stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » http://www.nationaalarchief.nl/dtb/zuid-holland.jpg



Profiel afbeelding

http://www.nationaalarchief.nl/dtb/zuid-holland.jpg

Een goedkopere versie van een kaart van Zuid-Holland konden ze niet vinden, zou je zo denken. En een calligraaf kon er ook niet af.

Je zou denken dat ze een wat meer professioneel opgezette kaart voorhanden zouden hebben... En zoiets op een site dat NATIONAALARCHIEF heet.

Sorry! Moest ik even kwijt!

Hans Hoekveld - 5 jan 2011 - 18:45

Hallo Hans,

Natuurlijk heb je gelijk, het is geen mooie kaart. Ik denk ook niet dat dat de bedoeling is geweest, maar om ons zo goed mogelijk te laten zien hoe de "districtindeling" is die gebruikt is bij de opzet van de klappers op de DTB's in Zuid-Holland.

Veel plezier met het gebruik van deze DTB's op Internet.

Wim de Groot - 5 jan 2011 - 21:39

Tja... Het gebruik van die DTBs... Daar ben ik nog niet helemaal achter. Dus echt veel plezier heb ik er nog niet mee gehad.

Ik heb wel op een klapper een referentie gevonden, maar dat is er één die door iemand in de jaren vijftig werd opgezet. Schijnbaar te moeilijk om die klapper als een digitaal bestand op te zetten, maar gemakkelijk genoeg om dat jaren 50 archief als plaatjes van zijn archief online te zetten. Dat snap ik dus nog niet helemaal. Ik denk dat 99.9% van de gebruikers het geen worst uitmaakt wie de klapper heeft opgezet en hoe het er uitzag in 1954, maar wel hoe makkelijk het in het gebruik is.

En die kaart van Zuid-Holland? Ik kan daar verder echt niets over zeggen zonder heel onbeleefd te klinken.

Hans Hoekveld - 5 jan 2011 - 22:12

Beste Hans,

Genealogie is een leuke hobby. En met internet wordt het ons tegenwoordig wel erg gemakkelijk gemaakt.

Dankzij het vele werk van o.a. vrijwilligers in het verleden is er in de jaren 50 een klapper op de doop- en trouwboeken vanaf 1695 in geheel Zuid-Holland (m.u.v. de grotere plaatsen) beschikbaar. Tot nu toe waren deze gegevens alleen beschikbaar in het archief of op cd. Om de DTB-gegevens zelf in te zien moesten we altijd afreizen naar Den Haag. En dan boffen we nog, want in andere provincies is deze situatie echt wel anders (geweest). Met veel geduld kan je daar zelf alle DTB-boeken van een provincie doorworstelen omdat een index vaak ontbreekt en als je niet weet in welke plaats iemand gedoopt, getrouwd of begraven is, kan dit een tijdrovende klus zijn.

Ik vind het heel plezierig dat het nationaal archief nu deze hele collectie heeft gescand, waardoor alle gegevens vanuit huis gezocht en gevonden kunnen worden. Dat het scans (en dus ook een districtskaart) uit de jaren 50 betreft is daarmee niet meer dan logisch.

Zoals gezegd komt steeds meer beschikbaar via internet. De meeste transcripties, indexen e.d. worden echter nog steeds gemaakt door vrijwilligers. Misschien is het een idee om zelf een digitaal bestand van deze klappers te maken, al dan niet met behulp van anderen?

Voor het gebruik van deze DTB's is nog een beetje ouderwets hand- en denkwerk nodig. Maar het geeft heel veel voldoening als je het gezochte vindt.

Dus ook ik wens je veel plezier met het gebruik van deze DTB's.

Met een vriendelijke groet,

Lizette Wassenaar

Lizette Wassenaar - 6 jan 2011 - 15:54

Helemaal met je eens. Lizette!

Het ging mij erom dat die kaart van een nogal beschamende kwaliteit is. En voor zover ik kan zien zijn al die gegevens door het Zuidhollands Archief online gezet, dus dan mag je toch we verwachten dat ze een kaart van Zuid-Holland gebruiken die er wat professioneler uitziet. Sommige plaatsnamen zijn niet te lezen (Lisse, Hillegom en rondom Woerden liggen nog een paar plaatsen waar ik helemaal geen wijs uit kan worden). En dan die rode lijnen... Allemaal heel leuk en gezellig als het een privésite van iemand is, maar dat is het toch niet. Het is het Zuidhollands Archief. En dat was het eigenlijk.

Waarom het logisch is om een bestand uit de jaren 50 te gebruiken snap ik niet helemaal. Wat destijds de beste oplossing was is 55 jaar verouderd. Bruikbaar, maar wel verouderd. Het lijkt me dat het opzetten van die klapper van mr A.E.G. Wijers - in feite een database - als een transcriptie met mogelijke links naar de afbeelingen niet zo heel veel meer moeite zou hebben gekost dan het fotograferen van die pagina's en die dan online zetten.

Wie wat doet met betrekking tot het online zetten van DTB-gegevens en de BS ben ik nog niet helemaal achter  Ik heb me er ook niet echt in verdiept omdat ik verreweg de meeste tijd van de afgelopen 30 jaar in het buitenland heb gewoond.

In Leiden is er een uitgebreid archief voor de Pilgrim Fathers bijvoorbeeld (begin 17e eeuw), maar nog lang niet alle, latere, DTBs staan online. Amsterdam zo ongeveer hetzelfde.

Hans Hoekveld - 6 jan 2011 - 17:22

Beter dan Lizette heeft gedaan, zou ik het niet hebben kunnen verwoorden. Daarvoor mijn dank. Maar kennelijk is de handleiding zoals die op de website van het Nationaal Archief staat, voor mensen die de oude klappers niet gewend waren, toch wat ingewikkeld. Misschien is iemand van ons in staat het te herschrijven en hier op het forum te zetten. Ik heb het geprobeerd voor een kennis te doen, maar erg veel heeft het niet geholpen.

Vriendelijke groet,

Wim de Groot

Wim de Groot - 6 jan 2011 - 17:25

Ja Wim, het is idd niet zo duidelijk allemaal voor niet ingewijden.

Hier http://www.nationaalarchief.nl/images/3_2079.pdf is nog een infoblad te vinden voor onderzoek in het archief zelf. Het verhaal over de verschillende kleuren boeken gaat natuurlijk niet op, maar misschien toch bruikbaar in combinatie met de toelichting op internet.

In ieder geval is het van belang dat gebruikers zich realiseren dat er niet van alles een index is. Zo ontbreekt een index op de gegevens van voor 1695 en ook van vrijwel alle gaarderregisters.

Vr.gr Lizette

Lizette Wassenaar - 6 jan 2011 - 18:35

Ach ja... ik ben maar een leek. Een ingewijde ben ik zeker niet! Vandaar dat ik dat kaartje ook zo gezellig amateuristisch vind. Om maar niet over de rest te spreken... Als het Zuidhollands Archief een commerciele instelling was dan was degene die het alles zo online gezet heeft al lang de laan uit gevlogen. Maar ja, dat is het dus niet. En, ach, het kijken naar zo'n jaren vijftig indexje online heeft toch ook wel z'n charmes. Geeft je echt het gevoel dat je in zo'n ouderwets, stoffig archief zit te speuren. Je kan zelfs bijna dat muffe eikenhoutluchtje ruiken.

En wie o wie zet gegevens online gezet die niet te vinden zijn met een of andere index? Of zijn die alleen voor de ingewijden die nog weten waar die rode boeken in dat kastje stonden? Wie anders gaan die gegevens ooit vinden?

Hans Hoekveld - 6 jan 2011 - 20:11

Hallo Hans,

De meesten van ons zijn amateurs op dit gebied hoor, ikzelf niet minderAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Er staan heel veel bronnen op internet zonder index, zoals o.a. binnen het project "van papier naar digitaal" of "familysearch".

We proberen elkaar hier alleen maar te helpen.

Misschien wil je aangeven waar je naar op zoek bent, dan kan ik je wellicht helpen zoeken?

Vr.gr.

Lizette

Lizette Wassenaar - 6 jan 2011 - 21:24

Het kaartje en de kwaliteit ervan is m.i. niet zo heel erg belangrijk. Als je op de eerste pagina bent waarop ook het kaartje staat

http://www.nationaalarchief.nl/voorouders/dtb/

kun je vervolgens klikken op Alfabetische lijst van plaatsen met hun district 

Via die lijst kun je nagaan in welk district je moet zoeken. Jammer is dat bij de volgende aktie

zoek de juiste districtsklapper men wel de namen van de districten heeft gebruikt maar niet de romeinse nummers

http://www.nationaalarchief.nl/toegangen/pdf/NL-HaNA_3.04.18.01.ead.pdf

District I   Goeree Overflakkee

District II Voorne & Putten

District III Beijerland

District IV IJsselmonde

District V Alblasserwaard

District VI  Vijfherenlanden

District VII Krimpenerwaard

District VIII Delftland ten westen van Delft

District IX  Delftland ten oosten van Delft

District X   Rijnland ten noorden van Leiden

District XI  Rijnland ten zuiden van Leiden

District XII  Rijnland ten noord oosten van Leidne

District XIII  Rijnland rondom Woerden
Rijswijk

Voorburg

Als je het districtsnummer weet kun je deze selecteren in de linkerkolom. Je krijgt dan in het hoofdscherm het gekozen districtnummer te zien en een tijdsperiode. Door te scrollen  kun je de naar gewenste tijd waarin je wilt zoeken bladeren. Daar vind je een namen index met de gegevens uit de doopboeken.

Het opzoeken van de originele akte is lastiger. Maar als je de persoon in de index gevonden hebt ben je al een heel eind. Bij de gegevens van de persoon (gezin) staat naast een nummer ook een letter. Deze letter geeft aan in welke plaats de doop of het huwelijk heeft plaatsgevonden. Deze afkortingen staan ook vermeld aan het begin van het stuk waarin je de doop hebt opgezocht. Het nummer verwijst naar het betreffende boeknummer en evt pagina

mvg-Ben 

mvg-Ben

Ben Wegman - 6 jan 2011 - 22:40

Wat betreft vpnd.nl en familysearch. Ik heb daar niet al te veel moeite mee. Dat zijn geen officiele, professionele instellingen met betrekking tot archieven (waarom die Amerikaanse Mormonen kopien van aktes hebben van het overlijden van mijn Zwolse Rooms-Katholieke voorouders is mij nog steeds een raadsel. Maar goed..). Het Zuidhollands Archief is dat wel. Toch? Of zit ik daar nu helemaal naast? De gegevens die het Zuidhollands Archief beheert zijn nu online gezet en dusdanig dat dat de enige optie tot onderzoek is. Dan moet je toch zeker je online-zoekmethodes aanpassen aan 2010/11 en niet op komen draven met kopieen van iets wat iemand in 1954 in elkaar heeft gezet?

Maar goed, ik ben dus op zoek naar waar Wilmpje / Willempje Ariese van Eijseren / IJzeren geboren en getrouwd is. Bij haar ondertrouwen met Jan J van Wijk in Kedichem op 13 jun 1800 is zij ongeveer 30 jaar, want bij haar overlijden in 1814 is zij volgens http://www.genlias.nl/nl/searchDetail.jsp?val=3&xtr=16792140 44 jaar oud. Alleen het ondertrouwen is geregistreerd in Kedichem - niet een bevestiging daarvan - en zij staat dan te boek als wonend in Schelluinen.

Op de Alfabetische lijst van plaatsen met hun district kon ik Schelluinen dus niet vinden. Dus toen moest ik toch dat kaartje even erbij halen... En als je niet weet waar het ongeveer ligt probeer het dan maar eens te vinden - zonder gebruik te maken van een atlas of google!

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 02:45

Ik zal me van commentaar op je laatste bericht onthouden. Omdat het blijkbaar lastig is hierbij het gezin van Wijk/IJzeren

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik heb geprobeerd de geboorte van Willempje te vinden. Dat is niet gelukt, tenzij onderstaand het gezin is waar zij thuis hoort. Maar dat zul je moeten uitzoeken aan de hand va evt vernoemingen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

O ja, dit is district VI en de A staat vooor Asperen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 jan 2011 - 10:06

Hans hier staan de bijlagen van het huwelijk

Jan Westerhout en Johanna van Wijk.

Een paar bladen terug staan de gegevens van Jan Westerhout.

https://www.familysearch.org/s/image/show#uri=http%3A//pilot.familysearch.org/records/trk%3A/fsrs/idgs%3A004487346.004487346_00323&hash=Mrd8SMocDIIen2Q83tu%252B82PRagg%253D

Mvg

Elisabeth - 7 jan 2011 - 13:25

Heel leuk en dank je, Ben! De familie van Jan van Wijk in Kedichem had ik nog niet opgezocht, dus ik heb er nu een (overleden) kind bij én de doopdata. Maar de genoemde datum van 13 jun1800 is de ondertrouwdatum, vandaar ook de (o) achter de datum, zou ik zo denken:

"1800: Op den 13 Juni, heeft Jan J van Wijk een Afte Pro deo verzocht om te trouwen met Wilmpje Ariese van IJzeren wonende de eerste gemelde alhier (Kedichem) en de twede te Schelluinen".

Ik was dus op zoek naar de/een bevestiging hiervan.

Ik was er een tijd geleden achter gekomen, via google / genlias, dat er destijds een nestje Van Eijserens in Asperen zat maar die heb ik nog niet aan Wilmpje vast kunnen knopen. De familie die hierboven staat kan het ook niet zijn, de vader heet Cornelis terwijl de ouders van Wilmpje een Arie (Adriaan ?) en een Maaike zijn. De (tweede) Adriaan (5.2.78) in die familie kan ook niet Wilmpjes vader zijn want die is na Wilmpje (ca. 1770) geboren.

Het zoeken op genlias naar eventuele broers en zussen van Wimpje wordt bemoeilijkt door de verschillende schrijfwijzes van de achternaam en het alleen hebben van de voornaam van de moeder. En helaas kan je op genlias niet met wildcards zoeken en juist met deze naam worden de drie beginletters anders gespeld...

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 14:40

Gezien de gegevens uit de ondertrouwakte kan het door mij genoemde echtpaar niet het gezochte ouderpaar zijn.

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 jan 2011 - 15:27

Als we, in plaats van mopperberichten schrijven, onze tijd eens gaan besteden aan het indexeren van zaken, die nog niet electronisch geïndexeerd zijn. Er is genoeg te doen.

Het bewuste plaatje is overigens een integraal onderdeel van de originele DTB-indexen.

M.a.w. het Nationaal Archief heeft de bewuste DTB dus voor de volle 100 % electronisch gemaakt.

Daarnaast is de plaat ook nog eens authentiek; Woerden hoort al sinds 1988 niet meer bij ZH.

Mooier, authentieker en vollediger kan het niet.

Heb je wel eens Donald Duck uit 1946 gezien in een kaft uit 2010 ?

Jakkes - 7 jan 2011 - 15:33

Dat familysearch plaatje wil bij mij niet downloaden, Liesbeth. Ik tast dan ook een beetje in het duister wat dit mij verder kan vertellen over Willempje van IJzeren.

Ik heb Johanna van Wiijk geboren rond 1806 in Kedichem en trouwend in Schoorewoerd op 21 jul 1838 met 4 kinderen (waarvan de oudste, Willempje, geboren 9 oct 1838 (dus een shotgun wedding), als laatste overlijdt op 23 jun 1861. Johanna overlijdt 95 jaar oud op 23 jun 1891 als weduwe van Pieter van C/Kuilenburg.

Wat staat er verder in die huwelijkse bijlage over of Jan J van Wijk of Willempje Van Eijseren?

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 15:38

Ik vond dat oude kaartje juist zo heerlijk 'vertrouwd'. Terug in de tijd, alsof ik niet was weggeweest....

V.w.b. de Van IJzeren's:

Ditr zijn mogelijk broers van Willempje. Schelluinen lag overigens vlakbij Gorinchem en dus kunnen ze ook daar gedoopt zijn. En helaas, die staan niet bij het NA.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 253
Gemeente: Oudewater
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 2
Datum: 27-01-1821 Bruidegom Geerlof van IJzeren
Leeftijd: 43
Geboorteplaats: Schelluinen Bruid Neeltje Spek
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Diemerbroek Vader bruidegom Arie van IJzeren Moeder bruidegom Margje de Graaf Vader bruid Arie Spek Moeder bruid Neeltje Costerius

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Stadsarchief Dordrecht / DiEP Algemeen Gemeente: Oud-Alblas
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 2
Datum: 20-04-1827 Bruidegom Wouter van IJzeren
Leeftijd: 54
Geboorteplaats: Schelluinen Bruid Aagje Kooijwijk
Leeftijd: 52
Geboorteplaats: Oud-Alblas Vader bruidegom Arij van IJzeren Moeder bruidegom Marigje van de Graaf Vader bruid Arie Kooijwijk Moeder bruid Maria van Treuren

Annemarie57 - 7 jan 2011 - 15:54

Bestond de Donald Duck al in 1946? Nee toch zeker... Dat is van later! Zeker weten!

Tja... Ik ben ook niet met een computers opgegroeid, maar mijn CDtjes van U2 en de rest staan nu wel als digitale bestanden op een externe harde schijf. Kan ik zo afspelen, zonder er al te veel moeite voor te doen. Dat betekent trouwens niet dat de CDs die ik nog heb niet in alfabetische volgorde in de kast staan.

Snap je?

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 - 15:59


Ik heb over de laaste 10+ jaren gezien hoe meer en meer online is gekomen. En, er zijn 2 aspecten waar ik zeer onder de indruk van ben:

1- De meeste data is gratis in te vinden in Nederland (behalve bv in Amsterdam die er nog wat geld van wil opstrijken).

2 - Vele van de opzoekbare indexen is door de jaren ingevoerd door vrijwilligers die meerdere van hun kostbare vrije uren eraan hebben opgeoffered en waar wij dus nu profijt van trekken. Als iemand die in het buitenland woont en dus afhankelijk is van online bronnen, bied Ik hierbij mijn welgemeende dank aan deze mensen.

Ik geloof dat tegenwoordig teveel mensen niet beseffen hoe gelukkig ze zijn dat wij al zoveel gratis bronnen online hebben en dat in de komende jaren er nog veel meer bij zal komen en verbeterd zal worden.

Sylvia

Ozlady - 7 jan 2011 - 15:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu