stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Gezocht: 1700-1791 ouders , geboorte en huwelijk Petrus van den Bergh met Cornelia StraetmansProfiel afbeelding

Gezocht: huwelijksakte van Petrus van den Bergh en (Maria) Cornelia Straetmans/Strafmans en geboorteakte en ouders van Petrus. Petrus en Cornelia woonden rond 1750 in E(e)len, België, waar ze 14 kinderen kregen, de eerste tweeling in 1754. In alle doopakten van de kinderen staat dat ze legitima waren, waaruit ik concludeer dat de ouders getrouwd waren. Kan echter nergens een huwelijksakte vinden. Weet dat Cornelia afkomstig was uit Kessenich, haar geboorteakte heb ik gevonden, haar huwelijks- en overlijdensakte niet. Maar van Petrus is geen geboorte of huwelijksakte te vinden, niet in E(e)len en omgeving en niet in Kessenich. Ik weet alleen dat Petrus op 4 oktober 1791 te E(e)len overleden is en toen waarschijnlijk weduwnaar was.

Rosy Coenen - 30 mar 2022 - 18:40

wat kun je ons vertellen over de doopgetuigen uit de familie Van den Bergh; hun gegevens kunnen aanwijzingen bevatten over de herkomst van de familie?:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter B - 30 mar 2022 - 22:43

Beste Peter, dank voor je snelle reactie! Van de doopgetuigen weet ik dat een groot aantal zich heeft laten vervangen (dan staat er nomine of loco). Dit gebeurt 4x bij leden van de familie van den Bergh en 5x bij diverse anderen. Volgens een medewerker van de Heemkring Kinrooi kan dit erop wijzen dat die mensen niet in de buurt van Elen woonden. Omdat bij het eerste kind (Joannnes, 1754) als eerste Theodorus Lucas nomine Joannes van den Bergh ex Heppeneert staat, heb ik al gezocht in Heppeneert, Maaseik, Elen, Rothem, Dilsen en Kessenich (waar Cornelia vandaan komt). Geen huwelijk gevonden. Nu ontbreekt een aantal huwelijksgegevens rond 1750 van Heppeneert/Maaseik maar dan zou het in de meerjarentabellen nog wel kunnen voorkomen. Ook daar heb ik het niet kunnen vinden. Als die mensen niet in de buurt woonden, in welke plaats ga je dan zoeken? Kortom: ik zit gewoon vast. 

Rosy Coenen-van den Bergh - 31 mar 2022 - 09:07

Ik heb zo'n vermoeden dat de eerste doopgetuige (Joannes van den Bergh) de vader is van Petrus, omdat het kind naar hem vernoemd lijkt te zijn.

Nicolaus en Gerardus van den Bergh zouden broers van Petrus kunnen zijn.

Heten de ouders van Cornelia Straetmans Jacobus en Maria?

Liesbeth Niepoort - 31 mar 2022 - 09:32

Beste Liesbeth, dank voor je reactie. Ik had datzelfde vermoeden. Ik heb inmiddels een Joannes van den Bergh gevonden in Heppeneert, die zowel een zoon Petrus (gedoopt 1722) had als een zoon Joannes (gedoopt 1728). Deze Joannes had als doopgetuige een Gerardus (zou dan een broer van Joannes de vader kunnen zijn). Qua tijd zou dit kunnen kloppen. Verder zijn er nog doopgetuigen Renerus en Mathias van den Bergh. Helaas komt Nicolaus niet voor in het rijtje kinderen van Joannes of bij de doopgetuigen. Het kan nog zijn dat hij een doopgetuige is geweest bij een van de 3 oudste kinderen van  Joannes. Bij hen staan nl. geen doopgetuigen vermeld. Alle doopgetuigen van den Bergh zijn trouwens vertegenwoordigd door anderen. Zou kunnen betekenen dat zij ook niet in de buurt van Heppeneert wonen. Maar waar dan wel?

De ouders van Cornelia Straetmans zijn inderdaad Jacobus en Maria.

Rosy Coenen-van den Bergh - 31 mar 2022 - 10:51

Mooi, ze deden dus kennelijk aan vernoemen. Jacobus en Maria zijn dus een ouderpaar. Voor de naam van de oma van vaders kant blijft dan in de eerste plaats Petronella over, en anders Elisabeth of Catharina. Of desnoods ook Maria. 

Het kan eventueel nog wat opleveren als je ALLE doopgetuigen bekijkt. In de regel was er een doopgetuige van de kant van de vader en een van de kant van de moeder aanwezig. Daarbij kan het uiteraard ook om aangetrouwde familie gaan. Van de families Dieters, Snijckers en Stappers zijn verschillende leden doopgetuige.

Je schrijft dat van de kant van Van den Bergh de oopgetuigen zich lieten vervangen. Mogelijk zijn ook de partners van Joannes, Gerardus  en Nicolaus wel als doopgetuige gevraagd, maar niet gekomen in verband met de afstand. Dus welke vrouwelijke getuigen lieten zich vervangen?

Doopgetuige Rutgerus Snijckers was getrouwd met Cornelia Schreurs. Kessenich

Lucas Dieters kwam uit Elen. Geen huwelijk op Geneanet vermeld.

Mechtildis was van Heppeneert en getrouwd met Joannes Bongaerts.

Catharina Simonon kwam uit Elen en was getrouwd met Martinus Coenen.

Liesbeth Niepoort - 31 mar 2022 - 15:19 (laatst bijgewerkt 31 mar 2022 — 15:41 door auteur)

Alle doopgetuigen: Theodorus Lucas in naam van Joannes van den Bergh en Catharina Conen i.n.v. Cornelia Schreurs; Hendricus Dieters en Maria Kirkhovens; Joannes Dieters i.n.v. Jacobus Straetmans en Maria Stappers; Leonardus Lucas i.n.v. Joannes Straetmans en Catharina Lucas i.n.v. Elisabeth van den Bergh; Theodorus Lucas i.n.v. Gerardus van de Bergh en Maria Straetmans; Nicolaus Vandenbergh en Maria Crevers; Gulielmus van den Bergh i.n.v. Lucas Dieters en Anna Venders i.n.v. Elisabeth Snijckers; Joannes Dieters i.n.v. Rutgerus Snijckers en Anna Catherina Lucas i.n.v. Mechtildis Stappers; Godefridus Meulenbergh (pastor) en Hendrina Everts; Theodorus Lucas i.n.v. Joannes Straetmans en Maria Dieters; Joannes Dieters en Mechtildis Stappers; Joannes Driessens en Catharina Simonon; Joannes Volbragt i.n.v. Stephanus Severijns en Catharina Coenen; Theodorus Lucas i.n.v. Nicolas van den Bergh en Elisabeth Lucas i.n.v. Cornelia Schreurs. Dames die zich lieten vervangen: Cornelia Schreurs 2x, Elisabeth van den Bergh, Elisabeth Snijckers en Mechtildis Stappers 1x wel 1x niet.

Rosy Coenen-van den Bergh - 31 mar 2022 - 19:30


Nog een vraag voor Liesbeth: je stelt dat Petronella voor de hand ligt als naam van de moeder van Petrus. Maar de enige Johannes die ik in die tijd in Heppeneert vind was getrouwd met een Sybilla Mevissen. En die naam komt in de hele vernoeming niet voor. Het is ook niet zo dat zij al overleden was bij de geboorte van Petronella, vlgs mij is zij in mei 1762 overleden. Wat zou dan een reden kunnen zijn om haar niet te vernoemen? Het lijkt erop dat Petrus en Cornelia op een gegeven moment overgestapt zijn naar ooms en tantes van henzelf om die als doopgetuigen te vragen, dus niet broers en zussen (zijnde ooms en tantes van de dopelingen). Is dit waarschijnlijk? Alvast dat voor je reactie.

Rosy Coenen-van den Bergh - 6 apr 2022 - 14:46Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu