stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » Van der Sande (vervolg)


Profiel afbeelding

Van mijn voorouders Van der Sande is de oudste voorvader die tot nu toe bekend is Jeronimus (Jeroon, Hieronymus) van der Sande (Versande, van Sande) die tussen 1633 en 1651 kinderen van hem en zijn partner Margaretha van der Weert laat dopen in Halsteren en Bergen op Zoom.
Het is mij tot nu toe niet gelukt om de herkomst van hem vast te stellen. Ook vond ik geen huwelijk van hem.
Hij overlijdt op 30-1-1678 in Bergen op Zoom en wordt in notariële akten aangeduid als "tavernier".

Een belangrijke notariële akte is die van Notaris Stempel te Bergen op Zoom, 7-10-1649. Hierin worden genoemd Jeronymus, Roelandt en Jan Versande, broeders, wonende te Bergen op Zoom (de naam Roelandt is een "leitnaam" in mijn reeks door de eeuwen heen). 
In de akte wordt aan Cornelius Verhouven, onderpastoor vande parochie van Sint Goriks in Brussel volmacht gegeven om diverse handelingen te verrichten ten aanzien van het erfgoed van de broers. Daaronder een huis in Hoeilaert en het innen van een vordering op 
Guilliam Frijckaert, wonende te Hoeilaert. 

Mijn vermoeden bestaat dus dat de broers uit de omgeving van Brussel of Hoeilaert komen. In de Hoeilaertse PR heb ik ze niet kunnen vinden.
De enige kandidaat die ik in Brussel kon vinden is Hieronymus van Santen, ged. aldaar (Capella) 31-3-1603.

Ik zoek daarom meer gegevens over deze familie Van der Sande of Versande. 
 

André Sijnesael

Misschien goed om de kinderen van Jeronimus hier te vermelden, André. 

JP Ouweltjes

Hallo JP, de dopen van 8 kids, die André bedoeld, staan op zijn site bij Geneanet. Zelf had ik er maar één gevonden, o.a. via het West-Brabant Archief.  En wel, de laatste: een doop van Jeronymus van der Sande, akte datum: 04-01-1651 te Bergen op Zoom met get. Steven Stevensz en Joanna Stevens.

De overige kids moeilijk in te zien via: Genver.

DHv. E.

JP Ouweltjes

De enige kandidaat die ik in Brussel kon vinden is Hieronymus van Santen, ged. aldaar (Capella) 31-3-1603.

Heeft u een link?

JP Ouweltjes

Dirk Claessens

Mijn dank!
Ik had die akte ook gevonden. Ik heb het idee dat dit onze Jeronimus ook wel is, maar zeker weten we het niet. Ik heb de broers Roeland en Jan ook niet gevonden in de Brusselse registers. 
Lees ik het overigens goed dat de vader Hans van Santen is? De naam van moeder is Barbel, maar de achternaam kan ik helaas niet lezen

André Sijnesael

ik maak er van:

          jeronimo
31 hans van Sante barbel van Scu=
=ren sus[ceptores] jeroen Lambrechs Gertruyt
van Schuren

Dirk Claessens


Iedereen dank voor de hulp!

André SijnesaelPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!