stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Joannes Lambertus Franck geboren te Moresnet, ingeschr. als poorter 1759 te Bergen op Zoom [opgelost


Profiel afbeelding

Mijn voorvader Joannes Lambertus Franck is geboren te Moresnet. Omtrent de datum heb ik geen zekerheid, alleen een vermoeden (zie onder). Ik ben al lange tijd op zoek naar meer zekerheid. Ik hoop dat een van u mij kan helpen.

Wat ik zeker van hem weet is dat hij op 24 oktober 1759 te Bergen op Zoom (Nederland) is ingeschreven als poorter van de stad onder de naam van Johannis Lambertus Franck, afkomstig uit Moresnet. Geen verdere gegevens. Hij gaat het beroep van tavernier, herbergier, uitoefenen en woont lange tijd op het adres huis "De Vier Haringen", gelegen aan de "zuidsijde van de Haven". Ik weet niet hoe hij in Bergen op Zoom is terecht gekomen. Op 29 mei 1768 huwt hij als meerderjarige j.m. in Bergen op Zoom met Catharina Smitter, afkomstig uit een soldatenfamilie. Hij moet dus vóór 1743 geboren zijn. Hij ondertekent de akte met de naam van francke, waaruit ik opmaak dat hij kan lezen en schrijven. In de huwelijksinschrijving staat dat hij uit Moresnet komt. Ook in de latere doopinschrijvingen van zijn kinderen wordt dit vermeld. 

In de loop van de tijd ontwikkelt zijn naam in die van Jan Franken. Mogelijk onder de invloed van de talrijke tuindersfamilie Franken die in Bergen op Zoom woonachtig was. Op 29 oktober 1795 overlijdt in Bergen op Zoom een Jan Franken in de leeftijd van 76 jaar. Uit mijn onderzoek is duidelijk geworden dat hij geen telg was van de tuindersfamilie. Ik kan aannemen dat de overledene mijn voorvader was. Hij zou dan geboren kunnen zijn in of omstreeks 1720. Ik weet dat op 9 maart 1720 te Moresnet een Joannes Lambertus Franck gedoopt is (vader Lambertus Franck, moeder Barbara Pelser). Ik aarzel niettemin om aan te nemen dat het de juiste persoon is, omdat ik bij archiefonderzoek te Bergen op Zoom geen enkele indicatie omtrent zijn leeftijd of geboortejaar heb gevonden. Mijn vraag is nu: is er iemand die mij met meer concrete gegevens kan helpen, waarvoor mijn dank. Met vriendelijke groet, Ben Franken, Amstelveen.

B.G.A. Franken

Vroeger werden kinderen waar mogelijk vernoemd naar hun grootouders. Als er uit het huwelijk van Franck met Smitter dus een dochter Barbara geboren is, dan denk ik dat je wel op het goede spoor zit.

Liesbeth Niepoort

Jean Lambert Franck van 9 maart 1720 is de enige kandidaat. Meer zekerheid kan ik je niet geven.

Frank Fransz

Dank je Liesbeth voor het meedenken, maar het levert geen oplossing op. Ik had het bij mijn vraagstelling kunnen laten weten, maar zag er vanaf: in het gezin Franck - Smitter worden geen kinderen vernoemd naar de familie van hun vader. Ook zijn er geen peetouders van de Franck familie bij de doop aanwezig (ervan uitgaande dat het geboortejaar 1720 met bijbehorende familie juist is - dat heb ik wel uitgeplozen). De vernoemingen en de peetouders/doopgetuigen komen allen van de kant van Smitter.

En Frank, kun je toelichten wat je bedoelt met: hij is de enige kandidaat. Ik heb wel mijn vermoedens, maar hoor graag jouw mening als steuntje in de rug. Dank.

B.G.A. Franken

Omdat de andere Jean Lambert's na 1770 zijn geboren.

Frank Fransz


Dank je Frank, voor je reactie. Je bevestigt mijn vermoeden. Bij mijn bezoeken aan het Rijksarchief te Luik en mijn speurtochten op internet waarbij ik mij onder meer concentreerde op doopinschrijvingen te Moresnet tussen 1715 en 1748 naar kinderen met de naam van Jean Lambert/Johannes Lambertus Franck, was het kind dat op 9 maart 1720 het enige kind met deze naam, enigszins tot mijn verbazing. Aan de hand van de andere mij wel bekende gegevens, kan ik nu aannemen dat het inderdaad om mijn voorvader gaat. Met vriendelijke groet, Ben Franken, Amstelveen. 

B.G.A. FrankenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu