stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wat is de relatie Herbert/Harpert Claesz Groenewout (Asd), de WIC en Johan Maurits van Nassauw ? gesloten



Profiel afbeelding

Dank, Peter....

Re: "Ik dacht dat de eerste stuurman eigenlijk min of meer als kapitein fungeerde" => Dat klopt wel zo'n beetje. De eerste stuurman / opperstuurman was - na de schipper - degene die het bevel voerde op het schip en verantwoordelijk was. Even afhankelijk van wat voor soort schipper; als het een 'relaxte' schipper was zal de opperstuurman in feite als schipper hebben gefunctioneerd. Het was ook de laatste stuurmans functie vóór dat een maritieme officier z'n eigen schip kreeg en dus ook formeel de schipper was.

-Bart- - 18 jun 2022 - 19:55

@ Kiki, jouw transcriptie / interpretatie van die overlijdensakte klopt mijns inziens helemaal

-Bart- - 18 jun 2022 - 20:05

Dankjewel, Bart, ik ben al een tijd ziek thuis en daardoor heb ik veel kunnen proberen te vertalen. Maar zo'n notariële akte....nog niet gelukt, te kleine letters en te dicht op elkaar😀

Kattenburg - 18 jun 2022 - 20:27 (laatst bijgewerkt 18 jun 2022 — 21:40 door auteur)

Dankjewel voor deze uitleg en toelichting, Bart ! Ik moet me toch maar eens meer gasn verdiepen in de 'rollen' en taken aan boord van een VOC-/OWIC-schip, als ik daar echt tijd voor maak, ik heb inmiddels flink wat de verre zeeën bevarende voorouders getraceerd.

Kattenburg - 18 jun 2022 - 21:54

Ik denk dat Harpert Claasz afkomstig was uit Holtrop in Oost-Friesland; d'r staat 'van Holtorp' in de trouwinschrijving:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Op het moment van trouwen waren zijn ouders vermoedelijk al overleden: "geen ouders hebbend":

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hij was op dat moment 'Vaerentsgesel'.

-Bart- - 19 jun 2022 - 08:41

Ik vermoed dat dezelfde Harpert in 1648 'Equipagemeester' in Guinea was. Equipagemeester was een functionaris aan land die verantwoordelijk was voor de (her)uitrusting van schepen, de bevoorrading met scheepsbenodigdheden etc.

Zie deze akte: "[...] Harpert Claessen equipagemeester aldaer [...]"

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik vermoed ook dat hij in 1640 'poorter' van Amsterdam is geworden:

Geregistreerde Herpert Claesz

Diversen: Beroep: Varensgezel. Plaats in bron: Aurick [Aurick = Aurich, grotere plaats vlak bij Holtrop]

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

-Bart- - 19 jun 2022 - 09:15


Hartelijk dank voor deze nieuwe info, Bart ! Ik was zelf net bezig om de ondertrouwakte van Harpert nog een keer te checken, omdat ik 1 match op myheritage had gevonden waarin dezelfde Duitse plaats werd vermeld...Dat hoeft dus niet meer, ik had Holdorp gelezen, maar  het is dus Holtrop. Ik heb nog niet naar een Claesz/Niclaes  als vader van een Harpert in die regionen gezocht, de oudste zoon, geboren in 1629 (voornaam vader heel raar, volledige naam moeder correct, maar gespeld als Bucquet) heet Niclaes. In die notering op myheritage stonden vier beroepen van Harpert aangegeven: varensgezel (bewezen), comenijhouder, kapitein (bewezen) en equipagemeester en dankzij jouw speurwerk weet ik nu ook waar hij dat was. Ik vermoedde al dat hij verantwoordelijk was voor de gehele uitrusting en bevoorrading van schepen, maar dat dat in Guinea was. .. Het is wel een kleurrijk man, al heb ik met mijn 20e-eeuwse geweten wel grote morele bezwaren tegen de "lading" die hij moet hebben vervoerd.   Geboren in het noorden van Duitsland; in Amsterdam getrouwd, niet via schoonvader poorter geworden; gaan varen met en later voor de OWIC; gevangen gezet in Salvador de Bahia, door Johan Maurits bevrijd; in Angola gevangen genomen en als een van vier overleefd; tussendoor af en toe terug in Amsterdam en zes kinderen op de wereld gezet (die arme Susanna Buket moet hem amper hebben gezien...), van wie vijf hem in ieder geval hebben overleefd; toen weer terug naar Afrika om in Guinea equipagemeester te worden. Ik vraag me af of hij in Amsterdam was toen zijn vrouw op 1 januari 1649 overleed, waarschijnlijk niet...er waren twee oudere kinderen, van 1629 (Niclaes) en Susanna (1631/1634), en nog 3 jongere kinderen (Johannis 1642, Ariantje 1643 en Harpert 1645). Terug in Amsterdam met vijf moederloze kinderen, waarva  hopelijk de drie jongste kinderen door de twee Niclaes en/of Susanna uit het weeshuis zijn gehouden, ook toen vader Harpert in 1656 in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat voorbij de Saterdagse Brug overleed.... Diezelfde brug zou ruim twee eeuwen later nog een hoofdrol spelen in een van de bekendste opstanden in de Jordaan.... zonder jou (en ook Peter) was ik nergens gekomen en had ik dit nooit allemaal kunnen uitvinden, mijn dank is enorm groot, Bart !!

Kattenburg - 19 jun 2022 - 11:07 (laatst bijgewerkt 19 jun 2022 — 11:14 door auteur)








Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven.Nieuw onderwerp plaatsen
U kunt dus geen reactie meer plaatsen bij dit onderwerp. Wel kunt u natuurlijk een nieuw onderwerp starten.