stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ruurd Abma *Sneek 1916-†1978



Profiel afbeelding

De ouders, Taede Abma en Lijsbert Strikwerda, van Ruurd Abma (1916-1978) sterven 2 dagen na elkaar in november 1918. Hij is dan 2 jaar en 7 maanden oud, volgens de overlijdensadvertentie die zijn grootouders plaatsen. De ouders zijn op dat moment 24 en 25 jaar oud. Nadat zijn moeder is overleden, weet zijn vader nog een overlijdensadvertentie te plaatsen, maar de volgende dag sterft hij ook. Mij boeit dit geval omdat ik eigenlijk wil weten waar Ruurd is gebleven nadat zijn ouders stierven. Hij kan bij familie van zijn moeder zijn geweest, maar van zijn vaderskant sterft de moeder ook al met 28. Ik vermoed dat de ouders aan de Spaanse Griep zijn overleden, maar dat is een vermoeden. Ik heb al vaker overlijdensgevallen op een kluitje gezien, ook een heel gezin behalve de moeder en de jongste zoon die nog aan de borst was waarschijnlijk en een geval na een brand. Ik kan in ieder geval zo gauw geen verblijf van Ruurd vinden in Friesland. Wel bijzondere registers in Amsterdam als instrumentenmaker, maar daar schiet ik niet zo mee op. Is hij naar een weeshuis gegaan of is hij bij familie opgegroeid? Ik zie ook dat zijn opa weer opnieuw getrouwd is, misschien is hij bij die familie terecht gekomen?

-----------

Titel aangepast door moderator F. met jaartallen en plaats van geboorte.

Onderzoek in Nederland

De plek om al uw genealogische of familiehistorische vragen te stellen over uw voorouders, uw (verre) familieleden of andere personen die u zoekt die uit Nederland afkomstig zijn of die daar (tijdelijk) verbleven. Websites met bronnen, indexen, documenten en meer vind je in de Stamboom Gids. Let op: vergeet niet bij het plaatsen van een nieuwe topic een pakkende titel te vermelden die herkenbaar is. Tijdvak, (voor)namen en plaats/regio.

Nienke Oudbier-Wiarda - 28 jul 2021 - 18:53 (laatst bijgewerkt 29 jul 2021 — 11:40 door moderator)

Gaarne aanpassing van de onderwerptitel. Vermeld naast naam ook jaar/tijdvak en plaats/regio of vermeld evt in de titel als dat beter uitkomt de gegevens van de ouders. Alvast bedankt.

Hij komt in 1933 naar Amsterdam vanuit Wonseradeel en verhuist even later naar een van de Amsterdamse gestichten 16/16.

In 1935 vertrekt hij naar Gorsel. Zie gezinskaart

Zie ook gestichtskaart

mvg-Ben

Ben Wegman - 28 jul 2021 - 20:07

Misschien levert het Bevolkingsregister van Wonseradeel nog interessante informatie op.

Liesbeth Niepoort - 29 jul 2021 - 16:26

Wat is eigenlijk bedoel is wat is er met hem gebeurd vlak nadat zijn ouders overleden, dus toen hij nog geen 3 was. (Ik vond ook het verblijf in Gorssel, maar daar behoort hij tot het personeel en dat is niet wat ik zoek) De genoemde verblijfplaatsen zijn ongeveer vanaf zijn zeventiende. Door wie is hij opgevangen net na de dood van zijn ouders? (Zo heb ik een geval van een vader die zijn dochtertje bij zijn schoonouders liet opgroeien, zelf sleet hij de rest van zijn leven bij hospita's in Vlissingen. (familie van vaderskant, dochtertje zat in Friesland) De grootouders van Ruurd plaatsen vol ontzetting de overlijdensadvertentie van hun 'kinderen', met vermelding van het zoontje van 2 jaar en 7 maanden. Zo kwam ik op deze Ruurd uit, er zijn er meer met die naam. De huwelijksakte bevestigt dit ook nog eens. Tussen 3 jaar en 17 zit een gat van 14 jaar, waar was hij toen? Wist zijn familie van deze tragiek, want ik kom zijn opa tegen met een stamboom met zijn tweede vrouw, maar Ruurd is uit het huwelijk met zijn eerste vrouw die in mijn stamboom zit (Wijnja) Zijn oma overleed namelijk ook met 28 jaar, dus zijn vader Taede was met 4 jaar ook halfwees. Misschien is hij in het tweede gezin van zijn opa terecht gekomen?

Nienke Oudbier-Wiarda - 29 jul 2021 - 18:51


Daarom zou ik het B R raadplegen. Hij zal in eerste instantie met zijn ouders op een adres innSneek ingeschreven hebben gestaan. Toen zijn ouders gestorven waren zal hij zijn uitgeschreven naar een ander adres, in Sneek of elders. En zo zou je het spoor moeten kunnen volgen.

Liesbeth Niepoort - 29 jul 2021 - 19:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu