stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Hoe zit het met afstammelingen van een onwettig kind? - familie Greyn/Grein/Greun/... 19e eeuw [opge



Profiel afbeelding

Mijn zoektocht naar mijn afstammelingen heeft me tot nu toe... tja.. al tot enige verassingen geleid...

Vragen, die nog meer vragen oproepen, en antwoorden.. Niet te vinden.

Zo heb ik intussen achterhaald dat ergens neef (Grein Willem, ° Bocholt, 29/04/1865) en nicht (Grein Maria Christine, ° Bocholt, 14/06/1867) met elkaar gehuwd zijn. De neef blijkt een onwettig kind te zijn. De partner van de moeder Grein/Grien Elisabeth is spoorloos. Ze heeft Willem gekregen op 37-jarige leeftijd. Willem is vervolgens gehuwd met zijn nicht, de dochter van een broer van Elisabeth. Ik heb nu de akten van Willem opgevraagd via de gemeente, in de hoop hier alsnog een aanwijzing te vinden van een eventuele vader. 

Ik loop me nu al dagen af te vragen wat dit nu betekent. Naamsgewijs; wil dit zeggen dat ik geen "echte" Greyn ben? Want ik stam af van het onwettige kind. Om mijn échte herkomst te achterhalen, moet ik toch weten wie die vader is, volgens mij.

Intussen heb ik dus wel de gemeenschappelijke opa van de twee verder kunnen traceren. (bericht op forum Duitsland- ter zijde) Het besef dat ik afstam van een onwettig kind is - raar genoeg - pas later gekomen; toen ik de stamboom aan het aanvullen was. Best een raar gevoel, moet ik zeggen. Ik zat er maar naar te kijken van "ehmm.. HEUH???" Ooit ging er het verhaal rond in mijn familie dat er iemand geadopteerd was (we wisten niet wie) en dat die geen "echte Greyn" zou zijn. Ik vraag me nu af of dit verhaal hier vanaf stamt. Bizar. Blijkt dat eigenlijk niemand van heel mijn familie echt "Greyn" is.

Hoe zit dit nu voor mijn onderzoek, vraag ik me af? Loopt het hier dan al onmiddellijk af - als ik de vader niet kan traceren? En dan de vragen; wat is er daar gebeurd? Was ze verloofd en is de man gestorven voor het huwelijk? Is er iets anders aan de hand geweest? Ik ben ook de geschiedenis van Bocholt aan het nalezen, zodat ik me een beter beeld kan vormen van de tijd waarin die Elisabeth leefde; ik heb altijd aangenomen dat het een schande was om in die tijd ongehuwde moeder te zijn - misschien vind ik ergens wel tips of ideeën in de teksten van het Bocholts verleden? 

Wie is er nog zulke dingen tegengekomen? En hoe zijn jullie daar mee omgegaan?

Bedankt voor jullie tijd en allemaal een fijne dag maar vooral een top weekend!

Cheers!

Sylvie Greyn - 17 jan 2020 - 08:32 (laatst bijgewerkt 20 jan 2020 — 11:49 door moderator)

Hoi Sylvie,

kan me de verwarring voorstellen, niet omdat ik het in mijn eigen directe vaderlijn tegenkom, maar het wel in de stamboom ben tegengekomen. En natuurlijk vanuit gewoon menselijk denken. Maar goed, genealogisch gezien, of misschien beter gezegd vanuit de wet bekeken, was de onwettige neef wel degelijk een Grein. Deze naam kreeg hij voor de wet. En dit betekent dat iedereen die van hem afstamt ook gewoon die naam heeft. Als je er puur biologisch naar kijkt dan houdt het daar op als je de vader niet vindt. Dat is misschien spijtig, maar dat hangt er helemaal vanaf hoe je er zelf naar kijkt. Als je gericht bent op de voorzaten met dezelfde achternaam, dan kan je gewoon verder voort met uitzoeken. Er zit dan een vrouwelijke Grein een keer tussen, so what? 

In mijn eigen stamboom komt het ook een keer voor, en ik ben daarbij uitgegaan van de achternaam. Dus ondanks een vrouwelijke doorgifte van de achternaam. Kunt moeilijk zeggen dat ze dezelfde achternaam hebben als ik, maar er toch niet bijhoren. Tegenwoordig krijgen de kinderen meer en meer de achternaam van de moeder, genealogen over twee generaties kijken hier al helemaal niet meer van op.

succes.

TreboR - 17 jan 2020 - 09:12 (laatst bijgewerkt 17 jan 2020 — 09:13 door auteur)

Hallo Sylvie,

In jouw geval is het uiteraard spijtig dat dit optreedt in je eigen naamlijn, en niet in een of andere zijtak.
Puur genetisch bekeken echter, is de eigen naamlijn niet belangrijker dan alle andere in je kwartierstaat.
10 generaties terug dragen alle voorouders 1/1024 bij tot jouw DNA, of ca. 0,097%
Er zijn genealogen die alleen de moederlijke lijnen volgen met als argument "van de moeder is men altijd zeker, van de vader niet", en dat geldt ook voor "normale" geboortes...

mvg - Dirk

Dirk Claessens - 17 jan 2020 - 11:00

In mijn moeders familie speelt een soortgelijk gegeven dus heb ik me gericht om het uitzoeken van de voorouders van de voormoeder die het onwettige kind baarde. De vader kom ik toch nooit meer achter dat heb ik gewoon geaccepteerd. Het is niet anders. Het verdere voorgeslacht was zeer interessant en uiteindelijk terug te voeren tot ca. 1550. Dat er ergens een onbekende man is geweest is jammer, maar je kunt niet alles controleren in het leven. Het maakt voor het eindresultaat niet uit. Je wordt er geen beter of slechter mens van.

Annemarie57 - 17 jan 2020 - 11:44

Ik zou me er verder maar niet druk om maken. Ik denk dat iedereen in zijn kwartierstaat wel ergens een kind van een ongehuwde moeder en onbekende vader heeft zitten.

En kijk eens naar hoe het tegenwoordig met de achternamen van kinderen gaat. Zeker nu er vaak helemaal geen sprake is van een huwelijk tussen ouders. Je kunt als ouder tegenwoordig kiezen of je kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Meestal zal het kind wel de naam van de vader krijgen als er sprake is van een vaste relatie, maar als de vader bv Jansen heet, dan kan ik me voorstellen dat er een andere keuze wordt gemaakt. 

Liesbeth Niepoort - 17 jan 2020 - 12:37

En wat te denken van adoptiekinderen? Die hebben zelfs geen spoortje dna van hun nieuwe ouders, maar dragen officieel wel de naam.

Liesbeth Niepoort - 17 jan 2020 - 12:57

De term DNA is al een paar keer gevallen. Y-DNA onderzoek zou een mogelijkheid kunnen bieden om de familie naam van de onbekende vader te kunnen vinden. y-DNA is een stukje DNA wat door vaders aan hun zonen doorgegeven wordt, en generaties lang niet of nauwelijks veranderd.

Leeft je vader nog, of heb je een broer?  Hij zal dan een stukje DNA hebben ontvangen van de biologische vader van de onwettig neef Greyn. MIsschien wil je vader/broer je wel helpen met een DNA onderzoek. Helaas kun je het als vrouw zelf niet. Het is niet zo duur meer, en er is enkel maar een klein beetje mondvocht voor nodig.

Mocht de biologische vader van neef Greyn bijvoorbeeld Bakker heten, dan zullen de zonen van zijn zonen (waarvan de meeste waarschijnlijk ook Bakker zullen heten) een grote (of perfekte) DNA overeenkomst met je vader of broer hebben. Dit vereist natuurlijk wel dat er ook andere afstammelingen al een DNA onderzoek hebben laten doen, maar met een beetje geluk is dat het geval. Het is opmerkelijk hoeveel mensen dit al hebben laten doen. Het kan in ieder geval een nieuw spoor opleveren, wat je dan kunt inperken in tijd en regio, om zo de biologische vader te vinden.

Op de engelse TV zender ITV loopt een serie "Long lost family" waar ze zelfs de vader van vondelingen zo hebben kunnen vinden.

Arnaud - 23 jan 2020 - 20:39


Bedankt voor de reacties! Heb wel een paar ideetjes intussen over hoe het nu verder aan te pakken. Moeders lijn volgen, is ergens ook wel een interessante keuze die ik al eerder ook overwogen heb, alsook de voorouders van de moeder die het onwettige kind op de wereld zette (intussen gevonden). DNA onderzoek zou mogelijk zijn, indien mijn broer zou willen meewerken (vader is overleden). Dit moet ik natuurlijk wel eens met  hem bespreken. Het is een optie die ik nog niet eerder overwogen had. 

De opmerking van adoptie kinderen, kinderen met moeders naam in deze tijd... Ook (nog) niet bij stilgestaan, maar inderdaad! 

Bon; ik heb dus nog wel enkele interessante pistes die ik kan volgen! :)

Cheers!

Sylvie Greyn - 28 jan 2020 - 08:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu