stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie zijn de ouders van Teuntje Drapert, Krimpen aan de Lek, geboren omstreeks 1720?



Profiel afbeelding

Ik ben gestuit op een lastige puzzel omtrent Teuntje Drapert uit Krimpen aan de lek en zoek zekerheid wie haar ouders zijn.

Wat zijn de gegevens, te vinden in de diverse DTB:
Huwelijk met Ocker Bruijnen Hogerseijl: 
11-01 otr, en huwelijk 16-01-1743 in Krimpen aan de Lek: den 11 Januarij sijn Ocker Bruijne Hogerseil jm en Teuntje Jacobse Draperts jd beijde van Krimpen op de Lek sijn bij ons in wettige ondertrou genomen en hebben hunner huwelijkse voorstellen onderverhindert gedaan sijnde, door ons getrout.
In het gaarderboek staat een ander patroniem, nl Teunis ipv Jacobs: Geeven Ocker Bruijnen Hoogerseijl j.m. en Teuntje Teunis Draper j.d. beijde woonende

Huwelijk met Cornelis Claasz Krijger:
9 april 1751 sijn bij ons in wettige ondertrouw opgenomen Claas Krijger jm van Pernis en Teuntje Drapert wed Ocker Hogerzeil van Krimpen op de Lecq en na 3 onverhinderde voorstellen getrout.
Gaarder: Geeft Teuntje Drapert wed. Okker Hoogerzeil haar aan om te trouwen met Corn. Klaasz. Krijger j.m. van Pernis onder de classes van prodeo.

Kind uit haar eerste huwelijk, gedoopt in Krimpen aan de Lek:
Divertje 29-09-1743 get: Cornelis Groen en Anna Draperts

Kind uit haar tweede huwelijk, gedoopt in Krimpen aan de Lek:
Maria  19-03-1752 get: Cornelis Groen en Maartje Roodbol

Kind uit haar tweede huwelijk, gedoopt in Pernis:
Anna 12-06-1757 get: Anna Jacobse Draper.

 

Zelf is ze doopgetuige:
06-03-1646 Krimpen aan de Lek: doop van Dirk, zoon van Jacobus Drapert en Ariaantje Carels, getuige Teuntje Drapert

20-01-1747 Krimpen aan de Lek: doop van Job zoon van Cornelis Groen en Anna Drapert, getuige Teuntje Drapert
(Anna en Cornelis trouwen in 1735 in Krimpen aan de Lek,e veneens onder de classis prodeo).

Op basis van deze gegevens vermoed ik dat Jacobus Drapert (x Ariaantje Carels Baan) en Anna Drapert (x Cornelis Groen) haar broer en zus zijn. Jacobs en Anna laten in dezelfde periode kinderen dopen. 
 

15-08-1753 Krimpen aan de Lek: Aarjaantje Karels Baan, schoondochter, geeft het overlijden aan van Arjaantje Jacobse, weduwe van Teunis Draper.

 

Dan zou je dus denken dat Teunis Draper(t) en Arjaantje Jacobse de ouders zijn van de genoemde kinderen...  Dit echtpaar is ondertrouwd op 6 januari 1713 te Krimpen aan de Lek: Teunis Dirckx jm woonende alhier met Ariaentje Jacobs jd van Giessen Nieukerck en woonende alhier.
Dopen van hun kinderen ontbreken.

Als dit de ouders zijn, dan kloppen de gebruikte patroniemen bij Teuntje en Anna niet: dan is het patroniem Jacobsdr (zie trouwinschrijving Krimpen aan de Lek 1743)(zie doop inschrijving 1757 Pernis) onjuist en zou het patroniem in het Gaardersregister van 1743 wel juist zijn.

 

Ouders die ik op het oog heb:
Teunis Dircksz Drapert x Ariaentje Jacobsdr
Ze zijn ondertrouwd op 6 januari 1713 te Krimpen aan de Lek: Teunis Dirckx jm woonende alhier met Ariaentje Jacobs jd van Giessen Nieukerck en woonende alhier. In t boek Gaardervoek staat op diezelfde datum: Heeft Teunis Dirksz wonende tot Crimpen en Aariaantie Jacobs wonende tot Giesen Ouderkerk sig aangegeven onder de classis van pro-deo.
Kinderen zouden kunnen zijn:
Anna x Cornelis Groen (1735)
Jacobus x Ariaantje Carels Baan (ca 1739?)
Teuntje x (1) Ocker Bruijnen Hogerseijl en (2) Cornelis Claasz Krijger
Mensje (is doopgetuige bij Anna)
Caatje?
 


Wie heeft tips hoe ik dit kan oplossen?

 

Marleen Wilschut - 25 mei 2022 - 13:18 (laatst bijgewerkt 25 mei 2022 — 13:21 door auteur)

Ik zou het volgende doopboek met de hand doorzoeken op de dopen van Anna, Jacobus, Teuntje, Mensje en Caatje:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik kom het bedoelde ouderpaar overigens niet tegen in de distriksklappers van District VII : Krimpenerwaard. Alternatief: Op Hogenda is - tegen betaling - de volgende bewerking/transcriptie aanwezig: 

Krimpen aan de Lek * 1700-1726 Doopboek Visser, W.

-Bart- - 25 mei 2022 - 14:47

Beste Bart, Ik ben lid van de vereniging en kan alle documenten doorzoeken, wat ik dus ook heb gedaan. Als je het doopboek (de bewerking, maar ook de scans inzichtelijk via bv genver.nl doorloopt, dan kom je de dopen niet tegen. Alleen het huwelijk..... Dat is ook net het probleem. Ik heb ook alle beschikbare bewerkingen van het oud rechterlijk archief doorzocht of ik mogelijk een akte tegen kom, maar ook daar niets te vinden. Enige akte die ik tegen kom, die mogelijk van toepassing kan zijn, zegt mogelijk iets over de familie van Teunis Dircks (Drapert), maar dus niets over zijn gezin. Alleen op basis van reconstructie van de dopen van de kinderen Drapert, in de zelfde periode, en het zijn van elkaars doopgetuigen, kom je tot de gemaakte opsomming. Daarom zoek ik dus en hoop ik dat er wellicht nog ergens een bron beschikbaar is, die duidelijkheid kan geven over dit raadsel.

Marleen Wilschut - 25 mei 2022 - 15:19

Hmm, wellicht zijn ze elders gedoopt? Of waren ze wellicht 'doopsgezind'? Ik heb die dopen nog niet kunnen traceren.

Een volledig andere mogelijkheid is dat dit NIET het gezochte paar is, en dat ze bovendien - zo goed als - kinderloos gebleven zijn. 

Dan volgt een zoektocht naar een Jacobus n.n.sz (Draper). Dat zou wel een goede verklaring opleveren voor de patroniemen Anna Jacobse Draper en Teuntje Jacobse Draperts. Maar geen verklaring voor het feit dat Aarjaantje Karels Baan als schoondochter te boek staat bij het overlijden van de weduwe van Teunis Draper. Alhoewel het woord schoondochter in die tijd ruim geïnterpreteerd zou mogen worden (stiefdochter b.v.) lijkt schoondochter toch het meest voor de hand liggend omdat de man van Aarjaantje Karels 'Jacobus Drapert' heet.

Hypothese:

Echter, Jacobus ZOU bijvoorbeeld een neef kunnen zijn, en geen broer. Ik zie nergens een patroniem staan - met zo veel woorden - zo snel. Hij is de zoon van Teunis Dirksz. Die zou dan een broer Jacobus Dirksz kunnen hebben, met als kinderen  Anna Jacobse Draper en Teuntje Jacobse Draperts. Waarbij 'Teuntje Teunis' een eenmalige vergissing uit het gaarderboek is. Verkeerde vader voor Teuntje, namelijk z'n broer.

Wéét je het patroniem voor Jacobus, de man van Aarjaantje Karels Baan? Op grond van het overlijden van 1753 zou je 'Teunisz' aan mogen nemen. Ik zou op zoek gaan naar het bestaan van en de kinderen van ene Jacobus Dirksz (Draper) 

-Bart- - 25 mei 2022 - 16:45

Beste Bart,  het is leuk om te lezen hoe je eea aanpakt. Ik had alle dopen van Jacobus Drapert (x Ariaentje Carels Baan) al opgezocht in het doopboek van Krimpen aan de Lek en hij wordt geen enkele keer met patroniem genoemd, en helaas heb ik hun huwelijksinschrijving niet kunnen vinden, noch in Krimpen aan de Lek, maa rook niet in omliggende omgeving als Ouderkerk aan de IJssel.

MIjn conclusie is wel dat Teuntje, Anna en Jacobus alle drie ongeveer gelijktijdig kinderen krijgen en elkaars doopgetuigen zijn:
Onzekerheid 1: of patroniem Teunis of Patroniem Jacobs
Onzekerheid 2: of broer/zussen of neef/nichten.
 

Er zou dan twee broers moeten zijn:

- Teunis Dirksz
- Jacob(us) Dirksz.
 

Ze waren waarschijnlijk weinig vermogend.... dus het wordt zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik vond wel bijgaande akte:
14-01-1713 ORA Krimpen aan de Lek inv nr 14: Voor Schout Cornelis van der Hoop, Wouter Pieterse Huijsert en Pieter Cornelisse Groen, Heemraden tot Crimpen op de Lecq. Compareerde Dirk Gabrielse voor de helft, Jacob Dirkse, Sijtie Dirks, Pieter Willemse, als in huwelijk hebbende Annetie Imans, ende haar sterk makende voor Samuel Imants, kinderen en erfgenamen van Teuntie Teunis voor de andere helft, onse inwoonders. Welke hebben getransporteert aan Teunis Dirkse, de eerste comparant soon, de laatste comparanten broeder. Een huijs en erve, staande alhier. Bel; t.o. Adriaan van der Hoek sal. ende t.w. Bruijn Janse.14 jan. 1713.

Als de genoemde Teunis Dirkse gelijk is aan Teunis Dircksz Drapert... dan zou er inderdaad ook een broer Jacob Dirkse moeten zijn.

Het gezin ziet er dan zo uit:
Dirk Gabrielse is de vader (en erft de helft)
Teuntie Teunis is de moeder en die helft wordt verdeeld over haar kinderen:
Teunis Dirkse
Jacob Dirkse
Sijtie Dirkse
Annetie Imants
Samuel Imants.
(ik vermoed dat Teuntie Teunis eerder gehuwd is geweest met Ymant NN.... nog nader uit te zoeken).

Dan moet ik dus op zoek of er meer te vinden is over een Jacob Dirks... 

Het ontbreekt iedere keer net aan de sleutel.... om zeker te weten wie de ouders zijn van Teuntje en te weten wat nu het juiste patroniem is.

 

In ieder geval fijn dat je meedenkt.

 

Groet

Marleen Wilschut - 25 mei 2022 - 17:42

Tja, Re: "Het ontbreekt iedere keer net aan de sleutel". Puzzelstukjes verzamelen tot het plaatje compleet is, of tenminste duidelijk.

Maar toch ben je zo wel een stap verder gekomen denk ik. Even er van uit gaande dat we de juiste Teunis Dircksz te pakken hebben, maar de kans daarop lijkt mij best groot. In januari 1713 (onder)trouwt Teunis met zijn Ariaentje Jacobs te Krimpen aan de Lek. En dan koopt hij - ook in januari 1713 te Krimpen "Een huijs en erve, staande alhier" van z'n mede erfgenamen. Volkomen logisch. Als je gaat trouwen (6 jan.) zit je wel om een huis verlegen (14 jan.)

En - als dat zo is - dan is inderdaad dus het bestaan van de door mij veronderstelde Jacob Dirkse aangetoond. Overigens staat Teunis niet met zoveel woorden in het rijtje van 'erfgenamen' van Teuntje Teunis; theoretisch zou hij een zoon uit een eerder huweljik van pa kunnen zijn. Maar gezien de naam Teunis en het patroniem van Teuntje lijkt mij dat niet aannemelijk.

D'r staat nog iets leuks in die akte: "onse inwoonders". Het hele spul woont dus in Krimpen aan de Lek! Maar nergens geen dopen te vinden. Zijn bijvoorbeeld de RK dopen van Krimpen uit die tijd wel bewaard gebleven, want ze woonden daar wel? En een NDG huwelijk zegt niks, je moest óf NDG getrouwd zijn, of een schepenhuwelijk hebben voor een wettig huwelijk.

-Bart- - 25 mei 2022 - 18:32

Wat trouwens nóg een vrij evident gegeven is die deze theorie ondersteunt, is dat "Teuntje Jacobs" (die dan - ?per abuis? - 1x als Teuntje Teunis te boek staat) de dochter is van Jacob Dirksz (of dus heel misschien van Teunis Dirksz). De moeder van die broers (want dat zijn het in die akte met zoveel woorden) heet dus Teuntje. Die vernoeming is dus - als we aannemen dat het dezelfde Teunis Dirksz is en daar hadden we al best redenen voor - volkomen duidelijk. Zelfs bij de nog resterende onduidelijkheid over haar patroniem.

Voor het huwelijk van Jacob Dirksz zou ik op zoek gaan in het gaarderboek. Iedereen die trouwde - ongeacht waar gehuwd, en van/in welke kerk - hoort daarin opgenomen te zijn.

-Bart- - 25 mei 2022 - 19:28

Stapje voor stapje komen we ergens. De huwelijken van alle genoemde kinderen uit die akte heb ik gevonden, of in het huwelijksboek, of in de gaarders. Meer nog. Ik heb ook veel gevonden over Teuntie Teunis en Dirk Gabriels.

Teuntie Teunis blijkt Teuntie Teunis Verhouve te heten en eerst gehuwd geweest te zijn met Imant Samuaels de Jonckheijt op 14-02-1666 in Rdam en ze kregen twee kinderen:

Annetge (n 1666) en Samuel (in 1672). Vervolgens overlijdt Imant op reis naar Oost Indie op 27-02-1673.

Er is een akte te vinden van 25 juni 1677 waarin Teuntie voorkomt en haar twee kinderen en dat ze voornemens is opnieuw te trouwen.  Er staat vervolgens een akte onder van zoon Samuel dat zijn moeder is overleden, dat hij is voldaan, en dat de man van zijn moeder was: Dirk Gabriels.

 

Dirk Gabrielse was meester kleermaker in Krimpen aan de Lek. En uit de akte van 1713 staat letterlijk:

Teunis Dirks, zoon en broer van  Jacob Dirks en Sijgje Dirks.

 

Dat zij de achternaam Draper/Drapert dragen blijkt uit Gaarder Krimpen aan de Lek:
-Gaarder krimpen aan de Lek: 09-11-1713: Leendert teunisse woonend tot Ouderkerk sig aan gegeven om te trouwen met Sijgje Dirks Draper woonenden in Crimpen, onder de classis pro-deo.

En hier dan de huwelijksgegevens van  Jacob Dirkse:
- gaarder Krimpen aan de Lek: 07-12-1708: Jacobus Dirksz x Anna Joppen geven haer aen om te trouwen, pro deo memorie.
 

En van Teunis had ik al gemeld:
- 06-01-1713: Heeft Teunis Dirksz wonende tot Crimpen en Aariaantie Jacobs wonende tot Giesen Ouderkerk sig aangegeven onder de classis van pro-deo
 

Ik ben het met je eens dat Teuntie zeeer waarschijnlijk is vernoemd naar haar oma... en dat ze dan een dochter is van zoon Teunis of van zoon Jacob.

Ik ga nu verder zoeken op de namen van de drie broers en kijken of ik kan achterhalen wie welke kinderen krijgt.

 

Het blijft een interessante puzzel.


 

Marleen Wilschut - 25 mei 2022 - 19:45

Gaarder Begraven Krimpen aan de Lek:

[821] (2/30) -- 22-06-1750 -- Anna Jobbe (weduwe van Jacobus Draper) A: Job van Bel [neef]

Ik maak me sterk dat dit de moeder van Anna Jacobse Draper en Teuntje Jacobse Draperts is. De naam 'Job' is hier ook zeer opvallend. En zie:

"20-01-1747 Krimpen aan de Lek: doop van Job zoon van Cornelis Groen en Anna Drapert, getuige Teuntje Drapert"

Verder:

"[1327] (2/175) -- 20-12-1777 -- Kaatje Draper A: Jacobus Draper [vader]" => Kaatje (Caatje) is dus vermoedelijk een dochter van Jacob Teunisz

-Bart- - 25 mei 2022 - 19:46

Uit: "Aantekeningen betreffende personen en families uit de Krimpenerwaard in de periode 1700-1811. Samenstelling en copyright: C.C.J. Lans (1995)"

"3620 -- 
Leendert Teunis Visser jm v O/y 3.12.1713 O/y (PD) 
SIJGJE/LIJSJE DIRKS DRAPEL (DRAPER/DREEPEN) jd v Kr/Lek won Kr/y. 
Hij ovl 15.1.1746 O/y (PD). Zij is wed won i/d Zijde, gezin bestaat uit 1-2/2 hoofden.
Afgesch pachten 1749 nr. 102 O/y.
1 MARIA ged 2.9.1714 O/y
2 DIRK ged 10.5.1716 O/y
3 TEUNIS ged 3.10.1717 O/y
4 TEUNTJE ged 112.3.1719 O/y
5 TEUNTJE ged 15.9.1720 O/y
6 IZAAK ged 12.10.1721 O/y
7 GERRIT ged 26.11.1724 O/y
8 TEUNTJE ged 24.2.1726 O/y"

-Bart- - 25 mei 2022 - 20:00

Maasmond en Lekstreek, index commandeurs ter walvisvaart 18e eeuw: 

"De Delfshavense bevelhebber Jacobus Groeneveld heeft in 276 die jaren ook voor deze 'Commercie Compagnie' op Straat Davis gevaren en wel op het schip 'De Compagnie van Vlaardingen'. Het is deze commandeur geweest die samen met de bevelhebber Bruyn Ockersz. Hoogerseil uit Krimpen aan de Lek de gegevens verzamelde voor een zeekaart van de kusten langs de zuidelijke Straat Davis, in 1725 uitgegeven als manuscript-kaart door de zeer bekende Amsterdamse kaartenmaker Gerard van Keulen."

Ik maak me sterk dat dat de vader was van Ocker Bruijne Hogerseil, de eerste man van Teuntje Jacobse Draperts (Huw 1743). En hieronder vermoedelijk z'n grootvader:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 25 mei 2022 - 20:17

Mooie vondsten. En weet je wat nu zo leuk is: de eerste man van de oma van Teuntje: dus de Imant Samuels de Jonckheijt, die voer ook op Oost Indie.... Dus ergens zit wel een mooi verband.

 

Ik heb de dopen gevonden van Anna Draper en Cornelis Willems Groen in Krimpen aan de Lek en bij de inschrijving in 1638 vond ik weer de patroniem: Jacobs...
06-05-1735 Geeve Cornelis Groen en Anna Draaper haar aan om te trouwen. Classes Prodeo.

Jacobus 02-11-1738 get: Kaatje Draper

Willem 18-09-1740 get: Marrigje van der Velden

Jan 14-02-1745 get: Marrigje Willems (x Jan Janse van der Graaff Cap ad IJ? Tr 1638)

Job 20-01-1747 get: Teuntje Drapert

Jannigje 14-12-1749 get: Marrigje Willems

Marten 15-12-1754 get: Maria van Bokkum (gehuwd met Marten Groen)

 

Op basis van de namen van de kinderen en haar patroniem, altijd Jacobs: is zij een dochter van Jacob Dirks en Anna Joppen.

 

En dan Teuntje (ik ik dus zoek, zij is mijn voormoeder):

Kind uit haar eerste huwelijk met Ocker Bruijnen Hogerseijl, gedoopt in Krimpen aan de Lek:
Divertje 29-09-1743 get: Cornelis Groen en Anna Draperts

Tweede huwelijk:

Maria 19-03-1752 get: Cornelis Groen en Maartje Roodbol

Anna 12-06-1757 get: Anna Jacobse Draper

Haar eerste dochter vernoemd naar de moeder uit haar eerste huwelijk. 

De naam van de eerste dochter is genoemd naar de moeder van Cornelis Klaasz Krijger. Dan moet de tweede naam wel haar eigen moeder zijn...

 

Dan klopt de aanname dat haar moeder is Anna Joppen en dus haar vader Jacob Dirks. Dan is die ene inschrijving met Teunis een verschrijving.

 

Hebben we nog Jacobus Draper x Ariaantje Carels Baan: 
Teunis 31-09-1740 get: Mensje Dragert

Jan 01-07-1742 get: Hendrik (janse) de Graaf en Neeltje Karels Baan (tr. 1728 prodeo)

Caatje 30-08-1744 get: Lena Carels- 20-112-1777 aangegeven door vader Jacobus Draper

Dirk 06-03-1746 get: Teuntje Drapert

Arie 03-02-1748 get: Pietertje de Graaf

Leendert 14-11-1751 get: Pietertje de Graaf

Neeltje 28-10-1753 get: Anna de Graaf

Ariaantje 15-12-1755 get: Pietertje de Graaf
Hij moet wel een zoon zijn Teunis Dirks en Ariaentje jacobusdr en wel om twee redenen:
1. vanwege de vermelding bij de aangifte overlijden: Aarjaantje Karels Baan, schoondochter, geeft het overlijden aan van Arjaantje Jacobse, weduwe van Teunis Draper.

2. De vernoeming van de kinderen: eerste zoon heet Teunis... en er is ook een dochter Ariaantje.

Enige wat ik niet met zekerheid kan achterhalen is info over Mensje Drapert en Caatje Drapert. Ik zou vermoeden dat Caatje ook een dochter is van Teunis (omdat Jacobus een van zijn kinderen Caatje noemt) evenals Mensje, omdat zij getuige is bij Jacobus, haar  vermoedelijke broer...

 

Eens met deze redenering?

Marleen Wilschut - 25 mei 2022 - 20:48

Ik kan je redeneringen helemaal volgen. En inderdaad, tot dat er meer gegevens gevonden zijn, zijn Mensje Drapert en Caatje Drapert het meest onzeker. Maar om precies de redenen die jij geeft zou ik ook vooralsnog 'Teunis' voor hun vader aannemen. Vermoedelijk komen die namen uit de familie van Arjaantje Jacobse.

Overigens was het varen op Oost Indië met de VOC iets heel anders dan de walvisvaart. Maar het zijn wél in beide gevallen zeelui natuurlijk.

Met alle gegevens die er inmiddels zijn mag de stamboom die zich nu ontvouwt: Dirk Gabrielsz X Teuntie Teunis Verhouve, hun kinderen Sijtje/Sijgje, Jacob en Teunis hun met aanhang, en weer hún kinderen - waaronder Teuntje Jacobs Drapert volgens mij wel het predikaat 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' krijgen. Ondanks dat er een heleboel dopen ontbreken durf ik die uitspraak wel aan. 

Ik vermoed wel dat bijvoorbeeld Jacob en Teunis nog meer nakomelingen gehad hebben dan die nu bekend zijn, en die we aannemen. Al was het maar nakomelingen die als kind zijn gestorven. Maar daar kom je zonder dopen bijna niet achter.

-Bart- - 25 mei 2022 - 23:32

Dan markeer ik deze uitzoekvraag maar als opgelost. Vriendelijk bedankt voor het meedenken.

Marleen Wilschut - 26 mei 2022 - 09:57

PS: Ik wil nog één opvallend gegeven onder de aandacht brengen dat mij net iets te toevallig is. Alle bekende kinderen van Dirk Gabriëlsz zijn met zoveel woorden bekend onder de achternaam "Draper":

(1753) het overlijden aan van Arjaantje Jacobse, weduwe van Teunis Draper.
(1750) Anna Jobbe (weduwe van Jacobus Draper)
(1713) Leendert teunisse woonend tot Ouderkerk sig aan gegeven om te trouwen met Sijgje Dirks Draper

Nu zeg jij - en je hebt daar ongetwijfeld een bron voor "Dirk Gabrielse was meester kleermaker in Krimpen aan de Lek". We mogen er wel van uit gaan als alle kinderen als 'Draper' bekend zijn, dat Dirk Gabrielse dat ook was.

Wikipedia (Engelse versie; Google translate naar Nederlands): "Draper was oorspronkelijk een term voor een detailhandelaar of groothandel van stof die voornamelijk voor kleding was. Een draper kan ook als lakenhandelaar of als fourniturenhandelaar optreden".

=> Op grond daarvan veronderstel ik dat Dirk Gabrielse, of zijn voorouders afkomstig waren uit Engelstalig gebied.

-Bart- - 26 mei 2022 - 11:26

Een goede veronderstelling of hypothese inzake het voorgeslacht van Dirck. Ik kan echter helemaal niets daarover vinden. Dus die lijn stagneert bij hem.

Zie deze aktes, die ik vond inzake zijn professie.

10-04-1681 Krimpen aan de Lek, ORA nr 13: Dirck Gabrielse Mr. cleermaker is schuldig aan de Diaconie deser dorpe, de somme van 600 car. gld. Spruijtende ter saecke van geleende penn. jegens een intrest van 4 gld. vant 100 int jaar.
Verbindt ter verseeckering ende aflossing sijn comparant huijs ende erve en boomgaart staande op dese dorpe, gelijk hij dat heeft vercregen van de erfgenamen van sal. Neeltie Gerrits, wed. van Ocker Joppen. Item nog een schuijt salm water op de werpe genaempt Ackers Lijs ende het Gat, met al sijn toebehooren, ende voorts generalijck sijn persoon ende verdere goederen. 
Verder dat de weduwe van Ocker Joppen is overl. in oct. 1678, zodat 1 jaar huur is vervallen. 

27-01-1680 Krimpen aan de Lek, ORA invr 34: het betreft de afwikkeling van de nalatenschap van sal. Pieter van Holst, schout ende secretaris alhier.. Onderdeel van de dootschulden was:
Comt Dirck Gabrielse mede over kramer waren 0-16-0.

 

Ik vond geen enkele aanwijzing ergens dat Dirck zelf de achternaam Draper in enige vorm heeft gevoerd. Het is vooral zichtbaar in de 18e eeuw, met name bij zijn kleinkinderen en heel soms bij zijn kinderen. Zo vond ik een eerste notitie van Jacobus Draper, met die achternaam in het weerboek van Krimpen aan de Lek van 1728:
1728 Weerboek GA nr 182 : lijst van de huijsen soo als die in den jaere 1728 sijn bekent van westen afaen:

... Jacob Draper en Jan van Behoed 1 huijs  1 Mr

 

Ik ben nu bezig met alle ORA aktes en weeskamer aktes, die via Hogenda  beschikbaar worden gesteld en daarin vind je heel veel informatie over het voorgeslacht Teuntje Teunis. 
Dus: als iemand ook geinteresseerd is in deze lijn, stuur me dan een berichtje en dan stuur ik je alles wat ik aan aktes heb gevonden.

Marleen Wilschut - 26 mei 2022 - 12:03

Dirk Gabrielsz is ongeveer 1677 getrouwd. Hij zal naar schatting rond 1640 zijn geboren. Dan vallen deze dopen wél op (Engelse uitspraak van 'Drapers' fonetisch opgeschreven):

Kind  Gabriel Drepers
Geslacht  Man
Vader  Dirck Drepers
Moeder  Jacomijntien Gabriels
Gebeurtenis  Doop
Datum  04-12-1635
Religie  NG
Gebeurtenisplaats  Heusden

En dit is de doop van z'n broer:

Datum dopen: 09-05-1634
Plaats dopen: Heusden
Religie: NG
Dopeling Toenis Dreuper
Vader  Dirck Dreuper
Moeder  Jacomijn Gabriels

Ik denk dat ze ook nog een broer Cornelis hadden

Helaas is dit niet de doop van een Dirk Gabriëlsz, maar van een Gabriel Dirksz. De overeenkomst in namen (Dreper, Gabriël, Dirck, Teunis, Jacomijn/Jacob) is wat mij betreft veel te opvallend om het niet te vermelden. Maar het antwoord - hoe sluit dit wellicht aan - heb ik niet.

-Bart- - 26 mei 2022 - 12:19 (laatst bijgewerkt 26 mei 2022 — 16:34 door auteur)

Boeiend. Vraagje: hoe kom je erbij om in Heusden te gaan zoeken?

En zeker het uitzoeken waard.

Misschien heeft Dirck Dreuper wel een broer Daniel...

Marleen Wilschut - 26 mei 2022 - 12:37

Hmm, dit huwelijk. De afgekorte naam voor het Engelse 'Richard' is 'Dick'.

Datum trouwen: 21-12-1632
Plaats trouwen: Heusden
Datum ondertrouw: 03-12-1632
Plaats ondertrouw: Heusden
Religie huwelijk: NG
Bruidegom  Richard Drapper
geboren te Cambridge (Verenigd Koninkrijk)
Diversen: sold. onder cap. Jaksonn
Bruid  Jacomijn Gabriels
Eerdere man  Edmond Hollowaij

-Bart- - 26 mei 2022 - 12:41


NB: Ik kom daarop door gewoon eens te kijken wat de naam Gabriel Draper / Dreper etc. oplevert als je dat willekeurig in wiewaswie, of in archieven.nl laat vallen. Je weet maar nooit. En dan toevallig zo veel overeenkomsten in namen...

-Bart- - 26 mei 2022 - 12:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu