stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Onderzoek naar mijn oom Julius Marinus Theodoor Boers gemeld te Antwerpen 1900 vanuit Den Haag.



Profiel afbeelding

Goedendag allen,

Ik ben op zoek naar verdere gegevens over mijn oom JULIUS MARINUS THEODOOR BOERS geboren 7 juni 1879 te RIOUW Indonesia. Hij was zoon van Julius Boers (1847-1923) en Cornelia Helena Geertruida Kroesen (1854-1904).

Op 5 mei 1899 vestigt het gezin Boers, komende uit Indië, zich weer in Den Haag incl. hun zoon Julius Marinus.

Op 18 dec 1900 vertrekt Julius Marinus uit huis Den Haag vandaan naar een onbestendige plaats volgens de gezinskaart, namelijk ORANJE KA(a)P H/A...G. Het handschrift is vrij moeilijk te ontcijferen. Na deze datum wordt nooit meer iets vernomen door de familie.

Bij toeval kwam ik oom Julius Marinus tegen in FamilySearch - archieven Politie Immigratie REGISTRATIES 1900 onder nummer 106550 te ANTWERPEN.

Als hij zich daar meldde mag ik konkluderen, dat hij minimaal wel een paar dagen of langer in Antwerpen is verbleven?

Verdere speurtochten via ANCESTRY en FAMILYSEARCH leverden niets meer op. Ook het Rijksarchief niet.

Door de vele bomen zie ik het bos niet meer.

Met andere woorden: Wie kan en wil zo vriendelijk zijn mij op weg te helpen bij welke instantie in Belgie,  ik me kan wenden voor nadere informatie over mijn oom en zijn verblijf te Belgie?

 

Bij voorbaat dank voor uw medewerking en zie graag enige hulp tegemoet.

 

Hans Boers.

Hans Boers - 13 aug 2016 - 21:58

vervallen, verkeerd spoor.

Jan Clavaux - 13 aug 2016 - 22:08

Hallo Hans,

In 1903 bevond hij zich nog te Antwerpen, zie hier zijn vreemdelingendossier:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-899C-SPFS?i=708&wc=M6T3-168%3A341969201%3Fcc%3D2023926&cc=2023926

Als je verder wilt zoeken, bezoek dan de site van het FelixArchief te Antwerpen: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/felixarchief. Waarschijnlijk zul je zelf naar het archief in Antwerpen moeten afreizen om verder te komen met je onderzoek. 

Bas Lems - 14 aug 2016 - 01:14

Excuses voor late antwoorden. De server lag plat voor een paar uren en ik kreeg geen verbinding.

 

@ Jan Clavaux: Dank voor uw bijdrage. Ik had zelf eerder ook al aan deze mogelijkheid gedacht, doch heb het laten varen. Gebruikelijker was geweest, als hij dan via Rotterdam  de oversteek had gemaakt.

 

@ Bas Lems: Dank voor uw link en aanvullingen. Via deze belangrijke link en de tekst in de scan, heb ik verder kunnen traceren en kwam uit op mijn eerste vermoedens destijds. 

Waarom ik in eerste instantie niet terecht kwam bij Family Search is mij een raadsel. Maar goed doet er niet toe. Ik ben er blij mee.

Zijn jongere broer werd door grootvader naar de universiteit Mittweida gestuurd en gelet op de tekst van de scan uit het politie rapport mag ik nu concluderen, dat deze oom eveneens naar de universiteit van Antwerpen werd gestuurd door opa. (Er waren twee universiteiten, waarvan er één Katholiek was - St Ignatius-  en de andere was de Rijksuniversiteit van 1852.) In de politie scan staat dat hij als losvaste kracht bij een damesmode zaak werkte en dat opa hem 50 francs ondersteuning geeft.

Via omwegen ben ik er ook achter gekomen, dat zich in ENGELAND bij de Royal Navy Koopvaardij gemeld heeft in 1918 een heer Jules Boers met zelfde geboorte jaar en -plaats als mijn oom. Dit moet ik nog diepgaander onderzoeken. Het zou kunnen, dat mijn oom zijn hielen lichtte toen de Wereldoorlog 1 uitbrak in 1914 (waarbij Belgie betrokken raakte) en dat hij op één of andere wijze niet geinteresseerd was in terukeer naar Nederland, maar Engeland verkoos.

Daarbij kwam ik ook in Swansea terecht (havenstad) alwaar een huwelijk plaats vond tussen een heer Boers met mevr. Agnes Wright in 1920. Moet ik ook nog verder onderzoeken.

Er zijn nu in elk geval veel aanknopingspunten voor mij om in Belgie verder te speuren alsmede in Engeland en ik dank beide heren hierboven nogmaals voor hun bijdragen en hulp waar ik zeer content mee ben.

 

met vriendelijke groet,

 

Hans Boers

Hans Boers - 14 aug 2016 - 10:46

Op freebmd.org.uk vind ik een Jules Boers die in het eerste kwartaal van 1956 op 73-jarige leeftijd in Bridgend (Wales) is overleden. Zie hier. De leeftijd klopt niet helemaal, maar misschien is het toch iets om verder te onderzoeken.

Verder vind ik via google een vraag die in 2011 op de message boards van ancestry is gesteld over een Jules Boers die bij de Britse koopvaardij zat en die zich in 1920 in Groot Brittannië heeft gevestigd. Zie hier. Bij de vraag zit een bijlage waarop de geboortedatum 7 juni 1879 is vermeld en ook een foto van Jules Boers. 

Johanna C. - 14 aug 2016 - 11:41

@Johanna C.

Heel veel dank voor uw bijdrage.

De overledene te Bridgend had ik inmiddels vanmorgen vroeg ook al gevonden. Ga ik nog dieper onderzoeken of er verband bestaat.

 

Maar de link naar de vraag van Edwards is magnifiek. Dat is 'm. En zeer zeker de bijgevoegde foto. Tweelingbroer van mijn vader zou hij geweest kunnen zijn. Ik weet nu eindelijk ook hoe hij eruit zag.

( Ter info: Mijn zowat gehele familie is slachtoffer geworden van de oorlog en ik ben als laatste en jongste nazaat nu bezig om alles bij elkaar te garen wat mijn familie betreft, voordat het te laat is. Mijn vader was een 10 jaar jongere broer van deze bedoelde oom en is gestorven in een Japans kamp. Een 5-jaar jongere broer is gestorven tijdens een bombardement en mijn 23jarige oudere broer is gesneuveld in de Javazee. Ik zelf ben in een oorlogskamp geboren en heb mijn beide ouders nooit gekend en ook de rest van de familie niet.)

Ik ga proberen kontakt te zoeken met de heer Edwards die de vraag stelde destijds. (uw link).

Straight Settlements was het gebied Noord Sumatra en dergelijke. Het klopt dat de Britten ook RIOUW hieronder lieten vallen.

 

Nogmaals mijn hele hartelijke dank voor uw bijdrage, die voor mij van zeer onschatbare waarde is.

 

Met vriendelijke groeten

Hans Boers

Hans Boers - 14 aug 2016 - 12:19

@ Hans,

Graag gedaan. Hopelijk lukt het je om contact te krijgen met Edwards en kan hij je verder helpen.

Hartelijke groet,
Johanna.

Johanna C. - 14 aug 2016 - 12:34

@ Johanna C.

Dag Johanna, ik heb gisteren 14 aug 2016 meteen ontact gezocht en kreeg ook direct antwoord terug van een gerelateerd familie lid.(Namens de familie).

Zij weten wel iets over de periode dat mijn oom in Engeland woonde (na 1920) maar helaas niets over zijn Belgische periode (1900-1920)

 

De link die ik van je kreeg over het graf van een Jules Boers te Bridgend was bij hen ook bekend, althans dat neem ik aan, want zij schrijven: "Hij was gestorven Mid 1950's." De overige informatie is voorlopig nogal "vaag" en niet ordelijk.

Stil gezeten in Engeland heeft ie niet, want uit twee huwelijken kreeg oom Julius 5 kinderen en die kindertjes kregen ook diverse nazaten. Oom Julius was in elk geval al grootvader van een stuk of 12 kleinkinderen.

Er is in elk geval nu contact en dat is het voornaamste. Ik kom er wel uit. (hoop ik) 

 

Ngmaals mijn dank.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

vr.gr/Hans Boers

Hans Boers - 15 aug 2016 - 05:38

Heb u site bekeken en gelezen,  wat een zoektocht, mooi gedocumenteerd prachtige foto's.
Ook droevige geschiedenis.

 

Mvg

Elisabeth - 15 aug 2016 - 09:25

@ Elisabeth,

 

dank voor uw bezoek en uw vriendelijk commentaar. Het heeft me 5 jaren gekost al die zoektochten van de verloren familieleden. En de bewuste oom van dit draadje is de laatste die ik kompleet moet maken.

m.vr.gr. Hans Boers

Hans Boers - 15 aug 2016 - 09:46

@ Hans,

Fijn om te lezen dat het gelukt is om contact te leggen.

Hartelijke groet,
Johanna.

Johanna C. - 15 aug 2016 - 09:46

Elisabeth - 15 aug 2016 - 13:50

@Elisabeth,

hartelijk dank voor de links naar het huwelijk van tante A.J. Boers. Ik heb meteen een printscreen gemaakt

Ik was eerlijk gezegd al lang vergeten, dat er nog een vraagje van mij openstond wat betreft de huwelijksdatum van tante Annette. Zij was het tweede kind uit het eerste huwelijk van opa. (Opa's eerste vrouw stierf in het kraambed van het derde kind en hij huwde later met de jongere zus en daar kwam onder andere de bedoelde oom Julius in dit draadje uit voort.)

Heel veel dank nogmaals en ik ga de pagina zo snel mogelijk aanpassen.  Maar ik schaam me nu te moeten vragen op welke pagina ik het destijds geschreven heb. (Ik ben de draad een beetje kwijt aangezien er totaal circa 430 website pagina's zijn.) Bij voorbaat dank.

Met vr.gr. / Hans

Hans Boers - 15 aug 2016 - 16:48

Ook ik heb inmiddels een kijkje genomen op je website. Wat een indrukwekkende en trieste geschiedenis. Maar wat mooi dat je via je website de herinnering aan je familie levend houdt. Ongelooflijk wat je allemaal aan informatie hebt verzameld en opgeschreven. Ik heb diep respect voor je.  

Ik heb nog niet alles kunnen lezen (er staat zoveel informatie op je website), maar ik heb 'm opgeslagen bij de favorieten en ik ga er de komende tijd eens rustig voor zitten om alles door te nemen.

Hartelijke groet,
Johanna.

Johanna C. - 15 aug 2016 - 16:51

@ Hans,

Zou dit de vraag over A.J. Boers kunnen zijn? Zie hier

Johanna C. - 15 aug 2016 - 16:55

@Johanna... sei tu ... of te wel:  ook gij bedankt voor de interesse en meezoeken.

Als ik alles (binnekort hoop ik) op een rijtje heb wat betreft oom Julius (op dit draadje) dan is de volgende fase aan de beurt: Momenteel heb ik slechts de backup's van de website op een disk staan Het plan is dan het een en ander wat netter en nauwkeuriger in boekvorm neer te zetten en minder voorzien van zijdelingse opmerkingen.

Ten behoeve van de Engelstaligen (in verband met de bindingen met Armenie en Perzie/Iran) heb ik ook een engelstalige website opgezet, maar deze is puur opgezet ten behoeve van het Armeens gebeuren in mijn familie.

Overigens raad ik je aan om op mijn website NIET de pagina's KHACHATUR DADAYAN te bezoeken (onder de noemer Armeense voorouders), want dan krijg je hoofdpijn. Heb ik in het Armeens opgesteld.

----

Ja, dat was destijd een jaar of 5 geleden dat ik begon met het uitspitten van mijn achtergronden en de familie historie en aanverwante zaken. En destijds in die periode mezelf de vraag gesteld wanneer tante Annette huwde met Paul Volkmar Scheel.

Maar op mijn site heb ik inderdaad geschreven destijds die phrase die Elisabeth aanhaalde:  " was zij dus gehuwd met Scheel maar waar en wanneer...".  Ik weet dat ik het heb geschreven en ben al een uurtje of wat bezig met zoeken... eigen schuld dikke bult zeg ik nu tegen mezelf. Had ik maar niet van die grote type vingers moeten hebben Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Bedankt nogmaals. Ik ga verder neuzen in mijn wanorde.

 

Met vr.gr. / Hans

Hans Boers - 15 aug 2016 - 17:16

Hans hierbij zie hier http://www.imexbo.nl/een-stuk-genealogie.html

Ben ook nog niet uitgelezen, diep onder de indruk. Er is ook een kaart digitale stamboom den Haag . Zoeken op naam man.

Mvg.

Elisabeth - 15 aug 2016 - 20:34

@Elisabeth.

 

Dank je wel. Ga vanavond of morgen meteen aanpassen.

Fijne avond nog/Hans

Hans Boers - 15 aug 2016 - 20:39

Ook nog een kaart in den Haag digitale stamboom naam man.  Ook nog fijne avond.

Elisabeth - 15 aug 2016 - 20:41


@ Elisabeth.

Dank voor opmerking kaart in Dig.stamboom DH. Kaarten had ik al. Zitten in mijn archief.

Had geen gegevens uit buitenlandse bronnen, maar wel (bijna) alles uit de Nederlandse.

Behalve dan die uit De Staatscourant. Zou die recentelijk ge -updated zijn die KB.nl ?

Maakt niets uit. Ik heb in elk geval haar hw.dtm.

Laat getrouwd trouwens die tante van me. Ik vermoed dat zij haar correspondentie-carriere voorrang gaf boven alles. (Zij was trouwens de lieveling - als oudst geborene kleindochter - van overopa TCJ Kroesen, want die stuurde haar ooit speciaal een foto van hem met tekst "voor mijn allerliefste kleindochter". Zij staat ook ergens in de fotoserie op mijn site op dat fototafeltje bij KNIL Pensioen dacht ik.

 

Ik ga me verdiepen in het leven van de oom, zoals bedoeld in dit draadje en aanpassen van mijn website...poegh, ben nu al moe.

Heb zijn Engelse sporen op een rijtje nu. 2x getrouwd, 5 kinderen en 15 kleinkinderen en hoogstwaarschijnlijk eenzaam gestorven (??). (Gelet op het feit, dat men in de akte zijn leeftijd "SCHAT" in paats van exact te noteren... (Ben benieuwd eat de a.s. correspondentie met de familie in UK oplevert.)

Heb ook zijn huis gevonden waar ie woonde en een zoon, die het huis geërfd heeft en in 1995 doorverkocht.

 

Eigenlijk best wel "raar" die ooms en tantes van me: 1x overlijdt bombardement Dresden Duitsland, 1x overlijdt in Engeland, 1x overlijdt in Australie, mijn pa overlijdt in Indonesia en 2x overlijden in Nederland (waarvan 1x bij opa en oma ligt en de ander apart in een andere stad.)

Hoe heet zoiets? Diaspora??

 

OK, fijne dag nog (en mooi weer) en een ieder ander ook natuurlijk.

Gr/Hans

Hans Boers - 16 aug 2016 - 05:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu