stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Sebastiaan de Vries Schepen/meester/magister in regio Sint-Michielsgestel, mogelijk Brussel?17e eeuwProfiel afbeelding

Hallo,

Ik heb een vraag over een voorvader. Hij komt mogelijk uit Brussel maar ik ben er niet zeker van.

Sebastiaan (Bastiaan) de Vries is getrouwd met Cathalina Doolvoet getrouwd en hebben 5 (tot nu toe bekende kinderen gekregen). Hij was meester, magister, H. Geestmeester, Schepen in o.a. Sint Michielsgestel. Zijn kinderen, gedoopt in verschillende plaatsen:

  • Henrick 31-10-1637 (Nicolaus de Meijm, Arnoldus de Vries, Geraertgen Doolvoets) Den Bosch
  • Emerentiana ~1642 (volgens akte)
  • Arnoud Op 22-10-1669 wordt te Sint-Michielsgestel een taxatie gedaan van de goederen van Aert Sebastiaen de Vries die aldaar op 15 september is overleden.
  • Wijnand 25-11-1645 (Belia Joannis de Vries, Henricus van Kessel) Gemonde
  • Cornelis 5-3-1648 (Anna Petri, Adrianus Pauli) Gemonde

In 1668 was er een erfdeling tussen de kinderen van Sebastiaan en Cathalina, zij hertrouwde in 1651 al met Anthonis van der Waerden.

In een akte van 17-6-1668 uit Sint-Oedenrode staat “Catharina Doolvoet is op 17 juni 1668 overleden welke Catharina “op den Berch van Bermherticheijt tot Brussel” was heffende […]” 

Kleinzoon Sebastianus (via zoon Wijnand) wordt ook vermeld als komen te overlijden in Brussel, volgens een akte uit 21-1-1691 “Bastiaen Wijnants de Vries, overleden te Brussel op 21 januari 1691 (collaterale succesie), bezit het 6e part van […]”

En kleinzoon Jacobus heeft bij een taxatie nog een vijfde part van een rente te vorderen in Brussel.

Mogelijk is Sebastiaan de Vries de broer van Joachim Anthonissen de Vries die gehuwd was met Maijken Henrick Kempenae. Op 2-5-1646 is Sebastiaan voogd over hun onmondige kind. Joachim was mogelijk de secretaris van Gemert. 

 Ik heb van geen een van de overlijdens in Brussel een begraafakte gevonden. 

De achternaam ‘de Vries’ komt ook verder niet voor in Sint-Michielsgestel rond die tijd, behalve mbt Sebastiaan.

 

Mogelijk is het niet Sebastiaan die uit Brussel kwam/goederen had maar de moeder van Cathalina.

De vaderlijke lijn van Cathalina Doolvoet is te volgen via Sint-Michielsgestel, naar Erp/’s-Hertogenbosch, mogelijk kwam haar moeder uit Brussel het enige wat ik van haar moeder weet is dat ze Margriet heet en dat ze met de vader van Cathalina (Jacob Wijnant Doolvoets) nog tenminste een zoon heeft genaamd Wijnand gedoopt in de Sint-Janskerk in Den Bosch (Henrick Doolvoet, Metgen vrouw van Hanrick Jan Claess)

Via deze link heb ik de aktes, in zover ik het heb gezien, gesorteerd mocht dat handig zijn voor een beter beeld: https://gw.geneanet.org/heumen1_w?lang=nl&p=sebastiaen&n=de+vries&oc=0&pz=bart+jannes+wilhelmus&nz=kersten&type=tree&& 

Kan iemand mij helpen, of mij op het goede spoor zetten?
Alvast bedankt. 

Bart1 - 3 jan 2022 - 12:38Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu