stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Hulp gevraagd bij onbekend wapenschild



Profiel afbeelding

Hallo beste mensen,

ik zou graag meer te weten willen komen over het volgende wapenschild en de herkomst van deze:

                  Wapenschild op rokersstoel:                                Mogelijk uiterlijk wapenschild:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

    Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit wapenschild staat op de armleuningen aan weerszijden van een oude rokersstoel, de rokersstoel heeft mijn overgrootvader ooit ergens voor in ontvangst mogen nemen. Ik heb de stoel van mijn overgrootvader overgeorven, maar weet eigenlijk vrij weinig over hem. Ik vind het een zeer interessante man en wil dan ook graag meer over hem te weten komen. De dingen die ik van hem weet is dat hij Josephus Heemskerk heet en dat hij als hoofdbestuurder werkzaam was bij de Nederlandse Katholieke Bond van Werknemers in Industriële Bedrijven Sint Willibrordus. Ook heeft hij ergens in zijn leven de onderscheiding 'Pro Ecclesia et Pontifice' in ontvangst mogen nemen. Graag kom ik meer over mijn overgrootvader en het wapenschild op deze rokersstoel te weten, wie kan mij helpen?

-EDIT

Mijn overgrootvader is naar schatting in 1899 geboren en is op 08-04-1960 overleden. Hij was getrouwd met Antonia Hubertina Maria Josephina van Lijf.

De schuinbalk is blijkbaar een herautstuk. De schuinbalk of rechterschuinbalk (of 'bande') is een balk die schuin van boven links naar beneden rechts over het schild loopt (‘dexter’). Een versmalde schuinbalk heet in het Frans cotice. Bron: http://alfredjarry.net/tag/heraldiek/. De punten in de schuinbalk zouden mogelijk de heraldische kleur goud (ofwel or) kunnen aanduiden.

Zelf dacht ik dat de 3 tekens aan weerszijden van de schuinbalk op het wapenschild wassenaren (wassende manen) zijn, en het blad bovenop het wapenschild een lelie? Hier kwam ik echter alleen op door het kijken naar andere wapenschilden, het is dus maar een simpele gok..

EDIT-

Met vriendelijke groet,

Rens

Rens Jansen - 3 nov 2014 - 21:34

Verplaatst naar dit forum.

Gr.

moderator

Everardus Rollema - 3 nov 2014 - 21:36

Hier kun je de trouwakte van je overgrootvader inzien: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-43152-9009-18?cc=2026214&wc=S3FM-829:343131001,1066483701

 

en hier zijn geboorte-akte (rechtsonder op scan), waaruit blijkt, dat hij op 12.9.1905 is geboren: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-14342-726-86?cc=2026214&wc=S36Z-C68:343131001,343689501

JanK - 3 nov 2014 - 21:55

Oh gaaf Jan, hartstikke bedankt! Kijken of mensen meer weten te vinden..

Rens Jansen - 3 nov 2014 - 22:04

Overledene:Josephus HeemskerkGeslacht:ManGeboorteplaats:MaastrichtLeeftijd:54Relatie:Antonia Hubertina Maria Josephina van LijfRelatiesoort:PartnerVader:Hubertus Antonius HeemskerkMoeder:Maria Sophia NafzgerGebeurtenis:OverlijdenDatum:vrijdag 8 april 1960Gebeurtenisplaats:MaastrichtBij het CBG hebben ze overlijdensadvertenties. Niet gratis.

niepoort - 3 nov 2014 - 22:25

Het vermoedelijk eerste kind van je overgrootvader is levenloos ter wereld gekomen.

 

NN HeemskerkGeboorteplaats:MaastrichtVader:Josephus HeemskerkMoeder:Antonia Hubertina Maria Josephina van LijfGebeurtenis:OverlijdenDatum:dinsdag 16 oktober 1934Gebeurtenisplaats:MaastrichtDocumenttype:BS OverlijdenErfgoedinstelling:Regionaal Historisch Centrum 

niepoort - 3 nov 2014 - 22:27

Via  Delpher kranten familieberichten zijn meer kinderen te achterhalen.

In ieder geval zijn er twee dochters geboren september 1935 en juli 1942. De weduwe Heemskerk is overleden in 1989. Bij het overlijden wordt een correspondentieadres in Valkenburg genoemd.

niepoort - 3 nov 2014 - 22:27

Verder een dochter juli 1940 en een zoon januari 1939.

niepoort - 3 nov 2014 - 22:34

Pauwel - 4 nov 2014 - 00:01

Oh Pauwel, hier had ik nog niet aan gedacht! Dit zou inderdaad wel eens kunnen kloppen! Ze hebben de balk alleen wel een beetje magertjes gestippeld, is dat niet ongebruikelijk om de kleur goud aan te geven?

Rens Jansen - 4 nov 2014 - 08:42

Magertjes gestippeld i.d.d. Dus goud toch twijfelachtig.

Wat stellen die stippen dan voor? Heet dat noppen? Penningen?

In ??? een schuinbalk van ??? beladen met vijf ???, vergezeld van zes wassenaars van ???.

Pauwel - 4 nov 2014 - 12:47

Mijn grootouders hadden precies dezelfde stoelen, met precies dezelfde wapens.

Waarschijnlijk is het gewoon een fantasie-ornament, dat er in de fabriek op is gezet.

De meubelen uit die fabriek waen destijds bijzonder populair; ik meen, dat die in Brabant zat.

groeten, Jan.

Jan Clavaux - 4 nov 2014 - 13:02

Meubelfabriek Oisterwijk? ("klop, klop")

Pauwel - 4 nov 2014 - 13:07

Ik heb het nagevraagd bij mijn moeder en de stoel is zeker niet uit een gewone meubelzaak. We hebben zelf wel kasten van Oisterwijk haha, dat is wel toevallig. Maar de stoelen zijn aan mijn overgrootvader geschonken bij een jubileum, meer weet ze er niet vanaf.

 

Een nauwere beschrijving van het wapen vind ik “Van ???, beladen met 6 wassende manen, een bande van ??? beladen van ??? brocherende over het geheel. Het wapen gedekt met een fleur-de-lis.”.

Rens Jansen - 5 nov 2014 - 09:34

Volgens het naslagwerk "Heraldiek, bronnen symbolen en betekenis", uitg Elsevier MCMLXXVII, komt de vorm van het schild niet voor in Nederland, maar lijkt nog het meest op de schildvorm rond 1648 zoals gebruikt in Engeland (pag.77).

Aangezien de kleuren niet bekend zijn blijft dit gokken, maar over het algemen kan gesteld worden dat de ondergrond zilver (wit) zal zijn. In dat geval zal de schuinbalk zeker niet goud zijn. Zilver en goud mogen elkaar nl. niet raken. Wel is het mogelijk dat de randen van de schuinbalk een andere kleur hebben, waardoor het centrale gedeelte van de schuinbalk alsnog goud kan zijn.

Het wapen heeft geen Helmteken, wat impliceert dat dit geen volledig wapen is, maar meer een soort van embleem. Anders gezegd, als de betekenis van dit embleem achterhaald kan worden, zal er ook nog een uitgebreider (volledig) wapen moeten zijn, wat met helm, evt. kroon en andere pronkstukken misschien alsnog een andere betekenis kan krijgen.

Over de wassende manen wordt in het naslagwerk vermeld: "In de Franse en Engelse heraldiek heet de maan niet "lune" (maan), maar "croissant" (wassenaar), hetgeen een duidelijke aanwijzing is dat de sikkel de vorm is waarin de maan gewoonlijk (dwz op de normale manier) wordt aangegeven."(pag.142)

De manen kunnen een verwijzing zijn naar het (katholieke) geloof, zoals bij het wapen van Paus Pius II (in 1458-1464) en Paus Pius III (in 1503), maar dat moet je verder uitzoeken.(pag.236)

Tenslotte raad ik je aan contact op te nemen met het Centraal Bureau voor Genealogie of met de Hooge Raad voor Adel (adressen vind je op internet). Wellicht kunnen zij je verder helpen met je zoektocht.

Succes.

Theo van Barlingen

Theo van Barlingen - 18 nov 2014 - 13:46

Hartelijk bedankt Theo! Dit is een zeer uitgebreide reactie, u heeft uw onderzoek wel gedaan! Ik kan hier zeker wat mee, nogmaals dank! :)

Rens Jansen - 19 nov 2014 - 22:08

Je schrijft onder meer: "De schuinbalk of rechterschuinbalk (of 'bande') is een balk die schuin van boven links naar beneden rechts over het schild loopt (‘dexter’)", en de plaatjes lijken dit ook weer te geven.


Maar in deze beschrijving is geen rekening gehouden met wat 'heraldisch rechts' (of links) heet en in 'officiële' beschrijvingen altijd gevolgd wordt: gezien vanuit het standpunt van degene die het schild draagt, is wat voor ons toeschouwers rechts is: links, en omgekeerd. De afgebeelde schuiinbalken lopen dus van (heraldisch) rechtsboven naar links beneden. 

Willem H. Kranendonk - 19 nov 2014 - 22:28


Hallo Rens,

ik heb inmiddels dia's gevonden, waarop je kunt zien, dat mijn grootouders precies dezelfde stoelen hadden, met exact dezelfde afbeelding.
Ik zoek nog een manier om dia's over te zetten naar gewone foto's om ze hier te laten zien.

Volgens mijn oudtante zijn deze stoelen rond 1960 gekocht bij Meubelfabriek Habets langs de weg van Diepenbeek naar Hasselt in België. Er is een keer een poot los gaan zitten en die hebben ze daar weer laten repareren.
Je zou eens in het telefoonboek kunnen kijken, en contact opnemen met die fabriek, als die nog bestaat, om er achter te komen, wat die afbeelding precies voorstelt.

succes, Jan.

Jan Clavaux - 20 nov 2014 - 00:08







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu