stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Theodorus Jansse Smit wordt Dirk Jansse Smit van Rijkelijkhuysen



Profiel afbeelding

Theodorus Jansse Smit wordt op 13-4-1723 geboren te Meerlo onder IJsselstein, zoon van Johannes Smit en Maria van Loon. Hij trouwt in Montfoort met Aeltje van Beusichem en later met Cornelia van Breukelen. Bij de doop van zijn kinderen staat een aantal keren zijn naam vermeld als Dirk Smit van Rijkelijkhuysen. Van de kinderen waar dit bij staat wordt de naam ook later in de akten van indemniteit van Montfoort zo gebruikt. Van een paar kinderen wordt alleen de naam Smit genoemd.

Kan iemand mij vertellen hoe dit soort dingen kunnen? Ik kan de naam Rijkelijkhuysen niet plaatsen in de familie van de echtgenote(s). Wel zijn er Rijkelijkhuysen woonachtig in Montfoort rond 1750.

Petra Hendriks - 2 jun 2011 - 22:53

Petra,

Ik vermoed, dat de voorvader van Theodorus een smid van beroep was. Jan Smid bijvoorbeeld werd hij genoemd. Theo neemt een naam aan, in dit geval Rijkelijkhuijsen, maar dat geeft in de eerste jaren verwarring en je komt Theo onder beiden namen tegen.

Ik ben iets soortgelijks tegen gekomen in Zegveld, waar ene van Eijck, de plaatselijke schout was. Zijn kinderen kregen Schouten als familienaam, en tussendoor ook weer van Eijck. De derde en volgende generaties heetten toen weer van Eijk.

In 1742 trouwt de eerste persoon onder de naam van Rijkelijkhuijsen in Montfoort.

jan achterberg - 3 jun 2011 - 10:19

Inderdaad dus gewoon dubbel zoeken, de toenaam kan overigens een vernoeming naar een bezitting van de familie zijn, of een eigenschap als ik het goed heb.

Gr.

Frank Visser - 3 jun 2011 - 10:25

Bedankt voor het meedenken. Dirk Jansse Smit heeft dus nakomelingen met de naam Rijkelijkhuysen maar ook met de naam Smit of een combinatie hiervan. Het wordt erg verwarrend maar juist ook weer erg leuk om verder te zoeken.

Petra Hendriks - 3 jun 2011 - 21:07

Petra, ik ben meerdere keren "Smit van Rijckelijckhuijsen" etc tegengekomen. Mijn voorouders hadden een boerenhoeve in Vleuten, op de Themaat, dat nog steeds als "Het Rijkelijkhuizen" te naam staat, ook al wonen er meerdere eeuwen geen Rijkelijkhuisjes meer op.

In Vleuten RK Doopboeken komt de naam voor (met of zonder); in Woerden ook etc.

Mijn theorie is ook: Een smit werkte op Het Rijkelijkhuizen en die naam werd gebruikt wel of niet (zoals in Vleuten RK doopboeken vermeld werd WAAR de persoon woonde).


In Willescop woonden Antoni Pieters Groenewout gehuwd met Gerrigje Jans Rijckelickhuis (van Smit. Hun 7 kinderen werden in Montfoort RK gedoopt.

Een Willem Hendricksz Smit van Rijkelijkenhuizen, schout van Linschoten wonde met gezin (x de Post; x Sluijs) in Waddinxveen, dan Vogelenzang (Montfoort) dan Willescop in de 18e eeuw. Willem zal verm. voor 1700 geboren zijn. Wanneer Willem een tweede keer huwt 1747 met Aafje Sluijs te Willescop, wordt hij geschreven als Willem Smit van Rijkenhuijsen weduwnaar van Stijntje Post. Wanneer zijn boedelinventaris gedaan wordt bij zijn overlijden wordt hij Willem Rijkenhuizen genoemd; De 4 overlevende minderjarige kinderen: Rijkenhuizen

De naam Rijkenhuizen en Rijkelijkhuizen worden een enkele keer ook in een gezin gebruikt.

En zo gaat het door...

Ik ben zelf ook nog zoekende naar definitiviteit...

Er zijn meerderen met de Smit van Rijckelijkhuijzens bezig: bijv Leo Koenen


 

Wel is dit zeker: De Rijkelijkhuizens waren RK; Eind 1500 kwamen er meerderen vanuit Recklinghausen naar Nederland. Er werd toen een geforceerde geloofsvervolging doorgevoerd (het "Kreis Recklinghausen was RK); allen die naar Nederland kwamen "van Reckelijckhuijsen -in hondert variaties- kwamen,  waren NIET RK, behalve Joost...mijn Joost die in Vleuten neerstreek... wiens zonen ook bij het RK bestuur betrokken waren.. dus ik vermoed dat Joost als RK uit Recklinghausen vertrok... mijn grote raadsel.

De anderen, niet RK streken neer in Veenendaal, (Herman van Reeckelickhuijsen, volgende generaties ook "(den) Drost van Rijckelijkhuisen en hieruit komt de kunstschilder Rijkelijkhuizen); Gellicum (Arien Jans va Rekelingenhuijsen Gellicum, Herwijnen (daaruit komt de vaak genoemde genealoog Gijsbert Ariensz van Rijckhuijsen "bode met den bussche" te Leiden (moeder Roosa)

enz enz


Helpt dit :-))))

groet

margreet

Margaretha Rijkelijkhuizen - 20 jun 2011 - 14:48

Beste Margreet,

Dit is heel leuk. Ik had al een hele lijn gevonden op genealogie.online maar wist niet waar ik Dirk Jansse Smit van Rijckelijkhuizen kon plaatsen. ik heb nu het gevoel dat ik een hele familie erbij krijg maar nog niet weet waar de verbinding zit. Dirk was ook RK en zo ook zijn vrouw en kinderen. Ik ga nu weer verder zoeken en neem jouw gegevens mee in mijn onderzoek. Als ik iets heb gevonden dan laat ik het weten.

Groet,

Petra

Petra Hendriks - 20 jun 2011 - 21:25


Petra: na vele jaren kom ik jouw rectie tegen. Heb al jaren niets gedaan vanwege laptop problemen met mijn genealogische database... bah

Heb jij voor jezzelf aansluiting kunnen vinden? Werkte die "Smit van Rijckelijckhuiijse" op "Het Rijkelijkhuizen" de boerderij in Vleuten?

Margaret Rijkelijkhuizen - 20 apr 2023 - 15:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu