stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België » begrafenis en uitvaart apart? [opgelost]


Profiel afbeelding

Bijgevoegde link is van het RK begrafenisboek te Wuustwezel (vol.15, 1662-1778) in België (https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSRV-974F-F?i=102&cat=116142). 

De eerste inschrijving op deze pagina is van Joannes Goossens (echtgenoot). Voor zover mijn Latijnse kennis reikt is hij volgens de eerste regel op 13 (mei) begraven [sepultus est]. Op de tweede regel staat echter dat de uitvaart gevierd is op 5 juni 1770 [exequia celebrata sunt die 5 junij 1770].

Daar zit echter ruim drie weken tussen. Is er iemand die kan uitleggen of (in België) een aparte uitvaart werd gehouden na de begrafenis? Of lees ik iets verkeerd (in dat geval had deze post misschien in het transcriptie forum gemoeten...)

Alvast bedankt voor uw reactie.

-Martijn

Martijn van Emmerik

er zijn streken in België waar ook nu nog een zgn. zeswekendienst wordt gehouden na het overlijden, dit zou een vergelijkbare traditie kunnen zijn

Peter B

Het zal inderdaad denk ik om een herdenkingsviering gaan. 5 juni 1770 was de dinsdag na Pinksterzondag (3 jun 1770).

Arnaud

De zeswekendienst ken ik ook nog wel uit de periode dat ik in Limburg woonde. Ook een jaardienst is/was niet ongebruikelijk. Of op zijn minst het jaarlijks noemen van namen van personen die al lang overleden waren tijdens een mis. Alles tegen betaling uiteraard.

Maar hier is sprake van 23 dagen na de begrafenis en wellicht vier weken na het overlijden. Dat is toch een beetje vreemd. Misschien moet er toch een andere verklaring gezocht worden. Werd de uitvaart uitgesteld omdat te veel familieleden wegens ziekte niet aanwezig konden zijn?

Liesbeth Niepoort

Dank voor alle reacties. Ik ben er nog niet uit wat hier aan de hand is: volgens mij woonde de familie allemaal in de buurt. Op dezelfde bladzijde van het boek komen nog andere inschrijvingen voor waarbij de begrafenis en uitvaart ver uit elkaar liggen:

12 aug en 27 aug

24 aug en 22 sep

9 okt en 30 okt

24 okt en 9 nov

6 mrt en 15 mrt

Het is nergens een vast aantal dagen. 

Martijn van Emmerik

Ook in de weekdagen kan ik geen logica vinden. Ik had eigenlijk verwacht dat de herdenkingsviering altijd op een zelfde weekdag zou vallen. Dat is hier niet het geval.

27 aug 1770 = maandag

22 sep 1770 = zaterdag

30 okt 1770 = dinsdag

6 nov 1770 = dinsdag

15 mrt 1771= vrijdag

8 apr 1771 = maandag

Arnaud

Zaten er wellicht feestdagen tussen waarop niet gewerkt werd? 

Annemarie57

Dit lijkt me bij uitstek een vraag voor Heemkunde vereniging Wesalia in Wuustwezel https://heemkundewuustwezel.be. De website vermeldt een contact e-mailadres. Als het een lokaal gebruik betreft, weet men daar vast meer van.

Michaël

Boers

Dank voor alle reacties. Ik zal contact opnemen met de heemkunde vereniging. Mocht daar iets interessants uitkomen dan laat ik me horen.

Martijn van Emmerik


Beste allemaal, na contact met M. van Aken die mijn vraag heeft doorgezet op de Facebook-groep "Familiekunde, Genealogie en Stamboomonderzoek" het volgende antwoord:

"Willy Bolleke Er was de begrafenis kort na het overlijden, de uitvaartplechtigheid werd later gevierd om iedereen (zeker die ver weg woonden) de kans te geven om er aanwezig te zijn. Ongeveer 15 jaar geleden heb ik dit nog persoonlijk meegemaakt in Oostenrijk."

Dank voor jullie bijdragen. Ik markeer de vraag als opgelost. 

Grt. Martijn

Martijn van EmmerikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu