stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Pierre van der Heiden, geb. ca. 1873, schipper, wie kan helpen met gegevens opgelost



Profiel afbeelding

In de overlijdensakte van mijn bet-overgrootmoeder Henriette Timmerbeul staat Pierre van der Heiden genoemd als één van de aangevers van het overlijden. In de Franse akte staat hij als Pierre van Dreiden, maar dankzij hulp hier, is de conclusie dat dit Pierre van der Heiden moet zijn. Maar het kan ook Pieter zijn en van der Heijden kan anders gespeld zijn. Heb op alle mogelijkheden gezocht, maar niets gevonden. En dan nog een vraagje: achter de namen van de aangevers van het overlijden staat: "et amis". Wat wordt daar mee bedoeld?

Nicolette Meijer-Jentink

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Nicolette Jentink - 7 jan 2022 - 09:28 (laatst bijgewerkt 7 jan 2022 — 09:33 door auteur)

Et amis = en vrienden. 

De aangevers waren vrienden van de overledene.

Anje B. - 7 jan 2022 - 09:55

Logische verklaring, maar ik zag meer een groep mensen voor me die allemaal meekwam om aangifte te doen en waaruit er twee uiteindelijk die aangifte hebben gedaan. Vandaar dat ik er naar vroeg.
Dank voor de reactie.
Nicolette Meijer-Jentink

Nicolette Jentink - 7 jan 2022 - 10:13

Is Uw vraag hiermee opgelost?

Graag dan op opgelost zetten.

Gr.
Everardus

Everardus Rollema - 7 jan 2022 - 11:34

Van der Reijden zou ook nog kunnen, en komt zelfs dichter in de buurt bij Van Dreiden.

Jan CIavaux - 7 jan 2022 - 12:00

Helaas niet, was slechts een deel van de vraag

Nicolette Jentink - 7 jan 2022 - 12:20

Van der Reijden is ook een idee. Ga ik zeker mee zoeken. Echter, als de schipper die ik zoek inderdaad van der Heiden heette, dan zie ik zo'n franstalige ambtenaar voor me. Hij herhaalt voor zichzelf de naam, maar daar hij de "h" niet kan uitspreken, verdwijnt die. Maar ik sta op dit moment voor alle suggesties open. De overleden Henriëtte Timmerbeul was nl. weduwe, dus ik zou graag weten of ze met deze schipper voer of dat ze zelf met de van haar man geërfde boot voer. Ik probeer nl. altijd nog het verhaal achter de voorouder te zoeken. 

Maar dank voor de reactie.

Nicolette Meijer-Jentink

Nicolette Jentink - 7 jan 2022 - 12:29

Ze was tot het overlijden van haar man "zonder beroep", daarna was ze schipper.
Ze zal ook wel mannelijk personeel aan boord gehad hebben.
De kinderen waren nog te jong om het bedrijf voort te zetten, dus de boot zal verkocht zijn.
Bij het overlijden van dochter Christina in 1895 woonde zij op het adres Kanaaldijk wijk M nummer 172 in Den Bosch.
Het loont denk ik de moeite om te kijken, wie er in 1904 op dit adres woonden, (misschien Pieter ook) en waar de kleine kinderen naar toe zijn verhuisd.
Dat bevolkingsregister staat zo te zien niet online, dus hopelijk zijn ze bij het archief in Den Bosch per email behulpzaam.

Jan CIavaux - 7 jan 2022 - 13:39

Dank voor je reactie. In 's Hertogenbosch woonde Catharina Johanna Jacoba Mulkens, getrouwd met Johannes Janssen,  Henriette Timmerbeul was hun schoondochter. Maar ik denk niet dat er in 1904 nog verwanten of bevriende personen woonden. Het echtpaar Mulkens-Janssen was toen al overleden.
Heb overigens nu net antwoord uit 's Hertogenbosch of zij de gezochte Pierre van der Heiden konden vinden, maar dat er niets is gevonden. Zij hebben ook op alle andere mogelijkheden en verbasteringen van de naam gezocht. Wellicht is deze man ook ergens in het buitenland overleden, zoals ook Jan Janssen en Henriette Timmerbeul. Of hij was Belg, want de naam van der Heijden kan net zo goed Belgisch zijn. 
Ik ga het opgeven. Het was alleen leuk geweest als ik de relatie Henriette Timmerbeul en Pierre van der Heiden in beeld had kunnen krijgen.
Nogmaals dank voor alle hulp.
Nicolette Meijer-Jentink  

Nicolette Jentink - 7 jan 2022 - 15:22

Maar ik denk niet dat er in 1904 nog verwanten of bevriende personen woonden.

In haar overlijdensakte in Luik staat, dat zij in Den Bosch woonde.
Ze moet daar dus in 1904 in het bevolkingsregister staan, met haar kinderen en eventuele andere huisgenoten.

Jan CIavaux - 7 jan 2022 - 16:35

misschien deze schipper [hier]: Pierre Gerard van der Heijden, geboren 28.09.1873 te Jemappe

Peter B - 7 jan 2022 - 18:17

Fraai gevonden!
Zoveel schippers met de naam Pierre van der Heijden uit 1873 zullen er niet rondgelopen hebben.
In 1902 was het ook al raak: LINK

En het rechterlijk vonnis over de diefstal van een horloge: https://proxy.archieven.nl/235/7C6CFFED64FB4603BCAA86AE2C0D2A85

Jan CIavaux - 7 jan 2022 - 18:53 (laatst bijgewerkt 7 jan 2022 — 19:16 door auteur)

Wat goed Peter B. en Jan Clavaux, dat jullie deze gegevens nog gevonden hebben. Ik geloof niet dat er kinderen bij Henriëtte Timmerbeul woonden of nog bij familie in 's Hertogenbosch, maar ik ga er weer achteraan. Van de 7 waren er 4 al voor die tijd overleden. Mijn oma heeft nooit bij haar ouders gewoond, maar is opgevoed door een zuster van Jan Janssen, Christina Wilhelmina Janssen,  die getrouwd was met Petrus Sjoenis. Die woonden in Ommerschans. Na het overlijden van Sjoenis ging ze in Utrecht wonen. Mijn oma was toen die tante in 1912 overleed, al  in opleiding als verpleegster. Een zusje van mijn oma is ook bij die tante komen wonen in Utrecht. Wellicht woonde ze daarvoor in 's Hertogenbosch. Ook eens naar zoeken. Het enige kind dat wellicht mee heeft gevaren, kan broer Petrus zijn, die was 14 toen zijn moeder overleed en was dus waarschijnlijk prima in staat om een handje uit te steken. Maar het blijft moeilijk met die schippers. Zo werd één kind geboren op een schip gelegen in de Rijn. Vermoedelijk, gezien het feit dat de vroedvrouw uit Aerdt kwam, lag dat het schip ter hoogte van Herwen en Aerdt. Maar als het het kind op 7-jarige leeftijd overlijdt, geeft de vader aan, dat het in Lobith was geboren. Mijn oma werd in Rotterdam geboren, een ander kind in Cuijk en St.. Agatha, 2 in Wijchen en de rest in 's Hertogenbosch. 
Maar heren nogmaals bedankt m.b.t. van der Heijden met wie het niet zo goed is afgelopen, zoals uit zijn veroordeling blijkt.
Nicolette Meijer-Jentink

Nicolette Jentink - 7 jan 2022 - 23:15

Naar aanleiding van deze optie heb ik meteen informatie opgevraagd en vandaag antwoord gekregen. Om te beginnen kreeg ik deze opmerking: Vanaf 1890 is de benaming 'Kanaaldijk' komen te vervallen en wordt het de 'Zuid Willemsvaart'. Vervolgens kreeg ik info over de bewoners van Zuid Willemsvaart wijk M nummer 172. Maar er staat verder niemand ingeschreven met de namen die ik zoek. Nu ben ik ook al eens bij de registratie van Jan Janssen tegengekomen, dat hij ambtshalve geregistreerd was. Wel staan er 2 andere zonen van Catharina Mulkens, nl Henri en Hermen. Maar vermoedelijk stonden zij ook ambtshalve geregistreerd, omdat achter hun namen bij "Aanmerkingen" staat: sch 105 en sch 102. Ik ga er vanuit dat sch betekent schip. Maar er staat nog iets dat ik niet begrijp: bij beroep komt een II als je zelfstandig bent en een O als je werknemer bent. Maar bij één, die stuurman is, staat rb. Misschien kan je daarbij helpen.
Ik ga maar weer aanvullende informatie opvragen over Jan Janssen en Henriette Timmerbeul.

Nicolette

Nicolette Jentink - 12 jan 2022 - 14:10

Het schip, waar Pierre van der Heijden in 1910 een horloge uit het vooronder pikte, lag ook aan de Zuid Willems Vaart

Jan CIavaux - 12 jan 2022 - 14:26

Er is weer een e-mail uit om te vragen waar Jan Janssen en Henriëtte Timmerbeul dan wel geregistreerd stonden in 's Hertogenbosch. 
Als ik dat weet, dan ga ik ook weer verder met Pierre van der Heijden. Hij beweert nl. bij de overlijdensaangifte van Henriette Timmerbeul wel, dat hij schipper was, maar het gerechterlijk archief heeft het over schippersknecht. Zou dus best kunnen zijn dat hij langs de Zuid Willemsvaart zwierf om te kijken waar hij werk kon krijgen. Hij werd in Roermond in 1902 veroordeeld voor mishandeling en had onder de schippers wellicht geen beste naam. Je zou dus kunnen denken, dat hij bereid was voor een lagere gage te varen en dat Timmerbeul hem daarom aannam. 
Nicolette

Nicolette Jentink - 12 jan 2022 - 14:59


Het heeft iets langer geduurd dan verwacht, omdat met mijn 1e mail iets niet goed was gegaan. Op de tweede werd vlot geantwoord. Henriëtte Timmerbeul wordt vermeld in het schippersregister van Den Bosch op 04-01-1904 als schipper en als woonplaats: aan boord. Twee van haar kinderen staan daar ook bij. Namelijk zoon Petrus en dochter Barbera. Haar overlijden staat ook aangetekend.Ook haar kinderen worden uitgeschreven uit het schippersregister. Waar ze blijven is niet helemaal duidelijk. Barbera staat in 1917 in Rotterdam geregistreerd. Van Petrus weten we dat hij in 1913 in Sint Laurens in Zeeland trouwde. Dus dat wordt nog even zoeken.
Over Jan Janssen is niets meer uit 's Hertogenbosch boven water gekomen, anders dan zijn registratie in 1894.
 
 

Nicolette Jentink - 26 jan 2022 - 12:37







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu