stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Onbekend wapen uit de 17e eeuw (3 harten (?) op rode ondergrond)



Profiel afbeelding

Hallo,

Op http://forum.ahnenforschung.net/showthread.php?t=41037&highlight=gem%E4lde vraagt Martin naar meer gegevens over een wapen op een schilderij uit 1632. Jammer genoeg ben ik van de vragensteller niet te weten gekomen, waar het schilderij zich nu bevindt. Er is geen pendant van het schilderij bekend.

Gegroet,

Freddy

Freddy - 10 aug 2010 - 10:49

Ik kan helaas de afbeelding niet inzien op die site. Zijn het echt harten of zouden het wellicht ook meerbladeren kunnen zijn? (Zien er ook uit als een soort harten). Dan zou je bijvoorbeeld aan de familie Brasser kunnen denken (Delft/Schiedam e.o.)

Annemarie57 - 10 aug 2010 - 17:07

omdat ook ik de afbeelding niet kan zien (je lid moet zijn) vond ik wel een wapen op de volgende site.

http://www.hkkonsenoort.nl/html/9_familiewapens/index.html

Zie dan onder Hart, de

Daar zie ik een wapen met 3 harten op rode achtergrond.

Han Daamen (Rsd) - 10 aug 2010 - 18:07

Hallo Annemarie en Han,

Hartelijk dank voor jullie reacties. Het wapen lijkt inderdaad heel erg op het wapen van De Hart. Boven het wapen op het schilderij is ook een helm afgebeeld. Je moet hier een afbeelding kunnen plaatsen, maar het lukt me jammer genoeg niet.

Indien iemand weet, hoe ik dit moet aanpakken, wil ik graag de afbeelding plaatsen.

Gegroet,

Freddy

Freddy - 10 aug 2010 - 19:15

dubbelAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Freddy - 10 aug 2010 - 19:16

Ik heb je een mail gestuurd, hopelijk kan je het nu wel plaatsen.

en plaats voor jou degene die ik gevonden had voor je (Hart de)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Han Daamen (Rsd) - 11 aug 2010 - 03:08

Hallo Han,

Ik denk dat het me gelukt is met Photobucket: http://s984.photobucket.com/albums/ae321/ubbenkotte/ . Bedankt voor de hulp.

Gegroet,

Freddy

Freddy - 11 aug 2010 - 10:30

Ik plak ff de afbeelding hierin Freddy, is makkelijk voor anderen om deze afb rechtstreeks te zien.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Han Daamen (Rsd) - 11 aug 2010 - 13:15

de "harten" lijken steeltjes te hebben, waardoor het meer lijkt dat het om lindebladeren gaat, die hebben ook een hartvorm. Wel een rare kleur voor een blad dan.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 11 aug 2010 - 16:29

Inderdaad. Ik zou zeggen drie plompebladen (2-1) in zilver op een keel (rood) veld.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

http://members.home.nl/m.tettero/Hetwapen.html

Leo Houben - 11 aug 2010 - 17:38

nee Leo, het wapen van Tetrode heeft drie meerbladeren (plompebladen zoals je wil) maar die hebben juist geen steeltjes (althans heraldisch, in de plomp zullen ze ze wel hebben).

Lindebladeren toch hoor.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 11 aug 2010 - 18:04

Frans,

de verwijspagina naar het wapen van Tetrode is door mij bedoeld als voorbeeld, dat plompebladen/meerbladen ook met steeltjes werden afgebeeld, en met of zonder puntjes.

De pagina staat vol met de vreemdste variaties. 

Wat betreft het wapen waarvan in de vraag sprake is, het lijkt mij, dat het de bedoeling van de schilder is geweest om bladen af te beelden in plaats van harten.

In zoverre sluit ik me bij Annemarie'57 en jou aan; het gaat in ieder geval om bladen (vanwege de steeltjes) en beslist niet om harten.

Ik zat zelf ook aan lindebladeren te denken, maar die kom ik nergens tegen met het puntje onder en het steeltje boven, dus mijn suggestie is toch het plompeblad.

Volgens Rietstap ligt overigens het lindeblad aan de basis van alle bladeren en harten:

http://books.google.nl/books?id=qQYVAAAAIAAJ&pg=PA169&lpg=PA169&dq=heraldiek+lindebladeren&source=bl&ots=wxpOU5M4r4&sig=9aIX-GrThYWoBe-KvXh8SC9ntDU&hl=nl&ei=Y9ZiTJ-SHsLqOKeVwN8M&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBkQ6AEwAQ#v=onepage&q=heraldiek%20lindebladeren&f=false

Leo Houben - 11 aug 2010 - 18:59

oke, als voorbeeld dus. pavlov-reactie van  mij want als ik Tetrode zie dan zie ik meerbladeren....

Een beetje googlen leert dat er wel lindebladeren voorkomen met de steeltjes omhoog, bijv deze grafsteen:

26. Met randschrift; op het midden een wapen, waarboven een opschrift.
Wapen: drie lindeblaren met de stelen omhoog. Helmteeken: een lindeblad met de steel omlaag.
Onder dit wapen de naam Mr. Willem Verhouf (Delfshaven).

Zelfs in het helmteken van de koning komen ze voor. Het lijkt me dan ook dat de stand van het blad niet doorslaggevend is. In mijn eigen onderzoek kom ik een familie tegen die het wapen varieert door de ene keer de lindebladeren met de steeltjes naar buiten gericht af te beelden, en de andere keer met de steeltjes naar binnen...

groeten, Frans

Frans Angevaare - 11 aug 2010 - 19:40

Dit zijn zeker geen HARTEN, het zijn bladen, gelijkend op Nymphaalblad wat in de Duitse heraldiek veel voorkomt. Gezien het steeltje boven met daaronder een insnijding kan het nooit een hart zijn.

Misschien zoeken bij het CBG naar een familie "Van der Linden" etc.

dick van wageningen - 12 aug 2010 - 08:17

Freddy,

Ik heb de beschrijving gevonden van het wapen met de hartjes.

Het betreft  Elisabeth Messuys, gehuwd met Cornelis Lampsins, heer van Brigdamme, overleden 2 Januari 1710. Het schild, onder een kroon, is gedeeld: het linker deel is gevierendeeld, nl. Lampsins (lam), Schot (eenhoorn), Coymans (koeiekoppen) en Trip (tripjes); het rechter deel vertoont het eigen wapen op zilver, drie rode harten.

http://www.sintjacobskerk.nl/grafisch2/RB1272.jpgAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Groet,

yvon - 12 aug 2010 - 19:45

Hallo Yvon,

Hartelijk dank voor je zoektocht. Het wapen op de foto lijkt inderdaad sterk op het wapen dat op het schilderij staat, alleen de kleuren zijn omgedraaid. Blijft het dan het wapen voor de familie en kan dat in de heraldiek?

Gegroet,

Freddy

Freddy - 13 aug 2010 - 08:56

Freddy,

Gekeken naar de vraag hij vraagt: Dieses Wappen stammt von einem Barockbild uit 1632.

Het kan natuurlijk zijn dat het veranderd is in 1710, qua kleurcombinatie.

Om er meer over te weten zou ik je aanraden om hem naar een deskundige van de heraldische vereniging te verwijzen.

Succes,

Groet,

yvon - 13 aug 2010 - 09:56

Cornelis Lampsins, gedoopt Vlissingen 17 September 1600, overleden Vlissingen 2 September 1664, trouwde Vlissingen 15 Februari 1628 Tanneken Geleijns Boers, gezegd Schot. Hij was koopman en reder, Burgemeester 1650 - 1652, Gecommitteerde bij de onderhandelingen met Frankrijk over een handels- en vriendschapstractaat in 1662, Baron van Tobago, Ridder in de Orde van St. Michiel. Het Schild vertoont linksboven de wapens van de vier grootouders, nl. Lampsins (lam), Velders (klaverbladen), Munniks (monnik) en de Budt (botjes); onder: dat van het eiland Tobago of Nieuw Walcheren in West-Indië (dolfijn) en dat van het West-Indische eiland Sint Maarten (beide bezittingen van de familie Lampsins); als hartschild Franse lelies. Om het schild de ordeketen van Sint Michiel. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

yvon - 13 aug 2010 - 10:12

Freddy,

Bron: www.vlissingen.nl

 

Het Lampsinshuis Direct achter het beeld van de vissersvrouw op de Nieuwendijk, tegenover de vroegere vissershaven en de huidige jachthaven, staat het Lampsinshuis, een voorbeeld van een 17e-eeuwse rederswoning. In juli 2002 opende hier het Maritiem muZEEum Zeeland haar deuren.

Cornelis Lampsins was de belangrijkste Zeeuwse reder van die eeuw en liet dit kapitale pand in 1641 bouwen. Lampsins rijkdom was dan ook ongekend voor die tijd; hij was eigenaar van tientallen schepen en bezat het eiland Tobago in het Caraïbisch gebied. In 1662 kocht hij voor veel geld van de Franse koning Louis XIV de titel van baron, nadat een aanvraag van de Hollandse adel was afgewezen. Een van de voorrechten van de hogere adel was dat zij een dubbelspan mochten gebruiken. Lampsins was in zijn tijd dan ook de eerste Zeeuw die rondreed in een karos met vier paarden!

In de 17e eeuw was de Nieuwendijk het belangrijkste deel van Vlissingen. Op de begane grond van het gebouw was het kantoor. Lampsins zelf woonde op de eerste verdieping. Vanuit het torentje op het dak kon hij uitkijken naar de binnenkomende schepen die pal voor de deur gelost konden worden.

Een leuk historisch detail: Michiel de Ruyter begon als touwslagersjongen bij de familie Lampsins en werd later kapitein op een van hun schepen. Door zijn later imposante carrière als vice-admiraal overvleugelde De Ruyter uiteindelijk zijn vroegere werkgever ruimschoots qua beroemdheid.

yvon - 13 aug 2010 - 10:35


Yvon, ik begrijp het niet. Van verschillende kanten is Freddy erop gewezen dat het wapen uit het Duitse forum 3 bladeren vertoont, geen harten. Waarom dan toch weer naar een wapen met harten gezocht? Heb je de tussenligende berichten misschien gemist?


groeten, Frans

Frans Angevaare - 13 aug 2010 - 16:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu