stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Privacy en buitenlanders in mijn bestand: O.a. Chilenen [opgelost]


Profiel afbeelding

De privacyregels binnen Genealogie Online zijn me duidelijk, maar ik heb nog wel een vraag over opgenomen buitenlanders in mijn bestand.

Ik heb n.l. veel chilenen opgenomen in mijn bestand, gelden hiervoor dezelfde regels m.b.t. openbaarheid als de nederlanders in mijn bestand?

mvg

Dick Nijborg

dick nijborg

Uiteraard verdienen Chilenen dezelfde bescherming. Het is niet zozeer hun recht maar uw plicht. 

Zie ook https://ontdekjouwverhaal.nl/opslaan-publiceren/privacyregels-bij-publicatie/

sprangers

ook als het Chilenen betreft die in Chili wonen en werken. Dus totaal geen binding hebben met de Europese Wetgeving?

dick nijborg

Ik ben geen jurist. Maar afgezien van de juridische aspecten; u vindt toch niet dat Chilenen geen privacy verdienen?  De AVG is een Nederlandse wet die is afgestemd met andere Europese landen. Maar het zou een schande zijn als de wet niet voor Chileense persoonsgegevens zou gelden. Laten we hopen dat Chili een wet heeft die de privacy van Nederlanders respecteert. 

sprangers

oke ik ben het wel met u eens. ik heb de gegevens ook niet gepubliceerd, maar was nieuwsgierig naar de werkingen van de wet.

Amerika b.v. beschermd persoonsgegevens van buitenlanders niet.

bedankt voor uw reacties!!

dick nijborg

Hier wordt nog een "juridisch" bevestigd dat u geen Chileense persoonsgegevens mag publiceren :

Persoonsgegevens doorgeven vanuit de EU, en dus ook vanuit Nederland, naar een land buiten de EU mag   alleen als dit land voldoende bescherming biedt. ….Heeft een derde land geen passend beschermingsniveau, en kan er geen beroep worden gedaan op een wettelijke uitzondering, dan is doorgifte naar dat land onrechtmatig en dus niet toegestaan….

Dus als Chili geen privacywet heeft mag u niet publiceren vanwege de AVG en als Chili wel een afdoende wet heeft, mag publiceren niet vanwege hun wet. 

 

Let op: de Verenigde Staten hebben geen passend beschermingsniveau. Maar doorgeven van persoonsgegevens naar de VS is toch toegestaan als dit gebeurt op grond van het EU-VS privacyschild. 

Dit komt er op neer dat u ook van Amerikanen geen stamboomgegevens mag publiceren. Ik vrees dat Amerikanen op een Amerikaanse site wel Nederlandse persoonsgegevens mogen publiceren. Maar het Great America permitteert zich wel meer dingen waaraan we geen voorbeeld moeten nemen.

 

PS u kunt uw Chileense familieleden natuurlijk altijd om toestemming vragen

sprangers

Beste heer Sprangers,

hetgeen u in uw laatste reactie beschrijft houdt geen verband met de vraag die de heer Nijborg stelt, waar u het over hebt is het doorgeven van persoonsgegevens vanuit een EU-lidstaat aan een niet-EU-lidstaat. De vraag van de heer Nijborg gaat over het verwerken van de gegevens van Chilenen in zijn bestand, dus het gaat niet om het delen van gegevens buiten de Europese Unie.

In artikel 3 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is het territoriaal toepassingsgebied vastgelegd, dus kortweg op welk gebied of op welke landen dit van toepassing is. Het eerste lid van dit artikel zegt dit hierover: "Deze verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de activiteiten van een vestiging van een verwerkingsverantwoordelijke of een verwerker in de Unie, ongeacht of de verwerking in de Unie al dan niet plaatsvindt." Omdat de heer Nijborg, inwoner van de Europese Unie (vermoed ik) hier de verwerker is van de persoonsgegevens van Chilenen, is ook op hem en op deze publicatie de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing, daarvoor maakt het niet uit of de verwerkte persoonsgegevens van Chilenen of EU-onderdanen zijn. In artikel 4, eerste lid van deze verordening is de definitie van persoonsgegevens nader omschreven en in dit lid wordt niets geschreven over een plaats, regio, etc.

Om kort te gaan dient de heer Nijborg zich gewoon aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming te houden, net als iedere andere EU-onderdaan, ongeacht of de verwerking van de persoonsgegevens in de EU of buiten de EU plaatsvindt. Op grond daarvan mogen de gegevens van nog in leven zijnde personen, dus ook Chilenen, niet worden verwerkt in een publicatie. Mocht het een bestand zijn dat binnen eigen kring blijft, dan levert dat eigenlijk doorgaans geen problemen op.

Met vriendelijke groet,

Indie van Lieshout

Indie van Lieshout


Beste Indie van Lieshout.

Dank u voor uw nadere uitleg. De door uw aangehaalde artikelen zijn ongetwijfeld meer ter zake, maar de conclusie blijft gelijk: het mag niet. Zoals ik al zei ben ik geen jurist, maar als men persoonsgegevens op internet publiceert, dan is er toch ook sprake van delen met landen buiten de EU ?

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu