stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: aanknopingspunten relatie geslachten Rombout en Van de Ven te Ginneken (N.Br)



Profiel afbeelding

Beste forumgenoten,

De afgelopen week kon ik via het stadsarchief van Rotterdam mooie vorderingen maken met mijn onderzoek naar de herkomst van mijn voormoeder Catharina Stolwijck, gehuwd met Nicolaes Pietersz van Schiebroek. Catharina bleek de dochter te zijn van een zekere Jacob Ernestus Stolwijck gehuwd met Neeltje Jans van der Ven. Hoewel Neeltje bij haar huwelijk op 6 maart 1640 verklaart uit 'Nieupoort' te komen, heeft zij mogelijk toch familie banden met het Brabantse. De reden hiervoor ligt in de volgende akten:

 

8 juni 1640. Jacob Ernestus van Stolwijck bekent een schuld van 500 gulden te hebben aan Jacob Jacobs Rombout, de oud-oom van zijn vrouw, ter zake van geleend geld. Rombout scheldt de schuld kwijt, indien hij voor de vrouw van Stolwijck overlijdt ((schuldbekentenis voor notaris Van der Graeff te Rotterdam, ONA, toegang 18, akte 166)

 

25 dec. 1650. Jacob Jacobsz Rombout benoemt tot erfgenaam Jacob Ernestusz Stolwijck en zijn vrouw Neeltgen Jansdr van der Ven, zijn nicht, mits zij een legaat uitkeren aan de 3 kinderen van Dirck Jansz van der Ven, zoon van zijn zuster Neeltge Jacobs, en aan de 2 kinderen van Jacob Pietersz Stout, zoon van Lijsbet Jacobs, zijn zuster, en aan de kinderen van Jan Stout, ook een zoon van Lijsbet, genaamd Pieter Jansz, wonend te Genneken buiten Breda, en Maeycke Jans (testament voor notaris Van der Graeff te Rotterdam, ONA, toegang 18, akte 325)

 

als ik het goed lees, zijn Neeltgen en genoemde Dirck Jans van der Ven kinderen van een Jan van der Ven en Neeltge Jacobs, een zuster van genoemde Jacob Jacobsz Rombout. Neeltge en Jacob hebben verder nog een zuster Lijsbet gehuwd met ene Pieter Stout die in Genneken of Ginneken een uitgebreid nageslacht hebben. In de archieven van Nieuwpoort kwam ik niet verder. Ik heb ook geprobeerd via het stadsarchief Breda (waar Ginneken onder valt) verder te zoeken naar een huwelijk van een Jan van de Ven -  Neeltje Jacobs of een verwijzing naar de familie Stout maar tot op heden geen aanwijzingen gevonden. Wie kan helpen? 

Ook zou ik graag willen weten of er al eens onderzoek is geweest naar de familie Rombout.

Edwin van Voskuilen - 18 jan 2022 - 10:01

vervallen, was al bekend.

Anneke 12 - 19 jan 2022 - 11:36 (laatst bijgewerkt 19 jan 2022 — 11:37 door auteur)

Gaat het in beide genoemde akten om dezelfde Jacob Jacobsz Rombout of om vader en zoon? In de eerste akte is hij oud-oom van Neeltge Jans van der Ven en in de tweede akte oom.

Anneke 12 - 19 jan 2022 - 11:41


Hi Anneke, dat was mij opgevallen. Er zijn nog wat akten in het ONA Rotterdam waarin Jacob Jacobsz Rombout nog wat aanpassingen doet aan zijn testament maar daarin werd de precieze familierelatie met zijn nicht (of achternicht) Neeltje Jans van der Ven niet duidelijker. Heb jij een idee?

Edwin van Voskuilen - 19 jan 2022 - 18:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu