stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Willem van Hout, schepen Den Bosch, overl. aldaar 1670, info gezocht



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar gegevens over Willem (Henricx) van Hout - schepen en radt van de stadt 's Hertogenbosch te Nederland. Hij was gebrouilleerd met zijn familie in België. Hij was van het katholicisme overgegaan naer het protestantisme  om Schepen, Rentmeester en Radt van de stad te kunnen blijven. Vandaar denk ik dat de familie hem niet meer zag zitten. Hij overleed in 1670 in 's Hertogenbosch en ligt begraven in de Sint Jan aldaar. Hij was getrouwd met Feyke Cornelisse van Rosmalen en later met Eleonora Haga. Zowel van Willem van Hout als Feyke kan ik geen familie vinden. Aangezien hij slechts een dochter - Handersken - bij Feyke heeft gehad zijn er ook geen zonen waarmee ik verder zou kunnen komen. Zijn familie uit België zou mij verder kunnen helpen om uit te vinden of via die lijn een band met mijn familie is.

Wie kan mij helpen of wie heeft info waarmee ik verder kan.

Bij voorbaat dank voor een reactie

Rinus van Hout

Rinus van Hout - 24 jan 2019 - 14:38 (laatst bijgewerkt 24 jan 2019 — 19:47 door moderator)

@Rinus van Hout

http://www.grafzerkensintjan.nl/grafzerken/64/willem-van-hout-1670.aspx

Dit is U vast bekent maar voor de zoekers misschien wel  handig om te weten  (en een zus van zijn tweede vrouw    Jacomina Hacha)

Voor de medezoekers ......

Zie ook https://www.stamboomforum.nl/subfora/199/2/56845/0/familie_van_willem_van_houten

Janny Bijsterveld - 24 jan 2019 - 15:00 (laatst bijgewerkt 24 jan 2019 — 15:12 door auteur)

Dag Janny,

Dank voor je reactie. Kunnen anderen beter meekijken c.q. zoeken.

Hoop dat het nu na jaren gaat lukken. In 's Hertogenbosch zijn ze wel aan het digitaliseren, maar de tijd van Willem hebben ze naar mijn weten nog steeds niet gedaan. Gezien zijn functies moet er informatie zijn.

Groet

Rinus van Hout.

Rinus van Hout - 24 jan 2019 - 15:52

Frank Fransz - 24 jan 2019 - 20:52 (laatst bijgewerkt 24 jan 2019 — 20:58 door auteur)

Dag Rinus

Heb je deze al uit Bosch protocol

Detail

Toegang Bosch Protocol
Inventarisnummer 1508
Folionummer 188 - Verso
Datum 3/1631
Beschrijving Willem vande Hout, een hofstad tot Rosmalen

https://denbosch.hosting.deventit.net/mediaviewer/imageviewer?datasource=Atlantis5Adapter&query=AtlantisWebQueryImage&queryparams=1265469804&Theme=Default&Compression=&ImageFormat=&max_resx=&max_resy=&HighlightQuery=AtlantisWebQueryImage&HighlightQueryParams=1265469804&InitFactor=6&bestandsnaam=1508_188-V.jpg&autsleutel=&externalCss=https://zoeken.erfgoedshertogenbosch.nl//files/stylesheets/detail-viewer.css&navigateFullscreen=

Feijken is Nederlands voor Sophia.

 

Willem Henrixs(sen) vanden Hout als wittich man ende momboir van Sophia sijne huijsvrouwe dochter wijlen Cornelis Adriaens vander Locht verweckt bij Jenneken dochtere Leonarts sone Peeter Daniels

MVG-Paul

vap - 4 feb 2019 - 12:28 (laatst bijgewerkt 4 feb 2019 — 12:46 door auteur)

"Hij was gebrouilleerd met zijn familie in België"

De naam van(den) Hout(en) vinden we zeer frekwent in Antwerpen.
Heeft U eventueel een mogelijke link naar Uw stelling?

MVG-Paul

vap - 5 feb 2019 - 11:05

Beste Paul,

Heel hartelijk dank voor je reactie. Helaas kon ik door ziekte je niet eerder antwoorden. Geldt ook voor de anderen die gereageerd hebben. Ik ga met de info aan de slag en als ik wat vind publiceer ik dat via dit forum.

Nogmaals dank,

Rinus van Hout

Rinus van Hout - 25 mar 2019 - 13:56

Beste Paul,

Ik heb dat gelezen en zal moeten zoeken waar ik dat heb opgeslagen.

Bij deze de teksten die ik in mijn dossier heb gevonden.

Hij hertrouwde in 1650 met Eleonora Hagha (Hacha) die uit 's Gravenhage afkomstig was. Op de zerk staat ook Jacomina. Dat was de zuster van Eleonora. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat zij Willem in de tijd van zijn mindere gezondheid verzorgde heeft. Er staat geschreven: ....... in 1655 deed Willem van Hout, 'tot hoogen ouderdom (....) gekomen ende oock vele sieckte en quellinge (...) onderworpen ' afstand van het ambt van rentmeester. Zijn dochte Handersken was intussen al overleden en er waren verder geen kinderen overgebleven. Hij was grotendeels vervreemd van zijn familie uit Antwerpen, Luik en Maastricht. De familie was gebrouilleerd en dat is niet vreemd als je er vanuit kunt gaan dat zij nog steeds katholiek waren terwijl Willem zich bij de protestanten had aangesloten en de katholieken 'vervolgd'. Wel heeft hij legaten overgemaakt naar de kinderen van zijn broers en zussen, van wie de jongste 'in een besloten klooster bagijn was, die nog wel in leven waren.Als erfgenamen benoemde hij zijn schoonzus Jacomina Hagha en haar broer Hendrik Hagha, drossaard van Leerdam en edelman aan het hof van Mary Stuart, de 'douagière van sijn hocht: den here Prince van Orangien, en aan zijn nichtje Magdalene Besemer., weduwe van Jacob Kuchlinus, predikant en professor in het Grieks aan de Illustere school van 's Hertogenbosch. Magdalena kreeg het huis in de Clarastraat naast het Vondelingenhuis dat Willem Hendrix van Hout in 1655 had gekocht. Hendrik Hagha gaf hij vlak voor zijn dood naast de erfenis kwijtschelding van fl. 3000,= en een legatie van fl. 4000,=

Willem van Hout werd in september 1629 aangesteld als kerkmeester 'van de religie'. Willem was verwer van beroep en woonde in de Visstraat te 's Hertogenbosch. Zijn aanstelling was opmerkelijk,want Willem Hendrix van Hout of Van Houten woonde al jaren in de de stad en was bijgevolg katholiek, af te leiden uit zijn huwelijk op 2 juli 1615 met Sophia Cornelissen, ok wel Sophia van Rosmalen, op de zerk aangeduid als Feyken. Eind 1629 werd de naam Willen Hendrix van Hout ingeschreven in het lidmatenboek van de gereformeerde gemeente van Den Bosch, in het voorjaar 1630 ook zijn vrouw Feyken.Hij werd in 1630 aangesteld als rentmeester over de kerken en de kapellen. In 1631 werd zijn aanstelling permanent en kreeg hij een vaste aanstelling in dienst van de stadsregering. Hij had daarmee de zorg over de financiële administratie van d Sint - Jan en andere kerken en kapellen van de stad.Hij verschafte hun, zoals dat heet, een vast traktement en van vrije inwoning in het huis "De Loge"bij de zuidelijke toegang van de Sint-Janskerk. Willen was een loyaal aanhanger van de nieuwe religie. Hij deed bij verschillende voorname katholieken huiszoeking naar kerkelijke ornamenten en gebruiksvoorwerpen die deze na de overgave van de stad in 1629 hadden verborgen.Veel koper werd opgespoord en omgesmolten waarvan klokkengieter Jacob Noteman in 1640 de grote zware 5500 kilo wegende G-klok voor de toren van de Sint - Jan goot. Deze klok is nog steeds in gebruik als rouwklok.De F-klok in de Sint Jans toren is door Francois Hemony gegoten en daarin zijn vijf wapens van stadsbestuurders aangebracht, waaronder het wapen van Willem van Hout. Er staat ook een tekst op deze klok: "Schepenen, raden, stadstoezichthouders en rentmeesters hebben deze klok aan de opperste en hoogste godheid gewijd". Willem van Hout hoorde daar dus bij want hij was niet alleen rentmeester, maar sinds 1635 maakte hij deel uit van de schepenenbank. Hij zou het tot 1651 7 keer worden benoemd. Hij verkeerde in maatschappelijk opzicht dus in de hogere kringen van de stad. Hij was o.a. voogd over de onmondige kinderen van Maria Sprongh uit haar huwelijk met de 17e eeuwse koopman Frans Blom. Ook is het te zien aan de executeurs testamentair die hij voor zijn uitvoering van het testament benoemde: Otto Copes, de griffier van Anthony van Outheusden en zijn medeschepen Jean Gans (heer van Nuland).

Wellicht kun je hier wat mee.
Groet
Rinus van Hout

Rinus van Hout - 25 mar 2019 - 14:05 (laatst bijgewerkt 18 jan 2020 — 12:58 door auteur)


Beste Paul,

Ik kan helaas geen oud - Nederlands of Latijn lezen. Door die handicap mis ik natuurlijk veel info !

Rinus

Rinus van Hout - 25 mar 2019 - 14:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu