stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » het dorp Sweet of Sweef? =Schwedt in Pruisen [opgelost]


Profiel afbeelding

Volgens deze geboorteakte  (scan203) 

is de moeder Dorothée/Theodora Burgers geboren te Sweet (als ik het goed lees). Volgens haar overlijdensakte (scan103) is ze geboren te Sweef (België).

Geen van beide spellingen kan ik vinden op google of op een overzicht van Belgische plaatsnamen. Wie weet welke plaats bedoeld is ?

sprangers

Volgens het bevolkingsregister van Zutphen is Dorothea Burgers op 7.2.1794 in Schmud (Pruisen)  geboren. Zie www.wiewaswie.nl

G. Karssenberg

Johannes Fransen, tambourmaître, geboren in Maastricht, 27 jaar, zoon van Johannes Fransen en Hendrika Gruthoven, huwt op 3.8.1815 in Deventer met Dorothea Burger(s), geboren in Schwedt, 22 jaar, dochter van Fredrik Burger(s) en Christina Kielblok.

G. Karssenberg

Er ligt een plaats Schwedt aan de Oder in Duitsland.

G. Karssenberg

zie hier voor de huwelijksbijlage betreffende haar doop, getekend te Hohenkränig bei Schwedt (Krajnik Górny aan de Poolse zijde van de Oder, hier)

Peter B

Fantastisch gevonden! Dank jullie wel.

Bij latere geboorte- en overlijdensaktes kwam ik van Theodora en haar echtgenoot steeds weer andere namen, leeftijden en plaatsnamen tegen. Dat maakt het zoeken er niet makkelijker op. De huwelijksbijlagen ga ik nader bestuderen, want de oorspronkelijke Duitse namen zijn ook weer anders.

sprangers

Een wild idee: 
De bruid komt uit Duitsland, dichtbij de huidige Poolse grens - zou de bruidegom haar gevonden hebben bij zijn gang naar Rusland met Napoleon?

G. Karssenberg

...of de bruidegom haar gevonden kan hebben bij zijn gang naar Rusland met Napoleon?

Dat is goed denkbaar. Op welke site ook al weer kan je de namen van de deelnemende soldaten opzoeken?

De eerste ontmoeting met de toen 19 jarige Dorothée zou in het voorjaar van 1813 moeten hebben plaatsgevonden; tijdens de terugtocht. 

Het gaat dus om: Johannes(Jean) Frans(s)en alias Frans Frantzen, geb.Maastricht 3.5.1787 (geb?)/ged Luthers Maastricht 11.11.1787. Maar wat is in dit verband de strekking van de hierboven gegeven huw.bijlage image 1194? Het is in het Duits gesteld maar wie heeft het geschreven dat niet alleen Dorothée maar ook tambour Frantz Frantzen wordt genoemd? Kenden ze hem dus in Schmedt? Ik kan het niet ontcijferen.

sprangers

image 1194 is de huwelijkstoestemming van de moeder

het zou overigens deze soldaat kunnen betreffen zijn stamboek uit Vincennes [hier], hoewel eigenlijk alle feiten net iets afwijken... De ouders van Frans Fransen lieten overigens in 's-Hertogenbosch tenminste 3 andere kinderen dopen: 20.12.1776 Joanna, 18.06.1778 Andreas, 07.08.1793 Ludovicus

Peter B

[e-mailadres verborgen] Dat moet hem zijn! Hij heeft de juiste ouders. Zoals ik al zei, zijn ook bij de geboorten van zijn kinderen en bij zijn overlijden, zijn berekende geboortejaar en zijn naam steeds weer anders.

morgen verder Slaperig

sprangers

hier is het stamboek van het 8e bataljon

Bataljon Infanterie van Linie nr. 8 
Opgericht eind november 1813 te Schwedt in Pruisen door luitenant-generaal Schwartz uit Hollanders in Franse dienst als het 2e Bataljon Hollands Legioen van Oranje. Komen in februari 1814 in Nederland aan. In april 1815 is het 1e bataljon in dit bataljon geïncorporeerd. In december 1818 opgegaan in de 7e Afdeling Infanterie.

Peter B

En nog een paar jaar bij het Bataljon van Luxemburg 

856

Frank Fransz

Waar mijn oorspronkelijk simpele vraag al niet toe leidt! Bijzonder interessant allemaal wat u hebt gevonden; maar ook verwarrend:

Het enige wat betrouwbaar lijkt bij Johannes Fransen, is zijn doop- én geboortedatum: Johannes, zoon van Johannes Fransen, Maastricht 11 november 1787. zie hier zijn lutherse doop(image341). In de stamboeken heet hij ineens ‘Frans’ zoon van Frans of... van Hendrik. Ook in latere geboorteaktes van zijn kinderen heet hij soms Frans en steeds schijnt hij op heel andere data geboren. Den Bosch wordt genoemd als geboorteplaats i.p.v. laatste verblijfplaats. Hij heeft nu eens blauwe ogen, een gewone neus, ronde kin, en dan weer bruine ogen, spitse neus en spitse kin. Lengte: 4 voet, 2 duim, 1 streep of... 5 voet, 2 duim? Je zou bijna denken dat het om twee verschillende personen gaat. Maar ik vermoed dat hij vaak niet verstond wat hem, als halve buitenlander, gevraagd werd! Wellicht ook vanwege gehoorschade door zijn tamboer Triest

Over de Russische veldtocht van Napoleon lees ik (dankzij de link hierboven van Peter B.) dat Johannes, alias Frans Fransen, op 5 december 1813 krijgsgevangene werd gemaakt te Stettin; ik neem aan als belegerde in Franse dienst? Vervolgens opgenomen in het Oranje legioen, moet hij (volgens Peter in februari 1814) in Nederland zijn aangekomen. Veel tijd voor zijn Poolse meisje zal hij in die tussentijd niet gehad hebben (of zou Dorothée die 700km met haar vrijer meegelopen zijn?). Ik lees in het stamboek niet dat Frans Fransen in Moskou of aan de Berezina is geweest, maar dat hij in 1812/13 in Duitsland zat; kennelijk was hij in Stettin blijven steken. Dat ligt slechts 50 km van Schwedt. Tijdens een “weekendverlof” kan het dus zo gegaan zijn: Zeg meisje lief wil jij met mij verkeren….Mijn rijkdom is - daar wil ik niet om jokken - die trommel met twee stokkenVerliefd

PS. Nog even over die huwelijkstoestemming van Dorothée: image1193  Is februar(1793) haar geboortedatum? Dus niet 17-2-1794 ?

sprangers

idd 19.02.1793.

De kerkboeken van Hohenkränig (in Kirchenprovinz Königsberg in der Neumark, nu Chojna) liggen in een archief in Stettin [hier, nog niet digitaal beschikbaar]

Peter B


RonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu