stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht het huwelijk voor 1686 Jacob(us) Leendertsz. van Gemert en Maaike Pieters+op haar ouders!!!!



Profiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Het streek archief Ijsselmonde Is in het bezit van de Collectie van Gemerden, zowel op papier als op microfiches. 

Bron: https://streekarchiefijsselmonde.nl/wp-content/uploads/2017/02/NB2008-1.pdf

 

De kwartierstaten in de bijlage met uitleg van de nummers, zie bijlage en dit zijn mogelijk de kwatierstaten van Cornelis van Gemerden geboren 1899.

 

Er zijn schijnbaar 2 x Pleuntje klaas ( Claes) (Claessen), niet 3 

 

Opvallende, dat deze mogelijke Cornelis van Gemerden, hobbygenealoog: Zit dus in de familie, dit al gevonden had: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Blad 1 staat nr 65  ingevuld

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, maar in de uitwerking ervan niet. 

 

Wat betreft Jaco van Gemert met Geertrij Vervoort, is de geboorteplaats van Jaco = Jacob dus wel interessant. Zo vind ik ook, dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar Jenneke van Gemert en Dirk van AndelVastgoed van Gemert in Dordrecht:  SUIKERRAFINADERIJ: Jenneke van Gemert en Dirk van Andel http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/index.php?mid=248173&kid=2147&pagina=tekstpagina

https://blokland.dordtenazoeker.nl/suiker_spijkermand.htm

SUIKERRAFFINADERIJ
SPIJKERMAND (Kuipershaven)

(Gegevens van de suikerraffinaderij ,,De Spijkermand,,/ ORA archief 9/1290/A / Weduwe Christoffel Duffer /archief 9/1290 /B o.a. bestellingenboek van de suikerraffinaderij 1800 t/m 1803 van de firma Duffer & zn/ Stadsarchief te Dordrecht)

SUIKERRAFFINADERIJ,,DE SPIJKERMAND,, KUIPERSHAVEN 105 TE DORDRECHT
Deze suikerraffinaderij werd genoemd naar het pakhuis ,,DE SPIJKERMAND,, aan de Kuipershaven /hoek schrijversstraat (gebouwd in 1715 door de ijzerhandelaar Jacob Jacobse uit Luyk) dat in 1749 door de Duits/Lutherse broers en mr suikerbakkers CHRISTOFFEL WERNER DUFFER en PIETER HEINRICH DUFFER van de Duvelhof te Barum/ Hannover voor f 10.000,- werd aangekocht samen met hun compagnons
ARENT DE HEER
DIRK VAN ANDEL DIRK VAN ANDEL (ca 1703 Woudrichem/ voor 1758 Dordrecht) z.v. Willem v Andel /Hij woont bij de Wijnbrug te Dordrecht. Hij tr in 1733 te Dordrecht met Jenneke van Gemert d.v. Johannes v Gemert; 

 

!. Deze Dirk van Andel komt ook weer uit Woudirchem en is met Jenneke van Gemert, getrouwd, dochter van Johannes van Gemert!

 

Ik zal aan de slag gaan met Jan Monster!

 

Groetjes,

 

Jacqueline van Gemerden

Jacqueline Morel - van Gemerden - 5 apr 2022 - 13:44

320.  Arij Jacobs Monster, gedoopt 20.01.1669 in Sint Anthoniepolder, ovl. na 1733 in Sint Anthoniepolder, datum/bron: 22.05.2003 MONp43/-IIp60, PromIIp81.[53],[54]

         Arij was bouwman en over een reeks van jaren schepen van Sint Anthoniepolder. Hij was dikwijls als koper en/of borg aanwezig op veilingen van vee en goederen. Hij kocht tienden (gewassen) in het Oudeland van Strijen. Op de "lijst van impost op zout, zeep, Heren- en Redemptiegeldt" in 1733 behoort Arij tot de "kleine getaxeerden". Hij ondertekent in 1705 en 1727 als schepen een nominatie predikantsvacature, in 1731 een missive ter benoeming van een schoolmeester en een gerechtsbode. Hij trouwde (2) Cornelia Bastiaans Gelderblom, weduwe van Andries Buijscher, huw. voorw. 06.06.1721. Arij verkoopt zijn huis aan de Polderdijk 60 op 27.2.1732.

         Hij trouwt Teuntje Cornelis Barendrecht, getrouwd 25.04.1694 in Sint Anthoniepolder. BRON: http://www.zuiderent.ch/kwst/gen09.htm Voorouders van Bastiaan Monster, geboren voor 1730, Ook Sint Antoniepolder? 

Jacqueline Morel - van Gemerden - 5 apr 2022 - 14:16

Persoonlijke gegevens Gijsbert MONSTER 

  • Hij is geboren in het jaar 1560.
  • Hij is overleden in het jaar 1620, hij was toen 60 jaar oud.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bekijk alle

aanknopingspunten

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Gezin van Gijsbert MONSTER

Kind(eren):

Jan Gijsbertsz MONSTER  1585-1650 

Notities over Gijsbert MONSTER

Volgens mondelinge overlevering kwam de familie MONSTER uit Münster in Westfalen (Dld). Ze zouden
mandenmakers zijn geweest. Volgens het boek "Genealogie MONSTER" is dit echter niet bewezen.
Cock en Marij Ryerkerk

Jacqueline Morel - van Gemerden - 5 apr 2022 - 14:54

De doop van Jan Bastiaansz Monster en zijn vader Bastiaan Jansz Monster zullen niet gevonden worden (tenminste ervan uitgaande dat zij gedoopt zijn in Sint Anthoniepolder), de doopboeken van Sint Anthoniepolder beginnen rond 1628 (met een hiaat van augustus 1648 tot januari 1664) en eindigen op 10 mei 1705 (de periode daarna is niet meer aanwezig). Vandaar dus de schattingen in al de genealogieën op internet. (Ik zelf zou Jan eerder ca. 1745 en zijn vader ca. 1720 geboren laten zijn, maar dit terzijde. Het is nergens anders op gebaseerd dan dat het dan mooi "doorloopt" en ik kan geen reden vinden voor de in de door jou op het internet gevonden genealogie genoemde jaartallen.)

Anneke 12 - 5 apr 2022 - 17:01 (laatst bijgewerkt 5 apr 2022 — 19:50 door auteur)

Voorouders van Bastiaan Monster, geboren voor 1730, Ook Sint Antoniepolder? 

Arij Jacobsz Monster en Teuntje Cornelis Barendregt die in 1694 trouwen zijn geen voorouders van Bastiaan. Bastiaan is een zoon van Jan Cornelisz Monster (en Neeltie Arijensdr. Noteboom, zie mijn reactie van 13:34). Deze Jan Cornelisz Monster is gedoopt te Sint Anthoniepolder op 20-3-1695 (tweelingbroer van Pleun, voorouder van mijn man) en is een zoon van Cornelis Jansz Monster en Maijken Pleune Groenevelt. 

Arij Jacobsz Monster en Cornelis Jansz Monster zijn wel familie van elkaar, het zijn neven. Jacob en Jan Monster zijn beide zoons van Hendrick Jansz Monster en Marichje Jacobs Uytdelinde.

Anneke 12 - 5 apr 2022 - 17:30

Dag allen! Super bedankt voor alle reacties! Verder jij ook super Bedankt Anneke, zie trouwens voor de familie Monster ook mijn BHIC forumonderwerp: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/meer-informatie-gevraagd-over-de-familie-monster-uit-wijk-bij-aalburg waarin ik heb aangetoond dat de familie Monster hoogstwaarschijnlijk in de periode te Cuijk heeft gebivakkeerd in de 17e eeuw en dat naar mijn mening met de naam 'Uijtdelinde" net zo goed naar Linden bij Cuijk kan worden verwezen als naar Lindt bij Dordrecht (ik denk zelfs dat deze vergissing/spraakverwarring al in de 17e eeuw bij het Dorts bestuur is ontstaan!!) 

 

De familie Uijtdelinde komt dus eigenlijk uit het land van Cuijk en zoals je kunt zien word deze ook onder de naam Leijnsen en Leijnssen samen met nog een helle hoop andere spellingsvarianten vermeld!

 

Mogelijke spellingsvarianten zijn o.a.: Leijnsen, Leijnssen, Leijnsse, Leijnse Lijnsen, Lijnssen, Lijnsse, Lijnse (bij Lijnse heb ik 1600-1660 als zoekperiode gehanteerd), Leynsse, Leynssen, Leynsen, Leynse, Lenssen (bij Lenssen heb ik 1600-1680 als zoekperiode gehanteerd), Lensse, Lense (Lensen (periode 1600-1700), Linsen (periode 1600-1700), Linse, Linsse, Linssen (periode 1600-1700), Linsen (periode 1600-1700), Liensen, Lienssen

 

Na aanleiding van de link: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-monster/I1963.php heb ik nog het volgende te melden over aanverwante families: 

Zie verder voor meer informatie over de hollandse periode van de families Groenevelt en Bosman ook de volgende link: http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/bosman_maeijke_cornelisse_1043489058.htm

Verder blijkt de familie Steenhoeck een Mechelse familie te zijn, meer informatie zie je in de link: http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/steenhoek_jan_ghijssen_1043492910.htm (de familie Mijs kwam uit Etten-Leur) en de informatie dat de familie uit Mechelen kwam (men had schijnbaar ook een bepaalde connectie met de plaats Arnemuiden?) vind men hier: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I657.php

 

@Anneke Verder snap ik niet Anneke dat bij het transport van f. 9v d.d. 17-12-1756:de vrouw van Bastiaan Monster nog niet word vernoemd, bij hun eerste kind word toch al een geboortejaar van 1750 geschat?

 

Dank Jacqueline, n.a.v. jouw fantastische speurwerk heb ik Slijkerman & Smitshoek-Molema de volgende mail gestuurd:

 

Onderwerp:(Collectie Van Gemerden) Leendert Leendertsz Van Gemert was ook getrouwd met Pleuntje Klaas

Jermaine van der Meer

Do 7-4-2022 14:16

Aan:

Kees Jan Slijkerman;

Willeke Molema;

Geachte Mijnheer Slijkerman & Mejuffrouw Molema-Smitshoek.

Onder referte aan onderstaande correspondentie met Mejuffrouw Morel-Van Gemerden (zie mail) kunt u (als het goed is) een deel van de kwartierstraat van wijlen Mijnheer Cornelis Van Gemerden zien, daar staat dat Leendert Leendertsz Van Gemert ook met ene Pleuntje Klaas getrouwd moet zijn geweest, en daar dit dus de 'persoonlijke' aantekeningen moeten zijn geweest van wijlen Mijnheer Van Gemert acht ik ze persoonlijk dus zeer betrouwbaar!!

Voor verdere informatie zie ook de link naar stamboomforum: https://www.stamboomforum.nl/subfora/2/2/84299/0 waar wij e.e.a. trachten te doorvorsen.

Mocht het dus kloppen dat Leendert Leendertsz Van Gemert dus ook nog met ene Pleuntje Klaas was getrouwd (LET OP: ik moet dit nog wel verifiëren!) dan zou dat dus betekenen de"Govertsdr-hypothese" steeds meer op losse schroeven komt te staan, als u beide de 'mogelijke' Govertsdr willen blijven handhaven dan zou Leendert Leendertsz Van Gemert dus 3 keer getrouwd moeten zijn geweest!!

Wellicht dat de moeder van Pleuntje Klaas wel een Govertsdr was? Graag uw reactie, alvast bij voorbaat hartelijk dank.

Uw antwoord tegemoetziende verblijf ik.

Hoogachtend,

Jermaine Van der Meer

 

Ik zal nog eens mijn analyses inderdaad gaan loslaten op het echtpaar Van Gemert-Vervoort, wellicht dat er iets interessants uitkomt!!

 

Verder denk ik Anneke dat we voor dopen en huwelijken van de familie Brabant we ons best eens richting Cuijk en omgeving en/f het Brabantse BHIC zouden moeten gaan wenden!!

 

Verder vraag ik mij af of mijn voorouder te weten Pleuntje Jacobsdr Van Gemert uvberhaupt wel een dochter van Maayke Pietersdr Vermeulen was, ik vraag me namelijk af dat als ik de link: https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wink-en-schmaltz/I38732.php bekijk of Pleuntje ook niet net zo goed een dochter van Lijdija Albertsdr Boer kon zijn?

 

Wie kan mij ook met dit van de Lijdija Albertsdr Boer laatste helpen?

 

Fijne nacht!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 8 apr 2022 - 04:34

Verder snap ik niet Anneke dat bij het transport van f. 9v d.d. 17-12-1756:de vrouw van Bastiaan Monster nog niet word vernoemd, bij hun eerste kind word toch al een geboortejaar van 1750 geschat?

Dat zijn vrouw niet wordt genoemd zegt in dit geval helemaal niets. Jan en Neeltje verkopen aan hun kinderen, hun (eventuele) schoondochters deden er niet toe. Schoonzoons wel, die worden dan ook wel genoemd, de dames konden niet voor zichzelf handelen, maar hadden daar hun man voor nodig. Zij waren niet handelingsbekwaam.

Anneke 12 - 8 apr 2022 - 10:41

Hoi  Jermaine,

Correctie: 

Het is de directe kwartierstaat van mijn voorouders, beginnende met Cornelis van Gemerden, scheepstimmerman, geboren Krimpen aan de Lek 1820. Cornelis van Gemerden. Welke de collectie samenstellende van de familie is dus wel familie van me, maar niet rechtstreeks. Hij heeft de gegevens per gezin uitgewerkt, dus ook van het gezin Cornelis van ‘Gemerden geboren rond 1820. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Mijn lijn omhoog is: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  • Ad 10 ) Jacob Leendertz van Gemert 
    1660 ‘s Gravendeel ( zoon van chirugijn Leendert  Leendertse van Gemert, te ‘s Gravendeel) - 
    24 augustus 1720 ‘s Gravendeel 
    Maayke Pieters Vermeulen ( In ‘t Veld) 
    Zij is geboren in het jaar 1661 in ‘s Gravendeel
    23 april 1740 ‘s Gravendeel Pro Deo
    Alle kinderen zijn gedoopt in ‘s Gravendeel voor 1686 
  •  Jacobus van Gemert koopt op 14 februari 1708 van Dirk Klaesse Pluijmer een huis in Renooijshoek.
  • Ad 11) Pieter Coenen In ‘t Veld: 

 

Ik heb deze kwartierstaat dus 33 jaar gelden opgehaald in Den Haag: Centrum voor de genealogie.  10 jaar gelden ben ik zelf mijn eigen kwartierstaten gaan maken en heb niet meer naar zijn werk gekeken, maar nu blijkt, dat bijna alles overlapt! Pleuntje klaas had dus wel gevonden en ik niet. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacqueline Morel – van Gemerden

Jacqueline Morel - van Gemerden - 8 apr 2022 - 12:09

Beste Jermaine,

 

Cornelis Pieter van Gemerden, bekend van de collectie van Gemerden https://streekarchiefijsselmonde.nl/wp-content/uploads/2017/02/NB2008-1.pdf: Zie artikel: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

: beroep Commies Rijksbelastingen,  2-7-1889  Ouddorp – 8-51972 Voorburg, heeft de familie van Gemerden/van Gemert proberen uit te diepen per familie. Zo is de kwartierstaat hierboven , in de bijlage van mijn familie. Zie hierboven genoemde bron; In https://www.genealogieonline.nl/de/stamboom-van-gemerden-rehorst/I668.php hier is de vader van Cornelis Pieter te vinden: Aart Abraham van Gemerden 15-3-1862  Ridderkerk– 27-10-1944 Te Driebergen beroep Rijksontvanger. Als je in de bron; https://www.genealogieonline.nl/de/stamboom-van-gemerden-rehorst/I668.php rechtstreeks omhooggaat, zien we de gemeenschappelijke voorouders!

 

De vader van Cornelis Pieter van Gemerden is dus Aart Abraham van Gemerden, rijksontvanger, 15-3-1862 Ridderkerk – 27-10-1944 Te Driebergen, zijn vader was dan weer jan van Gemerden Nederland s Hervormd 29-3-1826 – 18-3-1863 Ridderkerk overleden en is maar 36 jaar geworden, beroep : Vlasboer, zijn vader:

  • Ary leenderts van Gemerden:  beroep arbeider: 21-9-1791 Ridderkerk, overleden 26-12-1864 Ridderkerk op 73 jarige leeftijd, geloof Nederlands Gereformeerd! Deze Ary Leenderts van Gemerden:  beroep arbeider: 21-9-1791 Ridderkerk, overleden 26-12-1864 Ridderkerk op 73 jarige leeftijd, geloof Nederlands Gereformeerd, blijkt nu ons gemeenschappelijke voorouder te zijn in rechte lijn omhoog. Zie nummer 6. Van mijn stamboom!  Ad 10 ) Jacob Leendertz van Gemert 
    1660 ‘s Gravendeel ( zoon van chirugijn Leendert  Leendertse van Gemert, te ‘s Gravendeel) - 
    24 augustus 1720 ‘s Gravendeel 
    Maayke Pieters Vermeulen ( In ‘t Veld) 
    Zij is geboren in het jaar 1661 in ‘s Gravendeel
    23 april 1740 ‘s Gravendeel Pro Deo
    Alle kinderen zijn gedoopt in ‘s Gravendeel voor 1686 
  •  Jacobus van Gemert koopt op 14 februari 1708 van Dirk Klaesse Pluijmer een huis in Renooijshoek.

Ad 11) Pieter Coenen In ‘t Veld: Cornelis Pieter van Gemerden, bekend van de Collectie van Gemerden. Ik heb deze kwartierstaat dus 33 jaar gelden opgehaald in Den Haag: Centrum voor de genealogie, zie bijlage. 10 jaar gelden ben ik zelf mijn eigen kwartierstaten gaan maken en heb niet meer naar zijn werk gekeken, maar nu blijkt, dat bijna alles overlapt! Pleuntje Klaas had  hij dus wel gevonden en ik niet. 

Hij haalde zijn gegevens uit de dooptrouwboeken in de gemeente IJsselmonde!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jacqueline Morel – van Gemerden

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacqueline Morel - van Gemerden - 8 apr 2022 - 13:57

Beste Jan en Jermaine,

Kees Jan en ik hebben regelmatig contact gehad met Jermaine en hem een aantal dingen uitgelegd en toegestuurd. Ik heb in mijn reacties proberen uit te leggen dat onderzoek in 's-Gravendeel heel lastig is en dat de opzet van de familie Van Gemert een vermoedelijke is en aanvullingen en reacties zeer welkom zijn. De familie Van Gemert vond de naam Leendert kennelijk zeer mooi want er komen heel wat Leendert Leendertsen van Gemert voor. Wat het onderzoek dus niet gemakkelijk maakt. Ook dat de DTB van 's-Gravendeel er niet meer is, is een groot handicap. Dat heb ik ook geprobeerd aan Jermaine duidelijk te maken, maar dat is kennelijk niet overgekomen. Dat blijkt wel uit zijn reactie op de mededeling dat Jan Lots overleden is. Daar is notabene het artikel aan opgedragen. Ik stoor me aan het feit dat de suggestie die wij doen met betrekking tot N.N. Goverts dat dat heel slordig is. Wij zijn niet heel slordig maar doen ons best andere genealogen te helpen door dergelijke artikelen te schrijven die niet zijn gebaseerd op wilde aannames die op internet zijn gepubliceerd, maar op originele bronnen. N.N. Goverts is gebaseerd op het feit dat een van de kinderen Govert Leenderts van Gemert heet  en de naam Govert ergens vandaan moet komen. Als er bewijs is voor iets anders ga ik daar graag in mee. In dit forum zie ik allerlei losse flodders langskomen die afleiden van de hoofdzaak. De Jacob van Gemert die opgevoerd wordt komt uit Woudrichem, volgens zijn huwelijksinschrijving, dus heeft waarschijnlijk niets met deze familie te maken. 

Kortom, ik sta voor alle kritiek open maar dan wel gebaseerd op een goede onderbouwing.

Willeke Molema - 8 apr 2022 - 18:18

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Zus van Jacob van Gemert geboren rond 1660

Jacqueline Morel - van Gemerden - 12 apr 2022 - 09:53

Dag allen! Dank Anneke voor de heldere uitleg! Nu moet ik alleen een akte kunnen zien te vinden waar Jan Monster en Annigje Kruithof optreden als schoonouders van Cornelia Kruithof!

 

@ Jacqueline Ja klopt de betovergrootmoeder (Pleuntje Jacobsdr Van Gemert) van mijn van mijn betovergrootvader Jan Van der Meer (getrouwd met Willemina Van der Schee) was weer een zus van de betovergrootvader (Leendert Jascobs Van Gemert getrouwd met Neeltje Joosdr Wildeman) van jouw betovergrootvader!! Het echtpaar Monster Kruithof en dan nader met name dus die Jan Monster getrouwd met Annigje Kruithof was dan weer een achterneef van die Leendert Jacobs Van Gemert uit jouw stamboom!!

 

@ Willeke Molema-Smitshoek allereerst mijn excuses, ik heb je uiteraard niet willen beledigen en ik heb dan ook grote bewondering voor jouw en Slijkerman voor alle noeste arbeid aan bergen genealogisch werk die jullie voor ons verzetten!! Toch snap ik nog steeds niks van de Govertsdr die je nu ook weer verdedigt? Wie zegt bijvoorbeeld niet dat Leendert Leendertsz Van Gemert de stamvader dus niet zelf 2 keer is getrouwd en dus een keer met een Govertdr, in dat geval zou de Leenderts Leendertsz Van Gemert uit de 2e generatie Govert dus naar zijn moeder genoemd moeten hebben! 

En kan het verder ook niet zijn Willeke dat Leendert Leendertsz Van Gemert uit de 2e generatie zij zoon wellicht naar zijn opa of oma heeft vernoemd? In dat geval een Govert of Govertsdr van voor 1600!! Dus ik heb nooit begrepen waarom jullie deze door mij nu genoemde hypotheses nooit hebben vermeld in jullie onderzoek??

 

Verder lijkt me de collectie Van Gemerden een collectie vol originele bronnen en dus een betrouwbare collectie, ik heb vanmiddag een een mail ontvangen van Jacqueline waarbij ik te horen kreeg dat Cornelis Van Gemerden zijn collectie uitsluitend uit IJsselmondse stukken samenstelde, Dat kan dus ook nog een spannende wending krijgen! 

 

Verder was dat ballon van de familie Van Gemert geen exacte wetenschap, ik noemde het slechts interessant gezien de gebruikte voornamen bij deze Woerkumse Van Gemertfamilie! 

 

Verder ben ik erg benieuwd dat als Maaike Pietersdr, Vermeulen de weduwe was van Jacob Leenderts Van Gemert wie dan de Jacob Leenderts Van Gemert volgens de link https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wink-en-schmaltz/I38732.php was die met Lijdija Albertsdr Boer was getrouwd? Waren er wellicht 2 verschillende personen met de naam Jacob Leenderts Van Gemert ofzo?? Of was Jacob van te voren eerst met Lijdija Boer getrouwd en daarna pas met maaike Pietersdr Vermeulen??

 

Nog even over de Pleuntje Klaas dat zou namelijk verklaren hoe mijn voorouder te weten Pleuntje Jacobsdr Van Gemert getrouwd met Arij Pieters Barendregt aan haar voornaam 'pleuntje' kwam!

 

@Jacqueline, TOP WERK Jacqueline ik zag bij het googlelen dat je er al iets over had gepost op mn BHIC forumonderwerp! Ik heb het nog eens vergeleken met het werk van Willeke en haar collega en deze Maeijke Leendertsz (Van Gemert) en voor zover ik kan nagaan staat deze niet in hun onderzoek, of vergis ik me en kijk ik eroverheen @Willeke??

 

@Willeke, ik he de link er even bij gepakt: http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/index.php?mid=221194&kid=2147&pagina=tekstpagina

Maar gij moet me maar efkes zeggen Willeke als ik ook hier overheen kijk maar volgens mij staan de volgende akte-uittreksels ook niet in jullie onderzoek:

@Willeke:

- 17 jan. 1641: burendingdag door Matthijs van der Merck contra mr. Leendert van Gemert terzake van een boete wegens kolven tijdens de predikatie. (ORA 's-Gravendeel inv. 40)

- 14 april 1647: Leendert Leendertsz. van Gemert is borg voor Cornelis Dirks bij de koop van een huisje. (ORA 's-Gravendeel inv. 32)

- 24 april 1655: Leendert van Gemert is koper of borg op een veiling van goederen, die zijn nagelaten door wijlen Burger Cornelisse en Engeltje Pieters. (ORA 's-Gravendeel inv. 33)

(Wel apart Willeke omdat er in jullie onderzoek staat dat op 22 juli 1654 staat dat zijn vrouw zei: ‘ick hebben geen goet, schijnbaar was Leendert Leendertsz Van Gemert er in minder als een half jaar als dusdanig financieel weer bovenop dat hij ZELFS borg kon staan?)

- 19 mrt. 1667: Leendert van Gemert staat borg voor Machiel Pieters op een veiling. (ORA 's-Gravendeel inv. 34)

- 6 okt. 1669: uitgave aan zijn vrouw wegens diensten verleend aan Renksen Ottens. (ORA 's-Gravendeel inv. 34)

- 6 mrt. 1678: een huis in de Langestraat, dat eigendom is van Geertie Cornelisse, weduwe van Dirck Claesz. Pluijmert, wordt belend door de weduwe van Leendert van Gemert. (ONA 's-Gravendeel)

(zijn weduwe word dus niet alleen in 1687 vermeld zoals staat in jullie onderzoek Willeke maar dus ook nog in 1678!!)

En zijn weduwe word ZELFS nog vaker vermeld:

- 6 mrt. 1680 (Quohier van alle Familïen op den dorpe van 's-Gravendeel en Leerambacht): de weduwe van Leendert van Geemert, in de Langestraat, wint haar kost met spinnen. (Ons Voorgeslacht 1969, p. 28)

- 4 april 1680: de weduwe van mr. Leendert van Gemert is belender ten zuiden van een huis in de Langestraat te 's-Gravendeel, dat op die dag is gekocht door Jan Sibbedeusse van Willempje Lappers. (ORA 's-Gravendeel inv. 4)

- 30 juni 1680: een huis in de Langestraat, belend door de weduwe van mr. Leendert van Gemert, wordt geveild door Gerard de Beveren op last van Geertje Cornelisse, weduwe van Dirck Claesz. Pluijmert. (ORA 's-Gravendeel inv. 34)

 

Kortom vragen maar ook aanknopingspunten genoeg!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 15 apr 2022 - 01:59

De Jacob van Gemert geboren in Woudrichem laat zijn kinderen wel dopen in Dordrecht! Misschien is er wel een connectie. 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jacqueline Morel - van Gemerden - 19 apr 2022 - 07:17

Dag allen sorry voor mijn verlate reactie, maar ik heb e.e.a. nog eens uit proberen te zoeken, daarmee heb ik onderstaand artikel  van Jacqueline Morel-Van Gemerden ontvangen, in de collectie Van Gemerden wordt namelijk expliciet gesteld dat er uitsluitend is geput uit de DTB-boeken van het eiland IJsselmonde!! Hieronder daarover meer:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Nu staat er uitgezonderd de toen door Rotterdam geannexeerde gemeentes, dat ook deze voormalige gemeentes interessant kunnen zijn blijkt uit de volgende feiten. Jacqueline heeft mij namelijk originele aantekeningen laten zien uit de Van Gemerden-collectie waarin staat dat Leendert Leendertsz Van Gemerts (de latere vader van Jacobus Leendertsz Van Gemert) met een Pleuntje Klaas getrouwd moet zijn, uit welke gemeente van IJselmonde men deze gegevens heeft is mij niet bekend, maar zie wel het volgende:

 

Tot dusver heb ik nog niks over deze Pleuntje Klaas kunnen vinden, hierbij dus de vraag of iemand meer informatie over haar heeft???

 

Dan heb ik nog iets anders heel interessants gevonden in de link:  https://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=10227&type=source

Dingboek Oost-IJsselmonde 1603-1640 Stadsarchief Rotterdam – Toegang No 8 – Inventarisnummer 158 

"11 recto #018# rechtdach gehouden den IIen juny by den schout ende t volle collegie 8 leendert arens op bolles aenlegger contra leendert leendertsz timmerman d eysscher eysscht de geinsinueerde de somme van XIX karoligulden X stuyvers affslaende solutien uut wysende d obligatie daervan zijnde gedateert vande XXen mey 1604 concludeert tot condempnatie cum expensis heemraden gehoort hebbende des aenleggers eyssch den verweerders responce wysen voor vonnisse dat den aenlegger den verweerder heeft t onrecht geroepen mits non present (…) den copie vande obligatie condempneren daeromme den aenlegger inde costen"

 

Als men vervolgens in de link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/meer-informatie-gezocht-over-leendert-leendertse-van-gemert-van-strijen-de-wever-de-jonge kijkt (zie reactie van 26 juni 2019 om 23:39) dan zie je in het jaar 1536 ook een 'Mr Lenaert uyt Brabant' te Cilaarshoek bij Strijen opduiken, omdat de oudste Leendert Leendertsz Van Gemert volgens verschillende bronnen op het internet(in het onderzoek van Smitshoek-Molema schrijft men hier geen bewijzxen voro te zijn tegengekomen) eveneens uit Strijen lijkt te komen leek mij 1+1=2 natuurlijk

 

Alleen tja tussen 1536 en 1600 zit natuurlijk wel 65 jaar verschil, en dan zouden we ook nog eens moeten aantonen dat Mr Lenaert uyt Brabant inderdaad afkomstig was uit Gemert of in ieder geval een reden gaf aan in ieder geval zijn nakomelingen om de achternaam Van Gemert te voeren? Volgens mij word deze mrt Lenaert als pastoor of priester in het stuk vermeld en moet dus toen al de volwassen leeftijd hebben gehad.

Met als eveneens grote overeenkomst dat onze Leendert Leendertsz Van Gemert (uit de 1e generatie van het onderzoek Slijkerman & Smitshoek-Molema) eveneens dus uit Strijen kwam (wat ik hierboven al vermelde, Cillaarshoek hoorde bij Strijen), maar dat hij dus ook als "mr. Lenaert" werd vermeld net als de in 1536 vermelde mr. Lenaert uyt Brabant!!

Het grote probleem is echt dat de marges toch wel echt heel ruim blijven. Stel dat Leendert Leendertsz Van Gemert niet rond 1610 is geboren maar bijvoorbeeld precies in het jaar 1600 dan zou zijn vader 'een nog onbekende Leendert' rond 1550 geboren zijn en onze Lenaert uyt Brabant zou dan ook nog eens in het jaar 1500 geboren moeten zijn. Dus ze zouden allemaal Leendert of Lenaert moeten hebben geheten en de 2 oudste generaties zouden ook nog eens allebei rond de 50 jaar moeten zijn geweest toen ze hun kinderen kregen? 

 

Gezien het feit dat de collectie-Van Gemerden diens belangrijkste gegevens omtrent de familie Van Gemert dus put uit de gemeentes van het eiland IJselmonde zou bovengenoemde Leendert Leendertsz (timmerman) wellicht een 'welkome' schakel zijn in ons verhaal. Oost-IJsselmonde grensde in het zuiden aan Barendrecht en Ridderkerk. Niet super dicht bij 's-Gravendeel dus maar ook niet super ver weg. Deze Leendert zou dus goed in de stamboom passen als blijkt dat hij al wat ouder was want stel dat hij toen 30 tot 40 jaar oud was dan moet hij dus rond 1560 of 1570 zijn geboren

 

Probleem is dan wel dat we opgeteld dan wel uit komen op 5 generaties met de naam Leendert of 'Lenaert"

 

I. Mr. Lenaert uyt Brabant vermeld als pastoor(?) te Cillaarshoek, hij zou dan uit Gemert of omgeving afkomstig moeten zijn, en zodoende zouden zijn nakomelingen en wellicht hij zelf ook nog ‘Van Gemert’ moeten hebben geheten

II. Leendert Leendertsz (Timmerman) die dus in het dingboek van Oost-IJsselmonde in het jaar 1604, dit zou dus die welkome tussenschakel kunnen zijn zoals ik hierboven al stelde die de stamboom 'mogelijk kloppend' zou kunnen maken!! Hij word in het Oost-IJsselmondense dingboek als verweerder vermeld bij de eiser genaamd Leendert Ariensz (ook word er nog ene Leender/Leendert Jansz genoemd?), was dit wellicht een familielid van hem waarmee hij een financieel conflict had?
IV. Mr. Lenaert die Hans Vogels dus vermeldt in zin commentaar van 28 mei 2019 om 07:48 uur als ‘senior’, en die volgens dus was getrouwd ook met ene Cornelia getrouwd moet zijn geweest (zie ik de link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/meer-informatie-gezocht-over-leendert-leendertse-van-gemert-van-strijen-de-wever-de-jonge). Dit moet dan dezelfde persoon zijn als Leendert Leendertsz Van Gemert die te Strijen vermeld word!!
V. Leendert de Jongere die dus 2 maal is getrouwd, 1. Met ene Neeltje die in 1671 in het kraambed moet zijn overleden en 2. Weer met een Neeltje is getrouwd te weten, Neeltje Cornelis Wever

 

Tevens interessant om te zien is om in het dingboek van Oost-IJsselmonde de naam 'In 't Veld' veelvuldig voorkomt die zo nu en dan ook nog weleens op Mayke Pietersdr Vermeulen word geplakt, Mayke Pietersdr Vermeulen was weer de vrouw van Jacob Leendertsz Van Gemert, ook word er verderop in het dingboek ook nog een leendert vrancken timmerman, wellicht ook familie van de reeds eerder vermelde Leendert Leendertsz Timmerman? 

 

Eerder schreef ik trouwens:

"Verder ben ik erg benieuwd dat als Maaike Pietersdr, Vermeulen de weduwe was van Jacob Leenderts Van Gemert wie dan de Jacob Leenderts Van Gemert volgens de link https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wink-en-schmaltz/I38732.php was die met Lijdija Albertsdr Boer was getrouwd? Waren er wellicht 2 verschillende personen met de naam Jacob Leenderts Van Gemert ofzo?? Of was Jacob van te voren eerst met Lijdija Boer getrouwd en daarna pas met maaike Pietersdr Vermeulen??"

 

In het onderzoek van Slijkerman & Molema-Smitshoek word vermeld dat niet Jacob Leendertsz maar juist Govert Jacobsz of Jacob Govertsz Van Gemert was getrouwd met Lijdija Aelbrechtsz Boer, dit zou wellicht de moeite waard zijn om nog eens na te checken!!

 

BINGO!!!!

"keure ende ordonnantie gesonden by den baillu van zuythollant rechtdach gehouden Xen november anno 1605 by jan jansz int velt schout mit t volle concilium vande heemraden praeter govert leendertsz eysscher contra cornelis dircxsz grooten jan jansz smit pieter joostensz ende leendert arensz visser eysscht betaling van zynne geleden schade hem aengedaen int inbrengen van eene tonne bier van zynnen kelder die zylieden hebben gespilleert concludeert tot condempnatie cum expensis heemraden wysen voor vonnis dat partyen byden anderen zullen compareren nemende elcx een goet man van die van de gerechte op hoope van goet accoort ende mit non accordatie zullen heemraden ter naester vierschaer wysen ende stagen als recht is"

 

Is dit toeval, ik denk dat we met de Leendert Leendertsz en de Govert Leendertsz die in het dingboek van Oost-IJsselmonde en het feit dat de collectie Van Gemerden zich uitsluitend baseert op gegevens van het eiland IJsselmonde OP HET GOEDE SPOOR ZITTEN!! Zeker ook gezien het feit dat het er verdacht veel op lijkt dat de hier vermelde Leendert Arensz Visser ook dezelfde persoon lijkt te zijn die een conflicht had met Leendert Leendertsz Timmerman!!

 

Dan kom ik in hetzelfde dingboek op de volgende vermelding:

 

"opten XVIIen october anno 1605 heeft jacob arensz met consente van pieter woutersz aengenoemen voor hem synnen erven ende nacommelingen omtrent anderhalve roede dycx toebehoorende inde waterkeeringe bekent aende westzyde harmen oom tot dordrecht ende aende oostzijde leendert leendertsz vrancken timmerman omme met den voorsegde dyck zynne wille naer costuyme vande lande te mogen doen int betaelen vanden zelven tot de XII roede toe waertegen den voorsegde jacob arensz heeft belooft voor hem zynnen erven ende naercommelinge d voorsegde 1 ½ roede dycx nu ende ten eeuwigen dagen tot zynne costen t onderhouden ende bevryden van alle schouwe tzy van hooge ofte lage heemraden niet uutgesondert dan ingevalle d zelven dyck worden verhoocht zoo heeft d voorsegde pieter woutersz voor hem ende zynnen erven belooft t zelve alleen tot zynnen coste te doen zonder dat desselve jacob arensz daarmede in eeniger wys sal wesen bemoeyt actum ter presentie van jan jansz int velt schout pieter dircxs verschoor datum ut supra"

 

Okee nu word het spannend!! We hebben dus een collectie-Van Gemerden waarbij ik dus nogmaals stelt dat die uitsluitend gegevens heeft op het eiland IJsselmonde!! Vervolgens hebben we in het dingboek van Oost-IJsselmonde de volgende personen:

 

1. Leendert Leendertsz Vrancken (Timmerman)!! Als we hier met de vader van Leendert Leendertsz "Leendertsz" 'de oude' Van Gemert te maken hebben dan was deze Leendert Leendertsz Vrancken wellicht een zoon of 'kleinzoon van onze Mr. Lenaert uyt Brabant!!

2. Vervolgens zien we vervolgens een Leendert Ariensz die hoogstwaarschijnlijk tegen dezelfde persoon te weten Leendert Leendertsz Timmerman 

 

Wellicht was de Leendert Ariens die men meerdere keren hierboven eveneens beschreven in de akten wellicht wel de te Hardinxveld eveneens als chirurgijn actieve Leendert Ariensz de Hek uit de link: https://www.den-uijl.nl/genealogy/3/155750.htm en ook hier komen iemand komt weer personen voor met het patroniem 'Govertsz' te weten ene Rochus Govertsz en Ariaen Govertsz ook Sliedrecht is tegen Dordrecht aangelegen net als 's-Gravendeel, het is dan wel allemaal speculatief maar het is wel allemaal heel erg opvallend vind ik allemaal!!

 

Deze Leendert Vrancken komt ook voor op de site van Madmonarchs in de link: http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/_lenert_lenertsz_vrancken_1071546848.htm waarbij de volgende akte van zijn schoonzoon Jan Jansz Van Besooije erg interessant is:

 

"De onder de jurisdictie van Charlois woonachtige Jan Jansz van Besoije, getrouwd met Barbara Leenderts, en diengevolge mede-erfgenaam van wijlen zijn schoonvader, Lenert Lenert Vrancken, in leven gewoon hebbende in de jurisdictie van Ridderkerk, transporteerde op 23-4-1659 aan zijn op Zevenbergen onder jurisdictie van Oost-IJsselmonde gedomicileerde zwager Cornelis Arijensz. Nuchteren 1 merge aan de noordzijde van de Hoogenwech in de Nieuw-Reijerwaard, gemeen liggend met 1 merge land van Nuchteren, die er 425 car. gld. voor betaald."

 

Ik had van de week Jacqueline Morel-Van Gemerden nog efkes telefonisch aan de lijn gehad waarbij zij vertelde dat haar hele familie Van Gemerden (zij stamt ook van de tak Van Gemert af) uit Ridderkerk afkomstig was, nou zou ook de Lenert Lenert Vrancken die dus in een adem word genoemd met ene "Govert Leendertsz" en zodoende naar mijn inzien de stamvader van de familie Van Gemert/Van Gemerden zou moeten zijn in zijn leven in ieder geval woonachtig moeten zijn binnen de juridisdictie van Ridderkerk!! Ook blijkt hij familie te Zevenbergen te hebben, en laat het nou net zo zijn dat ook het onderzoek van Slijkerman & Smitshoek-Molema het heeft over leden van de Familie Van Gemert/Van Gemerden die zelfs te Zevenbergen doopgetuigen en zelfs getrouwd zijn geweest zoals de in het voornoemde onderzoek vermelde Annetje Lindertsz Van Gemert (Anna Van Geem/Geemert)!!

 

WEER EEN BINGO!!!

 

Ik heb hier namelijk weer een 'teken aan de wand' in de link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-de-kleine/I84567.php want hier trouwt ene Leendert Ariensz IJsselmonde (weliswaar pas rond 1726 maar toch) met JAWEL Neeltje Ariensdr Monster, ook als ik dan weer een blik werp op mijn voorouders in de link: https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I151153.php te weten Jan Cornelis Monster en Neeltje Ariens Neutenboom dan word het gezien alle overeenkomsten in de voornamen, paroniemen, en achternamen steeds moeilijker te ontkennen dat er geen connectie is tussen het echtpaar IJsselmonde-Monster en het echtpaar Monster-Neutenboom. Sterker nog, ik begin steeds stelliger te worden in mijn vermoeden dan deze Leendert Ariensz IJsselmonde dus zelf weer een lid was van de familie Van Gemert/Gemeren//Gemerden/Gavandet!! Als dit zo is dan m,oet hij denk ik een kleinzoon zijn geweest van de in het dingboek vermelde eerder door mij hierboven beschreven personen, dan moet of Leendert Leendertsz Timmermansz, of Govert Leendertsz of Leendert Ariensz (de Hek?) nog een kind Arien of Ariaen hebben gekregen die dan weer de vader was van bovengenoemde Leendert Ariensz IJsselmonde!!

 

Een ander erg opvallend aspect als ik nog n keer de link van de familie 'de Hek' erbij pak (zie ook de link: https://www.den-uijl.nl/genealogy/7/154567.htm) is de volgende akte:

 

"53. 10-12-1679
Mr. Leendert de Heck, chirurgijn, jegens Thonis Cornelis Folckerts en Jan Beelde, alsmede syn comp. huysvr. Neeltje Bastiaens, geeft procuratie om tot Leyden te verrichten de belangen in de erfenisse van syn comp. nichte Neeltje Ariens zalr. 509 509 RA NA WA Hardinxveld."

 

Ook mijn voorouder uit de link: https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I150854.php die weer de zoon was van Hendrik Monster en Neeltje Neuteboom heette Bastiaan Monster, en ook hij was weer getrouwd met een Neeltje Barendregt die weer een dochter was van mijn andere voorouder Pleuntje Jacobsdr Van gemert! Al met al reist bij mij toch het beeld dat al deze families mekaar toch al veel eerder kenden en in ieder geval intensief contact hadden, en dat dit dus contact dus al ver voor 1700 moet zijn ontstaan!!

 

En ondertussen gaan we verder met het dingboek van Oost-IJsselmonde waar we de volgende akten in vinden:

 

15 verso  #035# 

compareerde voor ons schout ende heemraden int oostambacht van iselmonde naer genommeert deersame leendert leendertsz vrancken timmerman harmen leendertsz ende leenaert leennaertsz alle woonende inden dorpe van iselmonde voorsegd ende hebben henlieden gesamentyk ende elcx een van hen allen als principael geconstitueert ende borge gestelt constitueren ende stellen borge mits desen onder renunchiatie van t beneficium van excussie divisionis ende ordinis voor jaeren lantpachts van XXV mergen lants twelck cornelis leennaertsz woonennde in heindrycken ambacht van eennen jan boucquet woonende tot dordrecht in huyre is gebruyckende waer van t eerste jaer gevallen ende verscheennen is karsmis anno 1603 ende t leste vallen ende verschynen sal karsmis anno 1606 welverstaende dat d voorsegde persoonnen henlieden mede verbinden voor alle onraeden ombetaelde ommeslaegen ende verpondinge van hooge ende lage heemraden tyde staende dese huyre daer op gecommen ende noch te commen ende de betalinge vande voorsegde vier jaeren te doenne mit d aencleven vandien achtervolgende de huyrcedulle daer van zynde ende inde plaetse van de zelven jaren inde huyrcedulle begrepen sal cornelis t lant gebruycken vier jaren te weten tot d jaer 1606 incluys ende sal boucquet t zaylant mogen aenneerden als den schooff vande velde wesen sal ende t weylant sal den voorsegde cornelis mogen gebruycken tot karsmis anno voorsegd ende de wooninge tot mey daer aen volgende zonder langer ten ware deselve anders accordeerde verbinden daer voren mit datter aff dependeert speciaelyck henliede persoonnen ende goederen roerende ende onroerende hebbende ende toecommende nul exemt hoe ende waer die gelegen ofte namaels bevonden souden mogen worden submitterende desselve ende den keure vandien ten verbande ende bedwanck van alle rechten ende rechteren cum expensis des belooffde d voorsegde cornelis dese borgen t indempneren op gelyck recht actum ter presentie van jan jansz int velt pieter dircxsz verschoor ende pieter woutersz heemraden inden voorsegde dorpe onderteeckent op huyden XXXen october anno 1605 my present p pietersz 

 

25 recto #075# 

rechtdach gehouden den XXVIIIen juny 1607 by den schout jan jansz in t velt ende t volle collegie van heemraden cornelis andriesz zoetelieff eysscher contra leennert leennertsz vrancken timmerman gedaagde d eysscher eyscht de somme van drye gulden tien stuyvers ter saecke ende als reste van een koe te weyen concludeert tot condemnatie cum expensis heemraden wysen voor vonnis dat partyen by den anderen sullen compareren nemende elcx een goet man op hope van accoordt ende soo partyen niet connen accorderen sullen heemraden ter naester vierschaer wysen ofte staegen als recht is 

 

30 verso #094# 

den XXIIII aprillis 1608 heeft leennert leennertsz francken timmerman gift ende eygen gegeven aen pieter woutersz van twe mergen XCIIII roeden landts leggende inde eerste houve van oost iselmonde de waterkeeringe alleen ende mit niemants gemeen belendt aende oostzyde willertsz dycxkens west pauwelsz van alckemade cum suis zuyden de voorsegde leennert vrancken ende noorden den selven pieter woutersz alles volgens de coopcedullen daer van gemaeckt des dat jacob anthonis tot zynen laste neempt ende houdt op zyne elff hont cum 16 ½ roe de rente van twaelff gulden X stuyvers jaerlyks aen haere genadige van merode ende daer voren t zelve speciaelyck verbindt ende gehipothequeert actum present jan jansz int velt schoudt ende t volle collegie van heemraden datum ut supra my present p pietersz 1608 

 

31 recto #095# 

opten XXIIIen mey 1608 heeft leendert leennertsz vrancken gift ende eygen gegeven aen jacob homse van eenen mergen vier hondt LXXXIIII roe landts gelegen inde waterkeringe alleen ende mit niemants gemeen belendt oost willarts dycxken west meester pauwelsz van alckemade noort harmen oom ende zuyden de oude wateringhe mitte belastinge van dyckwateringhe etcetera een rente te laste van IIC gulden aen hare genadige van merode actum ut supra ter presentie van jan jansz int velt schout ende t volle collegie van heemraden

 

#103# 

heindrick heindricxsz schiptimmerman eysscher contra leennert leennertsz vrancken d eysscher persisteert als voren cum expensis heemraden mits non comparitie condempneren den gedaagden int tweden deffault ende uut crachte vandien versteecken van alle exceptien dilaiter

 

37 recto #120# 

gysbrecht van arckel rentmeester van hare genadige van merode eysscher contra leendert leendertsz timmerman ende jacob thonisz eyscht de somme van vyffenvyftich gulden veertien stuyvers een blanck vuer vier ende een halff jaeren verloopen renten t leste verschenen de XXIXen marty 1609 gehipothequeert op het huys ende zes margen lants int oostambacht van iselmonde eertyts toebehoort d voorsegde somme verbonden ende executabel te zyn ende by provisie tot namptissement cum expensis heemraden opt versoeck van leendert leendertsz gedaagde mits d absencie van jacob anthonisz verleenen dach van huyden ende veertien dagen ten naester rechtdach 

 

64 verso #210# 

rechtdach gehouden den vierden october 1618 pieter pietersz secretaeris als rentmeester des eedele welgeboren heere van merode ambachtsheere tot yselmonde eysscher contra pieter woutersz als medepossesseur vande zes mergen lants leggende inde waterkeeringe daer de wooninge van leenert lenertsz vrancken op staet d eysscher eyscht de somme van vyftich ponden over twe halve jaeren intereste tot zes gulden V stuyvers als reste vant jaer vervallen september 1614 et 1615 mitsgaders d jaeren 1616 17 et 1618 elcx tot twaelff gulden tien stuyvers maeckende totus de somme van vyftich ponden van XL grooten vlaems concludeert tot condemnatie cum expensis compareerde pieter woutersz bekennende de voorsegde schult versoeckende willige condemnatie gelyck mede gedaen heeft cornelis jacobsz bouchouwer belovende binnen die tyt van veertien dagen de geeyschte somme van L gulden te betaelen cum expensis

 

Eerder zagen we al met al ene Leendert Leendertsz en Leennaertsz Lennaertsz gezamellijk optreden samen met een Cornelis Lennaertsz, wellicht dat onder vermelde Leennert Cornelis een zoon van hem was?: 

 

#148# 

dirck jansz aenlegger contra leennert cornelisz d eysscher eyscht betaelinge ende indemniteyt van XXV ½ stuyvers mitte costen daerinne hy ten behouve vande waert leendert jansz soetentyt is geindempneert als tot wyncoop tusschen den verweerder vande verweerders damlooper schuyt verdroncken concludeert tot condemnatie cum expensis heemraden appoincteren dat partyen by den anderen sullen compareren op hoope van accoordt ende by faute vandien tegen den naesten rechtdach in te brengen elcxt syn bewys om recht t aenhooren 

 

Wat dus interessant is om te lezen is dat men hierboven niet alleen spreekt over een Leendert Leendertsz maar ook over een Leenaert Leennaertsz, wellicht om beide heren duidelijker van elkaar te kunnen onderscheiden!! Ook zien we een Harmen Leendertsz en Cornelis Leennaertsz tevoorschijn komen, waarbij des te meer duidelijk word dat men de verschillende personen via de patroniemen tracht te onderscheiden!! Met 'Heindrycken ambacht' word uiteraard Hendrik-Ido-Ambacht bedoeld, nog dichter bij 's-Gravendeel gelegen met alleen nog Zwijndrecht ertussen!!

 

En vreemd genoeg lijkt er toch ook weer een link met de familie Van Cranendonck te zijn, al lijkt de door ons onderzochte tak Van Gemert zich hier weer ineens te bedienen van de naam "Bolles" (wellicht een verwijzing naar Bolnes?):

16 verso #037# 

rechtdach gehouden den VIIIen december anno 1605 by jan int velt schout ende t volle collegie adriaen leennaertsz ende de gemeenne erffgenamen van leennaert arensz bolles eysscher contra heindryck pietersz craennendonck als curateur van de boel van zynnen vader pieter pietersz craennendonck eysscht de somme van XV pond VI stuyvers van gedaennen arbeyt ende verteerde costen by zynnen vader zaliger gedaen concludeert tot condempnatie cum expensis heemraden wysen voor vonnis dat alsoo hy eysscher denverweerder verclaert te wesen curateur vande voornoemde boel dat den eysscher binnen den tyt van XIIII dagen hem sal leveren copie autenticq uut zynnen schultbouck ende hem de reeckeninge comt maecken ende alsdan voorder op hem te procederen naer behooren

 

35 verso #115# 

op huyden den XXIen mey 1609 heeft leennert cornelisz woonnende in barendrecht gift ende eygen gegeven aen jan jansz de jonge van twe mergen anderhalff hont lants leggende int oudelandt van iselmonde gemeen mit anthonis pietersz craennendonck in een stuck van 9 ½ mergen mit allen zynnen appendencien ende toebehooren belendt ten oosten pieter dircxsz ende jan jorisz ten noorden den baillu cum suis ende ten zuyden maretgen dircxsz weduwe dirck cornelisz in alle voegen ende manieren die hy daer aen gecommen is mit de voet te stooten mits hy daer op tot zynnen laste neempt IICL gulden hooftgelt te betalen aen dominicus d erbandt volgende den constitutie brieff daer van hy d eenne helfte nu aen dese paeye sal corten ende mey 1609 thoecomende d ander helfte volgende de coopcedulle daer van gemaeckt actum present t volle collegie van heemraden actum ut supra my present p pieters 1609

 

Ik weet niet of de Leennert Cornelisz die overduidelijk een link lijkt te hebben met het geslacht Craenendonck en niet in Oost-IJsselmonde maar in het nog zuidelijker (en dus dichter bij 's-Gravendeel gelegen!) Barendrecht woonde ook aan onze tak is te linken, wel weten we dan zijn vrouw Lysbeth Pieterse moet hebben geheten: 

 

36 recto #116# 

compareerde voor ons jan jansz int velt schout pieter dircxsz verschoor ende pieter woutersz heemraden tot iselmonde d eersame heindrick pietersz craennendonck thonis pietersz ende sebastiaen pietersz craennendonck ende adriaen aertsz hacke als getrout hebbende maertghen pieterse zoo voor haer zelven als vervanghende ende hem sterck makende voor haere andere mede susters ende broeders kinderen gemeene kinderen ende erffgenamen van pieter pietersz craennendonck ende adriana geeritse zaliger ende hebben in die qualiteyt specialick geconstitueert ende machtich gemaeckt constitueeren ende maecken machtich midts desen leennert cornelisz woonnende in barendrecht haer mede erffgenamen als getrouwt hebbende lysbeth pieterse om uut haers comparanten name ende van harentwegen rechtelyk te mogen eysschen ende versoecken jegens eennen huygo pietersz craennendonck alle alsulcke deel ende aenpaert van zeecker aenwas gelegen in west-barendrecht mitsgaders van zeecker jaere vruchten ende genudt vandien haer aenbesturven vande voorsegde haer constituanten zaliger ouderen ende eertyts gecomen van zaliger geerit pietersz bootser ende zyn huysvrou zaliger recht daerom te maecken ende te sprecken voor allen bancken ende vierscharen ofte mit vrientschap accorderen sentencien interlocutoir ende diffinitief te mogen aenhooren ende die t appeleren ofte reformeren zulcx synen goeden raet gedragen sal ende voorts alles te doen tam adlites quam ad negotia cum potesto substituendo gelovende voor goet vast ende van waerden te houden alle t gundt byde voorsegde geconstitueerden ofte synen gesubstitueerden hier inne gedaen ende gebesoingneert zal worden onder alle verhandeling van rechten daer toe staende behoudelick dat hy schuldich blyft van syne administratie te doen behoorlycke reeckeninghen bewys ende reliqua ter controle desen by ons schoudt ende heemraeden bovengenoempt onderteeckent op huyden den XVIIIen mey anno XVIC negen

 

En dat klopt inderdaad, hier in onderstaande akte blijkt het Elisabeth Pieterse Craennendonck te zijn, bijzonder is nog te vermelden dat ik te Charlois wellswaar veel later maar ook de naam Bastiaen Pietersz ook bij de familie Vermeulen of Vermolen zie terugkomen, hebben we het hier wellicht over een en dezelfde familie?

 

39 verso – 40 recto #132# 

Leennert cornelisz … als man ende voocht van elisabeth pieterse van craennendonck requirant ende aenlegger ter eenre contra heindrick antonisz ende sebastiaen pietersz zoonnen van craennendonck mitsgaders adriaen aertsz hacke als man ende voocht van maeryken pieterse van craennendock ende de kinderen ende erffgenamen van willem pietersz besemer by hem verwect aen fyken pieterse van craennendonck kinderen ende erffgenamen van pieter pietersz van craennendonck ende adriana geeritse haerluyde vader ende moeder saem gedaagden gerequireerde ende voorweerders te andre zyde van craennendonck ende adriana geerits haerluyder ouders naergelaeten hem requirant inden naem vande selve syn huysvrouw voor uut haer luyden voorsegde ouders boedell te laeten volgen gelycke bruyloftsfeest cleedt als de gerequireerden gehadt hebben ofte hondert twintich gulden daer vooren uut den intreste vandien t zedert het overlyden vande voorsegde adriaena geerits totte effectuele voldoeninge toe ende dat by provisie d voorsegde gerequireerdens verboden sall worden tot d voorsegde schiftinghe ende deylinge te verstaen voor alle t selve voldaen te hebben maeckende in cas van proces eysch van costen schaden ende intresten off tot anderen alsulcken fine ende conclusie als myne edele heeren mitte deductie vande saecke bevinden sullen te behooren ende den requirant orbaerlicxt te syn op alles imploierende deselve u edele goedertieren officie Heemraden appointeren dat partyen by den anderen sullen compareren nemende elcx een goet man op hope van accoordt om herluden saecke mitter minne ende vruntschap uute wegen te leggen ende soo partyen niet en connen accorderen sullen heemraden ter naester rechtdach wysen ofte stagen sulcx als recht is concludeert dat den verweerder sall worden gecondempneert te namptiseren d voorsegde geeyschte penningen mit alle de costen daer omme te doen 

 

In dat licht is onderstaande akte hellemaal bijzonder waarin we een ene Sebastiaen Pietersz Van Zevenbergen zien optreden, het is niet duidelijk of we hier te maken hebben met dezelfde persoon als boven en dus met een lid van de familie Craenendonck maar het lijkt wel duidelijk dat laatstgenoemde uit het in het huidige Noord-Brabant gelegen Zevenbergen lijkt te komen! Waarbij het opvallend is dat er ook nog een stuk land in Oost-IJsselmonde ligt wat naart het zuidelijker gelegen Zevenbergen te lijkt zijn vernoemd?

 

We hebben dus de volgende opvallende feiten:

1. Bij de familie Vermolen of Vermeulen treffen we een Sebastiaen Pietersz aan, (weliswaar wel van latere datum maar toch)

2. Bij het geslacht Craenendonck treffen we een Sebastiaen Pietersz aan

3. We treffen ene Sebastiaen Pietersz Van en dus hoogstwaarschijnlijk uit Zevenbergen aan!

4. Zevenbergen is ook de plaats die uitdrukkelijk in verband word gebracht door Slijkerman & Molema-Smitshoek Met bijvoorbeeld Anna Van Gemert/Van Geemert/Van Geem

 

40 recto #133# den XXIX juny anno 1610 hebben adriaen harmensz ende sebastiaen pietersz van zevenbergen gift ende eygen gegeven aen claes robbrechtsz van de worff genaemt zevenbergen mitte huysinge daer op staende zoo groot ende cleyn als den zelven aldaer gelegen is byden hoop sonder eenige maete mits dat hy die rente ende t verloop vandien daerop staende ten behouve van adriaen huygen ofte haeren actie … hebbende tot zynnen laste sall nemen ende deselve cortende aen syne belooffde cooppenningen actum present jan jansz int velt schoudt pieter dircxs verschoor ende pieter woutersz heemraden actum ut supra my present

 

Hier nog een akte over Leennert Cornelisz:

 

#127# den 20en 

augusty anno voorsegd heeft anthonis pietersz craennendonck gift ende eygen gegeven aen jan jansz int velt de jonge van twe mergen 1 ½ hondt leggende inde eerste houve van t oudelandt van iselmonde leggende gemeen in een stuck van vyftehalff mergen mit den voorsegde cooper ende belendt volgende de gifte die den selven cooper vande wederhelfte op ten XXIen mey lestleden van leennert cornelisz in barendregt ontfangen heeft actum present als boven

 

Er word hierboven gesproken over bezit in de vorm van aanwassen (naar mijn beste weten aangeslibt land) in West-Barendrecht) als ik naar de kaart van Barendrecht kijk (google maps) en ik kijk naar het archief van de voormalige heerlijkheden Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse dan lijkt het mij hier om de polder Ziedewy te gaan die in het archief word beschreven als een binnen West-Barendrecht gelegen polder! Ik weet niet of de polder Ziedewij hellemaal tot aan de oude Maas grensde maar hij ligt in ieder geval volgens de link: https://www.barendrecht.nl/vaststelling-wijzigingsplan-natuurgoed-ziedewij-en-besluit-hogere-waarden-wet-geluidhinder tussen de Stationsweg en de Noldijk!!

Stel dat de polder Ziedewij nou hellemaal langs Heerjansdam gaat tot aan de oude Maas of in ieder geval de randweg dan en men kijkt vervolgens langs de oude Maas naar het Zuiden dan wijst diens neus langs het Kuipers voor en Puttershoek al zowat richting 's-Gravendeel!!!

 

Ook begin ik steeds meer te denken als ik kijk naar de link: http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/vermeulen_cornelia_pieters_1043488464.htm dat ook Cornelia Pieters Vermeulen geen dochter was van Pieter Coenen In 't Veld was (zoals op Madmonarchs word geopperd), immers haar moeder staat niet vermeld op voornoemde site, zodat het onzeker is of dat Maycken Meeuwesdr haar moeder was. Ik denk eerder dat Cornelia Pieters Vermeulen een zus was van Maayke Pieters Vermeulen, immers Mijnsheereland word enkel met Strijen (waar Mr Lenaert Lenaert Van Gemert als afkomstig van werd vermeld) gescheiden door het ertussen gelegen Cilaaershoek en laat deze Cilaarshoek dus nu net ook de plaats zijn waar Mr Lenaert 'uyt Brabant' schijnbaar enige tijd zielzorg heeft uitgeoefend! Waarbij het mij niet gek lijkt dat ook Mr. Lenaert de zielzorg die hij verleende wellicht combineerde met het beroep van chirurgijn, doch dit is uiteraard speculatief!! 

 

Wellicht was Marijchie Vermeulen die op 31-08-1676 getuige is bij de doop van het het kind van het echtpaar Weda-Vermeulen te Mijnsheerenland wellicht dezelfde persoon als Maayke Pietersdr Vermeulen!!

 

Als men verder door het dingboek van Oost-IJsselmonde bladert dan komt men de volgende interessante naam tegen:

#41# 

compareerde voor ons schout ende heemraeden van t oostambacht van iselmonde naer genommeert deerzaeme cornelis arensz woonende in oostbarendrecht ende heeft den vrije gift ende eygen gegeven aen japhet leendertsz van tien hont lants gelegen int oostambacht van iselmonde in d eerste houve van oosten inne genaemdt de waterkeeringhe leggende alleen ende met niemants gemeen belent aende oostzyde de kercke ende hy geeft tot iselmonde aende westzyde pieter pietersz vinck ende devoorsegde japhet leennaertsz moeder aende noortsyde de veenwateringh ende aende zuytzyde t oude dycxken actum ter presentie van t volle collegie van schout ende heemraden van voorsegde ambachte op huyden den XXVIen january anno 1606 my present p pietersz 1606

 

23 recto #064# 

den XXIIIen mey XVIC zeven heeft japhet leennertsz waersman van oost iselmonde versocht aen jan jansz schout met zynen blyckenden penningen rechtelicke uutlegginge opte quade ende onwillige betaelders vande gemeennelyken ommeslagen ende anders dyckenlanden etcetera noch schuldich zynde vanden jaere 1606 actum ter presentie van pieter dircxsz verschoor ende pieter woutersz heemraden inden voorsegde ambachte datum ut supra

 

38 verso #126# 

den 20 augusty anno 1609 heeft heindrick pietersz craennendonck gift ende eygen gegeven aen japhet leennertsz van drye mergen vijffen halff hondt lants zoo groot ende cleyn als dat gelegen is mit allen zynen appendencien ende toebehooren int oudelant van iselmonde inde twede houve van t oude dycxken aff inne wesen vry ende onbelast van eenige opstallen van …actum present jan jansz int velt schoudt ende t volle collegie van heemraden praeter huygo pietersz craennendonck datum ut supra my present nota: belent ten oosten t oude dycxken west dammis jansz noorden bastiaen pietersz craennendonck zuyden pieter van dryel 

 

44 verso – 45 recto #157# 

op huyden den XXVIII dach der maent van december 1611 heeft japhet leennertsz inwoonder tot iselmonde als speciaele procuratie hebbende van meester adriaen moeysyenbroeck licentiaet inde rechte ende haermen oom harmensz beyde woonnende tot dordrecht gift ende eygen gegeven aen heidrick jansz tot iselmonde van seeckere vier mergen drye hondert dryenveertich roeden vrye eygen lant leggende alhier int oostambacht van iselmonde inde XIIIe houve van oosten inne gemeen in een stuck van tien mergen genaemt jan ooms weer wesende d eene helfte vande voorsegde XIIIen houve daer naest aen belendt is aende oostzyde de weder helfte vandien zynde gelycke tien mergen daer d voornoemde cooper op woondt ende mit zyn consoorten mede eygen is ende aende westzyde de XIIIIe houve daer eygen van is franc reyersz ende d voornoemde gemachtichde op woondt streckende deselve tien mergen vande noort zeedyck tot den ouden zuytdyck toe mit allen zynen aencleven ende toebehooren van dyckagie wateringe buyten aenwas tot de twaelff roeden etcetera in aller manieren zoo dat d voornoemde vercoopers toebehoort heeft aldus gedaen mit vonnisse naer s lants gebruyck by jan jansz int velt schoudt ende t volle collegie van heemraden inden voorsegde ambachte collegialiter vergadert synde actum ut supra

 

Wat ik denk dat men dus 2 takken op in ieder geval Oost-IJsselmonde had die de naam Leendertsz dan wel als voornaam dan wel als patroniem hanteerden, namelijk dat van Jaefet Andriesz (zie hiervoor de link: http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/_joffijt_andriesz_1043492855.htm), waar bovengenoemde Japhet Leendertsz een kleinzoon van was (ondanks dat de namen erg Joods klinken schijnen we hier toch met een oer-Hollandse familie te maken hebben?) en de tak van Leendert Leendertsz en Govert Leendertsz waarvan ik dus overtuigd ben (gezien ook de Govert Leendertsz in het onderzoek van Slijkerman & Molema-Smitshoek) dat men hier dus met de Van Gemert/Van Gemerden tak te maken heeft! Waarbij het opvalt dat in de akte er expliciet onderscheidt word gemaakt tussen Leendert Leendertsz en Lenaertsz Lennaertsz terwijl men bij Japhet er juist voor kiest om de patroniemen Leendertsz en Leennaertsz juist bij hem door elkaar te gebruiken!!

 

Verder stellen Slijkerman & Smitshoek-Molenhoek in hun onderzoek dat bij de oudste Leendert Leendertsz Van Gemert de eerste vermelding van 1636 dateert, stel dat we een (naar mijn inzien) hele gemiddelde leeftijd van 36 pakken, dan zou Leendert Leendertsz Van Gemert dus een zoon moeten zijn van Leendert Leendertsz Vrancken en dan zou Govert Leendert een oom moeten zijn geweest van Leendert Leendertsz Van Gemert, en dan zou de Govert Leendertsz Van Gemert van generatie IIIb uit het onderzoek van van Slijkerman & Smit dus naar zijn oudoom moeten zijn vernoemd!!!!!

In dat geval zouden we tot een verdere reconstructie van de stamboom kunnen komen:

I. Mr. Lenaert uyt Brabant vermeld als pastoor(?) te Cillaarshoek, hij zou dan uit Gemert of omgeving afkomstig moeten zijn, en zodoende zouden zijn nakomelingen en wellicht hij zelf ook nog ‘Van Gemert’ moeten hebben geheten, hij krijgt de volgende zoon:

II. Een tot nu toe nog onbekende Vranck Lenaerts (wellicht toch ook vermeld onder het patroniem Leendertsz?),deze Vranck Lennaertsz krijgt de volgende kinderen:

III.1. Govert Leendertsz 

III.2. Leendert Leendertsz (Timmerman) Vrancken die dus in het dingboek van Oost-IJsselmonde in het jaar 1604, dit zou dus die welkome tussenschakel kunnen zijn zoals ik hierboven al stelde die de stamboom 'mogelijk kloppend' zou kunnen maken!! Hij word in het Oost-IJsselmondense dingboek als verweerder vermeld bij de eiser genaamd Leendert Ariensz (ook word er nog ene Leendert/Leendert Jansz genoemd?), was dit wellicht een familielid van hem waarmee hij een financieel conflict had? Hij krijgt de volgende zoon:
III.2.1. Mr. Lenaert die Hans Vogels dus vermeldt in zin commentaar van 28 mei 2019 om 07:48 uur als ‘senior’, en die volgens dus was getrouwd met ene Neeltje die in 1671 in het kraambed moet zijn overleden en 2. Wellicht weer met een Neeltje is getrouwd (als zij wellicht niet identiek is met de eerste Neeltje??) te weten, Neeltje Cornelis Wever en eerder of later ook nog was getrouwd met ene Pleuntje Claes en eerder of wellicht later met ene Cornelia getrouwd moet zijn geweest (zie ik de link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/meer-informatie-gezocht-over-leendert-leendertse-van-gemert-van-strijen-de-wever-de-jonge). Dit moet dan dezelfde persoon zijn als Leendert Leendertsz Van Gemert die te Strijen vermeld word!! Hij krijgt de volgende zoon:
III.2.1.1. Leendert de Jongere die dus 2 maal is getrouwd, 

 

QUA TIJDLIJN  ZOU HET PLAATJE CHRONOLOGISCH KUNNEN KLOPPEN< KIJK MAAR MEE:

 

want stel dat de mr. Lenaert uyt Brabant dus vlak voor de dat de akte van 1536 te Cilaarshoek werd opgemaakt was vertrokken (zie nogmaals het BHIC topic) En stel dat hij toen tussen de 20 tot 30 was, en als we dan bedenken dat hij een zoon te weten "Vranck Lennaertsz" moet hebben gekregen tussen zn 20ste en zn 40ste, dan zal deze Vranck ongeveer 1535 en 1555 geboren moeten zijn. Als we vervolgens een 'gemiddelde' van 1545 pakken en we bedenken dat onze Vranck Lennaertsz ongeveer in die periode moet zijn geboren en we herhalen de som weer dan zouden zijn zoons als Vranck op leeftijd van ongeveer een leeftijd van 30 jaar kinderen heeft gekregen dan moeten Govert Leendertsz en Leendert Leendertz dus vervolgens rond dus rond 1575 geboren zijn!! En wellicht dan zal Leendert Leendertsz Vrancken ongeveer een jaar of 25 zijn geweest toen hij Leendert Leendertsz de oue Van Gemert rond 1600 moet hebben gekregen!!

 

MAAR DAN IS NOGG STEEDS DE VRAAG NOG STEEDS WAAROM DMEN ZICH VAN GEMERT IS GAAN NOEMEN?

 

En dan zouden we dus ook nog steeds moeten bewijzen dat Mr. Lenaert uyt Brabant dan ook daadwerkelijk uit de plaats Gemert of directe omgeving kwam, of dat hij een andere goede reden gaf aan zijn nakomelingen om zich "Van Gemert" te gaan noemen, bijvoorbeeld als men niet uit Gemert kwam maar elders uit Brabant maar men wel van de adellijke tak van de familie Van Gemert afstamde (wellicht de Belgische tak?).

 

Wellicht was de vader van Leendert Leendertsz Vrancken tussen 1608 en 1610 wellicht ook nog in leven:

 

#098# 

heindrick heindricxsz schiptimmerman eyscht leennert vrancken de somme van vier gulden 19 stuyvers by hem int erfhuys van jan vasse schuldich gebleven concludeert tot condempnatie cum expensis heemraden wysen voor vonnis dat den verweerder sal wesen gecondempneert inden eys des aenleggers cum expensis

 

38 recto #124# 

rechtdach gehouden den XXIIIIen july 1609 by jan jansz int velt schoudt ende t volle collegie van heemraden pieter pietersz als procuratie hebbende van gysbert van arckel rentmeester van hare genadige van merode eysscher contra leennert vrancken ende jacob anthonisz gedaagde d eysscher persisteert by den voorgaande eys van de IXen july lestleeden concludeert dat de verweerder binnen staende vierschaer sullen werden gecondempneert ofte dat hy zal recht hebben volgende de costuymen van suyt hollant cum expensis versoecke alsoo hebben gedaen actum heemraden condempneren de gedaechdens inden eyschen des aenleggers elcx inde geheele somme mits dat dien betaelende d ander gevrydt sal syn cum expensis welcke condempnatie vrywillich op ons gerichtsluyden versochten versoeckende ende begeerende henne persoonnen ende goederen daer voren te worden verclaert verbonden ende executabel t welcke wy t henne versoecke alsoo hebben gedaen actum in t volle collegie

 

#125# 

den voorsegde 23 july 1609 is gereeckent tusschen leennert vrancken timmerman ende jacob thonisz nopende d voorsegde rente als te weten dat het eerste jaer rente tot laste van jacob anthonisz verschenen is inde maert lestleden deses jaers XVIC negen mits dat leendert daer aen sal vragen de somme van twe gulden tien stuyvers blyvende d voorsegde rente tot XII gulden X stuyvers van den voorsegde maert 1609 voortaen geheel loopende tot laste van jacob anthonisz voorsegd actum present t volle collegie van heemraden dato ut supra

 

Als we verder gaan zoeken dan komen we hieronder ook nog een Leendert Jansz tegen, deze kan ik door gebrek aan bewijs helaas nog niet in een bepaalde context plaatsen:

 

#049# 

rechtdach gehouden den eersten juny by den schout jan jansz int velt ende t volle collegie van heemraden heindryck dircxsz bogge ende cornelis mischielsz brouwers in de drye haringen tot delft eysscher contra leendert jansz gedaegde voor betalinge van achtendertich gulden van geleverde bieren d eysschers persisteren by hunne voorgaende eys ende conclusie cum expensis heemraden condempneren den gedaagde in den eys des aenleggers ende de zelve XXXVIII gulden op te leggen udne te betalen binnen den tyt van XIIII dagen cum expensis dirck boudewyn als gemachtichde van cornelis michielsz brouwer leyt over zeeckere attestatie gedepossert by david fransz eversdyck tot versterckinge vande zelve attestatie presenteert by eede te verclaeren dat de gedaagde den eysscher de penningen heeft belooft te betalen in conformite vande voorsegde attestatie ende in cas van ontkennen is tevreden d zelve attestatie by forme van reeckenning te doen stercken bye ede den aenlegger contra dzelve eyscht XXXII pond XII stuyvers VIII penningen ter cause van gehaelde bieren naer de affreeckening gehaelt concludeert als voren heemraden wysen partyen byden anderen te compareren nemende elcx een goet man op hope van goet accoort ende soo zy niet en connen accorderen sullen heemraden ter naester vierschaer wysen ofte stagen als recht is

 

#054# 

heindrick dircxsz bogge ende cornelis michielsz brouwers in de drye haringen tot delft eysschers contra leendert jansz gedaagde voor betalinge van XXXII gulden XII stuyvers acht penningen ter cause van gehaalde bieren d eysschers persisteren by hunnen voorgaende eysschen ende conclusie cum expensis compareerde leendert jansz ende bekende schuldich te wesen heindrick dircxsz bogge ende cornelis michielsz de somme van XVI karoligulden in voller voldoeninge van desen eys te betalen bamis toecommende zuyver gelt uut compensatie van costen actum present t volle collegie van heemraden ten daege als boven in welcke voorsegde somme hy hem mits desen houdende gecondemneert ten voorsegde dage op te leggen ende te betalen sonder voorder procedure

 

Hij moet sowieso n broer Pieter hebben gehad:

 

68 recto #217# 

dirck jansz joren voor hemzelven ende als procuratie hebbende van pieter jansz synen broeder ende vervangende lenert jansz synen mede broeder eysscher contra antonis arensz veerman tot yselmonde d eysscher eyscht de somme van twe hondert ende t negentich gulden van coope van zomergerst mit noch zevenentnegentich gulden tien stuyvers over de coop van vyff hoet haver d eerste geleden den tyt vande leverantie omtrent tien jaeren ende d ander een jaer daer naer maeckende t saemen de somme van IIICLXXXVII pond X stuyvers mit den intereste vandien tegens zeven vant hondert voorde drye eerste jaeren ende daer naer a zes vant hondert tot desen dage toe doch affslaende t bewys ende doechtelick blyck van betaelinge concludeert dat den verweerder by vonnisse vanden heemraeden zal worden gecondemneert mitte coste daeromme vallende d eysscher fonderende synen eyschs zeyt dat synnen vader jan joren willich is by eede te verclaeren dat de leverantie vande granen inden eysch geroert doechtelicken gelevert syn ende dat hy synen kinderen opte selve penningen van wegen haer moederlicke goet heeft bewesen off aenwysinge gedaen de gedaechde versoeckt copie uuten eyschs ende uut hetgene daer op den eysscher den selven eyschs is fonderende ende daer naer dach volgende d ordonnantie om daer op te seggen dat hem goet duncken sall heemraeden opt versoeck vanden verweerder vergunnen den selven tyt van huyden ende veertien dagen mitsgaders copie uuten eyschs ende t fondement vandien om alsdan daer op te antwoorden naer rechts behooren ende dat tot synen costen

 

73 recto – 73 verso #228# 

inder saecke hangende ongedecideert voorden edele gerechte van iselmonde tussen dirck jansz joren voor hem selven ende als procuratie hebbende van syn broeder pieter jansz mitsgaders vervangende lenert jansz mede syn broeder eysscher ter eenre ende antonis arensz veerman verweerder ter andere syde die vande gerechte voornoemd gesien ende gevisiteert hebbende den eysch ende antwoort mitsgaders de voordere dinghtaelen voor henluyden gehouden als mede de stucken ende munimenten by partyen ten wedersyden tot verificatie van henluyden respective intencie geproduceert ende op alles gelet daer in desen op te letten stont ende heeft mogen moveren gehadt mede hier op het advys van rechtsgeleerden doende recht verclaeren de saecke niet te vinden in staete om uyntelick getermineert te worden ordanneren daeromme partyen voor twe mit dese gerechten ten overstaen van beyde de rechsgeleerden in desen hebbende geadviseert binnen den tyt van drye weecken eerstcommende te compareren omme by henluyden verdraegen ende veraccordeert te worden ist doenelick zoo niet naerder in henluyden respective geallegeerde ende geposeerd te worden gehoort omme t selffde gedaen ende daer van aende gerechte rappoort gedaen synde inde saecke voorts ten diffinitive gedisponeert te worden als naer behooren inderende alsoo die saecke alsnoch ongedecideert is blyvende ende apparentelick noch meerder oncosten sullen vallen zoo wort partyen geordonneert binnen staende vierschaer noch elcx in te leggen zes gulden mits dat daer aff notie gehouden zal worden naer behooren den 24 augusti 1620 heeft tonis arensz ingeleyt 6-0-0 den 29 augusti per quittantie dirck jansz 6-0-0

 

74 recto #230# rechtdach gehouden den 25 october 1620 inder zaecke hangende ongedecideert voorden gerechte van yselmonde tussen dirck jansz joren voor hem zelven ende als procuratie hebbende van synen broeder pieter jansz mitsgaders vervangende lenert jansz mede syn broeder eysscher ter eenre ende antonis arensz veerman verweerder ter andere syde die vande gerechte voornoemd gesien ende gevisiteert hebbende den eyschs ende antwoort mitsgaders de voordere dinghtaelen voor henluyden gehouden als mede de stucken ende minimenten by partyen ten wedersyden tot verificatie van haerluyder respective intencie geproduceert gesien mede het appoinctement interlocutoir by de gerechte vande inde selve saecke gewesen in date den 13 augusti 1620 lestleden ende gehoort het rappoort vande commissarysen waer voren neffens de rechsgeleerden indesen hebbende geadviseert partyen in conformite vant voorsegde appoinctement waeren gecompareert geweest ende niet en hadden conden werden verdragen ende op alles gelet daer in desen op te letten stont ende heeft mogen moveren gehadt mede hier op het advys vande voorsegde rechtsgeleerden doende recht ten diffinitive condemneren den voorsegde verweerder aenden eysscher op te leggen ende te betaelen de somme van hondert eenenveertich caroli guldens mit den intereste vandien t zedert de litescontestatie in desen totte effectuele voldoeninge toe tegens den pennincksestien ontseggende den voorsegde eysscher synen voorderen eyschs ende conclusie ende compenseren de costen van desen processe aldus gedaen ende uutgesproocken den 15 october anno XVIC ende twintich my present als secretaris p pieters 1620

 

Al lijkt onderstaande akte erop te wijzen dat Leendert Jansz niet bij ons in de familie thuishoorde gezien de naam 'Soetentyt' of was dit een andere Lenert Jansz en dat de heren werden onderscheiden van mekaar omdat er een de naam Soetentyt voerde??:

 

#084# 

leennert jansz soetentyt eysscher contra claes andriesz ende pieter cornelisz wagenmaecker d eysscher eyscht de somme van XII gulden XIII stuyvers ter cause van seeckere wyncoop by henlieden opte coop van een van pieter cornelisz huys tot zynen huyse verdroncken concludeert daerop tot condempnatie cum expensis heemraden gehoort hebbende eys ende conclusie vande eysscher ende antwoort partyen condempneren de gedaechdens inden eys des aenleggers cum expensis ende wysen voor d eerste instantie dat partyen by den anderen sullen compareren nemende elcx een goet man op hope van accoort ende te zien wie inde selve ende meest gehoorden is ende soos y niet ende cunnen accorderen sullen heemraden ter naester vierschaer wysen ofte staegen als recht is tegens wanneer een yeder zyn naeste beseyt sal inbrengen ender nu by provisie elcx d eenne helfte aende selve leennert betalen wandt hem niet en can verhinderen de questie tusschen henlieden staegen 

 

#139# 

rechtsdach gehouden by den schout jan jansz ende t volle collegie van heemraeden praeter den 4en juny XVIC elff leennert jansz zoetentyt eysscher contra dirck jan jorisz d eysscher eyscht de somme van XXV ½ stuyvers over drye vaetten by hem mit leennnert cornelisz hen als tot wyncoop gemaect … verteert concludeert tot condempnatie als naer costume vande lande moeten volgen van gedaene montcosten ter eerste instancie mitter costen daeromme te doen heemraden condempneren den gedaagde inden eyschs des aenleggers mitte costen des gereserveert des verweerders actie van regres tegen leenaert cornelisz hen sulcx hy te raede sal vinden 

 

Ook word er (zie akte hieronder) nog ene Jan Leendertsz genoemd, of men hier te maken heeft met ene lid van de familie Soetentyt of met een lid van de familie Van Gemert word niet duidelijk. wel weet ik dat de oudst bekende Leendert Leendertsz Van Gemert Niet alleen ene zoon Govert Leendertsz had maar volgens het onderzoek Slijkerman & Molema Smitshoek ook nog een zoon te weten Jan Leendertsz Van Gemert!:

 

34 verso #112# 

op huyden den XVIen februarius anno 1609 soo heeft oth willemsz klinck woonnende tot iselsteyn rechtelyk in arreste doen stellen zeeckere schuyte mitte alle de goederen daerinne ende aen alsoo deselve alhier gelegen is competerende eennen jan leenertsz woonende tot schiedam om daer te verhaelen alle alsulcke penningen als hem van de zelve zyn copeterende van doechtelyke leverancie van appels volgens d obligatie daer van zynde inhoudende hondert achtendertich gulden drye stuyvers XI penningen doch afslaende solutum actum ter presentie van jan jansz int velt schoudt ende pieter dircxsz verschoor heemraet int oostambacht van iselmonde datum ut supra ende heeft daer op versocht eennen extraordinaris rechtdach die hem geordineert is op thoecomende maendach den 23 deser mits dat den voorsegde jan leennertsz een wete hebben sal tot zyn huyse dwelcke besteet is aen coppen dircxsz om de somme van -- XII stuyvers de leges vande wet – VII ½ stuyvers vande secretaris ende bode mit dit dubbel – VIII stuyvers is niet betaelt ingeleyt –XXXVI stuyvers item by my betaelt voor de weet schiedam ende de mans vracht t stuyver – IX stuyvers

 

Hetzelfde geldt voor Sebasiaen Leennertsz, ook daar krijg ik de vinger niet achter of hij in onze stamboom thuishoort:

 

rechtdach gehouden den vierden marty anno XVIC zeven by den schout jan jansz int velt ende t volle collegie van heemraden andries aertsz timmerman als voocht van t weeskint van sebastiaen leennertsz snoo eyscher contra pieter thonisz timmerman gedaagde d eysscher eyscht de somme van vijff en t zestich gulden dertien stuyvers over de paeye van zynnen huysinge voorsegd anno 1606 concludeert tot sondempnatie cum expensis compareerde voor t volle collegie van heemraden pieter tonis ende heeft versocht willege condempnatie opten voorsegde eys ende versocht t dilay van XIIII daegen om sebastiaen leennertsz in garandt te roupen als een deel vande voorsegde penningen volgende geconstitueerde vande aenlegger hierboven tonrecht ontfangen te hebben ende hebben wy dienvolgende d voorsegde pieter thonis gecondempneert ende condempneren mits desen ende zynen persoon ende goede daer vooren verclaert verbonden ende executabel actum ut supra

 

#067# 

sebastiaen leennertsz snoo eysscher contra hendrick hendricxsz ende andries aertsz timmerman als gedaagde van weghen zyn weeskindt d eysscher persisteert by zynen voorgaende eys ende conclusie cum expensis heemraden gehoort hebbende eys ende antwoort van partyen ontseggen den eys des eyschers ende condempneren hem inde costen doch dat hem volgens de deductie vande voochden sal cortinge strecken VII gulden XIIII stuyvers ende oversulcx resteert te veel ontfangen XXV gulden IIII stuyvers

 

En weer hetzelfde geldt ook voor Hendrick Leendertsz waar ik ook geen verdere aanwijzingen over kan vinden:

 

#147# 

idem aenlegger contra heindrick leennertsz eyscht de somme van tien caroligulden XV stuyvers ter saecke van een slachbeest de anno XVIC acht concludeert als boven mette costen doch affslaende solutum heemraden condemneren den gedaegde te betalen d eenne helfte vande geeyschte somme gereet ende gunnen dach van drye maenden aende wederhelft mits stellen borge cum expensis dirck clemensz wort borge voor heindrick leennertsz

 

LET OP!!!:

#143#

leennert dircxsz eysscher contra cornelis arensz visser d eysscher eyscht de somme van XXXIX gulden III stuyvers hem als reste van arbeytsloonen … in de dyckagie als anders inden moeckhoeck ontrent schravendeel verdient doch affslaende t bewys van betaelinge ende concludeert tot condempnatie mitte costen daeromme te doen Heemraden appoincteren pertyen by den anderen te compareren op hope van accoordt ende soos y mit vrintschap niet connen accorderen sullen myne heeren opten eersten rechtdach wysen als recht is 

 

#144# 

rechtdach gehouden den 16 juny 1611 leennert dircxsz contra cornelis ariensz visscher joris jansz wever contra leennert dircxsz d eysscher persisteert heemraden condemneeren den gedaechden de geeyschte penningen volgens d aanbesteenige van de wet te betalen cum expensis

 

45 verso #159# 

rechtdach gehouden op 23 february 1612 leennert dircxsz d eysscher contra cornelis arensz visser d eysscher persisteert by zynen voorgaende eys ende conclusie cum expensis heemraden wysen dat partyen tegen den naesten rechtdach sullen hen naeste bewys inbrengen ofte ondertusschen mit gemoede accorderen 

 

#161# 

rechtdach gehouden den VIIIen marty XVIC twaelff leennert dircxsz eysscher contra cornelis ariensz visscher d eysscher persisteert by syn voorgaende eysch ende conclusie cum expensis heemraden appoincteren dat den eysscher binnen staende vierschaer synen eys mit eede sal goet maecken ende d eysscher sal de verweerder alle t gene hy verclaert daer op betaelt te hebben onder gelycken eedt affcortinge strecken den eedt in desen geroert heeft den eysscher solempnelick in handen vande schoudt gedaen

 

51 verso #179# 

eodem die - compareerde leennert dircxsz bekennende schuldich te wesen cornelis roochusz smit de somme van zeven gulden XI stuyvers uut saecke van vier schepel boonen ende gelevert yserwerck die hy belooft te betalen binnen twe maenden versoeckende daerinne gecondemneert te worden mitsgaders syen parsoon ende goederen daer voren verclaert verbonden ende executabel cum expensis achtervolgens welck versoeck schoudt ende heemraden den selven inden inhouden deser hebben gecondempneert tzampt synen parsoon ende goeden daer voren verclaert verbonden en executabell mitter costen daeromme te doen actum in t volle collegie 

 

Erbij vermeldende dat onderstaande Dirck Leennertsz (Snoo?) wellicht zijn zoon was?

 

#160# 

dirck leennertsz snoo eysscher contra claes robbrechtsz eyscht de somme van zesentzestich caroligulden blyckende by zuyvere obligatie spruytende van coope van een paert verschenen t leste lichtmis XVIC twaelff versoeckt condemnatie cum expensis heemraden mits non comparitie vanden gedaegde condemneren den selve int eerste deffault ende uut crachte vandien versteecken van alle exeptien dicluntoir

 

#162# 

dirck leennertsz eysscher contra verweerder claes robbrechtsz d eysscher persisteert als vooren compareerde claes robbrechtsz ende bekende schuldich te wesen aen dirck leennertsz snoo de voorsegde somme van LXVI gulden versoeckende by ons gerechsluyden daerinne vrywillich gecondemneert te worden mitte costen daeromme te doen des dat hem d eysscher dach geven sal in twemael vier weecken om middelertyt syne paerden te vercoopen mits stellende borge welcx gehoort hebben wy gerechsluyden den selven gecondemneert inde voorsegde somme mit oock inde costen van justicie om dit ons vonnis te verwerven ende ter executie te doen stellen mits oock stellende cautie binnen acht dagen actum present jan jansz int velt schoudt ende t volle collegie van heemraden date ut supra

 

Ook al kan ik bovenstaande Leennert Dircxsz niet direct koppelen aan de Van Gemerttak, het is toch de eerste vermelding na lang zoeken in het dingboek van Oost-IJsselmonde die ik aantref van de plaatsen 's-Gravendeel EN Mookhoek!! Waarbij het frappant is dat in het onderzoek van Slijkerman & Molema-Smitshoek ene "latere" Leendert Leendertsz Van Gemert word vermeld die op de boerderij van zijn schoonhouders op het huidige adres Mookhoek 113 gaat wonen en dat zijn schoonmoeder (zijn schoonvader heette Cornelis Pietersz de Hoon alias Waterboer) Maartje Meeuwisdr Uit de Linde heet!! Weliswaar heeft Slijkerman al aangetoond dat het foutief is, doch in dit licht is het toch interessant om te vermelden dat de moeder van Maayke Pieters Vermeulen op het internet (WEL PER ABUIS DUS!!) als Maayke Meeu(wis?)dr word vermeld!!

 

Ook zal iedereen wel denken dat Maartje Meeuwisdr Uit de Linden van Groot en Klein Linden bij Dordrecht afkwam, maar dat ook dit met veel voorzichtigheid benaderd moet worden bewijst mijn topic over de nauw met de familie Van Gemert verweven familie Monster die ik behandel in de link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/meer-informatie-gevraagd-over-de-familie-monster-uit-wijk-bij-aalburg waarbij Marike Jacops Uyt de Linde vrouw van Hendrick Jans Van Munster die zich later eveneens beide te Anthoniepolder hebben gevestigd (heel toevallig ook weer bij het Cilaarshoek van Mr Lenaert uyt Brabant gelegen???) niet van Groot en Klein Lind bij Dordt lijkt te stammen maar afkomstig is van Linden vlakbij de plaats Cuijk!!!

 

Kijk hier maar:

 

Zoals men het op internet te zien krijgt:

 

25-06-1645 Gerrit, 6e
Hendrick-Monster, geb. 1610 Wijck bij Heusden
Marichje Jacobdr Uytdelinde,geb. 1612 Gr. of Kl. Lindt
get. Pleuntie Jans .zus van Jacob Jansz, broer van Pieter Jansz ??

 

En hier zoals de feiten daadwerkelijk in mekaar zitten:

 

7040.402 Index schepenprotocol Cuijk (7040.402)
33 Anneken Jans, wed. Dirck Jacops, geass. door Domini Hendrikus Berentrup, bedienaar van het Goddelijk Woord, Dirck Jacops te Klein Linden, Jan Jacops, Dircxken Jacops, Leusch Jacops, Govert Jans Smit namens Hendrick Jans van Munster en Mariken Jacops, verkopen aan Melchior Maes de Loeckre en Anna Bodinckhuysen, 2 percelen bouwland gelegen te Catwijck, belendend Elfter Camp, Catwijckse Weert, Jacop Lambert, Erkens Weert en de straat

Datering: 19-4-1646
Pagina: 75
Soort akte: Verkoop
Plaats: Cuijk
Toegangsnummer: 7040
Inventarisnummer: 402 (Aanvragen (verzoek tot inzage op de studiezaal) )
Scan: Register inzien
Bron: Schepenbanken
Geografische namen: • Cuijk

 

Waar dus onomstotelijk word aangetoond dat Mariken Jacops en haar familie hun achternaam 'uyt de Linden' overduidelijk hebben ontleend aan de plaats Klein Linden bij Cuijk en niet aan Groot en Kleine Lindt vlak bij Dordrecht waar zij zich later in de buurt in de plaats Sint-Anthoniepolder zijn gaan vestigen (nogmaals zeer curieus Sint-Anthoniepolder ligt nogmaals zeer dicht bij Cilaarshoek!!) 

 

Om terug te komen op de plaats Mookhoek, lijkt het me aannemelijk dat de bewoners van Oost-IJsselmonde zijn "ingehuurd?" om dijken mee op te bouwen en//of om mee te helpen waarbij het ook nog interesant is om te vermelden dat er wel meer 'dijken en bedijkingskennis' in Ridderkerk zat, volgens de link: http://www.genealogybos.com/parentelen/Kwaadsteniet/Kwaadsteniet.html en de link https://www.genealogieonline.nl/stamboom-dullemen/I120755.php had men dus  Cornelis Adriaensz Baes en diens broer Willem Adriaens Kwaadsteniet, dit waren dijkopzichters die leiding gaven aan dijkwerkzaamheden, waarbij de ene "de Kwaadste niet was" en dus een vrij aardige leidinggevende moet zijn geweest terwijl zijn broer schijnbaar nogal bazig was en daarom met de naam 'Baes' werd aangeduid!! Nu hadden Jacqueline Morel-Van Gemerden en ik het het dus pas geleden via de telefoon over de 'typische' familietrekjes van haar familie en mijn familie, waarbij ik dus die 'bazige' Cornelis Adriaens Baes ook in mijn stamboom blijk te hebben, wat dus al aangeeft wat voor 'trekjes' je bij mij heden ten dagen me tegenkomt als je me spreekt en/of ziet!!

 

BINGO!

 

Ik heb nu in onderstaande 2 aktes ook een Anna Leendertsz EN een Neeltje (Cornelia) Leendertsz gevonden gevonden nadat ik dus eerder ook al een Leendert Leendertsz, Govert Leenderttsz, Jan Leendertsz EN een Arie Leendertsz had gevonden, de enigste 2 namen die ik nog mis en die ik aan de dopen van Leendert Leendertsz de Oude Van Gemert zou kunnen koppelen zijn Jacob en Abraham!!

 

Dit moeten dus allemaal ooms en tantes OF oudooms en oudtantes zijn waar Leendert Leendertsz de Oude Van Gemert zijn kinderen naar heeft vernoemd!!

 

53 recto #181# 

extraordinaris rechtdach gehouden den XXVIII augusti 1614 by den schoudt pieter dircxsz verschoor leennert jansz zoetentyt eysscher contra neeltgen leennertsz huysvrouwe van pieter cornelisz wagenmaecker verweerders d eysscher eyscht leverantie van d helfte van omtrent vyff hondt terwe by hem in den herst van 1613 van den voornoemde pieter cornelisz gecocht om de somme van XXX gulden ende drye vaennen int gelach daer aff hy een van mach corten versoeckt dat alsoo hy den selven terwe heeft gecocht om over de andren te mennen dat hem lotinge zal gedaen werden als naer behooren concludeert tot condemnatie cum expensis partyen syn staende vierschaer veraccordeert dat de schult van XXXII pond hier tegen sall affgedaen worden gelyck de reeckening by den schout gescheurt is: ende de costen gecompenseert

 

54 recto #184# 

inden naeme ons heeren amen condt ende kennelick zy eennen yegelicken die desen openbaeren instrumente zall werden vertoondt dat inden jaere naer de geboorte onsen heeren ende zalichmaeckers jesus cristus anno XVIC vijftien den XI dach der maendt february voor ons pieter dircxsz verschoor schoudt sebastiaen pietersz craennendonck ende adriaen jan harmansz heemraeden inden oosten ambachte van iselmonde is erschenen d eerbaere truytgen hendricxdr zieckelick van lichaeme synde maer nochtans gaende ende staende haer memorie redenen en verstandt ende vyff zinnen wel hebbende ende volcommentlick gebruyckende gelyck ons gerechsluyden dat selve genoechsaem gebleecken is d welcke nochtans overdenckende de cortheyt ende broosheyt des menschelicken levens considererende datter niet zeeckerder sy dan de doot ende niet ongewisser dan d uuyre ende tyt vandien heeft daeromme sy comparante wel beraeden synde zonder eenighe sinistere inductie offe persuaesie van yemanden begeert by haeren leven vande tydelicke goederen haer by godt almachtich op deser werelt verleendt te disponneren in vougen als volcht ierstelick bevelende sy testatrice haere zielle naer dat sy uuten lichaeme gescheyden zall wesen de barmhertige handt des heeren heeft voorts gemaect gewilt ende gelegateert maeckt wilt ende legatedert by desen dat alle haere goederen roerende ende onroerende goudt silver gemunt ende ongemunt actien crediten erffenis ende besterffenisse d welcke haer testatrice eenichsins toecomende zyn ende sulcxs als sy die all sullen commen erven ende blyven aen ende ten behoeve van anna leennertsdr haer testatrices stieff moeder instituerende deselve daerinne als haeren eenige ende universaelle erffgenaem ende secluderende by desen allen anderen haers testatrices erffgenaemen om redenen haer daertoe moverende ende insonderheyt in consideratie vande costen moeyten ende arbeyt soo van t huys leggen als in haere sieckte by d voornoemde anna leennertsdr aen haer testatrice gedaen ende gehadt ende alsnoch te doen ende te hebben alle t welcke voorsegd is sy testatrice voor ons gerechtsluyden verclaerden te wesen haeren uutersten wille ende testamentaire dispositie willende dat t selve in alles naergecomen ende achtervolcht sall werden ende volcommen effect sorteren zall t zy by forme van testamente codicille gifte uut saecke des doots ofte anderssins zoo t selve alderbest naer rechte zall connen ofte mogen subsisteren ende valideren niet jegenstaende eenige solemniteyten naer rechte noodich hiet toe gerequireert die eenichsins geommitteert ende naergelaeten mochten wesen willende dat hier van gemaect zouden werden een ofte meer instrumenten in debita formae des terconden dese by ons bovengenoemden schoudt ende heemraeden mit onse gewoonnelicke signatuyren bevesticht date ut supra my jegenwoordick pieters 1615 
 

Was Anna Leennertsdr die dus de oudtante moet zijn van Leendert Leendertsz de Oude Van Gemertdan de stiefmoeder van Truytgen Hendricxdr als ik de akte goed begrijp? Hieronder in ieder geval wel haar testament, zij moet dus de vrouw zijn geweest van ene Claes Willemsz, maar zij moet ook nog getrouwd zijn geweest met ene 'Hendrick' wil zij de stiefmoeder van Truytgen Hendricxdr zijn geweest?:

 

56 verso #189# 

inden name ons heeren amen condt ende kennelick zy eennen yegelycken die desen jegenwoordigen openbaren instrumente sullen sien ofte hooren lesen dat inden jaere der geboorte onses heylants ende zalichmaeckers cristus gesus anno XVIC ende vyftien den XVII dach der maent october stilo novo curio hollandiae voor ons pieter dircxsz verschoor schout leennert jansz zoetentyt ende pieter woutersz heemraeden inden ambachte van iselmonde in eygener parsoone gecompareert zyn geweest claes willemsz ende neeltgen leennertsdr geechte man en wyff zynde gesondt ende cloeck van lichaeme gaende ende staende haere verstandt memorie ende vyff zinnen over all machtich ende volcommentlick gebruyckende gelyck ons gerechsluyden dat selve genoechsaemelick heeft gebleecken d welcke nochtans considerende de swachheyt des menschelicken levens overwegende datter niet seeckerder ende gewisser zy dan de doot ende niet onseeckerder dan d uuyre ende tyt vandien hebben daeromme soo syluyden comparanten voor ons verclaerden eer dat haer de tydelycken doot mochte overvallen zonder eenige sinistere inductie ofte persuasie van yemanden maer uut haeren eygen ende vrye wille begeert vande goederen haer by godt almachtich op deser werelt eenichsins verleendt te disponeren in vougen als volcht recommanderende voor eerst haere zielle naer dat se uut dese ellendige werelt sall scheyden de handen des almogenden godt die haer voor cristum jesum onsen salichmaecker wil genadich wesen amen ende haere lichaemen de sepulture ende begraeffenisse der aerden daer van deselve geschaepen ende gemaeckt zyn commende voorts tot haere testanten dispositie hebben zyluyden beyde testanten uut sonderlinge gunste ende affectie die sy tot malcandren dragende syn well expresselick gewilt gemaeckt ende gelegateert gelyck sy maecken willen ende legateren by desen rechiprocha over ende weder te weten de eerst overlydende den lancxtlevende alle de goederen roerende ende onroerende huys erve boomgaert melioratie van de landen moeblen imboedel gout silver ectien ende crediten etcetera niet ter werelt uutgesondert gelyck den eerst overlydende deselve metter doot ontruymen ende naerlaten sall instituerende d een d andre daerinne ende d eerstoverlydende de lancxt levende voor haere testanten eenige ende universaelle erffgenaeme mit vollen rechte zonder dat de lencxtlevende van haer beyden testanten aende vrunden ofte maegen vanden eerstoverlydende zall int minste schuldich ofte gehouden wesen eenige staet ofte inventaeris over te leveren waer alleenne ande selve vrunden gehouden syn uutte reycken tot eenne recognitie ende erkentenisse eens de somme van vijftich ponden van XL grooten vlaems t stuck zonder meer alle het welcke sy testanten verclaert hebben te wesen haere uuterste wille ende testamentaire dispositie willende ende begerende dat t selve in alle synne puncten ende clausulen achtervolcht ende naergecomen sall worden ende volcomen effect sorteren sall tzy by forme van testamente codicille gifte uut saecke des doots ofte andersins soo t zelve alderbest sall connen valideren ende subsisteren niet jegenstaende eenige solemniteyte naer regte noodich hier toe gerequireert die eenichsins geomitteert ofte naergelaeten mochten syn des terconde hebben wy schout ende heemraden voornoemd dese instrumente mit eygener signatuyre bevesticht op huyden den voorsegde XVII october anno XVIC vijftien my present

 

De volgende vermelding is ook zeer apart:

 

62 verso – 63 recto #209# 

Inden name des heeren amen condt ende kennelick zy eenen ygelicken die desen openbaeren instrumente sall worden vertoondt dat inden jaere der geboorte onses heylants ende zalichmaeckers cristus jesus anno XVIC achtien den XXIIIden september voor ons lenert jansz soetentyt ende adriaen jan harmansz heemraden tot yselmonde in haeren eygene parsone gecomen ende gecompareert syn geweest d eersaeme pieter zegersz van waelwyck ende margrietae stoffelsdr onse mede inwoonders

 

Dit namelijk vanwege het feit dat uit het stuk uit 1536 niet alleen ene Mr. Lenaert uyt Brabant word (zie ook de link: https://archive.org/stream/archiefvoorkerk00royagoog/archiefvoorkerk00royagoog_djvu.txt let op de letters zijn soms zeer vervormd) genoemd maar eveneens ook ene Pieter Van Waelwyck wordt, en het is wel heel toevallig dat we ook deze familie Van Waelwyck (en dan ook nog eens de exacte spellingswijze!!) waarbij de voornaam 'Pieter' ongeveer 84 jaar later nog steeds in de familie Van Waelwyck voorkomt te Oost-IJsselmonde net als dat bij de familie Van Gemert is, mits natuurlijk dat de familie die ik in Oost-Ijsselmonde vind dezelfde is als de familie Van Gemert uit 's-Gravendeel en inderdaad dan ook nog eens van Mr Lenaert uyt Brabant afstamt (we hebben dus 3 dingen te bewijzen)!!

 

Als we dan vervolgens op blz 187 gaan kijken dan komen we de getuigenis van Adriana Joesten de Backster dan komen we meer te weten over over dit tweetal inclusief nog een andere persoon (die priester of pastoor was):

 

 "ende sedert qua men twee ofte drie priesters, die nyet lange en bleven, als heer Lenaert, heer Cornelis van Oesterhout, ende voorts nu Pieter vanden Berch, die nu op Westmaes woont,"

 

Die Lenaert moet dus onze Lenaert uyt Brabant zijn (wellicht van de plaats en/of het adellijk geslacht Van Gemert??), dan komen we ook nog iemand aan die uit het Brabantse Oosterhout afkomstig moet zijn geweest en ook de naam Vanden Berch (Vanden aan mekaar komt men zelfs trouwens alleen tegen bij Zuid-Nederlandse families afkomstig uit huidgie Belgie) doet zeer Brabants aan!! Telt men hier onze Pieter Van Waelwyck bij op dan onstaat het beeld dat in de vroege 16e eeuw te Strijen en dan met name te Cilaarshoek toch wel een groepje personen moet zijn geweest van Brabantse origine of in ieder geval sterke Brabantse wortels!!!

 

Het stuk uit de vroege 16e eeuw gaat trouwens over de vraag of het kapittel van Geervliet (bepaalde) rechten had op de kerk van Cilaarshoek, wellicht dat in de archieven van dit voormalig kapittel (weet niet waar ze te vinden zijn?) voornoemde groep met Brabantse personen ook word vermeld? 

 

WEER EEN BINGO!!!

 

Ik schreef namelijk eerder hierboven aan het begin van mijn bericht:

 

"IV. Mr. Lenaert die Hans Vogels dus vermeldt in zin commentaar van 28 mei 2019 om 07:48 uur als ‘senior’, en die volgens dus was getrouwd ook met ene Cornelia getrouwd moet zijn geweest (zie ik de link: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/meer-informatie-gezocht-over-leendert-leendertse-van-gemert-van-strijen-de-wever-de-jonge). Dit moet dan dezelfde persoon zijn als Leendert Leendertsz Van Gemert die te Strijen vermeld word!!"

 

Een wat blijkt hieronder ziet men een Aeffgen Cornelisdr, de zoon van haar zuster staat in het testament te weten Huych Lenertsz, niet alleen zijn patroniem klopt maar ook de plaats waar hij woont te weten 's-Gravendeel. Ik denk dus dat haar zus dus Neeltje (Cornelia moet hebben geheten en dat Aeffgen Cornelisdr dus de schoonzus van Leendert Leendertsz de Oude Van Gemert zou moeten zijn!! Wellicht was diens dochter Neeltje/Cornelia (dus de dochter van Leendert Leendertsz de Oude Van Gemert), we moeten dan nog wel aantonen dat Neeltje/Cornelia Wever dan ook daadwerkelijk een zus was van Aeffgen Cornelisdr en dat zij inderdaad ook nog een zoon had te weten Huych Lenertsz!! Alleen een groot en onoverkoombaar probleem zo is dan wel dat Huych Lenertsz hier dan nog minderjarig zou moeten zijn en er een momboir zou moeten worden aangewezen en dat is niet gebeurt waardoor deze hypothese van mij dus hoogstwaarschijnlijk niet klopt!!!

 

70 verso #224# 

Inden naeme des heeren amen cont ende kennelick sy eennen yegelicken die desen openbaeren instrumente sall worden vertoont dat inden jaere der geboorte onses heylants ende zalichmaeckers cristus jesus anno XVIC ende twintich den IIIen dach der maent junio voor ons lenert jansz schout pieter woutersz ende heindrick jansz int velt heemraeden tot yselmonde is gecompareert aeffgen cornelisdr weduwe van thonis de geest onse mede inwoondersse hebbende eenige jichte oft lammicheit inde beenen maer anders wel gesont naer den lichaeme haere redenen verstant vyff zinnen ende memorie volcomentlick hebbende ende over al gebruyckende zulcx ons gerechtsluyden dat volcommentlick genoech gebleecken heeft welcke nochtans overdenckende de cortheit des menschelicken levens wetende datter niet gewisser sy dan de doot ende niet onseeckerder dan d uuyre ende tyt vandien heeft daeromme sy comparante sonder sinistere inductie ofte misleydinge van yemanden gemaect gewilt ende gelegateert maect wilt ende legateert by desen t gene hier naer volcht ierstelicken bevelende haer ziele naer d aafscheyt vanden lichaeme godt almachtich ende l lichaem de sepulture der aerden in aller behoorlickheyt maeckt ende legateert aenden h geest armen deses dorps yselmonde de somme van vyffentwintich guldens van XX stuyvers t stuck item heeft sy testatrice noch gemaeckt ende gelegateert aen huych lenertsz haers susters zoon woonnende op sgravendeell de somme van vijftich gulden munte als boven onvermindert syne voordere erffenisse willende ende begerende wel expresselyck dat beyde d voorsegde legaeten naer haer testatrices overlyden betaelt ende voldaen sullen worden met het gereetste vande goederen die sy testatrice zal commen achtelaeten ende mitter doot t ontruymen verclaerende sy te statrice voornoemd dit te wesen haeren uuterste wille ende testamentaire dispositie willende ende begeerende dat t selve alsoo naergecomen sal worden ende volcommen effect sorteren tzy by forme van testamente codicille gifte uut saecke des doots ofte anders soo dat alderbest naer rechte sal connen statgrypen ende valideren niet jegenstaende eenige solemniteyten naer rechten noodich hier toe gerequireert die eenichsins geobmitteert ofte naergelaeten wesen aldus gedaen ende gepasseert ten huyse vande voorsegde testatrice ten dage maende ende jaere als boven des ter conde desen by ons schout ende heemraeden voornoemd onderteeckent opten dach als boven my present

 

Alleen dan is er nog het volgende vreemde aan de hand:

 

71 recto – 71 verso #225# 

rechtdach gehouden den XIen juny 1620 de gemeene ingesetenen aent yselmontse oostende volgens de keure van dyckgraeven ende schout ende heemraeden in staende vierschaer gecompareert synde hebben verclaert willich te wesen haere dammen te houden volgende de voorsegde keuren zoo hier naer volcht lenert jansz schouts dam achter t kerckhoff tusschen de weduwe van willem coonsz ploen clemensz jongen pieter dircxsz verschoors weduwe een camp van achteren neeltgen lenertsz weduwe vande wagemaecker adriaen querynnen dirck clemensz arye jan harmansz arye zevenbergen cornelis roochusz smit idem dirck pietersz verschoor voor geerit arensz by naer achter heindrick jansz achter cornelis jan heidricxsz tegen de tien hont cornelis jansz int velt pieter woutersz jan jorisz cornelis geeraertsz lyster pieter cornelisz ende jan tonisz voor op syn vier hont off tegens jan tonisz heindrick jansz int velt cornelis geeraertsz jan arensz ende pieter woutersz opt ende vande weye cornelis roochusz aende oostzyde voor aen de dyck pieter cornelisz tussen geen jorisz daer hy nu leyt geen jorisz cornelis jacobsz bouchouwer ende willem geeraertsz achter aent dycxken 

 

De hier bovengenoemde Neeltje Lenertsz kan niet de dochter zijn van Leendert Leendert want zij word hier als weduwe vermeld van Adriaen Querynnen, zouden Huych Lenertsz en Neeltje Lenertsz dan wellicht broer en zus zijn geweest van Leendert Leendertsz de Oude Van Gemert? In dat geval zou in ieder geval de naam Neeltje/Cornelia niet alleen in de familie van Neeltje Wever moeten voorkomen maar ook in die van haar man dr familie te weten de familie Van Gemert!!!

 

Ook kwam ik op blz. 91 nog het volgende stukje tegen uit een hele lange akte wat toch ook wel een verbluffend resultaat kan geven volgens mij:

 

ende haer gemaect in date XVen october 1610 te preiudiceren heeft voorts zy testatrice gelegateert ende gemaect aende kindren van machtel yemantsdr ende aende kindren van jacob de wever elcx t samentlick eens tien guldens begerende wel expresselicken dat deselve legaeten naer d overlyden van haer testatrice uut desselfs gereetste goederen sullen worden voldaen ende betaelt alle twelcke voorschreve staet heeft zy testatrice verclaert te wesen haeren uutersten wille ende begerende dat t selve vast ende van waerden gehouden te worden mitsgaders volcommen effect sorteren tzy by forme van testamente codicille gifte uut saecke des doots ofte anderssins zoodat selve naer rechte alderbest zall connen valideren ende subsisteren niet jegenstaende eenige solemniteyten naer rechte noodich hiertoe gerequireert die eenichsins geommitteert ofte naergelaeten mochten wesen des terconde hebben wy schout ende heemraeden voornoemd desen elcx mit onse name onderschreven opte voorsegde XXVIIIen marty XVIC tweentwintich my present

 

Buiten het feit dat Machtel(d) een Brabantse vrouwennaam is uit die tijd, zou Jacob de Wever hoogstwaarschijnlijk een broer moeten zijn van Neeltje Wever(s): 

 

- We weten dan waar de naam Govert Leendertsz vandaan komt

- Bij de oudste generatie kinderen hebben we aan de hand van het dingboek van Oost-IJsselmonde in ieder geval alle namen en zelfs die van Arie Leendertsz Van Gemert kunnen verklaren omdat ook die voorkomt in het dingboek

- Alleen de namen Abraham en Jacob konden we nog niet verklaren, ik ben dus van mening dat deze Jacob Leendertsz Van Gemert dus naar de broer van moederskant moet zijn vernoemd, en dat moet dan bovengenoemde Jacob de Wever zijn geweest!!

- Dan kunnen we alleen de naam Abraham nog niet verklaren en die kom ik ook nergens tegen in de vroegste informatie over de familie Van Gemert, Zou er wellicht ook een Abraham (de) Wever zijn geweest??

 

Afsluitend valt ook nog op dat wanneer men ongeveer over de helft van het artikel is (het dingboek dus) dat bijvoorbeeld Govert Leendertsz maar ook Leendert Leendertsz Vrancken net als Lenaert Lenaertsz volledig lijken te verdwijnen uit voornoemd dingboek, de vraag is dan of zij dood waren of dat zij met hun families en/of gezinnen waren uitgewaaierd naar andere plaatsen zoals 's-Gravendeel??

 

En dan nogmaals mijn laatste vraag:

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Bovenstaande kwartierstaat  heb ik uit de collectie Van Gemerden, dus bij deze nogmaals de vraag net als hellemaal bovenaan mijn artikel wie heeft meer informatie over deze Pleuntje Klaas, eventueel haar huwelijk met Leendert Leenderts Van Gemert, zoals men ziet moet dit de Leendert Leendertsz Van Gemert uit de eerste generatie zijn, daarom is informatie over zijn eventuele trouwen zo belangrijk omdat daar ook wellicht in zal staan waar deze oudste Leendert Leendertsz Van Gemert vandaan kwam??

 

Alvast bij voorbaat hartelijk dank in ieder geval en ik kijk uit naar jullie reacties!!

 

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 12 aug 2022 - 00:27

Dag allen ik ben met SPOED op zoek naar meer informatie over het volgende echtpaar:

 

Bruidegom
Leoner Lenertssoon van Gemert

Bruid
Grietgen Jan Ewoutssoon van Althuysdochter

Gebeurtenis Trouwen
Datum 07-02-1607
Religie Voor het gerecht
Gebeurtenisplaats Utrecht 

Documenttype DTB Trouwen
Erfgoedinstelling Het Utrechts Archief
Plaats instelling Utrecht
Collectiegebied Utrecht
Archief 711
Registratienummer 85
Pagina 115
Registratiedatum 07-02-1607
Akteplaats Utrecht
Collectie

Op de site van wiewaswie.nl staat er ook een fotoscan op, ik meen te lezen daar er staat dat zij enkel woonachtig waren in Utrecht op het moment van trouwen, maar nu begin ik toch weer te twijfelen?? Staat er in de fotoscan nou dat ze enkel in Utrecht woonde of dat ze er ook geboren waren??

 

Bij Grietje zou het toch een koud kunstje moeten zijn om haar op te sporen, daar zij namelijk een tweedubbel patroniem heeft (haar opa moet ene Ewout Althuijs zijn geweest), doch buiten het huwelijk lijkt dit echtpaar en dus ook grietje in rook te zijn opgegaan?

 

Ik vond nog wel een ander vroeg huwelijk van ene Elske Althuijs, maar of zij familie was is hellemaal niet zeker:

 

Huwelijk op 15 september 1611

=  

Bruidegom

Claes Gerits van der Weltzer, soldaat onder kapitein Virij.

Bruid

Elsken Althuijs, van Munster, weduwe van Hendrick van Glandorp.

Bronvermelding

Regionaal Archief Nijmegen te Nijmegen, DTB Trouwen
Retroacta van de Burgerlijke Stand Nijmegen (RBS), Nijmegen, archief 510, inventaris­num­mer 1172, 15 september 1611, folio 188

Permalink https://hdl.handle.net/21.12122/621339617

 

Er staat dat Elske uit Miunster kwam, ik vraag me sterk af of de naam daarom wellicht niet is afgeleid van de plaats Ahaus die direct onder de prins-bisschoppen van /munster viel qua bestuur (tot het moment dat dit veranderde dobro de Franse revolutie uiteraard)?

 

Zoals ik eerder al hierboven schreef zijn de gegevens over het echtpaar Van Gemert-Althuys zo summier dat ik dus alleen het huwelijk heb kunnen vinden, doch als ik in de link: https://www.genealogieonline.nl/genealogie_slot/I506026.php kijk dan zie ik een Johan Althuiss die wellicht zou kunnen voldoen omdat dit namelijk de enigste Johan Althuis is die ik voor 1600 heb kunnen vinden. Alleen dan zou dat betekenen dat Grietje Althuys welicht uit Heerenveen kwam? Dat is dus de vraag, kwam men uit Friesland of toch uit het land van Munster??

 

Dan ben ik ook nog met SPOED op zoek naar het volgende echtpaar:

 

Doop op 12 november 1626
=
Vader
Philips Peter van Geleberch
Moeder
Grietgen van Gemert

Kind
Geurt van Geleberch
Bronvermelding
Regionaal Archief Nijmegen te Nijmegen, DTB Dopen
Retroacta van de Burgerlijke Stand Nijmegen (RBS), Nijmegen, archief 510, inventaris­num­mer 1164, 12 november 1626, folio 259

 

Wellicht was deze Grietgen een dochter van Leonert Lenertssoon van Gemert en Grietgen Jan Ewoutssoon van Althuysdochter en zij zou dan naar haar moeder vernoemd kunnen zijn, alleen ook van dit laatste echtpaar heb ik alleen het huwelijk kunnen vinden, ik zou ook graag het patroniem van deze Grietgen Van Gemert willen weten om te zien of zij inderdaad het patroniem 'Leendertsdr' of iets dergelijks had om mijn hypothese te kunnen bevestigen dan wel uit te sluiten.

Graag jullie hulp.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 19 sep 2022 - 17:43

Staat er in de fotoscan nou dat ze enkel in Utrecht woonde of dat ze er ook geboren waren??

In de inschrijving staat dat ze beiden in Utrecht wonen, niet dat ze er geboren zouden zijn.

Anneke 12 - 19 sep 2022 - 18:18

(Een) Jan Ewoutsz van Outhuys (mogelijk vader van Grietgen) komt voor in een notariële akte van 1575:


Datering: 23-05-1575

Soort akte: Akte

Samenvatting: verzoek aan de notaris om een missive met kopie te insinueren aan burgemeesters, schepenen en raden van Culemborg; de notaris verklaart dat hij notaris Jacob Ortigius te Culemborg zal verzoeken om de insinuatie te doen

Eerste partij: Jan Ewoutsz van Outhuys

Overige belanghebbenden: Joost Willemsz

Bijzonderheden: betreft verzoek aan burgemeesters, schepenen en raden van Culemborg om advies uit te brengen aan de koning inzake verzoekschrift, ingediend door Joost Willemsz

Notaris: S. VAN HAMERSFELT

Toegangsnummer: 34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905

Inventarisnummer: 1

Aktenummer: 159

Oud nummer: U001a001

Anneke 12 - 19 sep 2022 - 20:03

Gedoopt: Lijsbeth, 26.6.1625 Nijmegen - van Geilekercken.

G. Karssenberg - 19 sep 2022 - 22:24

Er is (was?) een transportbrief van 1-3-1574 waarin genoemd wordt Jan Ewoutsz van Outhuys ende sijnen erffg., zij kopen een huis en hofstede "sulcx die staende ende gelegen is alhyer binnen Utrecht in Visserssteech, genoempt die Hole Bilt".

Anneke 12 - 20 sep 2022 - 09:36


Dag allen. 

 

Dank voor alle reacties en inderdaad Anneke gezien de voornaam, patroniem en achternaam is met 100% zekerheid Jan Eewoutsz Outhuys de vader van Grietje en dus de SCHOONVADER van Leonert Leendertssoon Van Gemert!! De Holle Bilt en de Vissersteeg zijn nog steeds aanwezig, deze liggen tussen de Bildt en Zeist.

 

Meer informatie over de familie Oudhuys maar dus hoogstwaarschijnlijk ook Leonert Leendertssoon Van Gemert zouden in deze 2 plaatsen te vinden moeten zijn, wellicht zouden er ook te Culemborg gegevens te vinden moeten zijn dat Jan Ewoutsz Outhuys een jaar eerder in 1574 als woonachtig te Culemborg word vermeld, Culemborg ligt weer vlakbij Waardenburg. In het trouwboek van Waardenburg en Neerijnen ziet men ook Neeltje Leendertsdr Van Gemert en Lena Leendertsdr Van Gemert trouwen, toeval of niet?

 

We zoeken dus verder, nogmaals bedankt!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 22 sep 2022 - 03:28







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu