stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Hulp gevraagd bij vinden ouders Ida Hermsen gedoopt Didam 1782 opgelost



Profiel afbeelding

Beste allen,

Ik ben al heel lang op zoek naar de ouders van Ida Hermsen/Hermzen
https://www.genealogieonline.nl/familiestamboom-huisman/I0130.php

Bij Ida's geboorte is haar vader Lucas Hermzen en haar moeder Everharda Berntzen. 
Bij haar trouwen is haar vader Lucas Hermsen en haar moeder Everharda Berntsen. 
Bij haar overlijden zijn helaas haar ouders niet bekend.
Ik heb de geschreven archieven bekeken, en het staat voor mij vast dat haar moeder daadwerkelijk Everharda heet en niet fout getranscribeerd is.

Rond de tijd van Ida's geboorte, kan ik alleen een trouwen vinden tussen Gerarda Berns en Lucas Hermsen. Dit echtpaar krijgt een aantal kinderen (Gerardus, Joannes, Anna, Theodora en Hendrik), en bij hun geboorte, trouwen en overlijden (voor zover beschikbaar) is de moeder altijd een verbastering van Gerarda, nooit van Everharda.
Van "deze" Gerarda en Lucas is redelijk veel online in de archieven te vinden, maar Everharda Bernts is, buiten haar relatie met Ida, nergens te vinden.

Voor lange tijd ging ik er van uit dat Everharda en Gerarda dezelfde persoon waren, en zo staat dat nog op mijn genealogieonline pagina, maar ik begin steeds meer twijfels te krijgen.

Gerarda en Lucas zijn getrouwd in 1780, en krijgen kinderen tot 1791, dus het kan niet zo zijn dat Lucas even getrouwd was met een Everharda, en toen hertrouwd is. Everharda en Gerarda lijken me ook geen namen die eenvoudig door elkaar te halen zijn.

Wat zouden jullie in deze situatie doen? Zien jullie misschien archieven met een Everharda die ik gemist heb? Deze personen leefden natuurlijk rond de Duitse grens, waardoor ik vaker het spoor kwijt raak.

alvast bedankt,
Bastiaan Huisman

----------

Link aangepast  door moderator F. en ook  de titel met tijdvak en plaats.
 

Bastiaan Huisman - 8 okt 2021 - 10:14 (laatst bijgewerkt 8 okt 2021 — 11:00 door moderator)

Ik zou wel eens willen weten (en dat geef jij niet aan): hoe loopt de kinderreeks van Lucas en Gerarda?  Zit daar een "gat" in rond de doop van Ida in 1782? In dat geval zou ik niet twijfelen.

Hoe heten de ouders van respectievelijk Lucas en Gerarda?  Past Ida in de vernoeming? 

En verder: namen werden indertijd opgeschreven zoals men dacht ze te horen. Ik kan me heel goed voorstellen dat een predikant c.q. pastoor een keer "ee" plus "arda" hoorde en dat in zijn hoofd vertaalde naar Everharda.

Petra - 8 okt 2021 - 11:34

follow the money...

[hier] is de memorie van successie van Lucas Hermsen, waarin de erfgenamen worden genoemd, waaronder Ida (en dan heeft u meteen meer informatie over haar broers en zussen, die in de online stamboom nog ontbreken)

Peter B - 8 okt 2021 - 12:03

misschien nog goed te vermelden, het handschrift is bij alle doopinschrijvingen anders, een van de drie personen heeft van Grada een Everharda heeft gemaakt i.p.v. een Gerarda. Er is dus niet één pastoor die alle drie dopen van hetzelfde echtpaar heeft ingeschreven

30.04.1781

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

21.10.1782

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

19.09.1784

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Peter B - 8 okt 2021 - 14:40 (laatst bijgewerkt 8 okt 2021 — 14:45 door auteur)


Dankjewel Peter! Dit is inderdaad een document waarop Ida samen met haar broers en zussen in 1 akte vermeld staan!

Bastiaan Huisman - 8 okt 2021 - 15:24







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu