stamboomforum

Forum logoGenealogie Online » Zin of onzin van vermelding biologische ouders [opgelost]


Profiel afbeelding

Sinds enige tijd worden in de publicatie op de persoonspagina de biologische ouders vermeld. Waarom is dit? Wat voegt dit toe?
Van alle 65.000 personen in mijn publicatie weet ik niet zeker of de opgenomen ouders ook daadwerkelijk de biologische ouders zijn. Als een kind binnen een huwelijk is geboren, ga ik daar 'gemakshalve' van uit. Dat doe ik ook als het kind voor het huwelijk is geboren en erkend wordt. Maar van geen enkele persoon heb ik DNA-gegevens, waarmee ik zou kunnen bewijzen dat de ouders de biologische ouders zijn.

Welke tag in het GEDCOM bepaald of er een biologische moeder en/of vader is?

Met vriendelijke groet,
Martien Mantel

Martien Mantel

Ja, ben ik het helemaal mee eens, ik vind het een vreemde aanduiding. Zou ook liever gewoon zien "kind van" .

Heidi Jonkman

@Heidi, met welk softwareprogramma maak jij de GEDCOM?

Martien Mantel

Aldfaer

Heidi Jonkman

Wat een toeval; ik ook.

Ik zie meerdere zaken bij GO die anders zijn dan ik gewend was. Zou er 'meer' aan de hand zijn? 

@Heidi, zie jij dat ook?

Martien Mantel

Ik zal er eens naar kijken. Wel laatst een update gedaan. Dus misschien bij het aldfaer forum navragen.

Heidi Jonkman

ik heb net even een kwartierstaat via aldfaer gegenereerd maar daar staat gewoon kind of kinderen uit dit huwelijk, dus denk toch dat de oorzaak bij genealogie online ligt? @Martien misschien even aan de heer Coret vragen.

Heidi Jonkman

@Heidi

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat hetgeen op dit forum ter sprake komt ook gelezen wordt door de heer Coret (of iemand die met hem in contact staat). Maar ik twijfel daar wel eens aan, omdat er niet altijd gereageerd wordt door hem. Toevallig vanochtend reageerde de heer Coret op een vraag van mij, maar toen ik daar vervolgens weer op reageerde bleef het stil.

Laten we hopen dat hij dit bericht leest en een reactie geeft.

Martien Mantel

Zou inderdaad wel fijn zijn.

Heidi Jonkman

Dat er her en der "de biologische ouders van" in publicaties verschijnt komt door Genealogie Online sommige GEDCOM tags is gaan ondersteunen.

Binnen GEDCOM bij een persoon (INDI) een link leggen met de familie waar de persoon een kind is (FAMC). Als specificatie bij FAMC kan de relatie nader bepaald worden (PEDI). Dit is geenzins een verplichte waarde. De keuzes voor de PEDI omvatten:

  • adopted - om de adoptie ouders aan te geven
  • birth - om de biologische ouders weer te geven
  • foster - geeft aan dat het kind is opgenomen in een pleeggezin of voogd

Als Genealogie Online deze optionele PEDI waarden tegenkomt in het GEDCOM bestand wordt dit "vertaald" en weergegeven bij de persoonsgegevens. 

Wanneer u uw GEDCOM bestand opent in een teksteditor as Kladblok (of Notepad) en zoekt naar "PEDI" kunt u bekijken of deze tags ook in uw GEDCOM voorkomen. Ik ben benieuwd of er een link is met een bepaalde instelling bij de relatie kind-ouders in het gebruikte stamboomprogramma.

0 @I61@ INDI
...

1 FAMC @F1543357456@
2 PEDI birth

Bob Coret

Beste Bob,

De tag PEDI birth komt inderdaad regelmatig voor in mijn GEDCOM, versie 5.5.1. Is het mogelijk dat de ondersteuning door GO van deze tag weer 'uitgezet' wordt. De vermelding van de biologische ouders voegt volgens mij helemaal niks toe aan de persoonspagina. Daarnaast (zoals ik hierboven al schreef) heb ik geen DNA-bewijs van de biologische afstamming.

Daarnaast zag ik in een GEDCOM, versie 5.5 de tag PEDI alleen voorkomen met de toevoeging 'legal'. Wat doet GO hiermee? Deze toevoeging zie ik niet in versie 5.5.1. Deze toevoeging gebruikte ik bij kinderen die door de vader gewettigd bij huwelijk met de moeder.

Met vriendelijke groet,
Martien.
 

Martien Mantel

Bedankt Martien en Bob voor de technische uiteenzetting. Ik hoop inderdaad dat we weer terug kunnen naar de oude situatie, dus simpelweg ouders i.p.v. biologische ouders. Zo weet ik van minimaal 1 persoon in mijn gegevens dat de wettelijke vader niet de biologische vader is, en zo zullen er zeker meer zijn! 

Met vriendelijke groeten

Heidi

Heidi Jonkman

Volkomen overbodig, lijkt iets toe te voegen maar is het niet. Is van vroeger niet te bewijzen of het een echt of onecht kind is.

Jan Vis 1938

@Bob Coret,

In mijn GEDCOM (versie 5.5.1) komt bij de tag PEDI ook de keuze legal voor, wat volgens mij 'wettelijk' betekent. Waarom doet GO daar niks mee?

Martien Mantel


@Martien,

>In mijn GEDCOM (versie 5.5.1) komt bij de tag PEDI ook de keuze legal voor, wat volgens mij 'wettelijk' betekent. Waarom doet GO daar niks mee?

Omdat dit geen geldige waarde is in GEDCOM 5.5.1, zie ook https://www.aldfaerforum.nl/forum/helpdesk/4899-gedcom-5-5-1-vraagje.html

Bob CoretPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu