stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Hoe heet de man van Cecilia van Es nu echt? Noordwijk 1740-1750



Profiel afbeelding

Ik vond nog één vermelding die niet afhankelijk was van de pastoor (cq zijn begrip of gehoor), namelijk in 1747 als weerbare man: Maarten Augustijn.
Verder komt hij niet voor in verpondingskohieren of ommeslagen. Dat geeft ws. aan dat hij geen bezit had en in een huurhuisje heeft gewoond. Zijn schoonvader Cornelis van Nes had nog wel een huis in eigendom, maar hij en zijn vrouw waren beide vóór 1727 overleden, toen Cecilia nog jong was. Het huis werd door de voogden verkocht.

Ik bedacht me nog iets anders: onze zuiderburen hebben vaak de hardnekkige gewoonte zichzelf voor te stellen of te beschrijven in de vorm achternaam-voornaam. Een willekeurig voorbeeld uit de 18e eeuw (zij hebben dus niks met dit onderwerp te maken): p: Clays Jacobus m: Steyaert Joanna  Die heetten dus gewoon Jacob Clays en Joanna Steyaert. Wellicht is dit (deels) de oorzaak geweest van de verwarring. Maarten zou dan begonnen zijn met Augustijn/inus, toen hij gevraagd werd hoe hij heette. Deels, want de naam Maarten komt soms helemaal niet voor (maar als hij het hele rijtje namen/patroniemen afraffelde raakte de pastoor vast in de war).

Toch is het nu wel wat uitgekristalliseerd. De hoofdpersoon  heette Maarten, en was zoon van een Pieter. Die was een zoon van Augustijn, en die een zoon van een Pieter, en die een zoon van Wouter (bijgewerkt met dank aan Bart).  Dat is dus wat Bart en Liesbeth aan het eind van de middag opperdan en ook vonden. Alle patroniemen hebben dan korter of langer ook als toenaam gediend, en hier is Augustinus echt versteend. 
Nog een illustratie daarvan staat in het doopoverzicht van Rijkevorsel dat Jan vond: op 30/10/1743 de doop van Henricus (ook weer onwettig...), zoon van Anna Augustijns Wauters. Daar was dan weer een Petrus Augustijns Wauters als getuige bij - mogelijk zijn dat precies de twee die hier in Noordwijk als doopgetuigen voorkomen. 

Dat de doop in 1706 ook op Maarten Augustijn/inus betrekking had, dat ga ik toch maar niet invullen.

Groeten, Frans
 

Frans Angevaare - 8 sep 2021 - 21:02 (laatst bijgewerkt 9 sep 2021 — 19:18 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu