekte onjuiste informatie moet je natuurlijk niet uitgaan. Sinds 1 januari 2016 bestáát er geen gemeente Groesbeek meer, maar is de gemeentenaam Berg en Dal; de gemeente Groesbeek op dat grondgebied die bestond van 1-1-2015 tot 1-1-2016 was een fusiegemeente uit de oude gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen a/d Rijn.

OK? Dus je levensmotto als genealoog (dat je ook prima op mijn woorden kunt toepassenBlij) moet zijn : Ga zèlf kijken!, of zoals de Franse chansonzanger Jacques Brel al wist: Il faut aller voir!  De koning te rijk

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Beste Dimitri,

Wat een betoog. Voor een op het oog simpele vraag. Het is inderdaad, zoals je zelf zegt, grotendeels niet on-topic. En het is denk ik binnen dit (sub)forum ook niet de bedoeling om anderen verwijten te gaan maken. Zo ervaar ik dat nl. OK?

Je conclusie dat ik zaken niet zou controleren (ga zelf kijken) is nl. niet juist, en is uit mijn vraag voor support ook niet af te leiden. Daar staat immers dat Berg en Dal nog meer "niet eenduidig is". Dan komt zelfs de Duivelsberg naar voren binnen GeoNames.

Uiteraard check ik eerst alles, en weet ik dat Beek tot de gemeente Berg en Dal behoort. Die registratie had ik ook initieel.

Beek, Berg en Dal, Gelderland, NL, kan niet eenduidig vastgesteld worden (geeft Beek, Groesbeek en Duivelsberg), en bv.

Veenhuizen, Noordenveld, Drenthe, NL, kan niet eenduidig vastgesteld worden (maar geeft wel eenduidig Veenhuizen binnen GeoNames??).

En zo heb ik nog een lijstje..

Dus mijn vraag (trouwens ook van anderen in dit service desk forum) blijft, hoe is dit op te lossen:

- moet ik het anders registreren ?

- moet genealogieonline iets herstellen ?

- moet geonames.org iets doen?

Fijne avond!

Met vriendelijke groet,

Sándor

Sandor van Seeventer

Beste Sander,

(a) het was geen betoog, (b) ik verwijt je niets, en (c) van mijn woorden is, zo te zien, helemaal niets 'overgekomen'. Het zij zo. Succes met je onderzoek.

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Ook ik heb dit probleem met Katwijk, Als ik dit invoer wordt hij aan Katwijk, nb gekoppeld in geonames. Ook Katwijk, zh of Katwijk (Zuid-Holland) wordt gekoppeld aan Katwijk, nb

Alleen Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn gaan wel goed

 

Hoe kan ik dit oplossen

Ronald Mourits


Hier al maanden een gelijkaardig probleem...

Doesburg,GLD,NL wordt niet eenduidig herkend.
Doesburg,Gelderland,NL wordt niet  eenduidig herkend
Dan maar Doesburg,Gelderland,Nederland? nee hoor, wordt niet eenduidig herkend

Doorklikken naar Geonames geeft de tabel hieronder, iemand een idee?

6 records found for "Doesburg, Gelderland, Nederland"
  Name Country Feature class Latitude Longitude
P Doesburg  wikipedia article Netherlands, Gelderland
Gemeente Doesburg
populated place
population 11,480
N 52° 0' 45'' E 6° 8' 20''
A Gemeente Doesburg  wikipedia article
Doesburg,Gemeente Doesburg
Netherlands, Gelderland
Gemeente Doesburg
second-order administrative division
population 11,435
N 52° 1' 9'' E 6° 8' 54''
L Fraterwaard Netherlands, Gelderland
Gemeente Doesburg
locality N 52° 1' 48'' E 6° 8' 33''
P Doesburg Netherlands, Gelderland
Gemeente Ede
populated place
population 1,050
N 52° 4' 0'' E 5° 37' 0''
P Beinum Netherlands, Gelderland
Gemeente Doesburg
section of populated place N 52° 0' 6'' E 6° 7' 44''
S De Wallen Netherlands, Gelderland
Gemeente Doesburg
estate(s) N 52° 1' 0'' E 6° 9' 0''
 

Dirk ClaessensPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu