stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » (voor)ouders van Roelofs & van Doesburg uit Huissen (GLD) e.o.



Profiel afbeelding

Ben sinds 1986 (toen alles handmatig) bezig om de Roelofs tak in kaart te brengen.

De verste voorouders die ik vond zijn:

Johannes Theodorus Roelofs

rond 1700 Huissen (?)

x

DTB 981.4
getrouwd R.K. gemeente De Vicarie te Huissen
getuigen: Roelof Evers & Agnes Jansen.

Gerrien (Gerrijken, Gerje) van Doesburg

rond 1700 te ?

Zij krijgen kinderen:

Petronella ged. 17-04-1738 peter/meter Hendrik de Beijer & Johanna Derksen

Maria ged. 19-07-1741 peter/meter: Jan van Doesburg & Johanna Slicht

Jacobus ged. 04-08-1744 peter/meter: Gerardus Gerritsen & Gertruy Andrissen

bron: DTB 982 R.K. gemeente De Vicarie te Huissen

Jacobus als stamhouder trouwt met Anna  de Loght (Logt; in de Loght; Löght; Loegt )

Een van hun kinderen Antonius daar vind ik een keihard bewijs van dat het de juiste ouders zijn:

Bron: Burgerlijke stand - huwelijk (Bruidegom)  Algemeen
Archieflocatie: Gelderland
Toegangnr: 0207
Inventarisnr: 4666
Gemeente: Gendt
Soort akte: Huwelijksakte
Nummer: 1
Datum: 04-03-1813
Man Naam: Antonius Roelofs
Plaats: (Angeren) 
Vrouw Naam: Arnolda Gertsen
Plaats: (Angeren)

Vader man Naam: Jacobus Roelofs
Vader vrouw Naam: Theodorus Gertsen
Moeder man Naam: Anna de Logt
Moeder vrouw Naam: Elisabeth Berato

Kortom: ik denk dat mijn onderzoeksspoor goed is.

Van de rest van de stamboom heb ik de meeste gegevens, van na 1840 de kadastrale stukken (verhuizing naar Groessen, later gemeente Duiven) en ook een aantal testamenten.

Het kadastrale werk in Huissen moet ik nog beginnen, maar met een beetje geluk komt eind van het jaar de Kadastrale atlas van Huissen uit. Dat zal mijn werk bespoedigen voor de tijd voor 1840 wat dit soort archieven betreft. Testamenten/ander notaris onderzoek zeker nodig zijn/helpen.

Mijn vragen:

1. Ziet iemand aansluitingen met mijn oudste voorouders om verder te komen of heeft daar gegevens over? Zowel Roelofs als van Doesburg (om de geboorte datum van haar te kennen en mogelijk haar ouders).

2. Zien jullie koppelingen met andere Roelofs takken.

Ik heb oa contact met Hans en Ton Roelofs, die takken zitten waarschijnlijk wel in de buurt maar komen we pas een of 2 generaties eerder bij elkaar, waar we beiden geen of te weinig data van hebben (ik geen).

Mijn handwerk in de DTB boeken gaat nog steeds door, maar omdat dit zo moeizaam gaat heb ik een aantal jaren geleden besloten om eerst andere archieven te ontsluiten.

Misschien levert het onderzoek voor 1840 aanknopingspunten op, maar ik wil toch graag deze vragen onder jullie aandacht brengen of jullie toevallig een koppeling zien of gegevens hebben.

Bedankt voor elke (kleine) bijdrage.

André Roelofs

PS:

Helaas ligt de server waar ik de familiesite normaal naar link nu plat.

Mijn oude site is nog in de lucht daar staat de parenteel ook nog:

http://home.hccnet.nl/andre.roelofs/personalia/roelofs.htm

Andre Roelofs - 3 mei 2012 - 22:10

Jan (Johannes Theodorus) en Gerrien zijn 1737 RK gehuwd te Huissen. Zie: http://members.multimania.nl/millingen/dtb/HuissenH.txt

 

Jakob Roelofs en Anna de Logt tr. Angeren 1.7.1769 (rbs nr. 236.2) (otr. Bemmel 17.6.1769, (rbs nr. 241.4))

 

Zie voor de huwelijksakte van bovengenoemde zoon Anthonius: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-266-11688-51292-58?cc=1554394&wc=5811435. Daarin tevens info m.b.t. het overlijden van diens ouders. In de huwelijksbijlagen zijn die gegevens door waterschade vrijwel onleesbaar. Zie: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-17559-128894-12?cc=1831469&wc=10733221

 

P.S.

Zie nu pas, dat deel van deze info ook voorkomt op bovengenoemde familiesite.

JanK - 3 mei 2012 - 22:19

Was Roelofs voor de kinderen van Johannes Theodorus al familienaam geworden dan? Ik ken DTB's waar rond die tijd nog uitsluitend met de patroniemen geregistreerd werd en dan heetten bijv. de kinderen van Jan Roelofs bij hun trouwen ... Jansen. En rond 1700 trof ik ook soms aan dat de plaats van oorsprong die bij het huwelijk genoemd werd tot familienaam werd, jongeman van Lith werd familienaam Van Lith; dit zou ook voor Van Doesburg kunnen gelden.

Voor de eerste kadastrale registraties hoef je niet te wachten op de Kadastrale atlas maar kun je ook http://watwaswaar.nl/ raadplegen, alleen zijn de gegevens niet geïndexeerd en is het wat meer zoekwerk.

Herman Kimmann - 3 mei 2012 - 23:08

Deze is zeer intrigerend,maar of het de juiste is?

 Doopdatum:

  20-04-1705

Doopplaats:

  Huissen Stad

Dopeling:

  Joannes Theodorus Roelofs

Moeder:

  Urssula Havremans

Getuigen e.a.:

  Berm Derckse

Vader:

  Jan Roelofs

Kerkelijke gemeente:

  Huissen Stad

Toegangsnummer:

  0176 Retroacta Burgerlijke stand

Inventarisnummer:

  982

Pagina:

  18

Volgnummer op pagina:

  6

Annemarie57 - 4 mei 2012 - 11:04

Bedankt voor julie input!

@ Jan

Ik had een mini-samenvatting gegeven om mijn onderzoekslijn duidelijk te maken. De andere jaartallen waren inderdaad via de link te krijgen.

@ Herman Kimmann

Nuutige link, die weer een beetje wegezakt was omdat ik de Roelofs-Groessen tijdlijn via het boek van

Bertus Bruins  "Huiseigenaren in de kadastrale gemeente Groessen en 't Loo van 1832 tot 1952"

uitgezocht heb en daarmee het kadaster kon ontsluiten. Aanvullend dus nog testamentonderzoek gedaan.

Ook nuttig : "waterschade" ... dat verklaart waarom ik een akte uit die tijd terug vond via het

arrondissement (Arnhem) in 1951 (!) Ik zal die link verder utizoeken wat er nog te lezen valt, ik heb nl alleen een kopie van een uittreksel uit 1951. 

@ Annemarie57

Zeer intrigerend die namen... die uit de  HuissenH.txt   komen (zo uit mijn hoofd).

Maar ook zo verschrikkelijk onzeker....

a. er zijn zoveel Roelofs familie uit die tijd in die buurt...  de DTB is dan zeer beperkt qua gegevens.

b. vanwege de eerder genoemde patroniemen zaak hierboven genoemd door Herman Kimmann .

Toch wel weer goed om het weer op te frissen want ik had ik deze eerste voorouders een foute 2e naam, die ik zeer recent met een ervaren onderzoeker tot Theodorus verzekerd werd ipv mijn eerdere interpretatie.

Dus nu komt deze Joannes Theodorus Roelofs met zijn ouders, die ik in mijn aantekeningen had staan weer in beeld.... (maar zijn er nog andere Roelofs takken die zulke "gewone" namen ook gebruiken...)

Toch vind ik nog steeds dat een aanvullende onderbouwing via andere bronnen zeer gewenst (om eerder genoemde redenen)

Andre Roelofs - 4 mei 2012 - 13:41

Het is jammer dat hij geen dochter Ursula heeft (bijzondere voornaam).

Weliswaar is een dubbele voornaam ook niet helemaal 'gewoon', de namen Jan en Dirck (Theodorus) komen natuurlijk vaker voor.Zijn er geen rechterlijke/notariële archieven van Huissen waar je iets mee kunt?

Annemarie57 - 4 mei 2012 - 14:10

"Zijn er geen rechterlijke/notariële archieven van Huissen waar je iets mee kunt?"

Dat zijn die andere bronnen waar ik zelf (!) nog in moet duiken. Maar ik vond het zonde om wellicht een gouden tip te laten lopen, vandaar de vraag in het forum.

Andre Roelofs - 4 mei 2012 - 15:32

Op Watwaswaar gevonden op het minuutplan Huissen F2 bij de perceelnummers 445 t/m 448 in de oorspronkelijk aanwijzende tafel: erfpachter Jacobus Roelofs, arbeider wonend te Huissen. Deze percelen waren eigendom van de RK parochie van Huissen en zijn rond de registratie van 1830 blijkbaar overgegaan naar de pastoor Hendrik Huberts want de oorspronkelijke tenaamstelling is doorgestreept. Het perceelnummer 446 was huis en erf. Deze locatie komt overeen met het huidige adres Geldersehoek nummer 8, op Google maps/streetview is nog net te zien dat het een boerderijtje betreft.

Herman Kimmann - 5 mei 2012 - 22:24

Zeer interessant, ik was er zelf nog niet aan toegekomen.

Jacobus is mij zeer bekend, de opa van mijn opa. Is bijna honderd jaar oud geworden en speelt als opa een zeer belangrijk rol in het leven van mijn opa. De moeder van mijn opa laat hem nl achter bij hem en zij trouwt alsnog met een ander. In het huis waar Jacobus en mijn opa verblijven (Groessen dan) wonen verder minimaal 2 dochters van Jacobus, dus tantes van mijn opa. Hoe dat testimentair geregeld was heb ik in kaart kunnen brengen, was erg leuk.

Terug naar Huissen, dit ga ik bestuderen, ik zie nog niet meteen waar de perceelnummers staan, wellicht heb ik nog niet de goede kaart, komt wel goed neem ik aan.

Via een van mijn bovenste contacten (Hans) heb ik een transcript ontvangen uit de 18e eeuw, rondom de Karstraat, op den Heuvel, dat ligt daar in de buurt....  Men kan dus verhuisd zijn naar het door u genoemde adres.

Dit transcript geeft een mogelijk bewijs voor de familiebanden uit die tijd, maar we zijn het nog niet zeker.

Een stukje eruit (de rest is te groot, kan wel gemaild worden):

1714

Bij de magescheid van 24 april 1714 tussen enerzijds Dorothea Bernts, weduwe van wijlen Berou Dirxen van Hien, en anderzijds 1) Jan Roelofs, getrouwt aan Orsel Catharina Hannamans en 2) Neeltje Hendricx, voormaels getrouwt met Dirck Janssen (broer van Jan Roelofs), geassisteert met Peter Kregting en Herman Kappers, haere gecoze momboren namens haar drie onmondige kinderen, met namen Jan, Dirck en Teuntje Janssen bij d?eerste ehe ehelijck erweckt, alle kinderen en erfgenamen van wijlen zaliger Maria Koendert (echtgenote van Berou Dirxen van Hien, na eerder (in 1666 te Bemmel) getrouwd te zijn geweest met Jan Roelofs) worden de ongerede goederen in twee gelijke loten verdeeld, waarna Dorothea Bernts het eerste lot trekt, bestaande uit 1) vijfvierendeel (morgen) met een hofstede aan den Heuvel waar op dat moment Dorothea  Bernts, weduwe van Berouw Dircxen van Hien, woont, neffens 2) twee mergen Jan Stevenslandt en 3) een halven mergen de gart gaarden, alle onder den kerspel Bemmel, ampte van Over-Betuwe.

Andre Roelofs - 5 mei 2012 - 23:09

Toch alvast even aandacht aan het perceel besteed, nu alles wel gevonden. Het is minder dan 9 km van waar ik nu woon (verhuisd van Groessen in '76 naar de grens van Arnhem/Elst), dus dat wordt zeer binnenkort even kijken hoe het er nu uitziet. Ik (hard)loop er op minder dan 500 m altijd al langs heen, maar dat weggetje ligt er een beetje achter, dus daar kwam ik nooit...

Ben benieuwd hoe u zo snel Jacobus gevonden heeft in die boeken?

Ter aanvulling: dat Jacobus het geregeld heeft lijkt in eerste instantie vreemd (geb. 1813 en het gaat over de periode 1811-1832), maar dat was noodgedwongen, zijn vader is al in 1816 overleden!

Dat hij al vroeg zo actief was verbaast me niet, hij heeft tot op hoge leeftijd een zeer actief bestaan geleid, zat blijkbaar in zijn genen, en omdat hij maar een broer had (1815) moest hij als oudste al vroeg aan de bak...

Nu we toch even bezig zijn: zijn broer werd tabaksplanter, overleden 16 november 1888 te Heteren. Tr. 24 juni 1843 te Elst Theodora Sanders, geboren te Driel.

Wel dan heb ik nog een taak om uit te zoeken waar Jacobus na zijn doorstreping in deze boeken tot 1841 de verhuizing naar Groessen gewoond/gewerkt heeft...  En uiteraard waar ze voor de Jacobus-tijd ook nog gewoond hebben. De transcripties geven aanwijzingen, richting boerderij de Heuvel/Heuvelsestraat 14. Dat is een paar km vanaf de Geldersehoek:

http://maps.google.nl/maps?hl=nl&q=heuvelsestraat+14+huissen&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1440&bih=740&wrapid=tlif133630012923410&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

 Dit was een zeer nuttig intermezzo, mooie  aanknopingspunten, de atlas zal nu minder verrassend zijn....(wel al besteld).

Terug naar mijn vraag. Zie volgend stukje om het even te scheiden hiervan...

Andre Roelofs - 6 mei 2012 - 13:16

Ok, terug naar de oorspronkelijke vraag.

De link uitwerken van de Roelofs/van Doesburg tak zie ik op internet niet.

Wat ik wel zie zijn 2 conflicterende onderzoeken van zeer waarschijnlijk verwante takken waarvan een zeer waarschijnlijk mijn tak is. Vanmorgen heb ik een paar mensen hier over geschreven, ik zal de links waar de verschillend zijn hier posten.

De

http://www.gribnau.org/phpGedView/family.php?famid=S52:F1208010436&ged=Gribnau.ged
http://kossen.eu/family.php?famid=F1191322795
http://www.mijn-genea.nl/genea/member/warmerdam/joannes-roeloffs/3408554
 


Joannes Roeloffs werd geboren op 15 oktober 1691 in Huissen, Gelderland als zoon van Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Joannes Roeloffs Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

en Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Theunisken Beniersz. Hij is overleden.

 
en dit is in conflict met het onderstaande, de ene keer wordt Johannes als zoon van echtpaar Roeloffs/Beniersz genoemd, de andere keer Roelofs/Koenders.
 Ik voel ook veel voor deze  Roelofs/Koenders lijn, zoals in http://www.eraspiaf.org/getperson.php?personID=I95999&tree=tree1
 net als hier 
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-de-duffelt/I41452.php

In deze lijn trouwt Jan Roelofs eerst met Ursel Catharina Hannamans (2 kinderen: Johannes Theodorus en Gertrudis Roelofs) en later dus nog met Cornelia Otten (4 kinderen vanaf 1717)

Dan kan het dus nooit de Jan Roelofs zijn die in 1691 geboren is, want in 1705 wordt Johannes Theodorus  van het 1e huwelijk al geboren....

Ik vermoed dat een persoon dit verkeerd uitgezocht heeft en de rest het gecopied heeft....

De Roelofs/Koenders lijn is de enige lijn die in ieder geval een chronlogisch juist verhaal heeft, nu nog de bevestiging dat het de echte Jacobus Theodorus betreft, het lijkt erg goed te zitten maar ik wel het gewoon zeker weten.

De andere tak kan wellicht een neef/achterneef zijn?  

Andre Roelofs - 6 mei 2012 - 13:32

http://www.genealogieonline.nl/genealogie-eimers/I9023.php

Betsie Eimers heeft ook onderzoek in deze tak gedaan. Een bericht is al naar haar onderweg. Ben benieuwd.

Ben zelf (helaas) nog niet verder gekomen ivm andere zaken.

Andre Roelofs - 11 sep 2014 - 00:27

Heb nu meer tijd na mijn professionele werkverleden en kijk nu toch iets anders naar mij oude probleem. In plaats van om direct het antwoord van de originele vraag op te lossen, die zeer sterk door de nieuwsgierigheid gevoed werd omdat dat me dan mogelijk ook sneller naar hun voorvaderen zou kunnen voeren, ben ik nu met de tussenstappen aan de slag gegaan van waar de  generaties erna woonden in de regio's van Huissen, Angeren en Bemmel.  

In de startvraag staat genoemd:
Het huwelijk op 04-03-1813 van:  Antonius Roelofs  (Angeren)  en  Arnolda Gertsen (Angeren)
Waar zij formeel woonden weet ik nog niet, maar Antonius is 06-12-1816 overleden en Arnolda is met haar 2 jonge zonen Jacobus (1813) en Jan (1814), vervolgens op 07-10-1817 met  Herman Albert Weidefeld getrouwd. In dat nieuwe gezin zijn ook kinderen geboren. Uit de diverse volkstellingen werd duidelijk dat Jan voor de telling van 1839 vertrokken is terwijl Jacobus in 1840 na zijn bruiloft naar Groessen verhuisde waar december hun 1e dochter geboren werd.  Maar in welk huis zat deze familie nu vanaf 1817? Was het huis van Arnolda die ze nog had na het overlijden van haar 1e man in 1816 of is ze ingetrokken bij Weidefeld of hebben ze samen een verse start in een ander huis gemaakt. Mijn theorie/aanname is dat het intrekken van Weidefeld in de bestaande woning van Arnolda bij arbeiders de minste kosten met zich mee zou brengen? Weidefeld kwam uit Erle (D) en niet uit NL lijkt het, wat de kans dat hij als kleermaker al een huis zou bezitter wat minder realistisch? Formeel weet ik dat niet. Maar zo werd het iig wel interessant om in het Kadaster, de OAT van 1832 te zoeken op wiens naam het huis/de grond in Angeren nu stond: Het bleek Weidefeld  zijn. Ik ken de mores uit die tijd nog niet goed genoeg of het ook een gewoonte was dat als Weidefeld  bij Arnolda ingetrokken zou zijn, dat  huis op een bepaald moment toch op Weidefeld's naam zou komen te staan. 

PS: Weidefeld werd in de akten die er na kwamen al snel Weideveld. De nakomelingen wonen er nog steeds en we hebben al contact gehad. Mijn 1e indruk is een prettig contact waar ik er niet iets panklaar zou liggen dat zij hier meer over zouden weten. We houden contact.  Maar mijn ouders wisten in Groessen ook niet hoe het ooit daar in 1840 begonnen was. Met elke strootje info ben ik blij, maar het kan ook zijn dat ik alles nog zelf verder uit moet gaan zoeken, een mooie uitdaging.


Ergo: Ik ken het huis waar Arnolda uiteindelijk woonde nu dus wel, maar formeel nog niet of zij daar ook woonde ten tijde van haar huwelijk met Antonius Roelofs. Ik ga nu stapsgewijs verder terug in de historie en probeer uit die tijd van 1813-1817 nog wat te vinden wat nog daarbij kan helpen. Memories van successies zijn er wel vooral uit 1867 na het overlijden van Weidefeld. Mocht er een zijn na het overlijden van Antonius Roelofs  in 1816, die heb ik nog niet gevonden, maar  deze materie  is nog vrij vers en  misschien ga ik dat nog vinden (als deze bestaat)?

 Suggesties blijven welkom. 


 

Andre Roelofs - 12 apr 2023 - 20:39 (laatst bijgewerkt 13 apr 2023 — 19:58 door auteur)

is mijn opa Hent Roelofs (Duiven) wellicht familie ? 

Roy Gertsen - 26 dec 2023 - 14:56


Beste Roy

Die kans lijkt me klein, maar formeel nog niet uitgesloten. 

 

Samengevat zie de tijdlijn er zo uit:

  • Mijn opa, Gradus Roelofs (geb 1874, Groessen) en heeft geen broers of zussen (alleen half-broer/zussen), is dus geen optie

uit:

  • NN vader x Johanna Roelofs (Groessen [ge] op 5 jul 1851), Johanna had geen broers, alleen 3 zussen, de vader van Gradus blijft NN.
    Is ook geen optie.

uit:

En m.b.t. dat gezin:

  • Jacobus had maar 1 broer, Jan Roelofs, [geb]  24-07-1814 te  Angeren, [ovl] 16-11-1888 te Heteren, 24-06-1843 te Elst getrouwd met Theodora Sanders.
  • Jacoubus vertrekt in 1840 naar Groessen en krijgt met zijn vrouw Gerthrudis Bouwman  daar 4 dochters, waaronder bovengenoemde Johanna
  • Antonie Roelofs (geb. 1774), de vader van Jacobus en Jan  is 6 december 1816 te Gent overleden.
  • Die tak van Jan gaat verder in Driel/Heteren. Die heb ik nog niet verder uitgezocht.
  • Of er via een eerdere tak, zie plaatje onder Jacobus Roelofs x Anna de Loght, via andere zonen , Gerardus geb 1773 en Joannes (geb 1774),  nog iemand in Duiven gekomen is? Zoon Antonie Roelofs geb 1845, zie ik iig toen niet in Duiven verschijnen met de geboorte van hun kinderen en eentje in Zevenaar:

https://www.geldersarchief.nl/bronnen/personen?mivast=37&mizig=128&miadt=37&miview=tbl&milang=nl&mip1=Theodora%7CJan&mip2=Sanders%7CRoelofs

https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/18164368

Of: Het kan zijn dat hun kleinkinderen wel in Duiven terecht gekomen zijn?  
Toen ik 1986 met dit onderzoek begon kon ik veel minder van zulke data zien i.v.m. de privacy, mogelijk kan dat en deels en kun je daar mee jouw puzzel al oplossen? Ik heb me i.v.m. gezin/werk//andere activiteiten me vooral op de hoofdlijn gefocust.

Succes.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Andre Roelofs - 26 dec 2023 - 19:14 (laatst bijgewerkt 30 dec 2023 — 12:03 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu