stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Op zoek naar een auteur voor een artikel over familiewapens


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar iemand die veel weet over familiewapens, voor een artikel op mijn site.

Wie zou het leuk vinden dit te doen?

Yolanda Lippens

  • Zelf heb ik me te hooi en te gras iets verdiept in familiewapens en mogelijk heb ik nog wat boekjes/boeken over dit onderwerp liggen. Echter te weinig om er zelf een zinvol artikel over te schrijven; wel bereid om opbouwende commentaar resp. aanvullingen te leveren op concept-tekst(en) van (een) andere(n).
  • Mogelijk heeft forumdeelneemster Maggy hier meer kaas van gegeten. Zie haar reacties in mijn item onder voorlaatste bullet.
  • Heb ooit  begin jaren '90 op het CBG Den Haag gezocht in 2 verzamelingen Heraldiek voor familie Lagerwerf(f) van der Zeegen resp. Sluijter, later voor de families Poulle/Po(u/l)le(t) en Ve(e/r)verlo(o) (Veer over 't Loo) te Gouda/Schoonhoven. Voor die laatste familie ook CBG Heraldische Database geraadpleegd. Dit om definitief uit te sluiten, dat er enige relatie bestaat met de familie Venverlo (Veen over 't Loo) rond de Duits-Nederlandse grens in de Achterhoek
  • Ook geraadpleegd 9-delige boeken van Rietstap over familiewapens in de bibliotheken van Zwolle resp. Deventer (diverse andere heraldische boeken aldaar) alsmede 3-delig Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën met genealogische en heraldische aanteekeningen door A.A. Vorsterman Van Oijen 1885.  Dit laatste o.m. voor de familie Poulle-Kip(p) uit Aken/Breda.
  • Voor familie Polijn/Poulain te Gouda/Rotterdam in Rotterdams Stadsarchief een boekwerk met vele geschilderde familiewapens familiewapen 1674_e.v._Goudse_chirurgijnen_jacobus_1640-1684_Philips_Polijn_1677-1740
  • N.B.: Boekwerk = collectie afkomstig van  Rotterdamse notaris Hartman de Custer (1687 – 1760); getekende/gekleurde wapens door schilder Jan Daniel Bisschop. De collectie valt in twee delen uiteen, nl. in een serie genummerd met letters + een aantal losse delen en stukken. De verzameling behoort tot het legaat van wed. Hartman de Custer-de Haas.

Martin Jongkoen


Overigens is het de vraag of het wiel opnieuw moet worden uitgevonden gelet op wat Wikipedia vermeldt: Wapen (heraldiek). Zie ook: Familiewapens in de Nederlanden

Martin JongkoenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu