stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Man met Afrikaanse of Surinaamse roots rond 1840 verblijvende omgeving Heemstede



Profiel afbeelding

Geachte lezer van dit bericht, 

Ik probeer er achter te komen wie de vader was van mijn overgrootvader Johannes Himmese, geboren 13 mei 1841 te Heemstede. Zijn vader is namelijk niet bekend. Zo staat het vermeld op zijn geboorteakte.
Zijn moeder was Helena Hemmes, geboren 23 januari 1821 te Rotterdam. 
Als de vader niet bekend was kreeg het kind bij zijn geboorte de achternaam van zijn moeder. Hij, mijn overgrootvader, zou dan eigenlijk Johannes Hemmes moeten hebben geheten in plaats van Himmese, het is verkeerd opgeschreven destijds, en dan blijft het zo.

Helena Hemmes, zijn moeder, is op 8 april 1846 in Den Haag met Paulus Marinus Snoek getrouwd. Bij haar huwelijk had zij dus een zoon van 5 jaar van een onbekende man. Nou gaat mijn zoektocht naar wie was die onbekende man? Één ding is zeker, deze man had Afrikaans bloed. 
Ik heb zelf 3% Afrikaans bloed. Aangezien nergens in mijn familiestamboom Afrikaans bloed voorkomt, de Hemmes-tak kent ook geen Afrikaans bloed, uitgezonderd een persoon die net als ik een afstammeling is van Johannes Himmese.

Via MyHeritage kwam ik er achter dat er een genetische verwantschap is met een persoon van Surinaams-Afrikaanse afkomst met de familienaam Dundas.  

Nou is mijn vraag is te achterhalen of er in Heemstede en omgeving, omstreeks 1840 een man van Surinaamse origine heeft gewoond, of aanwezig was, met een link naar, of met de familienaam Dundas? 



met vriendelijke groet,


Carel Hermans 
Haverakker 10
3124XD Schiedam

Carel Hermans - 2 feb 2021 - 21:23 (laatst bijgewerkt 3 feb 2021 — 01:31 door auteur)

Gaarne aanpassing datum/jaar:  "Zijn moeder was Helena Hemmes, geboren 23 januari 1841 te Rotterdam"

U zou bv het bevolkingsregister van Heemstede 1850 eens kunnen doorlopen.

Geeft de geboorteakte geen specifieke naam van de aangever? Of evt kijken naar een doop van het kind.

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 feb 2021 - 21:48 (laatst bijgewerkt 2 feb 2021 — 21:53 door auteur)

Uit de geboorte van Johannes Himmese, op 13 mei 1841 te Heemstede kunt u toch niet afleiden dat zijn verwekking in augustus 1840 ook in Heemstede moet hebben plaatsgevonden? 

richard ambagtsheer - 2 feb 2021 - 21:59

Op de geboorteakte staan als getuigen of aangevers een metselaarsknecht en een inlands kramer. Geen beroepen waarbij je denkt aan een Surinamer. En hun familienamen zijn echte Europese namen.
 
Frapant is wel dat MyHeritage een duidelijke verwantschap kan aantonen met een persoon die voor 36% Afrikaans is. Al de matches waar MyHeritage mee komt kloppen allemaal. 
Een leuke bijkomstigheid is dat ik een oom had waarvan wij vonden dat hij erg veel weghad van John Lee Hooker. Een tante noemde ze ‘de does’ om haar kroeshaar. Ik denk met wat ik op het spoor ben het kwartje zogezegd gaat vallen. 
 

En dank voor de correctie van de geboortedatum van Helena Hemmes. Het jaartal is 1821. 
 

Carel Hermans - 3 feb 2021 - 02:34 (laatst bijgewerkt 4 feb 2021 — 02:15 door auteur)

Ik heb de geboortedatum van Helena Himmese aangepast. Nog dank hiervoor.

 

Of de verwekking ook in Heemstede plaats heeft gevonden? Ik ga ervan uit. En er is een reëel aanknopingspunt hiervoor. Zij was een dienstbode op een blekerij die ook nog eens analfabeet was. 
Zij woonde op de Zandvaart in Heemstede en daar woonde ook ene Julien Wolbers, ongeveer even oud als zij. Die Julien Wolbers had om onduidelijke reden iets met Suriname en de slavernij. Hij heeft er veel over geschreven naar het schijnt. In 1840 is de slavernij daar afgeschaft. Misschien had hij in die tijd een Surinamer over de vloer? Een ex-slaaf? Mijn overgrootmoeder was zogezegd blind verliefd op zo’n donkere man. Ik kan me er wel een beeld bij vormen. Er is niet veel veranderd.

Carel Hermans - 3 feb 2021 - 02:49 (laatst bijgewerkt 4 feb 2021 — 02:21 door auteur)

https://sporenvanslavernijutrecht.nl/activiteiten/landing/afschaffing-van-de-slavernij-2/kromme-nieuwegracht-6-julien-wolbers/

Wolbers’ huwelijk met Albertine Stoffels bleef kinderloos. Henry Adams, omschreven als ‘een negerjongen’, heeft een paar jaar bij het kinderloze echtpaar in huis gewoond. Hierover schreef Wolbers in een brief aan Tweede Kamerlid en voorman van het Réveil Guillaume Groen van Prinsterer: ‘Ik deed het met blijmoedigheid, daar ik hem beschouwde als mij van den Heere toegezonden.’

richard ambagtsheer - 3 feb 2021 - 08:15

In 1840 is de slavernij daar afgeschaft

Check dat voortaan eerst even.

Suriname en de Nederlandse Antillen: Vrijverklaarde slaven (Emancipatie 1863) | Nationaal Archief

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 08:54 (laatst bijgewerkt 3 feb 2021 — 08:56 door auteur)

Helena Hemmes is niet op 23-1-1821 maar op 21-1-1821 geboren (23 januari is de aangiftedatum!) Stadsarchief Rotterdam | Zoeken op personen. Hier is al eerder op gewezen, zie: Verbastering familienaam » Archieven, bronnen, zoekstrategieën » Stamboom Forum

Anneke 12 - 3 feb 2021 - 09:57

Carel, ik vind je opmerkingen over zwarte mannen en vrouwen (betovergrootmoeder en nichten) uit je familie nogal denigrerend en plat.

Zou je de toon kunnen aanpassen ?

Anje B. - 3 feb 2021 - 15:38

Ik ben ook klaar met dit gefantaseer.

Frank Fransz - 3 feb 2021 - 16:24

Het is inderdaad plat. Het leven is plat daarom schrijf ik plat (hierover). Het kan verhelderend werken om soms man en paard te noemen. Ik kan over dit onderwerp om de brei heen draaien. Mij in kronkels draaien. Goede zinnen verzinnen. Maar het komt op hetzelfde neer. 

Carel Hermans - 3 feb 2021 - 16:43

Carel, je opmerkingen zijn niet alleen denigrerend en plat, maar zitten mijns inziens ook dicht tegen racistisch en seksistisch aan.

Deze toon past niet bij dit forum. Bij deze nogmaals het verzoek om je toon aan te passen.

Anje B. - 3 feb 2021 - 16:58 (laatst bijgewerkt 3 feb 2021 — 16:58 door auteur)

@Carel, ik heb je bericht verwijderd. Dit gaat ver buiten de perken en is absoluut onacceptabel. Achtergrond informatie geven is prima, maar e.e.a. zou heel goed anders verwoord kunnen worden. Daarbij zijn aannames over o.a. sexualiteit zeer respectloos.

Gaarne hiermee voortaan rekening houden.

Yolanda Lippens - 3 feb 2021 - 17:08

Prima! Ik zal uw standpunt in dezen respecteren.

Carel Hermans - 3 feb 2021 - 17:37

Julien Wolbers, wie weet iets meer van deze persoon? 
Viel hij meer op mannen dan op vrouwen? Zijn ongewone belangstelling voor Henry Adams roept vragen op. 
Wat verklaart zijn vreemde belangstelling voor de slavernij in een ver land waar hij nooit een voet gezet schijnt te hebben. In zijn familie komt geen druppel Afrikaans bloed voor.

Mijn hypothese: Julien Wolbers was noem het gecharmeerd van donkere jongens uit Suriname. Deze jongens nodigde hij thuis uit in zijn huis aan de Zandvaart in Heemstede. Helena Hemmes woonde en werkte ook op de Zandvaart. Een blekerij-dienstbode die ook analfabeet was. Het ligt voor de hand dat zij die donkere jongens kende. Er meer dan gewone belangstelling voor had. Zij was een jonge meid van 20 en zal een verzetje wel op prijs gesteld hebben. Uit zo’n verzetje werd mijn overgrootvader geboren. De vader was onbekend staat op zijn geboorteakte. Maar dat moest ze toch echt wel geweten hebben wie het kind bij haar heeft verwekt. Als het een zogenaamde logee was van Julien Wolbers, die allang weer was vertrokken, dan was de enige optie: ‘vader onbekend’ bij de aangifte van de geboorte van Johannes Himmese. Nog verkeerd vermeld ook want het moest Hemmes zijn. 
Dit speelde zich allemaal af rond 1840 op de Zandvaart in Heemstede. 


Na wat ik allemaal verteld heb hierover met mijn hypothese, waar moet ik zoeken om te achterhalen wie de man was met Afrikaans bloed in zijn aderen die de vader is van mijn overgrootvader?

Carel Hermans - 3 feb 2021 - 17:59 (laatst bijgewerkt 4 feb 2021 — 03:14 door auteur)

U geeft aan: Zijn vader is namelijk niet bekend. Zo staat het vermeld op zijn geboorteakte
>> Nee, er staat in de geboorteakte: moeder Helena Himmese, bleekersdienstbode, ongehuwd, won. Heemstede

U meldt: Nou gaat mijn zoektocht naar wie was die onbekende man? Één ding is zeker, deze man had Afrikaans bloed.
>> Waaruit zou dat moeten blijken?

U schrijft: Ik heb zelf 3% Afrikaans bloed.
>> Het moet u bekend zijn dat op dit moment resultaten van een DNA-test naar afkomst slechts verhoudingen weergeven binnen de groep referentiepersonen van het testbedrijf. Een test bij ander bedrijf kan momenteel andere verhoudingen opleveren.

U vervolgt: Aangezien nergens in mijn familiestamboom Afrikaans bloed voorkomt, de Hemmes-tak kent ook geen Afrikaans bloed
>
Kunt u dat wel stellen? Heeft u onderzoek verricht op kwartierstaat-basis? Dus zowel in mannelijke als vrouwelijke lijn? U heeft kennelijk één betovergrootvader (6,25%) van wie u de naam en afkomst niet weet; maar weet u het wel van de 15 anderen (totaal 93,75%)?

U geeft aan: Op de geboorteakte staan als getuigen of aangevers een metselaarsknecht en een inlands kramer
> Zij waren slechts getuige bij de aangifte; de aangever zelf was Godlieb Hoffmann, 26, heel- en vroedmeester wonende te Heemstede.
Als iemand (anders dan de moeder) het kind zou willen erkennen, dan dient de moeder daartoe toestemming te geven. Op enig moment heeft deze moeder het kind toch erkend; zij moest namelijk toestemming geven voor zijn voorgenomen huwelijk. Niet-erkende kinderen hadden geen toestemming nodig.

W. van der Kooij - 4 feb 2021 - 12:02

Als Henry Adams nog andere nazaten zou hebben achtergelaten in Heemstede of Utrecht had u mogelijk via DNA vergelijking met die nazaten de puzzel kunnen oplossen. Ik las echter dat er over Henry Adams verder niets meer bekend is. 

richard ambagtsheer - 4 feb 2021 - 12:44

Heel hartelijk dank voor de uitgebreide beantwoording of beter gezegd de analyses van de door mij opgeworpen veronderstellingen. Altijd fijn als een ander ‘meekijkt’ bij dit soort noem het bewijzen vinden uit het ongerijmde. Het wordt mij weer eens duidelijk gemaakt dat je ‘aktes’ uit het verleden nauwkeurig moet lezen. En enige verdieping gewenst is voordat je conclusies kan trekken die niet door een kenner min of meer gelijk al onderuitgehaald worden.

Carel Hermans - 4 feb 2021 - 17:45 (laatst bijgewerkt 4 feb 2021 — 17:50 door auteur)

U schrijft: "Frapant is wel dat MyHeritage een duidelijke verwantschap kan aantonen met een persoon die voor 36% Afrikaans is"

En, heeft u contact opgenomen met die persoon? Wat is het percentage DNA dat u met deze persoon deelt?

sprangers - 4 feb 2021 - 18:59


Ik heb een DNA-test gedaan bij MyHeritage, en het klopt als een bus. Zij komen met verwantschappen die diep liggen en aantoonbaar juist zijn. Als de match erg klein is staat er ‘weinig betrouwbaar’ bij. Zij maken een indeling in ‘relaties’, naaste en verre familieleden. Bij de verre familieleden staan personen die aantoonbare verwantschappen zijn. 100%.
Bij de ‘verre familieleden’ staat ook een persoon die een 3de of 4de graad nicht is. Zij is 62,2% Europees, 36,8% Afrikaans en 1% Oceanisch. Ik ben 97,0% Europees en 3% Afrikaans. Met deze persoon heb ik contact gehad. En haar dezelfde vraag voorgelegd als in dit forum. Surinaamse families zijn niet traceerbaar, dit was samengevat haar antwoord. 
Over mijn Afrikaanse etniciteit het volgende: Alle betrouwbare matches met verwanten, en dat zijn er redelijk veel, heb ik gefilterd op Afrikaanse etniciteit. 
Van mijn ‘verre familieleden’ is er één persoon, een zoon van een achterneef van mij, die 4% Afrikaans is. Hij staat net als ikzelf in aantoonbare lijn met Johannes Himmese. Hij is de enige van alle familieleden die een DNA-test bij MyHeritage hebben gedaan met een zij het kleine Afrikaanse etniciteit. Van alle anderen was dit 0,0.
Mijn Surinaamse nicht in de derde of vierde graad is de enige betrouwbare match met een hoog percentage (36,8%) Afrikaanse etniciteit. Haar verwantschap is alleen aantoonbaar met de DNA-test van MyHeritage. Van alle anderen die ik natuurlijk ook niet ken staan de familienamen vermeld die matchen. 

De voor de hand liggende conclusie moet dan volgens mij zijn dat, kort door de bocht, de onbekende vader van mijn overgrootvader een Surinamer geweest moet zijn met een Afrikaanse etniciteit. 
 

Wie hier anders over denkt, dan hoor ik dit graag.

Carel Hermans - 5 feb 2021 - 02:00 (laatst bijgewerkt 5 feb 2021 — 03:05 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu