stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Hoe krijg ik kleur in een zwart/wit familiewapen?



Profiel afbeelding

Als een familiewapen alleen bekend is van een grafzerk, en de Heraldische Bank in 's Gravenhage er alleen een omschrijving van heeft,  kan iemand mij dan helpen hoe ik kan uitvinden wat voor kleuren dit wapen zou kunnen hebben?

Jos Walters - 8 mei 2017 - 15:07

Worden in de omschrijving dan geen kleuren genoemd?

niepoort - 8 mei 2017 - 15:21

Beste Liesbeth,

dank voor je reactie.

Helaas niet, alleen een omschrijving van wat het wapen inhoud.

Jos Walters - 8 mei 2017 - 16:40

Als er geen tekening is waar met arceringen de kleuren worden aangeduid dan gaat het vinden van de juiste kleuren zeer waarschijnlijk niet lukken. Doorzoeken dus naar een andere afbeelding dan de reeds bekende.

Annemarie57 - 9 mei 2017 - 10:26

Dankjewel Annemarie voor je reactie. Ik zoek verder. Als ik weer een stapje verder kom en nog vragen heb, mag ik je dan nog een keer mailen?

Jos Walters - 14 mei 2017 - 10:33

Arceringen zowel in afbeeldingen als in zerken en zegelringen kunnen de kleuren verraden. Helaas zijn er verschillende arceringen in verschillende tijden en verschillende streken gebruikt. Zie o.a.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Heraldische_kleur.
Welke familie zoekt u? Misschien dat dat ons op een spoor zet?

Maggy - 23 mei 2017 - 16:09

goedemorgen Maggie.

dank voor je reactie. Ik ben op zoek naar mijn familie, de familie Walters.Tot nu toe, ik ben in 17e eeuw,komen al mijn familieleden uit 's-Hertogenbosch. In de Sint Jan basiliek in 's-Hertogenbosch ligt een graf met familiewapen, van vermoedelijk een van mijn familieleden. Dit wapen is ook omschreven in de Heraldiekbank in Den Haag; het is alleen een omschrijving. Er is geen afbeelding bij. Op de grafsteen is het wapen uiteraard in het zwart, en is het afgebeeld. Ik heb dus een voorstelling van het wapen, maar alleen in het zwart. Ik neem aan, dat het ook kleuren heeft gehad. Vandaar mijn zoektocht.

Jos Walters - 1 jun 2017 - 10:36

ook op graven kan met arceringen gewerkt zijn. Op http://www.wikiwand.com/hu/Vonalkázás staat halverwege de pagina een schema met kleuren en door verschillende heraldici gebruikte arceringen. Ik vermoed dat u de beste kans heeft dat de arcering van de Rouck is gebruikt.

Maggy - 1 jun 2017 - 17:38

Is het deze zerk?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 2 jun 2017 - 17:27

Goedendag Jan,

Klopt, deze zerk is het. Ik heb nog geen definitieve zekerheid, dat Maria Walters tot onze stamboom hoort, maar de kans daarop is meer dan aanwezig. Vandaar dat ik alvast naar de kleuren op zoek ben.

Jos Walters - 6 jun 2017 - 11:19

De leeuw, met de drie sterren is het wapen van Maria Walters. Ook ben ik op zoek, naar de betekenis van het wapen. Alle hulp hierbij is welkom.

Jos Walters - 6 jun 2017 - 11:22

De Nederlandsche Leeuw 1936 kolom 310 vermeldt in ieder geval de kleuren van het wapen van Matheis Brull:
Doorsneden, in blauw drie gouden sterren en in een rood schildhoofd een zilveren bril met groene glazen.

Ik blijf nog met drie vragen zitten.

  • Waarom draagt het wapen van zijn vrouw eveneens de drie zespuntige sterren (2-1)?
  • Is dit het wapen van Maria Walters of het wapen van Maria Japyn?
  • Is Maria Walters identiek aan Maria Gualteri, en is hier dus sprake van een patroniem?

Jan Clavaux - 6 jun 2017 - 12:38

Beste Jan,

Je vragen zijn terecht, en dat maakt het alleen maar interessanter, om verder te zoeken. In beide wapens hebben de sterren eenzelfde uiterlijk. Volgens de Heraldiek bank in 's-Gravenhage, wordt het rechtse wapen aan Maria Walters toegeschreven. Waarop is dit gebaseerd? Maria Japin, sterft later, in 1685. Dan zou de grafsteen al moeten bestaan, en zou het niet haar wapen kunnen zijn. Is deze conclusie juist, of is de waarheid toch anders?

Jos Walters - 6 jun 2017 - 16:31

Ik zou er verder niets zinnigs over kunnen zeggen.
Gezien de doorlopende tekst op de grafsteen krijg ik de indruk, dat de gehele tekst (en dus de steen) uit 1685 dateert.
Vandaar dan ook mijn tweede vraag.

Jan Clavaux - 6 jun 2017 - 17:09

Jammer dat er in deze tekening geen arceringen herkenbaar zijn. De tekst is naar mijn vermoeden eerst ingehakt bij de begrafenis van Matheis Brull, de tweede vrouw is er waarschijnlijk later bijgehakt. Ook grotere letters en gesto-rfen in plaats van sterft bij de eerste twee. Gualteri  is latijn voor Walters, of we dit als achternaam of patronym zouden moeten lezen valt hier niet uit te concluderen.

Maggy - 6 jun 2017 - 20:02

Misschien is de steen zelf wel gearceerd, zou iemand een foto moeten gaan maken.

Maggy - 6 jun 2017 - 20:03

Hallo Maggie. Dank voor je ondersteuning. De zerk is erg afgesleten volgens de schrijvers van De grafzerken van de Sint Jan. In de omschrijving staat ook dat het alliantiewapen in een ruit het vrouwswapen is. De omschrijving ervan behoort toe aan Walters. Verder in de omschrijving staat de relatie tussen Mathijs Brull en Maria Walters niet kon worden vastgesteld. Het roept dus op dit omen alleen maar vragen op en weinig antwoorden.  Maar we zoeken door, dat is ook de sport niet.

Jos Walters - 6 jun 2017 - 20:25


nvt

Hans 100 - 6 jun 2017 - 21:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu