stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Onbekend wapen uit de 17e eeuw (3 harten (?) op rode ondergrond)


Profiel afbeelding

Hallo,

Op http://forum.ahnenforschung.net/showthread.php?t=41037&highlight=gem%E4lde vraagt Martin naar meer gegevens over een wapen op een schilderij uit 1632. Jammer genoeg ben ik van de vragensteller niet te weten gekomen, waar het schilderij zich nu bevindt. Er is geen pendant van het schilderij bekend.

Gegroet,

Freddy

Freddy

Ik kan helaas de afbeelding niet inzien op die site. Zijn het echt harten of zouden het wellicht ook meerbladeren kunnen zijn? (Zien er ook uit als een soort harten). Dan zou je bijvoorbeeld aan de familie Brasser kunnen denken (Delft/Schiedam e.o.)

Annemarie57

omdat ook ik de afbeelding niet kan zien (je lid moet zijn) vond ik wel een wapen op de volgende site.

http://www.hkkonsenoort.nl/html/9_familiewapens/index.html

Zie dan onder Hart, de

Daar zie ik een wapen met 3 harten op rode achtergrond.

Han Daamen (Rsd)

Hallo Annemarie en Han,

Hartelijk dank voor jullie reacties. Het wapen lijkt inderdaad heel erg op het wapen van De Hart. Boven het wapen op het schilderij is ook een helm afgebeeld. Je moet hier een afbeelding kunnen plaatsen, maar het lukt me jammer genoeg niet.

Indien iemand weet, hoe ik dit moet aanpakken, wil ik graag de afbeelding plaatsen.

Gegroet,

Freddy

Freddy

dubbelOnschuldig

Freddy

Ik heb je een mail gestuurd, hopelijk kan je het nu wel plaatsen.

en plaats voor jou degene die ik gevonden had voor je (Hart de)

Han Daamen (Rsd)

Hallo Han,

Ik denk dat het me gelukt is met Photobucket: http://s984.photobucket.com/albums/ae321/ubbenkotte/ . Bedankt voor de hulp.

Gegroet,

Freddy

Freddy

Ik plak ff de afbeelding hierin Freddy, is makkelijk voor anderen om deze afb rechtstreeks te zien.

Han Daamen (Rsd)

de "harten" lijken steeltjes te hebben, waardoor het meer lijkt dat het om lindebladeren gaat, die hebben ook een hartvorm. Wel een rare kleur voor een blad dan.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Inderdaad. Ik zou zeggen drie plompebladen (2-1) in zilver op een keel (rood) veld.

http://members.home.nl/m.tettero/Hetwapen.html

Leo Houben

nee Leo, het wapen van Tetrode heeft drie meerbladeren (plompebladen zoals je wil) maar die hebben juist geen steeltjes (althans heraldisch, in de plomp zullen ze ze wel hebben).

Lindebladeren toch hoor.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans,

de verwijspagina naar het wapen van Tetrode is door mij bedoeld als voorbeeld, dat plompebladen/meerbladen ook met steeltjes werden afgebeeld, en met of zonder puntjes.

De pagina staat vol met de vreemdste variaties. 

Wat betreft het wapen waarvan in de vraag sprake is, het lijkt mij, dat het de bedoeling van de schilder is geweest om bladen af te beelden in plaats van harten.

In zoverre sluit ik me bij Annemarie'57 en jou aan; het gaat in ieder geval om bladen (vanwege de steeltjes) en beslist niet om harten.

Ik zat zelf ook aan lindebladeren te denken, maar die kom ik nergens tegen met het puntje onder en het steeltje boven, dus mijn suggestie is toch het plompeblad.

Volgens Rietstap ligt overigens het lindeblad aan de basis van alle bladeren en harten:

http://books.google.nl/books?id=qQYVAAAAIAAJ&pg=PA169&lpg=PA169&dq=heraldiek+lindebladeren&source=bl&ots=wxpOU5M4r4&sig=9aIX-GrThYWoBe-KvXh8SC9ntDU&hl=nl&ei=Y9ZiTJ-SHsLqOKeVwN8M&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBkQ6AEwAQ#v=onepage&q=heraldiek%20lindebladeren&f=false

Leo Houben

oke, als voorbeeld dus. pavlov-reactie van  mij want als ik Tetrode zie dan zie ik meerbladeren....

Een beetje googlen leert dat er wel lindebladeren voorkomen met de steeltjes omhoog, bijv deze grafsteen:

26. Met randschrift; op het midden een wapen, waarboven een opschrift.
Wapen: drie lindeblaren met de stelen omhoog. Helmteeken: een lindeblad met de steel omlaag.
Onder dit wapen de naam Mr. Willem Verhouf (Delfshaven).

Zelfs in het helmteken van de koning komen ze voor. Het lijkt me dan ook dat de stand van het blad niet doorslaggevend is. In mijn eigen onderzoek kom ik een familie tegen die het wapen varieert door de ene keer de lindebladeren met de steeltjes naar buiten gericht af te beelden, en de andere keer met de steeltjes naar binnen...

groeten, Frans

Frans Angevaare

Dit zijn zeker geen HARTEN, het zijn bladen, gelijkend op Nymphaalblad wat in de Duitse heraldiek veel voorkomt. Gezien het steeltje boven met daaronder een insnijding kan het nooit een hart zijn.

Misschien zoeken bij het CBG naar een familie "Van der Linden" etc.

dick van wageningen


Freddy,

Ik heb de beschrijving gevonden van het wapen met de hartjes.

Het betreft  Elisabeth Messuys, gehuwd met Cornelis Lampsins, heer van Brigdamme, overleden 2 Januari 1710. Het schild, onder een kroon, is gedeeld: het linker deel is gevierendeeld, nl. Lampsins (lam), Schot (eenhoorn), Coymans (koeiekoppen) en Trip (tripjes); het rechter deel vertoont het eigen wapen op zilver, drie rode harten.

http://www.sintjacobskerk.nl/grafisch2/RB1272.jpg

 

Groet,

yvonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu