Frans Stiphout trouwt op 9-06-1724 in Amsterdam met Maria Esselaer.
Bij de inschrijving van dit huwelijk staat vermald dat Frans van Stiphout uit Utrecht komt en dat zijn moeder Petronella Verhoef is.
Bij zijn huwelijk was Frans 29 jaar en hij moet dus 1694/1695 in Utrecht geboren zijn.
Weet iemand zijn vader op te sporen?
Bvd
Hij is op 2-1-1717 RK doopgetuige te Utrecht.
En daar zit hem het probleem: een groot deel van de DTB
van de RK staties in Utrecht van vóór omstreeks 1700
is niet bewaard gebleven.
Overigens komt Petronella Verhoef/Verhoeven daar
ook voor als RK doopgetuige, namelijk op 17-2-1709 en op 2-3-1715
Een bijkomend nadeel is, dat katholieken in Utrecht over het algemeen niet
ook nog eens voor het gerecht of de gereformeerde kerk trouwden.
Een huwelijk Stiphout - Verhoef is in Utrecht niet te vinden
Hallo Ad, nog niet zijn vader gevonden. Maar wel wat info over Maria Esselaer, ged. te Amsterdam (R.K.) op 30-08-1698, haar ouders waren: Lucas Esselaer en Margriet(je) Sonderlant.
Het oudste kind dat ik van het echtpaar vind, is een zoon Henricus. Die zou dus naar zijn opa van vaders kant vernoemd kunnen zijn.
Hij is in Amsterdam dus ook een aantal malen als Spithout vermeld.
vader |
Spithoudt, Franciscus |
geboortedatum |
21-06-1734 |
|
vader |
Spithout, Franciscus |
geboortedatum |
12-04-1725 |
|
vader |
Spithout, Franciscus |
geboortedatum |
24-06-1726 |
|
vader |
Spithout, Franciscus |
geboortedatum |
23-02-1728 |
En Maria een keer als Hesselinck
In 1726 is zijn moeder doopgetuige als Petronella Verhof
"Het oudste kind .... is een zoon Hendricus".
Naar mijn idee is Henricus Adrianus de eerste zoon, gedoopt op 17.2.1730, zoon van Franciscus Stiphout en Maria Esselinck.
In Utrecht vind ik ook de varianten Spithout en Spitholt,
echter zonder mogelijkheid die met de gezochte in verband te brengen
Bij een (eerste ?) kind van die Henricus uit 1759 is Maria Esselaer getuige. Ik denk dat de naam van zijn moeder bij zijn doop dan ook onjuist is vermeld.
Ik zie dat de andere kinderen van Maria en Franciscus allemaal dochters waren. Haar naam ook regelmatig vermeld als Hesselaar.
Hier een link naar de weeskamerinschrijving van de begrafenis van Franciscus. Nogal wat aantekeningen in de marge waar misschien wat mee valt te beginnen, ihb de verwijzingen naar notariele akten.
Hier het testament van 1737 (link).
En de akte van 1742 (link). Edit: Dat valt tegen: de voogden waren haar broer en een goede bekende!
Franciscus en zijn moeder lijken het een en ander te maken te hebben met de Utrechtse families Borger en van der Vecht
LINK
Ze komen allemaal voor in de DTB van de Dominicaner statie in de Walsteeg, die bestond sinds 1636,
maar waarvan de bewaard gebleven doop- en trouwboeken helaas niet verder teruggaan dan 1703.
Voor wat het waard is dan maar, nog de civiele trouwinschrijvingen van de echtparen waar Frans en zijn moeder doopgetuigen bij waren: v d Vegt x Berger in 1704 [*] en Couthuysen x v d Vegt in 1708. Aanvulling: de RK inschrijving in 1704, inderdaad in de Walsteeg, de bruid's naam is daar Burger.
[*]Overigens lees ik gewoon Borger.
Overigens lees ik gewoon Borger.
Klopt.
Fout gemeld bij het archief
De familie v d Vegt lijkt inderdaad bij een Verhoef uit te komen. Neem deze scheiding. Die Dirk v d Vegt zou dan de Theodorus/Dirk x Borger kunnen zijn. Anna Maria v d Vegt genoemd hierin als vrouw van Hermannus Kleinhuijsen - uit hun trouwinschrijving blijkt dit inderdaad de dan weduwe Couthuysen te zijn. Zij waren dus kinderen van Johannes v d Vegt x Josijntje Verhoef; diens trouw is eenvoudig gevonden hier.; Josijntje was JD aan het Vreborg (v d Vegt kwam uit Westbroek). Over deze familie zijn meer notariele akten. Vraag is nu of - en hoe - Petronella Verhoef hier dan in zou passen.
In de doopinschrijvingen Van Vechten - Borger komt in 1710 ook een Berta Verhoven voor.
Ik heb in Utrecht een naamgenote gevonden, die waarschijnlijk familie was, omdat ze(1) met een Van Aalst was gehuwd, een naam die in die dopen ook opduikt bij de getuigen. Ze is dan vermeld als Gijsberta van Alst
Nog wat aanvullingen over Verhoef, allen in de Catrijnestraat te Utrecht (dus welke oude Verhoeff/Verhoeven zat daar?):
Cornelia Verhoeff JD Catrijnestr. x 1707 Caspar Aalberts van Croonen had zussen Bartjen Verhoeff en Josyna Verhoeff (link).
Bartje Verhoef JD Catrijnestr. (begr. als Aelberta Verhouff 24.1.1719) x(1) 1688 Jan van Aelst x(2) 1706 Cornelis van Ravesway. Deze Bartje had in 1707 een broer Jacobus Verhoeff en een zwager Reynier Staell (deze laatste was x Aletta van Aelst).
Wat Jacob Verhoef betreft, dat is mogelijk: Jacob Verhoeff JM in de Catrijnestr. X 1682 Jannichie Cornelis JD. En dat is mogelijk dezelfde als de wednr. Jannichje de Jongh op de Varkemarkt tr. Geertruijdt van WIntershoven JD waarvan de kinderen in deze uitkoop worden genoemd (voogd onmondige kinderen: Johannes van de Vecht).
Al met al geen Petronella Verhoef x NN Stiphout gevonden, alleen maar aanwijzingen dat Petronella gerelateerd kan zijn geweest aan bovengenoemde personen (zus?).
Jacob, Josijntje, Bartje, Cornelia en Petronella zijn kinderen van:
Dirck Willemsz. (Verhoef), speckcoper, woont bij de Catharijnepoort (1654, ’62), aan Vreeburg (1663), in de Catharijne straat (1680), borger Utrecht, overl. aang. Utrecht 25-5-1663, tr. Utrecht (gerecht) 21-4-1649 Marichge Geurtsdr. van Hartevelt, overl. aang. Utrecht 26-1-1680, dochter van Geurt Aelten en Bartgen Gijsbertsdr. Botterman. Zij tr. 2e Utrecht (otr. 20-2) 5-3-1664 Wouter Wouterss van Achtienhoven, overl na 1680.
Zie ook het boek 'Verhoef(f), twaalf generaties familiegeschiedenis'.