stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Moord op Francis Goorts Boogaerts (1735 Weelde, België)


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar meer informatie over de verhuizing van Francis Goorts (Franciscus Godefridus) Boogaerts naar België, waar hij in 1735 wordt vermoord. De reden van zijn dood is niet bekend.

 

In 1729 hertrouwt Francis met Marij Gorisse Swanen in Oirschot, zijn geboorteplaats. Met zijn nieuwe echtgenote verhuist hij naar Weelde, België, waar zij laten dopen: Anna Maria (1730) en Jacobus (1734). Zoon Jacobus woont de rest van zijn leven in Oirschot. Ik ben benieuwd wat de reden is achter de verhuizing van Francis naar België en of de moord op Francis daarmee in verband staat.

 

Het begraafboek van Weelde vermeld: franciscus boogaerts ex oirschot inde fugitibus ob homicidium hic gravissime cultro perfossus per cornelium vermeeren (17 oktober 1735). Francis wordt om het leven gebracht door Cornelius Vermeeren (een man die zelf ook in Weelde woont, maar van wie ik geen verdere informatie kan vinden). Zou Cornelius Vermeeren van de gemeentepolitie zijn, of had hij een persoonlijk conflict met Francis?

 

(De grootvader van Francis is Martinus Livinus (Marten Lieven) Bogaerts. Hij trouwt op 29 november 1642 te Oirschot. De naam Lieven klinkt echter Belgisch; zou grootvader Marten de link vormen met Francis' verhuizing naar België?)

Peter.vos - 9 sep 2021 — 17:16 (laatst bijgewerkt 9 sep 2021 — 17:17 door auteur)

misschien staat er in de akten van de schepenbank van Weelde een verhandeling over de moord [hier

Peter B - 9 sep 2021 — 21:47

Oude kranten zouden informatie kunnen bevatten, maar geen idee of en waar die in Belgie bewaard zijn.

Liesbeth Niepoort - 10 sep 2021 — 10:22

De bewaarde (online) schepenakten uit 1735 leveren niets op.
De heren wijdden er geen letter aan.

Weelde kent samen met Ravels en Poppel een uitgesproken actieve Historische Vereniging.

Eén emailtje, en ze weten misschien meteen uit hun hoofd waar het over gaat.

http://www.nicolaus-poppelius.be/

Jan Clavaux - 10 sep 2021 — 13:46 (laatst bijgewerkt 10 sep 2021 — 15:13 door auteur)

Mailtje is verzonden! Bedankt voor de tip. Nu ga ik verder op zoek naar eventueel beschikbare kranten.

Peter.vos - 10 sep 2021 — 15:56

Kranten uit 1735?
De oudste vermelding van Weelde in een Belgische krant,
die ik kon vinden, is van 1836 😉
*De Kempenaar

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 10 sep 2021 — 18:58 (laatst bijgewerkt 10 sep 2021 — 19:01 door auteur)

Hoi Peter,

heb je ook al eens gebladerd doorheen oude afleveringen van het tijdschrift "De Drie Goddelijke Deugden" van de eerder genoemde heemkring Nicolaus Poppelius? Ik ben zelf lid van die heemkring, daar twee van mijn betovergrootvaders en vele andere voorouders van Weelde afkomstig zijn. Naast Nicolaus Poppelius heb je ook nog Ragebol waar je vele transcripties van historische bronnen kan vinden. Hieronder bevinden zich ook transcripties van schepenakten van Weelde, maar heel spijtig gaan deze slechts tot 1734, het gezochte jaar 1735 valt er dus net buiten.

Overigens, met betrekking tot die verhuizing naar Weelde vanuit Oirschot en die naam Lieven... Lieven (Livinus) als naam wordt in België weliswaar inderdaad veel gezien, maar komt in Oost-Brabant ook met enige regelmaat voor. Heel typisch voor die grensregio tussen de provincies Noord-Brabant, Antwerpen en Belgisch Limburg is de voortdurende migratie van en naar dorpen en steden aan beide kanten van de grens doorheen de vele eeuwen, dit zie ik heel sterk terug in mijn eigen familiegeschiedenis, de topografische grens leek geenszins een obstakel te zijn.

Waarom Boogaerts verhuisd is? Dat kunnen in principe allerlei motieven zijn geweest, economische motieven, maar ook bijvoorbeeld sociale motieven (bv. veiligheid wegens de oorlogen die in Staats/Noord-Brabant nooit ver weg waren) of religieuze motieven (vervolgingen, religieuze onrust), etc. Om daar achter te geraken kan het nuttig zijn je te verdiepen in de geschiedenis van Oirschot/Weelde in de betreffende periode om mogelijk iets te vinden om bij aan te haken en daar verder onderzoek naar te doen.

Indie van Lieshout - 11 sep 2021 — 19:41


Dank opnieuw voor de suggesties!

Peter.vos - 12 sep 2021 — 09:41Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu