stamboomforum

Forum logoFamilySearch » Raadplegen akten van de Burgerlijke Stand (BS) via internet: een genot.



Profiel afbeelding
De titel is eigenlijk een raar begin voor een kort verhaal over Huijbertus Klarenbeek.
Deze naam zal de meesten van u weinig zeggen.
Hij is weliswaar de hoofdpersoon, maar heeft daar normaal gesproken geen weet van.
Huijbertus is namelijk overleden.

Volgens de oorspronkelijke akte van overlijden van de gemeente Utrecht is Huijbertus Klarenbeek overleden in het groot rijks Hospitaal te Utrecht op 26 maart 1836 's-nachts om half een op de leeftijd van 23 jaar. Hij bracht in Utrecht zijn diensttijd door als flankeur bij de eerste Kompagnie, derde Bataillon der Negende afdeeling Infanterie. Hij is geboren en getogen in Schalkwijk (provincie Utrecht).
Dat laatste geeft iets bijzonders. Ook de gemeente waar men is geboren schrijft in zo'n geval ook het overlijden in.
Op basis van een extract van die overlijdensakte - voor conform ondertekend door "De Wethouder Ambtenaar van den Burgerlijkenstand der Stad Utrecht" - maakte de ambtenaar van de burgerlijke stand, in dit geval de burgemeester van de gemeente Schalkwijk, een copie-akte op.
Het bijzondere hieraan is, dat in de Utrechtse akte sprake is van overlijden op de 26 maart 1836 "des nachts ten half een ure".
Of in Schalkwijk of in Utrecht neemt men niet letterlijk over wat er staat. Daardoor wordt de datum van overlijden verschoven naar 27 maart 1836 "des snagts ten halfeen uure".

Dankzij Genlias, Genver en Family Search ben ik nu in staat om via mijn PC (bijna gratis, want online zijn kost ook iets) mee te doen met het direct inzien en verzamelen van kopieën van "originele" akten.
Mede daardoor werd ik in staat gesteld dit verhaal hierover te maken .

Laat de combinatie Genver en Family Search een lang leven beschoren zijn.

mvg
PJ

PS 1. Zelf nazien? 
Betreft:Overlijden Huijbertus, zoon van Huijbertus Klarenbeek en Sophie de Bree
Utrecht: BS overlijden 1836 aktenummer 382 en Schalkwijk: BS overlijden 1836 aktenummer 5.

Verklaring van de (leger)term Flankeur: http://nl.wikipedia.org/wiki/Flankeur

PS 2. Weet iemand of er een richtlijn was / is waarin gesteld werd / wordt, dat als een tijdstip in de nacht aangegeven is, daarmee de nachtelijke uren bedoeld worden van de dag ervoor op die van de genoemde dag?

P.J. de Bree - 23 nov 2011 - 16:14

De oudsten onder ons zullen zich misschien zelfs nog herinneren dat er lokaal tijdsverschillen waren, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Standaardtijd en http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdzone. Ik kan mij voorstellen dat het begrip dat een dag begint om 00h00 en eindigt om 24h00 in 1836 ook nog geen gemeengoed was.

Ronald Hellenbrand - 23 nov 2011 - 16:48


Geachte heer de Bree,

Ik heb beide akten nagelezen. Tijdstip van overleden in Utrecht is 26 maart 1836, aangifte gedaan op 29 maart 1836/382

In Schalwijk is deze akte ontvangen op 8 april 1836/5  en ingeschreven. Daarin wordt inderdaad 27 maart 1836 genoemd, maar dat is een leesfout/interpretatie fout van de ambtenaar van de Burgerlijke stand van de gemeente Schalwijk.

Het zou ook kunnen staan in het afschrift van de akte, verzonden door de ambtenaar van Burgerlijke Stand van de gemeente Utrecht aan de gemeente Schalwijk. Dat heb ik niet gecontroleerd.

Het oudste document - dat van de Burgerlijke Stand Utrecht- is het eerste document en geeft in dit geval de juiste datum. De akte in Schalwijk is overgeschreven.

Met vriendelijke groeten van Terkos

Terkos - 23 nov 2011 - 21:04







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu