stamboomforum

Forum logoFora » FamilySearch » Het verschil tussen militieregisters en militaire stamboeken

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Nu op Genver het project indicering militaire stamboeken is gestart, vraagt een aantal mensen zich af wat precies het verschil is tussen de militieregisters, die ontsloten worden via de website www.militieregisters.nl en de militaire stamboeken.

 

Ik zal proberen dit in het kort uit te leggen.

 

De militieregisters werden door de gemeenten in Nederland samengesteld om te voldoen aan de Wet op de Nationale Militie (later Dienstplichtwet). De registers geven een overzicht van alle jongens/mannen, die op grond van hun leeftijd in aanmerking komen voor de militaire dienst (dienstplicht). Van al die personen werd een aantal basisgegevens genoteerd, zoals geboortedatum- en plaats, ouders, signalement en beroep.

Veel van de in het register ingeschreven mannen vielen uiteindelijk af: zij werden uitgeloot, zij werden afgekeurd, zij kregen vrijstelling of zij huurden een plaatsvervanger in.

In de registers werden die gegevens genoteerd en bij degenen die wel de werkelijke dienst in gingen werd dat aangegeven.

Het klinkt misschien gek, maar in strikte zin zijn de militieregister geen militaire registers. U vindt er geen informatie over de militaire loopbaan van een soldaat, niets over veldtochten of medailles.

Niet alle militieregisters zijn bewaard gebleven. Vooral registers uit het begin van de 19e eeuw zijn verloren gegaan. Van sommige gemeenten is niets bewaard gebleven.

 

Informatie over de militaire loopbaan vindt u wel in de stamboeken. Die werden centraal bijgehouden, door het Ministerie van Oorlog en worden nu bewaard bij het Nationaal Archief te Den Haag.

In de stamboeken vindt u de dienstplichtigen terug die uiteindelijk in werkelijke dienst zijn gegaan. Maar ook vindt u daar de beroepsmilitairen. Dit kunnen ex-dienstplichtigen zijn, maar dat hoeft niet. Ook vinden we vele buitenlanders in de stamboeken terug: Duitsers, Zwitsers, maar ook andere nationaliteiten. Nederland had een leger in zowel Oost- als West-Indië en vooral de Oost trok mannen aan van Duitse nationaliteit. Bovendien had Nederland aan het begin van de 19e eeuw Zwitserse en Duitse (Nassause) huurlegers in dienst.

In de stamboeken vindt u wel gegevens over de loopbaan van een militair. Naast de hier boven reeds genoemde basisgegevens vindt u er informatie over eventuele voorgaande dienstonderdelen, over veldtochten, over medailles, over bevorderingen in hoger rang, over eventuele straffen en over degradaties.

De militaire stamboeken vanaf 1813 zijn, voor zover valt na te gaan, vrijwel allemaal bewaard gebleven.

 

Dat is, in een notendop, het verschil tussen militieregisters en stamboeken.

Bas Lems

Chris van Dijkum

Dag Chris,

Bedankt voor de link!

Het lukt me echter niet om zonder in te loggen het bericht te lezen.

Weet jij of dat mogelijk is?

Mvg

Bas Lems

Ik heb me zo even aangemeld voor het stamboomvragenforum, dat moest wel, ander kon ik het bericht niet lezen (wel apart hoor Verrast ).

Daar heb ik bovenstaand bericht ook maar geplaatst. Er was daar inderdaad iemand die zich afvroeg wat nu het verschil was tussen militieregister en stamboek.

Mvg

Bas Lems


Hallo Bas,

 

Dat kun je beter aan de administrator van stamboomvragenforum vragen. Uitgelogd kom ik inderdaaad dit topic vreemd genoeg niet tegen, terwijl ik wel andere recente topics kan zien.

 

Mvg, Chris

Chris van DijkumPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!