stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » De afkomst van Johannes Schuyer [Scheuer]?



Profiel afbeelding

Ja maar, ja maar .. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 .. er is geen enkele aanwijzing dat onze Johannes daarvandaan komt.

Ottweiler was maar een voorbeeld ervan dat de naam ook in Duitsland voorkomt.

Phillipin kan ook nog de vrouwelijke vorm zijn van Philipp ipv Philippi. Dat is al helemaal wijdverbreid.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kasper Ludeman - 23 mar 2016 - 16:15

Sch*er in de doopboeken van Ottweiler 1558-1898, nul bruikbare hits: LINK

Weer een tientje uitgespaard.

Wat Kasper zegt, Ottweiler was maar een voorbeeldje van mij, dat het niet persé Zwitserland hoeft te zijn.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 23 mar 2016 - 16:18

Klopt Kasper, bij Duitse vrouwen werd vroeger vaak -in achter de naam gehangen. Het bekendste voorbeeld, jou waarschijnlijk wel bekend, is Luise Millerin.

niepoort - 23 mar 2016 - 16:29

Hoewel ik de tip van Jan Binnenkade op prijs stel, ben ik het wel met Kasper Ludeman eens. Uit de dankzij hem geleverde informatie staat onomstotelijk vast dat Johannes Schuyer [Scheuer] uit Lissau afkomstig is. Bovendien heet zijn moeder niet Philippi, maar Philippijn. Dan is het zaak om ter plaatse gericht verder te zoeken en wanneer dat tot resultaat leidt, zou dat al heel wat zijn. Je zou dan eerst moeten weten of in Lissau überhaupt nog DTB-registers aanwezig zijn (dus niet door oorlogsschade vernietigd zijn) en moet je er rekening mee houden dat Lissau nu in Polen ligt - wat het zoeken er ook niet makkelijker op maakt.

Wat dat betreft is het goed om ons te realiseren dat we in Nederland bijzonder verwend zijn. Dat danken we in de eerste plaats aan Napoleon die bij de invoering van de Burgerlijke Stand in 1812 beval dat de kerkelijke DTB-registers aan de burgerlijke gemeente moest worden overgedragen. In Duitsland dat grotendeels aan de Franse bezetting ontkwam, is dat niet het geval. Zo heb ik naar twee familienamen (Walle en Leugering) uitvoerig onderzoek gedaan in Sleeswijk-Holstein en Steinfurt (bij Bentheim), maar dan ontdek je dat de kerkelijke registers nog bij de parochies berusten en dat je afhankelijk bent van de medewerking van een pfarrer of een genealoog ter plaatse. Weliswaar is daar de laatste decennia verbetering in gekomen door de stichting van Kreisarchieven, maar ik heb nog een paar jaar geleden meegemaakt dat een rk-parochie weigerde om inzage te verlenen. Ook moet niet worden vergeten dat in Pruisen de burgerlijke stand pas in 1874-1876 werd ingevoerd en dat maakt het zoeken er ook al niet gemakkelijker op  http://www.ngv.nl/Artikelen/homepage.php?action=ListItem&site=NGV&frams=y&ident=227  

Soms heb je geluk wanneer de Mormonen hun werk goed hebben gedaan; ik heb ik al wat rondgeneusd in FamilySearch - maar noppes. Dus wacht ik nog maar even met het overmaken van tientjes en houd ik mij aanbevolen voor verdere tips van dit forum.

Kees Walle - 23 mar 2016 - 21:03

De huidige naam is Lisewiec.

niepoort - 23 mar 2016 - 21:30

Kasper noemde Lisewo Malborskie en Niepoort noemt Lisewiec. Grappig is dat beide plaatsen vlak bij elkaar liggen; de coördinaten verschillen weinig. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Lisewo_Malborskie en https://nl.wikipedia.org/wiki/Lisewiec Twee kansen zullen we maar zeggen.

Kees Walle - 23 mar 2016 - 22:26

Even meedenken over het hoe en waarom van de acte van bekendheid bij het huwelijk....Burgerlijke stand net ingevoerd en er moeten veel papieren worden overlegd. Extract doopregister, eventueel extracten overlijden ouders, toestemmingsakte en al die papieren moeten dan uit Pruissen komen. Dat duurt lang,is kostbaar. Dus is het veel makkelijker om maar te zeggen dat je niet weet waar je geboren bent en wie je ouders zijn. Het zijn precies de punten waarvoor documenten nodig zijn. Misschien had het huwelijk haast. Binnen de familie wist men kennelijk wel hoe de vork in de steel zat. Mooi speurwerk overigens weer in dit draadje.

karinjanette - 23 mar 2016 - 22:42

Maar Karinjanette, de werkelijke gang van zaken was wel degelijk bekend. Uit de stamboekgegevens blijkt dat Johannes Scheuer [Schuyer] op 12 februari 1814 als beroepssoldaat in legerdienst gaat en voor zes jaar tekent. In het stamboek worden zijn geboortedatum, de namen van zijn ouders en geboorteplaats correct vermeld. Maar de acte van bekendheid waarin Scheuer onder ede verklaart dat hij zijn geboortedatum niet weet, evenmin als de namen van zijn ouders en de plaats van hun overlijden, passeert daarna, op 21 februari. Hij beweert zelfs ijskoud dat hij uit Westindië ('Westindien') afkomstig is! Tenslotte wordt het huwelijk op 16 maart voltrokken mét een akte van toestemming 'van den heere Luitenant-Colonel de Eerens, commanderende het Vijfde Bataillon Jagers'. Dat zou betekenen dat Eerens zijn medewerking verleende aan een huwelijkssluiting die steunde op een valse verklaring. Ja, dat zou kunnen. Alles kan - maar of en in hoeverre dit geloofwaardig en waarschijnlijk is, durf ik niet te zeggen. Je zou dan moeten weten of het gebruikelijk was dat legerofficieren ten faveure van hun ondergeschikten sjoemelden met de waarheid. 

Nu is het wel zo dat vanaf 1809 de meerderjarigheid pas gold bij 23 jaar http://geneaknowhow.net/faq/recht/volw-meerderjarig.htm terwijl Johannes op dat moment nog 22 jaar oud was. Ik weet niet of en hoe onder die omstandigheden de toestemming van de ouders (die immers 1000 km oostelijker woonden) werkelijk vereist was (er van uitgaande dat ze - in tegenstelling tot wat Johannes verklaarde - nog in leven waren). Die vraag naar de praktijk is niet alleen van belang voor mijn casus, maar ook voor andere genealogen - omdat er natuurlijk talloze geliefden op het stadhuis verschenen terwijl hun ouders ver weg woonden. 

Je tweede veronderstelling snijdt meer hout. Want drie maanden eerder, op 19 december 1813, was het oudste kind geboren - dus er was wel degelijk haast. Bovendien moest er niet alleen getrouwd worden, maar er moest ook brood op de plank komen. En zo zijn we wellicht toch een stukje dichter bij de waarheid gekomen. Dank voor je reactie.

Kees Walle - 24 mar 2016 - 01:42

Toestemming voor huwelijk van ouders was tot in de 20ste eeuw nodig tot 30 jaar. Ik weet niet of de toestemming van de kolonel de ouderlijke toestemming verving. Ik heb in mijn stamboom meerdere aktes van bekendheid. Ook daar wist het bruidspaar wel degelijk wie de ouders waren. Even de praktijk. Johannes wil/Moet trouwen. De kolonel verstrekt een toestemmingspapier. Hij weet niet welke papieren Johannes nog meer overlegt. Er is haast. Al die aktes uit het buitenland laten komen is tijdrovend en kostbaar. Een paar jaar eerder, voor de invoering van de burgerlijke stand had je al dat gezeur met papieren nog niet. Wat was er makkelijker dan een acte van bekendheid. Gewoon zeggen dat je uit Westindien kwam , dan zal de ambtenaar zeker niet van je eisen dat je een extract uit een doopregister moet hebben. Niet vergeten het is 1814 kort na de invoering van de burgerlijke stand. Succes met speuren verder.

karinjanette - 24 mar 2016 - 10:08

Beste mensen.

Mijn naam is Lolke Jan Schurer. Op 27 april 1952 geboren te Sneek.

Ik heb met belangstelling alles gevolgd m.b.t. de afkomst van ene Johannes Schuyer en ik wil graag het volgende met jullie delen. Ik heb veel informatie dus ik probeer mij te beperken tot de hoofdzaken. 

Mijn stamvader in Friesland was ene Bartholomeus Schurer, geboren in 1677 in Raudnitz. Hij trouwde in 1705 en in de trouwacte schreef hij zelf dat zijn naam Schuijer was en dat hij ruyter was in de garde du corps van zijne doorlugtigheid de prins van oranje. Dit was de stadhouder Johan Willem Friso, de stamvader van het huidige koninglijk huis. Bartholomeus trouwde in 1705 met Sophie Mancadan, een rijkeluisdochter in Leeuwarden. Kleindochter van Jacobus Sybrandi Mancadan, burgemeester van Franeker, meester schilder, veenbaas en vriend van Rembrandt en Sasia van Uiylenburg.

Bartholomeus Schurer kwam heeft als 11 jarige jongen in 1688 deelgenomen aan de millitaire operatie van Willem 111 om de koning van Engeland te verdrijven.

Bartholomeus kwam uiteindelijk terecht in de hogere kringen van Leeuwarden. Zijn oom was  burgemeester van Leeuwarden en de familie Mancadan was rijk en had grote invloed.

Dat Bartholomeus in een dergelijk millieu kwam in die tijd wijst erop dat hij een zekere achtergrond had. In bepaalde stukken kwam ook naar voren dat hij de term von Schurer gebruikte.

Von Schurer wijst vervolgens weer naar de adelijke familie Schurer von Waldheim.

Ik heb mij daarin verdiept en kom tot  interessante ontdekkingen.

Het geslacht Schurer, Scherer, Schierer, Scherrer, Schuyer, Schuijer wijst uiteindelijk naar: Schierer von Walthaimb zu Falknov.

Als je deze naam op google intikt verschijnt genoeg informatie.

Wat belangrijk is in dezen is de 30 jarige oorlog..

De Schurers waren in Bohemen een toonaangevende familie die groot werd in de glasindustrie. Zij zijn uitvinder van de kobaltkleur.

In de 30 jarige oorlog, de reformatie ( einde 1648), werd de Schurers familie uit elkaar gedreven in een roomse groepering en een protestante groepering.

De protestante groepering ging richting Noord Duisland Zweden. De roomse groepering bleef in Bohemen, het tegenwoordige Tsechie.

Beide groeperingen waren van oorsprong van adelijke afkomst. De noordelijke groepering voerde de titel van baron en noemde zich Schurer von Waldheim en de groepering die in Bohemen  bleef werd Freiherr. (baron)

Nu weer even mijn stamvader Bartholomeus Schurer. Ik weet nog steeds niet waar hij precies vandaan komt. Wat ik wel weet is dat zijn voornaam en de voornamen van zijn vernoemde kinderen corresponderen met het geslacht Schurer. Bartholomeus, Kaspar, Johannes, Jacobus, matthias.

Bekend is dat hij als plaats van geboorte Raudnitz heeft opgegeven.

Dit kan zijn Roudnice nad Ladem: de Schurer familie had hier een fabriek.

Dit kan zijn: Roudnice, een wijk van Leipzig.

Dit kan zijn Raudnitz ergens in Brandenburg

Dit kan zijn Reutnitz, ergens in het zuiden van Polen waar ook een fabriek stond.

 

of dit kan zijn

Rudzienice

dicht bij Danzig

en dat ligt weer dichtbij Lisewo Malborski

waar Johannes Schuyer vandaan komt.

Kortom genealogi mensen, Wat is jullie visie en wart is het verband.

 

Nog even wat wetenswaardigheden.

Matthias Schurer en Lazarus Schurer waren omstreeks 1500 universitaire schriftgeleerden en beheersten de boekdrukkunst. Zij waren vrienden van Erasmus, Luther en Thomas Moore en stonden aan de basis van de reformatie.

Barthelemee Louis Scherer was een generaal en minister van oorlog onder Napoleon.

Theodor Scherer was een Duitse generaal in WO 11 en was actief in Rusland.

Fedde Schurer was een bekend Fries dichter en joernalist.

Johan Georg Schurer was een beroemd componist in Dresden.

Tot slot.

Mijn onderzoekvraag is: Waar komt Bartholomeus Schurer, geboren 1677, vandaan?

Johannes Schuyer kwam misschien uit Lisewo Malbordki.

Niet zover daarvan ligt Rudzienice. Misschien waar Bartholmeus vandaan kwam. Overigens zijn vader heette Jacobus.

Graag reactie.

Groet

 

Lolke Schurer

Lolke Schurer - 8 jun 2016 - 00:19

Johan Scheuer, voorouder van mijn vrouw, zou ook geboren kunnen zijn in Lusan bij Gera in Thuringen.

Ben Pas - 26 jun 2017 - 18:09

Beste Ben,

Bedankt voor je bericht, maar ik vrees dat 'jouw' Lusan niet de gezochte geboorteplaats is van mijn betovergrootvader Johann(es) Scheuer (Schuijer). Dankzij de verwijzing van Kaspar Ludeman weten we immers met zekerheid dat het Lissau in Pruisen was, zie https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GY16-98GL?i=7&wc=M6KR-F36%3A64368701%2C64658301%3Fcc%3D1498335&cc=1498335

Hierbij gaat het om informatie uit het militaire Stamboekregister van de 14e afdeling Infanterie van de Onderofficieren en Manschappen van Mindere Graden van het Bataillon Jagers no. 18 (inschrijvingsnr. nr. 36). Blijkens de informatie dateert dit register uit de jaren 1814-1817. 

Lusan of Lusaan wordt slechts genoemd door Martinus Verdouw, de schoonzoon van Johannes Scheuer bij diens overlijdensaangifte op 23-12-1846. Dat is dus duidelijk informatie uit de tweede hand en so wie so minder betrouwbaar. Ten tweede bestaat het door jou bedoelde Lusan wel degelijk, maar blijkt thans een stadsdeel te zijn van Gera (wat niet wegneemt dat het in de 19e eeuw nog een zelfstandige gemeente of buurtschap zou kunnen zijn geweest, maar daarover heb ik niets kunnen vinden). Ten derde ligt het door jou genoemde Lusan in Thüringen en niet in Pruisen. De herkomst uit Pruisen is mij in 1967 nog uitdrukkelijk en mondeling bevestigd door Catrien de Beunje, een toen nog levende achterkleindochter van Johannes Scheuer. Zij kon het weten, want haar grootmoeder, Johanna Catriena Walle-Schuijer, woonde jarenlang bij haar in.

Ook wil ik - reagerend op voorgaande berichten in deze draad - nog zeggen dat de moeder van Johannes Scheuer niet als Catharina Philippi, maar als Catharina Philippijn wordt vermeld - zowel in het stamboekregister als in zijn overlijdensakte.

Wanneer je belangstelling hebt voor al mijn (deels met behulp van Stamboomforum verkregen) vondsten betreffende Johannes Schuijer, moet je mij even privé per email benaderen - ik stuur je dan het een en ander toe. Dit aanbod geldt trouwens ook voor andere belangstellenden.

Kees Walle - 27 jun 2017 - 13:25

Beste Kees,

Dank voor je reactie, ben het helemaal met je eens nu ik het Stamboekregister heb bekeken. Uiteraard heb ik belangstelling voor vondsten en informatie over Johannes Scheuer, dochter Maria Elisabeth en Martinus Verdouw waren de betovergrootouders van mijn vrouw. Ook over de acte van bekendheid valt nog wel het e.e.a. uit te wisselen. Ik kan je nog geen privé bericht sturen, heeft dat te maken met het abonnement? Hoor het graag.

Ben Pas - 27 jun 2017 - 17:36

Ben, mijn emailadres is keeswalle1@gmail.com  Ik wacht je bericht af, zodat ik dat met de gewenste informatie kan beantwoorden.

Kees Walle - 27 jun 2017 - 19:09

Lolke, ik zie dat wij in Bartolomeus Schurer een gemeenschappelijke voorouder hebben. Wij zijn niet de enigen, Bartolomeus komt in vrij veel stambomen voor - hij mag dan wat onverwachts op het toneel zijn verschenen, maar hij heeft een stevig nageslacht voortgebracht :) De meeste van die stambomen nemen dezelfde gegevens over die jij uiteenzet: afkomst uit een gegoede Duitse familie, twee keer in gegoede Friesche families getrouwd...ik lees ook ergens een verhaal over zijn deelname op 11-jarige leeftijd in de oorlog tegen de Engelse koning. Hm. Ik zie dat je naar een huwelijksakte verwijst, alsmede andere documenten. Zou je deze met mij willen delen, ik ben zeer benieuwd. Ik heb geen enkele reden om aan het gebruikelijke verhaal over Bartolomeus' afkomst te twijfelen. Toch denk ik dat er net even iets te veel klakkeloos is overgenomen. Het ligt niet echt voor de hand dat een 11 jarig Duits jochie zo goed meevecht in een oorlog tegen een vreemde heerser dat deze er een belangrijke positie in Willem Friso's lijfwacht aan overhoudt. Ik heb een andere theorie, maar moet daar wel bij zeggen dat deze ook verre van perfect is. Loudnice in de huidige Czech Republic had een relatief grote joodse gemeenschap die leefde van oa de wijnhandel. Al vanaf 1650 had de Koninklijke Boheemse Raad alle Joden uitgezet. In Roudnice werden blijkbaar nog uitzonderingen gemaakt, maar het leven van de Joden was er bepaald niet gemakkelijk. In de zgn Joodse familiantenboeken uit die regio kun je zien dat de naam Scheuer regelmatig voorkomt - en dit is één van de schrijfwijzen van de naam die later als Schurer werd gestandaardiseerd. Nu wordt er elders verondersteld dat de Mancadans (MacAdams, Manckendams) hun oorspronkelijke fortuin in de wijnhandel hebben verdiend. Zouden er familieconnecties zijn geweest waardoor één of meerdere van de welgestelde handelaren uit Roudnice naar Friesland zijn gemigreerd om aan de steeds moeilijkere condities van Joden in Roudnice te ontkomen? En dat hieruit en huwelijk is voortgekomen? Het is misschien wat vergezocht, maar ook ben nog niet helemaal overtuigd van het gebruikelijke verhaal...

Christiaan van der valk - 3 jan 2020 - 23:35

Is het onbeleefd om in dit onderwerp in te breken? Excuses als ik hiermee forum-regels overtreed.

In mijn genealogie komt voor John P Scheuer (geb. ca 1863) gehuwd met Adriana J. (geb. ca 1861).

Zij hebben kinderen: Christina A (geb. ca 1891), Susan A (geb.ca 1898) en William P (1896-1991), allen geboren in Californië. De laatste is met een oudtante van mij getrouwd, Trientje de Bruijn (1903-1992).

Ik heb van deze Scheuer-tak eerder niets kunnen vinden, maar misschien kan iemand mij verder helpen.

Marco J. de Bruijn

Marco de Bruijn - 6 jan 2020 - 13:34

Natuurlijk mag je 'inbreken', daar is dit forum nu juist voor. Wat betreft je vraag denk ik dat je maar eens goed moet kijken op http://scheuer-roos.nl/Stamboom%20Familie%20Scheuer.htm Volgens mij gaat het om Johan Pieter Scheuer, geboren te Rotterdam op 26-12-1862. Hij zou op jonge leeftijd naar Amerika zijn vertrokken. Ik vermoed dat hij (zoals dat wel vaker gebeurede) zijn voornaam heeft verengelst in John. Hoop dat de goede te pakken hebt. Overigens geen familie van mijn betovergrootvader Johan Scheuer (zie hiervoor de discussie).

Kees Walle - 6 jan 2020 - 16:00

Volgens mij gaat het om Johan Pieter Scheuer, geboren te Rotterdam op 26-12-1862.

Grandioos! Dat sluit helemaal aan. Ik had er niet aan gedacht om met een aangepaste naam rekening te houden. Veel dank.

Marco de Bruijn

Marco de Bruijn - 6 jan 2020 - 16:15

Hallo Lolke,

Ik ben ook een nazaat van Bartholomeus, mijn familie komt oorspronkelijk uit Paasloo, Overijssel op de grens met Friesland. Ik woon in Engeland sinds November 2000. Onze stamboom houdt op bij Bartholomeus en ook al hoorde ik eerder over zijn beroep, jouw update gaf meer informatie wat betreft achtergrond en Sofia. Ik zou het leuk vinden om op de hoogte te blijven van je onderzoek mocht je meer feiten ontdekken (ouders Bartholomeus, bewezen link met de glasindustrie etc.) 

Vriendelijke groet,

Simone

Simone Schuurer - 30 dec 2020 - 10:13


Kleinzoon Schuijer/Damman

 

 Herman SCHUIJER  

Geboren 24 maart 1861 - Kampen, Nederland

Overleden 21 augustus 1893 - Paramaribo, leeftijd bij overlijden: 32 jaar oud

Infanterist 2de Klasse

Ouders

Paulus Josephus SCHUIJER 1833-1907

Willemina RIDDERINKHOF 1836-1919

 Relaties en kinderen

Ondertrouw in juli 1893, Paramaribo, met Adriana Anna Magdalena HAASWIJK 1868-1944 (Ouders : nn NN & Bertholina Henriette HAASWIJK 1842-1904) en hun kinderen

Herman Louis Paulus SCHUIJER 1887-1934 Ondertrouw 6 juli 1915, Paramaribo, met Betsy Lotje Theodora LOBO 1892-1925

Herman Louis Paulus SCHUIJER 1887-1934 Gehuwd in augustus 1927, Paramaribo, met Georgine Henrietta Johanna VERWEIJ

Marcella de Jager - 6 sep 2021 - 15:00 (laatst bijgewerkt 6 sep 2021 — 15:11 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu