stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » http://www.nationaalarchief.nl/dtb/zuid-holland.jpg


Profiel afbeelding

Als we, in plaats van mopperberichten schrijven, onze tijd eens gaan besteden aan het indexeren van zaken, die nog niet electronisch geïndexeerd zijn. Er is genoeg te doen.

Het bewuste plaatje is overigens een integraal onderdeel van de originele DTB-indexen.

M.a.w. het Nationaal Archief heeft de bewuste DTB dus voor de volle 100 % electronisch gemaakt.

Daarnaast is de plaat ook nog eens authentiek; Woerden hoort al sinds 1988 niet meer bij ZH.

Mooier, authentieker en vollediger kan het niet.

Heb je wel eens Donald Duck uit 1946 gezien in een kaft uit 2010 ?

Jakkes - 7 jan 2011 — 15:33

Dat familysearch plaatje wil bij mij niet downloaden, Liesbeth. Ik tast dan ook een beetje in het duister wat dit mij verder kan vertellen over Willempje van IJzeren.

Ik heb Johanna van Wiijk geboren rond 1806 in Kedichem en trouwend in Schoorewoerd op 21 jul 1838 met 4 kinderen (waarvan de oudste, Willempje, geboren 9 oct 1838 (dus een shotgun wedding), als laatste overlijdt op 23 jun 1861. Johanna overlijdt 95 jaar oud op 23 jun 1891 als weduwe van Pieter van C/Kuilenburg.

Wat staat er verder in die huwelijkse bijlage over of Jan J van Wijk of Willempje Van Eijseren?

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 — 15:38

Ik vond dat oude kaartje juist zo heerlijk 'vertrouwd'. Terug in de tijd, alsof ik niet was weggeweest....

V.w.b. de Van IJzeren's:

Ditr zijn mogelijk broers van Willempje. Schelluinen lag overigens vlakbij Gorinchem en dus kunnen ze ook daar gedoopt zijn. En helaas, die staan niet bij het NA.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Het Utrechts Archief Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 253
Gemeente: Oudewater
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 2
Datum: 27-01-1821 Bruidegom Geerlof van IJzeren
Leeftijd: 43
Geboorteplaats: Schelluinen Bruid Neeltje Spek
Leeftijd: 21
Geboorteplaats: Diemerbroek Vader bruidegom Arie van IJzeren Moeder bruidegom Margje de Graaf Vader bruid Arie Spek Moeder bruid Neeltje Costerius

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Stadsarchief Dordrecht / DiEP Algemeen Gemeente: Oud-Alblas
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 2
Datum: 20-04-1827 Bruidegom Wouter van IJzeren
Leeftijd: 54
Geboorteplaats: Schelluinen Bruid Aagje Kooijwijk
Leeftijd: 52
Geboorteplaats: Oud-Alblas Vader bruidegom Arij van IJzeren Moeder bruidegom Marigje van de Graaf Vader bruid Arie Kooijwijk Moeder bruid Maria van Treuren

Annemarie57 - 7 jan 2011 — 15:54

Bestond de Donald Duck al in 1946? Nee toch zeker... Dat is van later! Zeker weten!

Tja... Ik ben ook niet met een computers opgegroeid, maar mijn CDtjes van U2 en de rest staan nu wel als digitale bestanden op een externe harde schijf. Kan ik zo afspelen, zonder er al te veel moeite voor te doen. Dat betekent trouwens niet dat de CDs die ik nog heb niet in alfabetische volgorde in de kast staan.

Snap je?

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 — 15:59

Ik heb over de laaste 10+ jaren gezien hoe meer en meer online is gekomen. En, er zijn 2 aspecten waar ik zeer onder de indruk van ben:

1- De meeste data is gratis in te vinden in Nederland (behalve bv in Amsterdam die er nog wat geld van wil opstrijken).

2 - Vele van de opzoekbare indexen is door de jaren ingevoerd door vrijwilligers die meerdere van hun kostbare vrije uren eraan hebben opgeoffered en waar wij dus nu profijt van trekken. Als iemand die in het buitenland woont en dus afhankelijk is van online bronnen, bied Ik hierbij mijn welgemeende dank aan deze mensen.

Ik geloof dat tegenwoordig teveel mensen niet beseffen hoe gelukkig ze zijn dat wij al zoveel gratis bronnen online hebben en dat in de komende jaren er nog veel meer bij zal komen en verbeterd zal worden.

Sylvia

Ozlady - 7 jan 2011 — 15:59

Hallo Hans,

De gegevens die je zoekt heb ik ook niet kunnen vinden in de DTB Zuid-Holland.

Wat Annemarie aan gegevens levert had ik inmiddels ook opgezocht en ik denk ook dat Wouter een broer of halfbroer zou kunnen zijn van Willempje.

Je zou eens kunnen kijken wie de doopgetuigen zijn bij de doop van kinderen in het gezin Van Wijk-Van IJzeren. dat levert vaak aanknopingspunten op.

Verder zou je aan de Geschiedkundige Ver. Giesenburg en Schelluinen kunnen vragen of zij eens in hun DTB-bestand willen kijken. Zie http://www.geschiedkundigevereniging.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=6:genealogie&catid=13:werkgroepen&Itemid=10

Gr. Lizette

Lizette Wassenaar - 7 jan 2011 — 16:15

nvt 

Carla B - 7 jan 2011 — 16:27

Oh.. ik heb ineens een information overload!

Liesbeth heeft me BS uittreksels van Jan van Wijk en Willempje van IJzeren toegestuurd, beiden gedateerd 22 juni 1838. Blijkt dus dat wat genlias geeft over het overlijden van Willempje van IJzeren niet helemaal juist is. Misschien.... Ze is volgens het uittreksel "huisvrouw" van Jan van Wijk en niet "weduwe".

Volgens het andere uittreksel overlijdt er in Leerdam een Jan van Wijk op 16 november 1838 (denk ik.. Het is in niet in cijfers en buigt naar beneden de marge in). Maar de datum op de de akte is dus 22 juni 1838, dus dat klopt niet! Even zoeken op genlias geeft me nu een datum voor een Jan van Wijk overleden op 16 november 1818, oud 70 jaar. Ook genlias geeft geen vermelding van echtgenoot/weduwnaar van of ouders.

Over Jan van Wijk was ik dus mogelijk op een verkeerde voet gezet en had ik aangenomen dat hij voor 1814 gestorven was. Van Jan van Wijk weet ik verder dus nog steeds alleen dat hij in Kedichem geboren is en dat hij daar in 1800 in ondertrouw ging daar wonende en dat hij mogelijk op 16 nov 1818 in Leerdam is overleden.

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 — 16:51

Hallo Hans.

Ik heb ze je toegezonden.

gewijzigd alle bijlagen verzonden.

Elisabeth - 7 jan 2011 — 17:00

In 1824 trouwt dochter Adriana van Wijk. Akte opgezocht in famsearch. Haar beide ouders zijn dan al te Leerdam overleden en drie van haar grootouders ook. Alleen de grootmoeder van vaderszijde blijkt dan nog te leven en geeft schriftelijk toestemming tot het huwelijk, daar zij vanwege haar hoge leeftijd niet in staat is om erbij te zijn!

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Nationaal Archief (Rijksarchief Zuid-Holland) Algemeen Gemeente: Kedichem
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 4
Datum: 20-11-1824 Bruidegom Huibert Schreuders
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Kedichem Bruid Adriana van Wijk
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: Kedichem Vader bruidegom Matthijs Schreuders Moeder bruidegom Pleuntje van der Wiel Vader bruid Jan van Wijk Moeder bruid Willempje van ijzeren Nadere informatie

Beroep: bruidegom landbouwer

 

Lizette Wassenaar - 7 jan 2011 — 17:07

Er wordt verwezen naar de huwelijksbijlagen. Jouw reactie:

"Ik tast dan ook een beetje in het duister wat dit mij verder kan vertellen over Willempje van IJzeren.

Huwelijksbijlagen geven velerlei info zoals

doop van Johanna van Wijk 04-05-1806

overlijden Jan van Wijk 10-11-1818 Leerdam

overlijden Willempje van IJzeren 15-08-1815 Leerdam

overlijden Johannes van Wijk 22-04-1776 Hagestein

overlijden Adriana van Es 03-02-1825 Schoonrewaard"

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 jan 2011 — 17:19

Hans,

Ik snap het dus niet.

Een paar jaar meer of minder maakt niet uit. In ieder geval deed onze grote vriend Donald Duck ergens rond die tijd zijn intrede. In ieder geval in de USA.

Ik mag hopen, dat de bewuste muziek en de bijbehorende afbeeldingen van U2 nog wel hetzelfde zijn gebleven.

En dat is nu juist het punt; authentieke dingen moeten 100% authentiek blijven. En dat mag best gedigitaliseerd worden.

Het gaat om de inhoud; niet om het medium.

Die indexen komen echt wel een keer via vrijwillig(st)ers beschikbaar. 

En dan kom je op het punt van de vorige spreekster Sylvia. Het is nog steeds allemaal gratis en daar moeten we blij mee zijn. Een echte genealoog koestert dat.

Daarnaast is (bijna) iedereen tevreden met de gedigitaliseerde resultaten. Waarom duurder maken; dat gaat ook nog eens allemaal van onze belastingcenten af. NA is toch een overheidsorgaan; of heb ik het nu weer mis.

Een dankbare gebruiker van al ons digitale erfgoed.

Jakkes - 7 jan 2011 — 17:24

Ik geloof dat een aantal mensen me verkeerd begrijpen... Ik vind het fantastisch wat vrijwilligers doen en dat ze hun vrije tijd besteden aan het opzetten van digitale bestanden. Daar heb ik helemaal geen moeite mee. Net zo goed als ik er ook geen moeite mee heb als iemand dat bewuste kaartje op zijn eigen site zou zetten. Prima! Of een archief op zijn of haar site zou zetten om te laten zien hoe het er in 1954 uitzag en beheerd werd. Ook heel interessant! Maar in dit geval hebben we het over de site van een Rijksarchief. Niet de persoonlijke site van Pietje Puk.

Je zou dus zeker iets met een professionelere, meer doordachte, aanpak van de site mogen verwachten, lijkt me zo. Dus niet je zoekfaciliteiten baseren op een nogal kneuterig, in de jaren 50 opgezette index.

Dat doet dus niets af aan wat vrijwilligers daar verder aan bijdragen! Verre van.

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 — 17:25

And onwards...

Ik had nog geen tijd gehad om verder te zoeken met het voor mij nu nog nieuwe gegeven dat Wilmpje van IJzeren mogelijk uit Schelluinen komt, dus mijn dank Annemarie, Lizette en Ben! De geboortedata passen in het plaatje, alsmede de vaders naam. Alleen de naam Marigje in plaats van Maaijke, misschien. Maar dat was de naam van de moeder zoals aangegeven, door derden, na het overlijden van Wilmpje, dus dat is dan te verklaren.

Gaf famsearch ook aan hoe de hoogbejaarde grootmoeder van Adriana heete, Lizette? Al die mensen die je daar noemt zijn mijn voorouders... En ik heb dus zelf nog geen concreet bewijs gezien van enkele grootouder van Adriana van Wijk, behalve dan dat haar grootvader Arie van IJzeren heette. Is dat de Adriana van Es die Ben noemt? Overleden 3 feb 1825 89 jaar oud weduwe van Johannes van Wijk.

Ik kon de link die Liesbeth hier had gezet niet gedownload krijgen, dus ik taste in het donker wat er nog meer verteld werd over de ouders van Wilmpje van IJzeren in de huwelijkse bijlagen van haar dochter. Vandaar mijn opmerking, Ben!

Hans Hoekveld - 7 jan 2011 — 18:03


" De meeste data is gratis in te vinden in Nederland (behalve bv in Amsterdam die er nog wat geld van wil opstrijken). ". (Ozlady).

Gratis bestaat niet! De belastingbetaler betaalt ook als hij er geen belang bij heeft. De genealoog betaalt hooguit een heel klein beetje extra.

Hoewel:

Bij het CBG kosten 10 Persoonskaarten 38 Euro. Je kunt die kaarten niet gratis inzien.

Bij Genlias (Leeuwarden) kost een kopie huwelijksakte 10 Euro.

Bij het Stadsarchief Amsterdam ben je voor 10 Archiefkaarten (kopie Persoonskaarten) ongeveer 4,50 Euro kwijt. Je kunt wel alle gedigitaliseerde bestanden (dat zijn er heel veel) gratis in het archief inzien.

Jacobus - 7 jan 2011 — 18:05Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu