stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » wie herkent dit symbool? grafzerk van Jan van Noordwijk


Profiel afbeelding

beste forumgenoten

Vorig jaar heb ik in de kelder van de Ridderzaal de grafzerk van Jan van Noordwijk opgezocht, in de hoop dat de wapens van zijn voorouders er op stonden afgebeeld. Jammer, niet dus. Er stonden op de hoeken enkele (dierlijke) symbolen en in het midden een die ik helemaal niet thuis kan brengen.

Heeft iemand een idee van de betekenis?  (afbeelding)

groeten, Frans

Frans Angevaare

ChrisvD

vergat ik er bij te zeggen: hij was priester (oa kapelaan in de Hofkapel).

Het zou dus iets religieus kunnen zijn.

gr, F

Frans Angevaare

Beste Frans,

Links herken ik een halve lelie (zie afbeelding), rechts een halve ster. In de heraldiek zijn echter links en rechts omgewisseld, omdat het wapen wordt beschreven alsof je achter het schild staat.

halve lelie

Stefan Lambregts

Bedankt voor het meedenken Stefan.

Ik zat juist niet op het heraldische spoor omdat op de vier hoeken van de zerk, waar normaal de wapens van de grootouders staan, helemaal geen echte wapens staan. En dan in het midden wel, dat leek me een beetje merkwaardig.

Maar een halve lelie en een halve ster herken ik nu ook. Het wordt er niet gemakkelijker mee, want dat doet bepaald niet aan Van Noordwijk denken...

groeten, Frans

Frans Angevaare

Het is geen gedeeld wapen, in dat geval loopt de deelbalk over de volle lengte van het wapenschild. Hier ontbreekt deze ten ene male. Het is duidelijk één figuur. Maar wat het voorstelt? Met enige fantasie zie ik een enkelbladige bijlkop, bevestigd aan een kromme steel. Het hoeft natuurlijk niet noodzakelijk een religieus getinte afbeelding te zijn maar kan ook refereren aan een bestaand familiewapen. Je zou de afbeelding eens op kunnen sturen naar de redactie van het Heraldisch Tijdschrift van het NGV. Zijn de graven in de kelders van de Ridderzaal nergens beschreven?

ChrisvD

Chris

Ze zouden in de Staatscourant van 9 juni 1879 moeten staan, enkele voorbeelden staan in De Nederlandsche Leeuw van 1960, k.167/168, maar niet die van Jan van Noordwijk.

Omdat ik liever het origineel wilde zien had ik niet naar die Staatscourant gezocht ;-)

groeten, Frans

Frans Angevaare

Jammergenoeg nog slechts tot 30.6.1855 gedigitaliseerd.

ChrisvD

Erboven een riem met gesp, hangend aan een haak met bevestigingspunt?

maar dan half

halve Franse lelie

fleur de lis

Pauwel

Wat ik nu wel weet is dat de vier symbolen op de hoeken van de zerk staan voor de 4 evangelisten. Zie hier. Daar heb ik verder niet zoveel aan, maar het kan maar duidelijk zijn.

Ik heb nog eens over opmerking van Chris dat het duidelijk één figuur is nagedacht. Een balk is horizontaal of diagonaal, verticaal zou het een paal zijn maar dat is van zichzelf een wapenfiguur en wordt niet gebruikt voor het verdelen van een wapen in tweeën. Een deellijn wordt dan waarschijnlijk bedoeld, maar of het ontbreken daarvan nu zo essentieel is betwijfel ik.

Wezenlijker is dat op een normaal gedeeld wapen op allebei de delen het volledige wapenfiguur staat, maar dan (uiteraard) in een versmalde uitvoering. Het lijkt wel een mooie overgang, onder en boven, van de twee figuren maar daarin staat hoe dan ook toch een deellijn. Een halve lelie en een halve achtpuntige ster lijkt me dan toch het meest aannemelijk.

Dan is de vraag dus nog of deze twee figuren werkelijk heraldisch bedoeld zijn (en dus in volledige vorm de wapens van de ouders van Jan voorstellen) of dat ze een andere symboliek hebben. Een lelie als symbool voor de Heilige Maagd? Een ster kan ik niet zo gauw in een religieuze betekenis vinden, in elk geval geen achtpuntige. Zal het toch wel heraldisch bedoeld zijn, maar op deze manier gedeeld/geplaatst is dan wel bijzonder.

groeten, Frans

Frans Angevaare

 

               

Ik bedoelde inderdaad een deelstreep. In het algemeen is bij een gedeeld wapen het schild opgedeeld en is de deelstreep zichtbaar over de hele lengte van het schild, en soms verschillen de kleuren van het rechter en het linker deel van het schild. Niet ongebruikelijk is dat slechts delen van een wapenfiguur worden getoond uitkomend uit de deelstreep. Ik denk zelf niet zo gauw dat het wapen een alliantiewapen voorstelt, dan zie je minder vaak gedeelde figuren.

ChrisvD

Bedankt Chris,

geen achtpuntige maar zespuntige ster.

mvg-Ben

Ben Wegman

hm Ben, en ik dacht dat ik zelfs tot 10 kon tellen.... Bedankt.

groeten, Frans

Frans Angevaare

De lelie zou kunnen duiden op reinheid ofwel zonder zonden en de ster op de ster van Bethlehem, de geboorte van Jezus, en het geheel op de onbevlekte ontvangenis van Maria. Jan (Johannes) was kanunnik van de Hofkapel. De Hofkapel (bron: DNL) was toegewijd aan de H. Maagd Maria en werd de Kapel van "Maria-ten-Hove" genoemd.

ChrisvD


Bedankt Chris. Dat kan dan inderdaad een uitleg zijn. Ik moet er dan maar weer eens goed over nadenken wat ik met deze Jan aanmoet...

groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu