stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » ik zoek de ouders van Dirk Claesz van Ruijven, 1625 schepen van Den Haag opgelost



Profiel afbeelding

uit hogende.nl:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

ma-bij - 2 dec 2021 - 15:25

Daar is nog wel het een en ander bij op te merken.

Claes Dircksz van Ruijven is 26 jaar oud als hij te Amsterdam in het jaar 1616 trouwt met Trijn Henrix. Hij is dus geboren omstreeks 1590.

Dirck Claesz van Ruijven is 43 jaar oud in het jaar 1629 zoals blijkt uit de post van Peter B. Hij is dus geboren omstreeks 1586 (en dus niet in 1566) en kan niet de vader zijn van Claes Dircksz van Ruijven.

Hogenda vermeldt Dirck Claesz van Ruijven als oom van het nagelaten weeskind van Claes Dircksz van Ruijven. Ook hier blijkt dat van filiatie geen sprake is. Het zal dus zo moeten zijn dat Dirck Claesz van Ruijven getrouwd was met een zuster van Claes Dircksz van Ruijven, of dat Claes Dircksz van Ruijven (op dat moment) getrouwd was met een zuster van Dirck Claesz van Ruijven. Het eerste lijkt me waarschijnlijker dan het laatste. Ook het feit dat Dirck Claesz van Ruijven een zoon Dirck heeft, wekt het vermoeden dat hij wel eens getrouwd kan zijn geweest met een zuster van Claes Dircksz van Ruijven.

Dat Dirck de Jonge een zoon was van Dirck van Ruijven en Aleijda Vrancke, op grond van het feit dat Dirck de Jonge een dochter Aleijda had, lijkt me onwaarschijnlijk.

Samuel Everardus wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1607 als kandidaat predikant te Wassenaar. Op hogenda valt verder nog te lezen:

17-9-1614: Comp. Sijmon Lenertsz.  van der Beest als getrouwd  hebbende Geertgen Ariensdr. weduwe van Dirck Claesz. en heeft opgedragen Salemon Everardus als getrouwd hebbende Lijsbet Dircxsdr. en Claes Dircxsz. van Ruijven de helft van 4,5 morgen land leggende in onze jurisdictie als breder blijkende bij de waarbrief bij de  ridderschap, edelen en steden van Holland opgedragen Claes Jansz. en Dirck Claesz. beide in de Sonne laeckencoepers, wezende van datum  3-4-1576, en dit al in vermindering van haarluiden vadersbewijs ter weeskamer van de stad Delft gedaan.` 

Samuel Everardus was dus gehuwd met een zuster van Claes Dircksz van Ruijven die in 1616 trouwt. 

Ook wordt genoemd Dirck Claesz in de Sonne, ook bekend als Dirck Claesz van Ruyven. Geertgen Ariens zal zijn weduwe zijn, op dat moment gehuwd met Sijmon Lenertsz van der Beest.

Rest Katrina Claes, gehuwd met Cornelis Govertsz Boemgaert. Zij zal, gezien de akte, waarschijnlijk een zuster zijn van Dirck Claesz in de Sonne. 

Samenvattend:

Dirck Claesz van Ruijven alias in de Sonne, waarschijnlijk gehuwd met Geertgen Ariens, waarschijnlijk broer van Katrina Claes gehuwd met Cornelis Govertsz Boemgaert, krijgt de volgende kinderen:

  • Claes Dircksz van Ruijven, geboren ca. 1590
  • Dochter, tr. met Dirck Claesz van Ruijven (de oude), geb. ca. 1586. Waaruit een zoon Dirck van Ruijven (de jonge) gehuwd met Margareta Coltermans en een dochter Christina gehuwd met Samuel Keun
  • Lijsbeth Dircks van Ruijven, gehuwd met Samuel Everardi. Hij zal de broer zijn van Dirck Everardus, die in 1640 tezamen met zijn vrouw een huis verkoopt aan Dirck Claesz van Ruijven en diens kinderen.

JP Ouweltjes - 2 dec 2021 - 17:28 (laatst bijgewerkt 3 dec 2021 — 00:04 door auteur)

Dan nog uw vraag over de akte in 1647. Daar staat dus niet dat Dirck van Ruijven was gehuwd met Marijtge de Weduwe. Er staat dat Dirck van Ruijven gehuwd was met Margareta Coltermans. Marijtge de Weduwe wordt genoemd als nicht van Anna de Weduwe maar meer weet ik niet van hen. Hoe en of Anna de Weduwe verwant was aan Dirck van Ruijven/Margareta Coltermans wordt evenmin duidelijk.

JP Ouweltjes - 2 dec 2021 - 17:45

Ik vind het vervelend, om het te moeten opschrijven,
maar met Dirk Claesz alias in de Sonne, zitten we weer hier:
https://www.genealogieonline.nl/genealogie-meeldijk/I58051.php

Jan CIavaux - 2 dec 2021 - 17:59

fantastisch, ik ga het allemaal eens rustig onder elkaar zetten! Reuze bedankt!

Ik heb geen akte uit 1647 waarin staat dat (een) Dirk van Ruijven getrouwd was met Marijtje de Weduwe, alleen een "etiket" waarop staat waar iets over dit echtpaar staat. Ik ben alleen bang dat ik het Folie niet kan lezen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

ma-bij - 2 dec 2021 - 18:13

@Jan: misschien mis ik iets: is datgene wat ik nu concludeer strijdig met de linkgegevens?

JP Ouweltjes - 2 dec 2021 - 18:23

@Ma-BIJ: in de scan van mijn bericht geplaatst gisteren op 17:38 valt te lezen hoe het zat. Het kaartje klopt niet.

JP Ouweltjes - 2 dec 2021 - 18:24

@JP,

ik denk, dat ik nog iets mis, excuses daarvoor 🤦‍♂️
Ik moet het nog eens op mijn gemak (niet tijdens het avondeten) bekijken.

groeten, Jan

Jan CIavaux - 2 dec 2021 - 18:41

Wellicht nog interessant: https://www.openarch.nl/ghn:a078067a-8171-102d-8163-005056a23d00

Ik heb getracht deze sententie te vinden maar zonder succes.

JP Ouweltjes - 2 dec 2021 - 21:38

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00306?activeTab=nt&searchTerm=ruijven&sortering=prs_achternaam&volgorde=asc

Vervolgens kun je de betreffende inventarissen gaan doorbladeren. Lijkt me niet te doen, althans, op het eerste gezicht niet de moeite waard

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan CIavaux - 3 dec 2021 - 12:38 (laatst bijgewerkt 3 dec 2021 — 13:05 door auteur)

De door Jan vermelde link naar Dirck Claesz Zon en Geertgen Ariens verwijst onder meer naar een akte uit 1591. Die heb ik er even bij gezocht (zie hier, klik daarna op het woord "weeskamer" voor aanvullende gegevens en op "detail" om de scan te zien), waar zou zijn te lezen dat hij de volgende kinderen had: Claesgen, Adriaentgen, Adriaen, Neeltgen, Cleophas, Dirck, Lijsbet, Claes. 

Aangenomen dat de kinderen hier in chronologische volgorde worden genoemd (dat was gebruikelijk), zoon Claes rond 1590 geboren is en diens zwager Dirck Claesz van Ruijven ca. 4 jaar daarvoor, lijkt het me het meest voor de hand liggen dat het Neeltgen Dircks was die met Dirck Claesz van Ruijven was gehuwd.

Overigens zie ik de namen van de kinderen niet terug in de scan, op die van zoon Claes na, dan actief op Terschelling (bijgeschreven onderaan, van latere datum). En in de linkermarge wordt dan nog Samuel Everardi genoemd. 

JP Ouweltjes - 3 dec 2021 - 13:24 (laatst bijgewerkt 3 dec 2021 — 19:26 door auteur)

Ondertrouw 's-Gravenhage (nederd.geref.) 30.1.1611 Samuel Everaerts, jongman, dienaer des goddelijcken woorts tot Wassenaer, met Lijsbeth Dircxs dochter weduwe wijlen Sijbrant Adriaens wonende alhier inden Hage. Getrout 13.2.1611 [link].

Ondertrouw ald. (nederd. geref.) 28.3.1610 Dirck Dircksz van Ruijven, jongman van Delft, [wonende] alhier inden Hage, met Alijt Vrancken jonge dochter mede wonende alhier. Getrout 13.4.1610. Eveneens geregistreerd in het trouwboek alle gezindten.

Een huwelijk van Dirck Claesz van Ruijven heb ik ook nu niet kunnen vinden.

Wel denk ik dat nu duidelijk is dat het stel Van Ruijven/Vrancken niet de ouders kunnen zijn van Dirck van Ruijven de jonge.

JP Ouweltjes - 4 dec 2021 - 08:59

Zekere Neeltgen Dircx was gehuwd met Sijmon Jacobsz van Overschie. Zij komt ook voor als Neeltgen Cleophas. Dat zij een dochter was van Dirck Claesz Zon wordt m.i. duidelijk uit de akte waarin Cleophas Dircksz legateert aan Sijmon Jacobsz van Overschie in het jaar 1606.

Dus Neeltgen was niet gehuwd met Dirck Claesz van Ruijven.

Sijmon en Neeltgen laten in 1619 een dochter Sara dopen te Delft, waarbij Aeltgen Vrancken als doopgetuige fungeert. Daarmee wordt m.i. duidelijk dat haar man een zoon was van Dirck Claesz Zon. We kunnen hem dan ook met zekerheid identificeren als Dirck van Ruijven, lakenhandelaar te 's-Gravenhage, die in het ONA ald. voorkomt.

JP Ouweltjes - 4 dec 2021 - 09:19 (laatst bijgewerkt 4 dec 2021 — 11:48 door auteur)

Testament Dirck van Ruijven, oudschepen d.d. 10.4.1653 (ONA 's-Gravenhage inv.120 no.379). Legateert aan ieder huijsken int heijligen geest hoffken alhier in 's-Gravenhage jaerlijks op den eersten paasdach een witte broot van twee blancken, dat bij [=door] de vaeders vant selfde hoffken jaerlijks opden voorsz dach uijtgereijckt sal werden, en aen de kerck van Schevelinge een somme van 30 guldens eens. Legateert aan zijn zoon Dirck van Ruijven den jongen al zijn kleren en mantels, zijn zilverzegel ende signet, waarmee hij placht te zegelen doen hij schepen was. Legateert aan Dirck Keun, de nagelaten zoon van Christina van Ruijven geprocreëerd bij Samuel Keun, notaris en procureur alhier, een bedrag van 30 gulden, een landschap van meester Pieter van Veen, en een bloempotje van Van Diest. Legateert aan zijn nicht Magdalena van Ruijven zijn bed met toebehoren, aan zijn nicht Anna van Ruijven zijn nieuw linde kasje, aan zijn neef Dirck van Ruijven het conterfeijtel van zijn huijsvrouwen vaeder zaliger en voorts alle zijn andere schilderijen soo die mette penne gemaeckt sijn, als anders zijn comparants toirken, alle zijn boecken ende voorts oock zijn bloemen, boomkens ende alle verdere rariteijten ende curieusheden totten thuijn gehoorende, aen zijn nichte Oedilia van Ruijven zijn coffer daer zijn cleeren in leggen ende het wageschotte? kisje, aen zijn nichte Geertruijt van Ruijven den bijbel van zijn huijsvrouwen vader zaliger gecomen, aen Machtelt Ariens, die althans als dienstmaegt ten huijse van voors zijn soon woont een swart laecken lijstken met een schort van fijn ras, ende een schortecleet tot een roucleet, ende in alle zijne verdere goederen heeft hij testateur [..] als zijn eenige ende universale erfgenaemen geinstitueert zijnen voorsz eenigen soon Dirck van Ruijven ofte bij sijn vooroverlijden sijne kinderen inde gerechte helft, ende den voorsz Dirck Keun zijn dochters soontie in de wederhelft. [etc.]

Ik meen verder  te lezen dat zijn neef de heer Nicolaes Kouckebacker, schepen der stadt Delft, en Guillaum de Vries, conrector van den Latijnsche school te 's-Gravenhage, de administratie van de legaat aan Dirck Keun op zich nemen.

En dan op 19.4.1655 (ONA 's-Gravenhage inv.182 fol.421) waarbij Samuel Keun overdraagt aan Pieter Pietersz Piedts als erfgenaam van Claes Sijmentsz van Wessanen zijn aanspraak op de nagelaten boedel van Dirck Claesz van Ruijven, in zijn leven schepen van 's-Gravenhage, en Alida Vrancken zijn zaliger huijsvrouwe, de huijsinge en erve van oudts genamt de drie Sonnen staende ende gelegen in de warmosstraet alhier.

 

Al met al toch wel een verrassende wending: Dirck Claesz van Ruijven en Dirck Dircksz van Ruijven zijn dezelfde persoon! 

JP Ouweltjes - 4 dec 2021 - 11:40 (laatst bijgewerkt 4 dec 2021 — 12:29 door auteur)

Vanochtend nog de nodige aanvullingen gevonden, waarmee het gezin van Dirck Claesz van Ruijven alias Son en Geertgen Adriaens verder duidelijk is geworden. Omdat ik me kan voorstellen dat een en ander voor u nog niet geheel duidelijk is hier een samenvatting.

Dirck Claesz van Ruijven alias Son, zn. van Claes Jansz van Ruijven alias Son en Neeltgen Cleophas, overl. voor 1592, tr. met Geertgen Adriaens Agrippa, zij hertr. met Sijmon Lenartsz van (der) Beest.

Uit het huwelijk van Dirck en Geertgen:

  1. Claesgen Dircx, otr. als jongedochter van Delft te Brielle (nederd. geref.) 17.9.1595 met Lenaert Claesz Couckebacker, weduwnaar van Brielle [link], nadien vermeld als lakenkoper in de Son te Delft. Waaruit de kinderen Dirck, Cornelis, Nicolaes.
  2. Adriana Dircx, tr. ca. 1597 met Heijndrick Hendricx van Millegen (van Millingen, van Millegem), schepen te Delft, bewindhebber WIC, overl. 1643. Huwelijkse voorwaarden zie ONA Delft inv.1527 fol.73v d.d. 11.10.1597, waarbij van zijn kant compareren Jannitgen Dircx, zijn moeder, Jan Rochusz van Bodegem, zijn zwager, Govert Dircxz en Gijsbert Dircxz, zijn ooms, meester Franchois Hessels en Pieter Pietersz van Gijsenburch, zijn voogden, en van haar kant compareren Sijmon Lenartsz van Beest, lakenkoper, haar stiefvader, Geertgen Adriaens Agrippa, haar moeder, Lenart Claesz lakenkoper te Brielle, haar zwager, Jan Jansz van Ruijven, haar oudoom en Dirck Duijst van Voorhout, haar voogd. Hendrick hertrouwt met Catharina Jans.
  3. Adriaen Dircxz, hier opgevoerd omdat hij op de site van het archief Delft wordt genoemd als zn. van Dirck Claesz van Ruijven alias Son, maar meer weet ik niet van hem.
  4. Neeltgen Dircx, alias Neeltgen Cleophas, tr. met Sijmon Jacobsz van Overschie.
  5. Cleophas Dircxz, legateert 1606. Zijn testament d.d. 13.11.1601 hier, waarin hij bepaalt dat zijn zuster Adriaentge zal erven een bedrag van 300 gulden.
  6. Dirck Dircxz van Ruijven alias Dirck Claesz van Ruijven, jongman van Delft en wonende te 's-Gravenhage, geb. ca. 1586, lakenkoper ald., schepen ald., overl. ald. ca. 1654, otr. 's-Gravenhage (nederd. geref.) 28.3.1610, tr. ald. (nederd. geref.) 13.4.1610 met Alijt Vrancken, jongedochter van 's-Gravenhage. Waaruit een zoon Dirck van Ruijven de jonge en een dochter Christina van Ruijven.
  7. Lijsbeth Dircx, tr. met Sijbrant Adriaensz, otr. 's-Gravenhage (nederd. geref.) 30.1.1611, tr. ald. (nederd. geref.) 13.2.1611 met Samuel Everaerts, jongman, predikant te Wassenaar en nadien te Monster.
  8. Claes Dircxz van Ruijven, secretaris van het eiland Terschelling, geb. ca. 1590, otr. Amsterdam 23.8.1616, waarbij hij wordt bijgestaan door Simon Lenaertsz van der Beest, zijn schoonvader [sic], met Trijntjen Henricx, oud 29 jaar, geassisteerd met Anna van Haren, haar moeder.

Met het beantwoorden van de zoekvraag wil ik het hiermee afsluiten. Veel succes met uw onderzoek.

JP Ouweltjes - 5 dec 2021 - 10:51 (laatst bijgewerkt 5 dec 2021 — 13:47 door auteur)


beste mijnheer Ouweltjes, enorm bedankt voor al het onderzoek!!  Ik heb dus inderdaad een antwoord op mijn vraag gekregen wie de ouders van Dirck Claesz van Ruijven waren. Nog een paar aanvullingen: Margareta Colderman was de dochter van Frederick Aelbrecht en Magdalena van Schilperoord. Een Anna van Schelperoord was doopgetuige bij Alida van Ruijven. Claes Dircxsz van Ruijven trouwde  in 1616 met Trijntje Hendrix (= Catharina Hendriks Zwarten). Zij overlijdt 30.10.1620 op Terschelling. Claes Dircxsz hertrouwt met Sabina van Reijnegom. Uit dit huwelijk wordt een dochter geboren, Sabina van Ruijven. Sabina van Reijnegom overlijdt 1.12.1622 op Terschelling.

Met vriendelijke groet, 

Marijke Bijkerk

ma-bij - 5 dec 2021 - 22:52







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu