stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » ouders Johannes Bernardus Oudakker (28-02-1807, Amsterdam- 18-02-1871, Mijdrecht)



Profiel afbeelding

@ Inge,

Ik zou gewoon via de link van Peter eens aan het zoeken gaan in het weeshuisarchief. Het kost wat tijd maar wellicht dat je toch nog iets bijzonders tegenkomt.

mvg-Ben

Ben Wegman - 12 okt 2021 - 22:24

Hallo Ben, ik ben van 20 februari tot 16 maart de scans doorgelopen. vind niks over de twee kinderen. wanneer werden wezen naar het huis gebracht, na het overlijden van de moeder/ of vlak ervoor? ze is 23 -2 1810 overleden en 28-2-1810 begraven

inge swen - 12 okt 2021 - 22:56

Ik ben nu systematisch alle oudakkers door aan het lopen. Op open archieven is de eerste oudakker een vader in rotterdam, in 1802, die zijn kind laat dopen. hij heet bernardus oudakker, is getrouwd met ene francoise.  mogelijk heeft johanna haar 1e kind daarom francoise  johanna genoemd, naar haar eventuele schoonzuster. zou hij broer van haar zijn? en haar zoon bernardus naar haar vader of grootvader f broer.....

leuke vragen om verder uit te zoeken.

bij het aalmoezeniersweeshuis ben ik de scans van de ingekomen kinderen aan het doorlopen in1810. vanaf 20 febrari tot 7 april vind ik nog niets. ik zoek door en laat jullie eventueel resultaat weten.

 Johanna wordt genoemd op 14 februari 1810 als moeder van een ongedoopt kind dat begraven wordt. ze overlijdt zelf 14 dagen later. kan dus met de bevalling te maken hebben gehad.

inge swen - 13 okt 2021 - 18:25

Wanneer ik zoek op de naam houtakker kom ik er enkele tegen die uit duitsland komen (anthonij keulen, of coblents=Koblenz),  wordt steeds gerepatrieerd,een Karel uit neurenberg  is weggelopen in batavia.

 in stamboomforum kwam ik nog een bericht tegen dat houtakker een bosje is dat in brabant, tegen de grens met belgie. goirle? is gelgen; Het dorp Biest-Houtakker ligt ook vlakbij mij, de naam Houtakker komt trouwens van het houtbosje die zij van de hertogin Johanna Van Brabant mochten planten en was gelegen tussen het spruitenstroompje en de Vossenhol,

inge swen - 13 okt 2021 - 22:30

Ik heb nog eens op familysearch gezocht, zij zetten namen bij elkaar die qua klank enigszins op elkaar lijken. ik vond de merkwaardigste combinaties. Daarom laat ik Jan Francois Hauducoeur voorlopig vallen als mogelijke vader. ik ga nog verder met het weeshuisarchief.

en de suggesties van Bart.

verder zal het zoeken worden in schriftelijke archieven of ik nog iets vindt van de voorouders van johanna oudakker of jan houdakker. of wachten tot er weer scans vrijkomen.  laten we deze vraag voorlopig maar als opgelost bestempelen. maar mocht iemand nog op iets stuiten  ik me van harte aanbevolen voor verdere tips.hartelijk dank voor jullie hulp!!

inge swen - 23 okt 2021 - 19:35

Nog even dit, in antwoord op een eerdere vraag: normaal gesproken werden kinderen na het overlijden van hun enige (of: enig resterende) ouder regelrecht naar het weeshuis getransporteerd. Ik heb gevallen gezien waarbij de moeder toen nog niet eens begraven was. Je kunt je voorstellen dat ze de eerste dagen door familie of buren werden opgevangen, maar dat was het dan ook. 

Bij rijke families werd voor de kinderen wel degelijk blijvende opvang geregeld, want: als ze naar het weeshuis gingen waren ze (een deel van) de erfenis kwijt, en familiekapitaal was heilig. Bij arme families maakte dat niets uit en werd meteen de diaconie ingeschakeld, áls dat al niet eerder gebeurd was (omdat een zieke vader of moeder toch al bedeeld werd). En die regelde dat dan -- weeshuis of kostgezin, want een weeshuis was niet ingesteld op kinderen onder de (plusminus) 7 jaar.

Petra - 24 okt 2021 - 13:43

dank petra, dan  heb ik nog 2 vraag:

1. in welk register moet ik dan  zoeken bij het weeshuis,  en zag dat Bart vanaf januari had gezocht , ik vanaf 20 februari tot 7 april. haar jongste dochtertje sterft 14-2,zijzelf 27 //2.

 ik zal nog zoeken vanaf 1 /2, maar zit ik goed dat ik zoek  in het register 2.3.2 plaatsing of is 2.3.4 uitbesteding dan beter, gezien hun leeftijd/ johannes was 3 zijn zusje 5 of 2.3.1 opname?

2. ik kan de voogdtoewijzing eigenlijk niet echt lezen, wie kan me transcriptie geven?

inge swen - 25 okt 2021 - 11:17


Ik ben trouwens wel onder indruk; er staan veel vondelingetjes bij de opname. vaak bleken ze een briefje bij zich te hebben in welk geloof hun moeder ze graag gedoopt wilde worden. daar werd keurig de hand aan gehouden, er was echt respect voor geloofsvrijheid, met het hedendaags cynisme naar geloof was dat voor mij een openbaring. Ook heel mooi dat het weeshuis vrouwen betaalden om als min voor de zuigelingen op te treden. er is ook een hele registratie van hen en welke kinderen zij onder hun hoede kregen.

ik was ook verrast bij de opleidingsmaterialen te zien hoe een indexboek in elkaar zat. had me vaak afgevraagdd hoe ze die indexen toch maakten: ze hadden een speciaal boek met per eerste letter een aantal bladzijden, waarop alle namen gewoon in volgorde van binnenkomst of check geschreven werden, in dit geval ging dat op voornaam. daarachter zitten ordeningsbladzijden, met ruimte voor alle letters van het alfabet, daar werd overgeschreven en geordend op achternaam. ik vermoed dat daaruit per jaar  een index werd gemaakt, een groepje van 10 achternamen, met allemaal een voornaam op A is dan wel alfabetisch te ordenen.

zie link:https://archief.amsterdam/inventarissen/details/343/keywords/aalmoezenierswees*/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5

inge swen - 25 okt 2021 - 11:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu