stamboomforum

Forum logoFamiliewapens » Vraag kerkelijke heraldiek. Regels, ontwerp en archivering van bisschopswapens. opgelostProfiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wellicht in contrast met de naam van dit subforum, "familiewapens", een vraag over kerkelijke heraldiek. In hoeverre wijken de regels van de traditionele (familie)heraldiek af van de regels voor het ontwerpen van kerkelijke wapens? 

Ik vraag dit in de context van het archief van mijn oudoom, Herman J. van Elswijk, die in oktober 1954 tot bisschop gewijd werd van Morogoro, in het huidige Tanzania. In dit archief, inmiddels in beheer van de St. Adrianuskerk in Naaldwijk, bevindt zich zijn oorspronkelijke bisschopsmijter, met daarop zijn wapen. Het komt op verschillende kaarten, briefjes en andere documenten voor.

Zijn er heraldisch tekenaars die zich met name richten op dit type kerkelijke wapens? Hoe kan ik erachter komen wie het wapen voor mijn heeroom ontworpen heeft? Wellicht worden kerkelijke wapens ergens geadministreerd/gearchiveerd? In het parochiearchief vind ik verder geen aanwijzingen. Ik ben erg geïnteresseerd in heraldiek, het zou fijn meer over dit bisschopswapen te weten te komen. Aangezien het een oudoom betreft, toch een soort "familiewapen".

Roald van Elswijk - 16 jan 2024 - 15:31 (laatst bijgewerkt 16 jan 2024 — 15:54 door auteur)

Ik neem aan dat je de wiki over kerkelijke heraldiek kent.

https://www.heraldry-wiki.com/wiki/Herman_Jan_van_Elswijk gaat specifiek in op HJ van Elswijk. Mij valt op dat er kleine verschillen zijn  tussen het wapen in bovenstaand bericht en dat in de heraldry wiki

Hans Blondeel Timmerman - 16 jan 2024 - 16:00

Die website was me om de een of andere reden niet bekend. Dank voor de tip! Fijn dat ik nu meer weet over de symboliek achter de elementen. Helaas wordt de naam van de ontwerper niet genoemd. 

Mijn afbeelding is direct afkomstig uit het parochiearchief in Naaldwijk, ik heb de kleuren niet aangepast. De overige afbeeldingen van het bisschopswapen zijn in zwart-wit.

Roald van Elswijk - 16 jan 2024 - 16:15

Hij was pater van de Congregatie van de Heilige Geest.

Misschien kun je eens contact opnemen met https://missie-geest.nl/nederlandse-provincie/archief/

De doelstelling was en is, dat documenten, boeken en beeldmateriaal die de historie, opleiding en werk van de congregatie belichten bewaard worden. Op dit moment houdt Kees Bruin zich bezig met de lopende zaken van het archief. Hij is tevens contactpersoon met het kloosterarchief in Sint Agatha.

Jan CIavaux - 16 jan 2024 - 17:33

Ik bezit al wat foto's uit het archief van St Agatha, maar niet specifiek over het bisschopswapen. Dank voor de tip!

Roald van Elswijk - 16 jan 2024 - 17:58 (laatst bijgewerkt 16 jan 2024 — 17:59 door auteur)

Dag Roald,

Er bestaat het boek "kerkelijke heraldiek van 1270 tot Johannes Paulus II" door aartsbisschop Bruno Bernard Heim (overleden in 2003) uit 1979, die "gedurende een dertigtal jaren een leidende figuur was op het gebied van de heraldiek in de rooms-katholieke kerk" (flaptekst).

Ik heb het tweedehands gekocht. Misschien lukt dat jou ook en anders zullen de bibliotheken van het CBG en het NGV het vast ook hebben.

Lees ook het artikel in Gens Nostra 2021, nr. 6 pp. 348-359 "Kerkelijke heraldiek: Wat voert de bisschop in zijn schild?" door Hans van Heijningen.

Verder heeft Anders Daae (1934-2019) veel gepubliceerd over kerkelijke heraldiek in Nederland en zelf ook diverse wapens voor bisschoppen en basilieken heeft ontworpen.

Michaël

Boers 2 - 16 jan 2024 - 21:21 (laatst bijgewerkt 16 jan 2024 — 21:32 door auteur)


Dat klinkt buitengewoon interessant allemaal, hartelijk dank! Ik zie dat de KB het boek sowieso in zijn collectie heeft. Het artikel in "Gens nostra" heb ik ook gevonden.

Roald van Elswijk - 16 jan 2024 - 21:29 (laatst bijgewerkt 16 jan 2024 — 21:43 door auteur)De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu