stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » de motijn -> montijn



Profiel afbeelding

hallo allemaal,

de familie naam montijn komt voort uit de franse hugenoten familienaam de motijn.

 in 1647 trouwde antony de motijn met anne de jode in den haag.

op familysearch.org heb ik de volgende gegevens gevonden: 


Anthony DE MOTYN (AFN: 16PW-6VQ) Pedigree Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Sex:  M Family Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Event(s) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Birth:  1620   , France  
Parents Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Father:  Mr DE MOTYN (AFN: 16PW-6SB) Family Mother:  Mrs DE MOTYN (AFN: 16PW-6TJ) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Marriage(s) Spouse:  Anna Pietersdr BACKER (AFN: 16PL-CKH) Family Marriage:  27 Apr 1642 Den Haag, Z.h., Neth Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Spouse:  Anna DE JODE (AFN: 16PW-6R4) Family Marriage:  26 Jun 1647 Den Haag, Z.h., Neth

samen krijgen ze 1 zoon:

Antony Or Anthonij MONTIJN (AFN: 16PL-CDG) Pedigree Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Sex:  M Family Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Event(s) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Birth:  1650   Den Haag, Z.h., Neth   Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Christening:  1 Oct 1650   Den Haag, Zuid Holland, Nl   Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Death:  1688   Engeland  
Parents Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Father:  Anthony DE MOTYN (AFN: 16PW-6VQ) Family Mother:  Anna DE JODE (AFN: 16PW-6R4) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Marriage(s) Spouse:  Jannetien VERHOOGH (AFN: 16PQ-6W8) Family Marriage:  1674 Utrecht, Utr, Neth

Mijn vraag is dus: wie kan mij vertellen uit welke streek / regio in frankrijk de familie de motijn komt

mike montijn - 14 jun 2010 - 15:49

http://search.geneanet.org/result.php?name=montijn&place=france&x=49&y=8

Renee - 14 jun 2010 - 16:43

Heb je de inschrijving van zijn huwelijk (zou volgens Familysearch 27-4-1642 zijn gesloten in Den Haag) wel eens bekeken. Vaak, maar helaas niet altijd, staat daarin waar iemand vandaan kwam.

Het is een naam die je met deze spelling in Frankrijk niet tegenkomt. Zou hij eigenlijk wellicht Moutin heten????

En was deze Anthonie een gevluchte Hugenoot? Ik vond op Google dat Hugenoten pas 1vanaf 1685 massaal Frankrijk verlieten. Zie bijgaand citaat:

"Hun vrijheid was echter van korte duur. Al twintig jaar later, met de komst van Lodewijk XIII en Richelieu begon de beteugeling van deze pas verworven vrijheid.
Richelieu maakte een einde aan de politieke machtspositie van de Hugenoten. In 1628 gelukte het hem hun de laatste van hun pandsteden (La Rochelle) te ontnemen. Dit Hugenotenbolwerk viel na een langdurig beleg waarbij veel slachtoffers vielen. De veldslagen die erop volgden werden vernietigend gewonnen door de koninklijke troepen, waarmee er een einde kwam aan de politieke- en militaire macht van de Hugenoten.

Er volgde een periode van betrekkelijke rust tot de katholieke koning Lodewijk XIV, na de dood van Mazarin in 1661 persoonlijk de regering in handen nam. Een politiek van harde maatregelen tegen de Hugenoten volgde.
Deze kleinzoon van Hendrik IV werd ook wel "De Zonnekoning" genoemd.
Aanvankelijk was Lodewijk niet echt religieus geinteresseerd geweest. Toen hij in 1661 de macht in handen kreeg wilde hij echter kennelijk geschiedenis maken als de vorst die van Frankrijk weer een katholiek land maakte.
Stukje bij beetje werden er maatregelen uitgevaardigd die het Edict van Nantes steeds verder aantastte.

Uiteindelijk werd op 18 oktober 1685 het Edict van Nantes herroepen. Dit had als gevolg dat de positie van de Hugenoten onmogelijk werd en hun kerken vernietigd werden.

Zij die openbare functies bekleedden werden uit hun ambt gezet, ambachtslieden werden uit de gilden verstoten, protestantse scholen werden aan katholieken overgedragen of kortweg opgeheven.
Er werden met terugwerkende kracht zware belastingen opgelegd die men kon voorkomen door het gereformeerde geloof schriftelijk af te zweren en terug te keren tot de katholieke kerk.

Velen kozen eieren voor hun geld maar degenen die zich niet lieten "bekeren" kregen verdergaande terreur te verduren.
Ter overtuiging werden cavaleristen en soldaten over het land uitgezonden voor de zogenaamde "missie met de laars" (mission bottée). Bij halsstarrige Hugenoten werden op koninklijk gezag dragonders ingekwartierd, zogenaamd ter bescherming tegen katholieke geweldplegers. Voor niets ging echter de zon op. Degenen die deze "bescherming" genoten dienden de ingekwartierde soldaten in hun levensonderhoud te voorzien en bovendien een dagvergoeding te verstrekken. Naarmate er meer kapitaal of goederen aanwezig waren werden er meer soldaten ingekwartierd zodat in korte tijd het vermogen van het slachtoffer als sneeuw voor de zon verdwenen was. Kon iemand zijn verplichtingen uiteindelijk niet meer nakomen dan werd de vordering voldaan door het huisraad van de gastheer te verkopen.

Zij die niet tot het katholieke geloof terugkeerden waren zo uiteindelijk gedwongen huis en haard te verlaten en naar het buitenland uit te wijken.
Deze uittocht had al ongeveer 20 jaar voor de herroeping van het Edict van Nantes een aanvang genomen. Vooral landen als Zwitserland, Engeland, Nederland, Duitsland (Brandenburg) en Kaap de Goede Hoop werden hun bestemming "  (Bron: Lex Slager 1997 op Internet)

Dan hoorde Anthonie kennelijk tot een familie die  het al veel eerder in Frankrijk niet meer zag zitten. 

niepoort - 14 jun 2010 - 16:44

alle info die ik heb en bij mij bekend zijn, heb ik in de vraagstelling geplaatst. deze info heb ik weer bij familysearch.org gevonden. meer is mij helaas niet bekend. ook ben ik nog niet in den haag geweest om daar in de archieven te kijken, maar ga dat zeker binnenkort doen. de meer voorkennis, de beter ik daar kan zoeken.....

mike montijn - 14 jun 2010 - 17:02

Hallo,

Ik heb ca. 35 jaar geleden gehoord dat De Motyn in het Franse deel van de Pyreneeën een kasteeltje had, gelegen op de top van een berg. Daar waren volgens de bron van dit verhaal slechts nog een paar brokstenen van over. De bron is overigens al minstens 30 jaar geleden overleden. Hij was mijn oom, ook een Montijn.

Verder had ik van hem vernomen dat hij van zijn oom (ene oom Jaap) op zijn sterfbed had gehoord dat de familie Montijn financieel betrokken was bij de V.O.C. en daar een enorm kapitaal aan had verdiend. In die tijd zou het vermogen meer dan een miljoen gulden zijn geweest, wat voor die tijd heel erg veel was. Mijn oom is daarop een jarenlange zoekactie begonnen, in de hoop iets van dat kapitaal terug te vinden. Hij reisde ook naar de Pyreneeën alwaar hij de restanten van een ruïne had gevonden die volgens hem destijds door De Motyn werd bewoond. Een lokale zoektocht in registers had hem tot die overtuiging gebracht. Hij vertelde me dat hij eind jaren '60 van de vorige eeuw een heel belangrijke afspraak had met iemand van het archief/documentenbeheer van het stadhuis te Oudewater. Maar helaas, een dag vóór de ontmoeting was een groot deel van het stadhuis, inclusief vele oude documenten, afgebrand. Daarmee liep zijn jarenlange zoektocht stuk omdat erg cruciale informatie helaas letterlijk in rook bleek te zijn opgegaan. De missing link naar het familiekapitaal was voorgoed verdwenen.

Hij was daardoor erg teleurgesteld en heeft die frustratie jarenlang voor zich gehouden, tot hij mij dit relaas vertelde, zo rond 1979 of 1980.

Verder kan ik je niet helpen. Ik weet te weinig feiten, ik weet alleen wat mijn oom mij vertelde. Hij was een oprechte man maar ik heb zelf geen feiten gezien die dit relaas ondersteunen. 

Hoop toch dat ik je tenminste iets heb kunnen helpen, ook al zijn het geen keiharde feiten.

John Montijn - 29 okt 2014 - 20:43

Mijn oom Jaap Montijn, neef van mijn vader Jacob Montijn, vertelde ons, dat wij uit de omgeving van Avignon komen.

Het schijnt, dat de naam ergens staat op een balk in een rijksmonument in Oudewater.

Ik ben pas sinds gisteren aan het zoeken, dus nog een beginneling.

groetjes Ineke Montijn (h.a.a. montijn)

ineke montijn - 5 sep 2021 - 13:19

Re: "[...] dat de familie Montijn financieel betrokken was bij de V.O.C. en daar een enorm kapitaal aan had verdiend.[...]"

Geen indicatie voor het familiekapitaal, maar d'r was wel een vendrig = vaandrig (laagste officiersrang in het leger) Guilliam Motijn in Indië in de 17e eeuw. Zie hier en ook hier; zijn naam zal oorspronkelijk wellicht 'Guillaume' geweest zijn. Voorbeeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder komt de naam 'Montijn' in de 19e en 20e eeuw sporadisch voor in het toenmalige Nederlands Indië; het lijkt er niet op dat zich al vroeger in de geschiedenis daar een familie Montijn heeft gevestigd.

Dat 'Montijn' van 'Motijn' komt lijkt wel aannemelijk. Anthonius Montijn en Joanna Verhoogh (ongetwijfeld dezelfden als hierboven) laten te Breda in 1679 een zoon Antonius dopen. Overigens Rooms Katholiek, dus 'Hugenoten' ligt wat dat betreft niet voor de hand.

De link met Oudewater is ook gemakkelijk terug te vinden. Ene Antonij Montijn (vermoedelijk dus de in 1679 geboren zoon maar dat is natuurlijk nog niet bewezen) trouwt in Oudewater in 1703 met Lydia Verbrugge. En het stel laat daarna in Oudewater een zoon Jan dopen. En een dochter Jannetje, op dat moment weer als 'Motijn'. Zo te zien komt Lydia vroeg te overlijden, en hertrouwt Antonij in 1711 met Cornelia van Dam. D'r is in Oudewater nog veel meer over deze familie Montijn te vinden. Huwelijken en Dopen in Oudewater zijn Nederduits Gereformeerd.

D'r zijn nog meer personen met de achternamen Montijn, Motijn of ook Mottijn terug te vinden bijvoorbeeld via wiewaswie. In Amsterdam trouwen er 2 broers (Isaak en Jacob) in de 17e eeuw, maar daar staat bij dat ze uit Amsterdam afkomstig zijn.

-Bart- - 5 sep 2021 - 15:00 (laatst bijgewerkt 5 sep 2021 — 15:02 door auteur)

Anthoni Monteijn en Janneken Verhoogh ondertrouwen (scan 18) in Oudewater in 1674 (vermoedelijk juni), attestatie afgegeven voor Utrecht. Zij is van Oudewater, hij is 'gevreijde Corporaal onder Cap: Nieupoort'. (Duits voor korporaal is 'Gefreiter')

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik had dat vermoeden van militairen al even gezien ook de plaats Breda, maar hierbij is dat bevestigd. Ik vermoed dat zijn vader Anthony óók militair was in dienst van de Republiek, wellicht afkomstig uit Wallonië of Frankrijk. Dat het Hugenoten zouden zijn is volgens mij op grond van wat gevonden is niet aannemelijk. Die Motijns, Monteijns of Montijns zijn als soldaten hierheen gekomen.

De 'vroegste' vermelding van de naam Motijn kom ik tegen in september 1620 in Rotterdam, waar ene Manneuel Motijn (heette natuurlijk gewoon Manuel) een dochter Antonette Gereformeerd laat dopen (scan 43). De naam van de dochter doet licht vermoeden dat er een familierelatie met de 'Anthony'-lijn zou kunnen zijn, maar dat is vooralsnog speculatie:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

D'r woont trouwens in Dordrecht rond die tijd ook een familie Monteijn. Hier en hier. Ook zie ik hier en daar de spelling 'Montain' opduiken

Verder nog in het archief van Dordrecht gevonden: een notariele akte (scan 324) uit 1660 waarbij Magdalena de Joode (blijkbaar een zus van Anna) het niet eens is met hoe haar zwagers (o.a. Anthonij Motijn) de erfenis van haar onlangs in Den Haag overleden ouders (Hans de Joode en Anneken van Aecken) aan het af handelen zijn. M.a.w. behalve een smakelijk verhaal zijn daaruit nu ook de ouders van Anna de Joode bekend.

En blijkbaar is er in 1665 ergens in Brabant een civiele rechtszaak tegen een Anthonij Motijn gevoerd.

-Bart- - 5 sep 2021 - 17:00 (laatst bijgewerkt 5 sep 2021 — 18:43 door auteur)

In Groningen trouwt in 1705 óók een Anthoni Monteijn, óók soldaat, afkomstig van Santvliet. Ik vermoed Zandvliet bij Antwerpen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

In Amsterdam trouwt in 1649 ene Maria Montain. Zij is van Rijssel (= Lille, Noord Frankrijk). In Leiden in 1638 ene Jeanna Montain. Zij is van Waka of Waca. Geen idee waar dat is, ik krijg hier geen associatie bij.

-Bart- - 5 sep 2021 - 17:25

Hmm, volgens Wikipedia: "Montijn is een geslacht dat vooral bestuurders leverde in en rond Oudewater. Geschiedenis. De stamreeks begint met Antonij Motien (Motijn) die uit het Duitse Wesel afkomstig was, in 1642 te s-Gravenhage woonde en er koopman was in zijde. Hij werd geboren in 1619 of 1620 en overleed na 1670."

Het is niet vaak dat ik zo'n antwoord over herkomst op Wikipedia vind. Als bron noemt men: "Nederland's Patriciaat 78 (1994), p. 263-274." en dat zou betrouwbaar moeten zijn.

Antony Motijn kwam dus uit Wesel. Hij was dus niet afkomstig uit Wallonië of Frankrijk (althans niet rechtstreeks). En hij was dus geen soldaat zoals ik vermoedde, maar koopman. Het lijkt mij vrijwel uitgesloten dat dit Hugenoten zijn in de klassieke zin van het woord. Dit gezien de afkomst, en het feit dat zijn zoon Antonij in Breda kinderen RK laat dopen (waarover hier een heel stuk terug te vinden is)

(In het Wikipedia stukje staat trouwens: "hij (de corporaal zullen we maar zeggen) sneuvelde overigens in 1688 onder koning Willem III." Dat is verregaand onnauwkeurig. Deze Willem III was stadhouder over de gewesten van de Republiek, en daarnaast koning van Engeland. Onze koning Willem III was de vader van Koningin Wilhelmina en leefde in de 19e eeuw)

-Bart- - 5 sep 2021 - 19:26

@Bart in Leiden ondertrouwt op 22-02-1652 een Gijsbert le Pere uit 'Waka omtrent Rijsel'. Wellicht staat Waca voor Wasquehal.

Ramon Verstraaten - 5 sep 2021 - 19:44

@ Ramon, bedankt! Die kwestie ook weer opgelost. De naam 'Montain' lijkt dus vrij consequent uit de buurt van Rijsel te komen.

Over de koopman in zijde: Dispuut met een Poolse edelman over betaling van geleverde stoffen enzo, 1643-1646. Een andere kwestie in 1650

Nog iemand die met de Montijn stamboom bezig is: https://montijn.com/ en https://www.facebook.com/FamMontijn/

-Bart- - 5 sep 2021 - 20:45

38 MONTIN
sont nés en France
entre 1891 et 1915
 
 

Départements.  Het eerste nummer is het dept. nr ,gevolgd door de naam van het dept. en hoe vaak een naam voorkwam als geborenen tussen 1891 en 1915

15 Cantal 23

46 Lot 9

13 Bouches du Rhône 1

30 Gard 1

61 Orne 1

72 Sarthe 1

75 Paris 1

84 Vaucluse 1

Jan Achterberg - 6 sep 2021 - 00:40 (laatst bijgewerkt 6 sep 2021 — 00:44 door auteur)

Motin komt 45 keer voor, Motijn komt niet voor. Montain 12 maal.

Jan Achterberg - 6 sep 2021 - 00:47

1657. Processtukken uit Brabant. "Hendrik Molenijser en Anthonie Motijn: beledigingen en laster van Raad van Brabant en haar functionarissen". Zo te zien gaat het hele dossier daarover, dat is nogal een stapeltje om een trancriptie van te maken. Op één van de omslagen staat dit:

"Verclaeringe van Adriaen Snoecx, nopende de injuriense discourssen ende scheldwoorden bij Hendrick Molenijser ende Anthonij Mottijn inde ????? [een of andere juridische term voor 'zitting'?] van[de] raede van Brabant gehouden den 9e novemb. 1659"

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder, uit: "Nederlandsche familiewapens met nadere genealogische aanteekeningen, stamreeksen, fragment-genealogieën, enz. [1936-1939]" een stukje over het wapen van de familie Montijn met een beschrijving van de inmiddels wel bekende stamreeks.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met daarbij vermeld over stamvader Anthonij: "Hij week om religie-redenen uit Frankrijk uit [...]". Ik denk dat dit een van de bronnen kan zijn van de veronderstelde 'Hugenoten' link, maar ben geneigd aan de vermelding in "Nederland's Patriciaat" veel meer gewicht toe te kennen, omdat voor een publicatie daarin (voorwaarde) een gedegen onderzoek moet worden gepresenteerd.

-Bart- - 6 sep 2021 - 12:11 (laatst bijgewerkt 6 sep 2021 — 12:24 door auteur)

Re: "Antonij Motien (Motijn) die uit het Duitse Wesel afkomstig was [...] geboren in 1619 of 1620". 

Vermoedelijk zijn zijn voorouders wél Franstalig geweest en afkomstig uit Franstalige streken. Over de kerkgeschiedenis van Wesel het volgende citaat: "Bereits 1544 hatten französisch sprechende Wallonen - vom Stadtrat geduldet - in Wesel eine Flüchtlingsgemeinde gegründet."

Uit verschillende bronnen is duidelijk dat die gemeente rond 1620 ook nog bestond, en nog veel later ook overigens. Rond 1610 was de situatie: "Wesel war eine multikonfessionelle Stadt." Het kan dus best waar zijn dat de (voor)ouders van Antonij 'geloofsvluchtelingen' waren die daarom naar Wesel zijn gekomen. Veel te vroeg om binnen de klassieke definitie van Hugenoten te vallen, tenminste, de grote stoom kwam pas in 1685 op gang. Maar er was in Frankrijk wel degelijk ook begin 17e eeuw al subtiele vervolging van protestanten. 

Ik zie geen aanwijzing dat Anthonij zelf - afkomstig uit Wesel - ook vluchteling was toen hij zich rond 1640 in Den Haag vestigde.

-Bart- - 6 sep 2021 - 16:55


De website en facebook pagina & groep zijn van mij.

Ik had niet verwacht dat er 11 jaar na de eerste vraagstelling zoveel info zou opduiken en daar ben ik iedereen dankbaar voor.

Door omstandigheden kwam de zoektocht tot een stilstand, maar zal deze binnenkort weer voortzetten.

Leuk zou het zijn als een aantal van deze feitjes worden gedeeld in de FB groep. wie weet wat daar dan weer uit voort komt.

mvg,

Mike Montijn

mike montijn - 6 sep 2021 - 19:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu