stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Heraldische info wapen du M?e gezocht, genealogische hulp ook welkomProfiel afbeelding

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Een soortgelijk wapen is al eeuwen in verschillende takken van de familie bekend, met kleine verschillen. Ik heb uitgebreid archiefonderzoek gedaan, heb veel lakzegels op brieven en dergelijke achterhaald plus een beschrijving van Muschart uit een 17e eeuw wapenboek. Op basis van deze gegevens heb ik bovenstaande illustratie gemaakt. Het gaat om het wapen zelf, helm, kroon en helmkleed zijn flauwekul.

 

Ik hoop in de eerste plaats op informatie die mij bij mijn genealogische zoektocht verder zou kunnen helpen. In het 1e kwartier 3 rode hoorns op goud, net als van Hoorne. Er zit mogelijk een mevrouw van Hoorne in de voorouders, kan dit verband bestaan, zo ja, is het ook waarschijnlijk of nog liever aantoonbaar?

Leeuwen zijn zo veel voorkomend stuk dat ik er niet veel van verwacht. Ik heb wel een familie van der Mey gevonden met een zwarte leeuw op zilver maar familieverband lijkt me zeer onwaarschijnlijk. In de 18e eeuw is er een du Mée zegel waarbij de leeuw in het 2e kwartier een schildje op de schouder draagt, kan dit misschien een spoor zijn?

5 rode spitsruiten aaneengesloten op rij op hermelijn ben ik nog niet in andere wapens tegengekomen. Wel 3, 4 of 7 en het valt me op dat stukken op hermelijn vrijwel altijd rood zijn. Ook 5 ruiten op zilver ben ik tegengekomen. In de meeste wapens met ruiten staan deze los van elkaar, vaak 2 en 1 of soortgelijk, alleen die rode spitsruiten staan in de regel aaneengesloten op rij. Afgezien van de vraag of dit mogelijk iets over mijn voorgeslacht zegt, wekt het ook de vraag waarom.

Een jongere broer zegelt begin 18e eeuw met een zegel dat misschien heel slecht gesneden of beschadigd is, maar het lijkt in ‘t 3e kwadrant eerder op de ballen van de Borgia’s dan op spitsruiten. Kan dit een normale breuk zijn?

Is er een verklaring voor de onevenwichtige indeling? Of is het toeval dat de meeste gevierendeelde wapens er evenwichtiger uitzien?

Het helmteken in mijn opa’s wapen was een bijenkorf. In de 17e eeuw had de familie bezittingen in Oud en Nieuw Bij(en)moer, kan er verband zijn? Of waarschijnlijker symboliek? Valt er verder nog iets zinnigs over symboliek te zeggen? Wanneer begon mer met koppeling symboliek-heraldiek? Het wapen was toch eerst herkenningsteken vergelijkbaar met hedendaags kenteken?

 

Genealogische achtergrond:

Vrijwel alle du Mée’s en Dumee’s die nu in Nederland leven stammen af van Willem (I) x Sara Vleugels. Willem (I) is volgens huwelijksakte geboren in Nijmegen. Ouders waarschijnlijk Willem (0) x Suzanna van Hoorne. Geboorteakte ontbreekt, huwelijk willemxSuzanne heb ik ook nog niet kunnen vinden. Willem (I) en zijn zoon Lucas waren hoge militairen, Willem (0) was waarschijnlijk geen Nijmeegs poorter, kan dus ook als militair in garnizoenstad Nijmegen terecht zijn gekomen. Rond die tijd heerste pest in Nijmegen en garnizoen, dus mogelijk zijn ontbrekende papieren nooit opgemaakt of verdwenen. Willem (0) zou zoon kunnen zijn van Gilbert Dume X Marie du Tour/Four. Zou ook zomaar dwaalspoor kunnen zijn, Ik heb wel andere aanwijzingen dat de familie mogelijk uit het huidige noorden van Frankrijk of zuiden van Belgie, toen allemaal zuidelijke Nederlanden afkomstig zou kunnen zijn. Bergen Henegouwen en Armentiers passen in dat plaatje. In die omgeving ben ik ook al meer familiewapens tegengekomen met rode stukken op hermelijn en met drie rode hoorns op goud… en veel zwarte leeuwen, maar waar kom je die NIET tegen ;-)

Serieuze puzzelstukjes, ook als ze niet reeds bewijsbaar in bovenstaande puzzel passen, zijn welkom. Liever niet van die wilde knip-en plakpartijen als in de link van geneanet.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9WK-8ZTZ?wc=SMH9-GP2%3A1292637101%2C346630602%2C346678201&cc=2038506 Willem (0)xSuzanne zoon Melcher Nijmegen

https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/personen/zoek-op-personen/q/custom_text_persoon/Gilbert%20Dume mogelijke vader van Willem (0)

http://gw.geneanet.org/jarcmaxime2?n=gourjault+du+mee&oc=&p=lucas van deze reeks klopt niets! Gourjaults geen familie van Nederlandse du Mée’s!

Maggy - 7 dec 2015 - 15:54

Antwoorden op de vragen heb ik niet, maar ik had direct het gevoel dat ik hiermee iets te maken had.
Als mijn voorouders (http://home.online.nl/audeman/vHelsd.htm) kapitein François Houckgeest (zoon van Gerard Houckgeest, die prachtige interieurschilderijen van Delftse kerken maakte) en Anna de Rouck (dochter van Thomas de Rouck, burgemeester van Bergen op Zoom en bekend heraldicus, en Cornelia van Oosten) op 10 juli 1676 in Bergen op Zoom een zoon Martinus laten dopen, zijn daarbij getuigen luitenant Johannes Heeren en Sara (Jacobsdr) Vleugels, huisvrouw van Willem du Mee.
Ingenieur Jacob Vleugels, gehuwd met Petronella van Oosten, is vaker getuige bij dopen in de familie De Rouck, net als dochter Maria Vleugels, en Sara dus.
Bij de doop van Pieter, zoon van François Houckgeest, op 12 juni 1678, komen luitenant Willem du Mee en ds. Jacob Vleugels, predikant te Borssele, dat is zeker de in 1642 geboren Jacobus jr.? 
Thomas de Rouck en Janneke van Oosten, tante (?) van zijn vrouw, zijn in 1641 getuigen bij de doop van Johannes, zoon van Jacob Vleugels.
François Houckgeest is getuige in 1676 bij de doop van Willem Johannes du Mee, samen met Josina de Rouck - zuster van zijn vrouw Anna de Rouck - en Willem Mets. De familieband had je misschien nog niet gezien: Josina en Anna de Rouck zijn dus dochters van Cornelia van Oosten.

Wat ik altijd even wil weten: zijn wij familie?
Ja dus, omdat we allebei afstammen van Van Oosten. Van rentmeester David van Oosten, neem ik aan, gehuwd met Sara Heeren.

August de Man - 9 dec 2015 - 00:26

Nou dan ben je wel een heel heel verre achterneef van me. De namen die je noemt ben ik zelf ook tegengekomen, een deel heb ik ook in het verleden meer in historisch verband onderzocht. Doordat ik de meeste aantekeningen tot vijf jaar geleden op een harde schijf had die na mijn verhuizing nog niet is uitgepakt, moet ik nu veel uit m'n hoofd doen.

Jacob Vleugels werkte samen met de beroemde https://nl.wikipedia.org/wiki/Menno_van_Coehoorn  evenals de oudste zoon van Willem (I) x Sara, Lucas du Mée. De vroegste mij bekende stamvader van de Vleugels was Dirk, een wapensmid. De genealogie Vleugels is volgens mij in Gens Nostra gepubliceerd, aflevering ken ik niet uit mijn hoofd.

De familie de Rouck is als ik me niet vergis uit Antwerpen uitgeweken toen deze stad definitief in handen van de Spanjaarden viel. Toen ik die gebeurtenis bestudeerde, viel me voor het eerst op dat zowel het Staatse leger dat Antwerpen trachtte te verdedigen als het Spaanse dat de stad innam vrijwel geheel uit Duitsers bestond. Huurlingen. Later bleek me dat dat in die tijd heel gebruikelijk was. De uitkomst van zo'n gebeurtenis werd vaak door twee invloeden belangrijker dan strategie en slagkracht bepaald: wie betaalt het best en de overlevingsdrang van huurlingen.

Willem (ook Wilhelm) Mets (ook de Metz, du Mets, Mez) was ontvanger/thesaurier/schatkistbewaarder in Grave, waar Willem (I) x Sara hun zoons Lucas en Jacob Melchior ter wereld brachten. Mets en du Mée werden door hun tijdgenoten veelvuldig door elkaar gehaald. Toen het leger van Lodewijk XIV in 1672 Grave innam was Willem du Mée daar extraordinaris commies van oorlog. Om Louis' leger rustig te houden werd door de twee Willems bijna 15000 rijksdaalders betaald. We kennen allemaal de gravures van de rokende puinhopen van Grave, het heeft dus niet mogen baten...

Houckgeest heb ik boven aan mijn lange lijst van te onderzoeken namen staan en van Oosten moet ik daar ook maar snel bijzetten. Dat we een kerkinterieurschilder en een heraldicus in de familie hadden wist ik nog niet. De kans bestaat uiteraard dat deze links iets heraldisch over de du Méé's op kunnen leveren.

Al met al heel hartelijk dank.

Maggy - 9 dec 2015 - 12:18

David van Oosten, rentmeester, ∞ Sara Heere(n), d.v. Huybert Heere en Petronella Ossecops (volgens link)
Op markiezenhof.nl kan ik alleen de dopen van Maeyken en Abraham vinden, waar F. Caland in zijn artikel over de familie De Rouck in de Ned. Leeuw 1893 (hier gebrekkig te lezen) de andere dopen heeft gevonden begrijp ik niet:

  • Maeyken 17 jan 1599, Katharina Heere en Israel Paschasius.
  • Cornelia 7 mei 1600, ∞ 25 juni 1623 Thomas de Rouck, rentmeester en later burgemeester van Bergen op Zoom, auteur van Den Nederlandtschen Herauld.
  • Abraham 24 nov 1602, get. Jaques Antonissen, rentmeester, en Geeraert Pieters, bakker
  • Petronella 29 dec 1604,
    ∞ (1) Cornelis Bollaert
    ∞ (2) Jacob Vleugels, ingenieur in statendienst
  • Huybrecht 30 mei 1607
  • Lucia 26 sep 1610

Thomas de Rouck: Zijn "Den Nederlandtschen Herauld, ofte tractaet van wapenen en politycken adel" te lezen via Google Books.

Gerard Houckgeest: zijn vrouw Helena van Cromstrijen is bij een aantal dopen in Bergen op Zoom te vinden.
(NK Delft, wikipedia)
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum 

August de Man - 9 dec 2015 - 13:25

Bedankt, het boek heb ik gedownload, ben druk bezig met lezen.

Van Gerard Houckgeest  staan een aantal schilderijen online, vast niet alle. Helaas geen van alle in zo hoge resolutie dat in te zoemen valt op de kleinste details. Zelfs als hij een kerk heeft geschilderd waarin het wapen van de du Mée's te bewonderen was, zou het wel heel veel mazzel zijn als het niet achter een pilaar hing... Maar je weet maar nooit. .. :)

Is er hier verder nog iemand die hier iets aan toe te voegen heeft?

Maggy - 14 dec 2015 - 14:05


Mijn eerdere  opmerking over de familie de Rouck moet ik wat meer nuanceren. Er zijn weliswaar familieleden uit Antwerpen naar Bergen op Zoom gegaan toen de stad in handen van de Spanjaarden viel, maar de vroegste de Rouck die ik tot nu toe ben tegengekomen was drost van Bergen op Zoom in 1317.

Maggy - 31 dec 2015 - 12:53Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu