stamboomforum

Forum logoFora » FamilySearch » Verkeerde ouders in militieregister? Machiel Andries Smit.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In de Militieregisters vind ik 4x Machiel Andries Smit, geboren te Utrecht op 12 februari 1818, 3x met de juiste ouders, Jacob Smit en Johanna Maria George, beroep militair, van vader zilversmid, maar 1x met als vader Hermanus (zijn achternaam blijkt in WieWasWie Velling te zijn) en moeder Frederica Koopman, beroep timmerman, vader metselaar, bij de klasse staat bij beiden 1837.

In de geboorteregisters van Utrecht komt op (en kort na) die datum alleen de 1e Machiel Andries voor.

Kan hier een fout gemaakt zijn bij de inschrijving? En hoe kan dat dan gebeuren? Heeft de inschrijver zitten slapen en twee personen door elkaar gehaald?

Overigens is Machiel "als tot eene onteerdende straffe zijnde veroordeeld geweest, in de Nationale Militie niet toegelaten geworden".

Dat zal zijn vader, ridder in de Militaire Willemsorde 4e klasse, die hem had aangemeld, hard gevallen zijn.

Ria Hendriks

De enige conclusie die je m.i. kunt trekken is dat bij het opstellen van het alfabetisch register iemand heeft zitten suffen en de verkeerde gegevens overnam , van heel andere ouders. Omdat de achternaam van de vader er nooit bijstaat, valt het ook niet direct op.

Willem Velling die ook in 1818 is geboren, heeft ook 4 inschrijvingen. Bij 3 staan zijn ouders, bij één geen ouders (maar dat is ook zo bij de andere inschrijvingen op de bladzijde)

Mieke Roukens


Dank voor je reactie Mieke. Ik denk inderdaad dat er zoiets gebeurd moet zijn. Toen ik bedacht om Frederica Koopman eens op te zoeken in WieWasWie kwam ik op die naam Velling van de vader en werd het me duidelijk dat het hier dus inderdaad niet om Machiel Andries Smit kon gaan.

Ria HendriksPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!